ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί έρωτος...

E, ΛΟΙΠΟΝ ήρθε ο Πάγκαλος και ξεκαθάρισε τα πράγματα με τις χτεσινές του δηλώσεις! Οχι, βέβαια, για τις σχέσεις Ελλάδος - Σκοπίων. Αυτή η ιστορία δεν ήρθε ακόμα η ώρα να ξεκαθαριστεί. Ισως αν... περάσουν 10 χρόνια...

***

Ξεκαθάρισε όμως το πώς εννοεί την "προοπτική ενός λαού" η κυβέρνηση. Κι αν το εννοεί, όπως τα είπε ο Πάγκαλος για τα Σκόπια, φανταστείτε πώς το εννοεί για την Ελλάδα. Είχαμε άδικο τόσα χρόνια. Αυτή η κυβέρνηση μας κάνει... "έρωτα, όχι πόλεμο"!

***

Οσο για τον προϋπολογισμό, που ψηφίστηκε προχθές, αυτό ήταν το... μέγιστο δείγμα ερωτικού πάθους των εκσυγχρονιστών ή πιο συγκεκριμένα των 161 εκσυγχρονιστών, που σήκωσαν το χεράκι τους και είπαν "ΝΑΙ"...

***

Τρομερή αυτή η εσωκομματική αντιπολίτευση ε; Πάλι έσκισε!

***

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών έκαναν την εμφάνισή τους στις αγορές και οι ελεγκτές (για την ακρίβεια). Δεν άφησαν οι άνθρωποι... μικροπωλητή για μικροπωλητή και πλανόδιο για πλανόδιο!

***

Διότι βεβαίως, αυτοί είναι το πρόβλημά μας, κι όχι οι χοντρέμποροι και τα πολυεθνικά καταστήματα! Εύγε στο υπουργείο Ανάπτυξης που φροντίζει το εισόδημά μας.

***

ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ στο νόμο του δεν έκανε το υπουργείο Παιδείας, κι ας λέει ότι θέλει η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών. Ούτε καν περί αναβολής του νόμου δεν πρόκειται, όπως κάποιοι προσπάθησαν να μας πουν.

***

Κι αφού η κυβέρνηση ούτε καν αναβάλει, γιατί να αναβάλουν οι μαθητές τις κινητοποιήσεις τους; Λογικά λοιπόν θα τους... ταράξουν στην κατάληψη.

***

Ομως ακόμα κι αυτές οι ψευτοαναδιπλώσεις των κυβερνώντων δείχνουν κάτι. Οτι όσο και να θέλουν να μας παριστάνουν τους "σκληρούς" και τους "τσαμπουκάδες", τρέμουν την αντίδραση του κόσμου, γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα το πληρώσουν.

Το... φιλότιμο

Να ζητήσετε "συγγνώμη" για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα προέτρεψε τους βουλευτές της ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης, μιλώντας προχτές στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας επί εποχής δολοφονίας του Τεμπονέρα, ο κ. Κοντογιαννόπολυος, βρισκόταν - προσκληθείς από τον ΟΠΕΚ του κ. Σημίτη και του κ. Πανταγιά (υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού) - παρά τω πλευρώ του κ. Πάγκαλου και του κ. Ανδρουλάκη, και συμμετείχε σε έναν ακόμα δημόσιο προβληματισμό για την οικοδόμηση της "κεντροαριστεράς"...

Συνεπώς, το "από τότε που βγήκε το συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο", συνεχίζει να ισχύει. Ε, κύριε Λαλιώτη;

Εσώψυχη... καταδίκη!

"Ολοι μας και ο κ. Σημίτης, μέσα μας, ούτε ηθικά νομιμοποιούμε την επιδρομή".

Η δήλωση ανήκει στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη. Προφανώς, έγινε για να μας θυμίσει, ότι το ΠΑΣΟΚ και δεν ξέχασε και συνεχίζει τη "μεγάλη" παράδοση της διγλωσσίας και υποκρισίας, που εγκαινίασε κάποτε ο ιδρυτής του.

"Μέσα" του το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα ένα φιλολαϊκό κόμμα... Δυστυχώς, όμως, η πολιτική και τακτική του και, ιδιαίτερα, η κυβερνητική του πρακτική καθοριζόταν και καθορίζεται από το "έξω" του...

Προφανώς, έχετε ανάγκη ψυχολόγου κ. Σκανδαλίδη...

Το φρικτό πρόσωπο της "Νέας Τάξης"

Ανεξακρίβωτος, ουσιαστικά, είναι ο αριθμός των θυμάτων στο Ιράκ, από τις πρόσφατες εγκληματικές επιδρομές των Αμερικανών και των Βρετανών Ράμπο της "Νέας Τάξης". Και μπορεί ποτέ να μη γίνει απολύτως συγκεκριμένος. Βασική αιτία γι' αυτό είναι και το γεγονός, πως οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν, κάθε φορά και νέα όπλα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ορατές μετά από χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση φέρνει στο φως της δημοσιότητας η χτεσινή "Καθημερινή", αναδημοσιεύοντας το σχετικό ρεπορτάζ της "Γκάρντιαν" και αφορά τον πόλεμο του 1991, όπου οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν βλήματα εμβαπτισμένα σε αραιωμένο ουράνιο, ένα ραδιενεργό υλικό που έχει γίνει γνωστό ως DU.

Στις 100 ώρες, που κράτησε ο χερσαίος πόλεμος του Φλεβάρη 1991, τα αεροπλάνα των ιμπεριαλιστών έριξαν στο νότιο κυρίως Ιράκ, περισσότερα από ένα εκατομμύριο τέτοια βλήματα. Εκεί, στο νότιο Ιράκ, παρουσιάζονται σήμερα και οι πλέον έντονες συνέπειες της ραδιενεργούς ακτινοβολίας. Εχουν τριπλασιαστεί, σημειώνουν οι αρχές, οι τερατογενέσεις βρεφών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, σημειώνει το ρεπορτάζ, οι γιατροί στο Νοσοκομείο "Χουσεϊν" της Βασόρα, όπου γεννιούνται καθημερινά 20 έως 30 βρέφη, καταγράφουν τις τερατογενέσεις σε ειδικό σημειωματάριο: "Τον Αύγουστο, είχαμε τρία μωρά χωρίς κεφάλια. Τέσσερα γεννήθηκαν με αφύσικα μεγάλα κεφάλια. Τον Σεπτέμβριο είχαμε έξι ακέφαλα και δύο με κοντά άκρα. Τον Οκτώβριο, ένα χωρίς κεφάλι και τέσσερα με παραμορφωμένα άκρα ή άλλου είδους δυσπλασίες".

Αγνωστες, αλλά φρικτές και απάνθρωπες πλευρές του κόσμου που θέλει να χτίσει ο ιμπεριαλισμός και η "Νέα Τάξη" του.

Κουβέντα να γίνεται

Θα παρατηρήσατε, βέβαια, ότι όλες οι προαναφερόμενες προτάσεις είναι του τύπου "κουβέντα να γίνεται". Ολες εκτός μιας, της καθιέρωσης του 35ωρου. Η οποία, όμως, συνοδεύεται από πρόταση συζήτησης, για τις προϋποθέσεις της εφαρμογής του. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Οι μεγαλοεργοδότες δεν είναι γενικά αντίθετοι στην εφαρμογή του 35ωρου. Εάν ο τρόπος εφαρμογής του προωθεί τη μερική απασχόληση και τις λεγόμενες ευλύγιστες μορφές εργασίας - δηλαδή τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ξεζούμισμα των εργαζομένων - το συζητάνε...

Και λέμε το συζητάνε, γιατί παρότι τους βολεύει ένα τέτοιο 35ωρο, μη νομίζετε πως δε θα ζητήσουν ανταλλάγματα για να το αποδεχτούν.

Ολ' αυτά τα ξέρει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και γι' αυτό οι προτάσεις του είναι ανάλογα και προσεκτικά διατυπωμένες.

Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε να απορούμε. Γιατί δεν του προσφέρουν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης;

Προτάσεις και ... διατυπώσεις

"Είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών...", είπε προχτές στη Βουλή ο Ν. Κωνσταντόπουλος και αμέσως μετά διατύπωσε πέντε προτάσεις "εναλλακτικής πολιτικής, για να ξεφύγει η χώρα από το μονόδρομο", όπως λέει η χτεσινή "Αυγή". Διαβάστε τώρα και τις... μεγάλες αλλαγές, που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΝ: Να αρχίσει αμέσως στη Βουλή η συζήτηση του συνολικού προβλήματος της εθνικής στρατηγικής στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000". Με το άνοιγμα της Βουλής, μετά τις γιορτές, να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή, που θα ετοιμάσει σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στο 1999. Να υιοθετηθεί αμέσως η λογική της μείωσης των ωρών εργασίας (35ωρο) και ν' αρχίσει το Γενάρη σοβαρός διάλογος για τις προϋποθέσεις εφαρμογής του. Να προωθηθεί αμέσως η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΚΟ. Να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου Αρσένη για την παιδεία και μέσα στο '99 να οργανωθεί ουσιαστικός διάλογος για το περιεχόμενο μιας ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2000.

Αυτές είναι οι πέντε προτάσεις, των "μεγάλων αλλαγών"...

Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν του προσφέρουν αμέσως την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Μίζες...

Μπα, υπάρχουν μεσάζοντες και μίζες στις συναλλαγές του δημοσίου; Ναι, το παραδέχεται ακόμη και η "Αυριανή", μόνιμη και ένθερμη οπαδός του "εκσυγχρονισμού", που σημειώνει στη χτεσινή πρώτη της σελίδα: "Σε λίγο ο μισός κρατικός προϋπολογισμός θα πηγαίνει σε μίζες".

Δύσκολοι καιροί, για τους "πρίγκιπες" του νέου ΠΑΣΟΚ...

Τι ωραία που τα είπε πάλι προχτές ο αρχιεπίσκοπος! Δεν εγκρίνω, υποστήριξε, το φαινόμενο ιεράρχες και κληρικοί να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Μάλιστα. Αλήθεια, εκείνα τα δύο οχήματα της Αρχιεπισκοπής, που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις σας και που το καθένα πρέπει να ξεπερνά τα 15 μέτρα, τι μάρκα είναι πάτερ; Λάντα;

Το τίμημα της "ανάπτυξης" του ΟΤΕ

Αν υπήρχαν ορισμένοι που αμφέβαλαν για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της... ανάπτυξης στον ΟΤΕ, οι αποφάσεις που παίρνονται για τα νέα τιμολόγια δίνουν αποστομωτική απάντηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κατ' ευφημισμόν δημόσιος οργανισμός βάζει ως στόχο να μαζέψει 65 δισ. δρχ. από τις αυξήσεις που θα επιβάλει στα τιμολόγια το 1999. Μάλιστα, παραδίνοντας σχετικά μαθήματα στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά σε χρέωση ανά λεπτού αντί τρίλεπτο, που ήταν μέχρι σήμερα. Η χρέωση ανά λεπτό θα κυμαίνεται από 6 έως 9 δρχ., το μηνιαίο πάγιο που σήμερα είναι 2.050 δρχ. θα αυξηθεί στις 2.300 - 2.400 δρχ. και πάει λέγοντας.

Πρόκειται, βέβαια, για μια πολιτική - μονόδρομο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει τους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις να υπηρετούν το κέρδος και τα μεγάλα συμφέροντα. Και ακριβώς, αυτή είναι που κάνει περισσότερο από ποτέ αναγκαία την αποδέσμευση των ΔΕΚΟ από αυτές τις "αξίες". Φυσικά δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, όσο οι εργαζόμενοι δε δημιουργούν το δικό τους Μέτωπο, ώστε να επιβάλουν λύσεις προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Αμφιβολίες

Οι γιορτές

φτάνουν, Κωστή,

ή τρανή ...σαρακοστή;

σε ρωτώ,

γιατί, να πάρει,

άλλα λέει

το καλαντάρι

κι άλλα λέει

το ..."ζωνάρι"!

Φτάνει

τ' άστρο το λαμπρό;

πες μου αν θες

να σε χαρώ,

έτσι φαίνεται,

έτσι πρέπει,

απ' το μάτι όσα βλέπει,

μα άλλα λέει

η ...άδεια τσέπη!

Οι γιορτές

φτάνουν, Κωστή,

ή απάτη είναι σκαστή;

είν' αλήθεια

οι βιτρίνες

με τους διάνους

και τις χήνες

ή... τρελάθηκα

απ' τις πείνες;

Ο οίστρος

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Ενισχυμένη η "Γιούρομπανκ". Εντυπωσιακή είσοδος της "Ντόιτς Μπανκ" στην ελληνική αγορά. Σχέδια και βλέψεις για διείσδυση στα Βαλκάνια. Τέτοιοι και άλλοι παρόμοιοι τίτλοι υπήρχαν στις χθεσινές εφημερίδες, σχετικά με την πώληση ενός ποσοστού 10% των μετοχών της "Γιούρομπανκ" στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα.

Και, βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές είναι όλες σωστές. Μόνο, που αποτελούν τη μισή αλήθεια και ακόμη λιγότερη. Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η ελληνική οικονομία δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από την "εντυπωσιακή είσοδο" της γερμανικής τράπεζας στη χώρα μας. Αλλωστε, όλοι καταλαβαίνουν, ότι δεν έρχονται στην Ελλάδα οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες για να ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ούτε για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Για να αυξήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους έρχονται, παίρνοντας κι αυτοί μέρος στο ξεζούμισμα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ