ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κάλαντα"

"Καλήν ημέραν

άρχοντες"

ο κόσμος

όλος ψάλλει

κι αντί για τρίγωνο

χτυπά

το ...άδειο του

κεφάλι,

που με "παπάδες"

έμπλεξε

κι έχει

το μαύρο χάλι!

"Καλήν ημέραν

άρχοντες"

κι άμποτες

και μακάρι

...άστρο

να λάμψει στο μυαλό

του κάθε

φουκαριάρη

και να σας κάνει,

σύντομα,

ν απάρετε

ποδάρι!

Ο οίστρος

Υποπτο σκάνδαλο

Το ξεπούλημα κάθε περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία που προβάλλουν κάθε φορά οι κυβερνώντες, είναι από μόνο του σκάνδαλο. Η υπόθεση όμως της ΣΟΦΤΕΞ φαίνεται να ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου με τη γενική έννοια. Είναι μια υπόθεση καθ' όλα ύποπτη! Ενδεχομένως μάλιστα να ξεφεύγει και από τα όρια της νομιμότητας, αφού οι εξηγήσεις, που προσπάθησαν να δώσουν προχτές οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όχι μόνο δε φώτισαν τις υπόγειες συναλλαγές, τις οποίες είχαν με τους εκπροσώπους των υποψήφιων αγοραστών, αλλά προκάλεσαν και νέα ερωτηματικά.

Ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη θα έχει το θέμα - και είναι βέβαιο ότι θα έχει - εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, "εδώ και τώρα", είναι να απαντήσει η κυβέρνηση στους βουλευτές του ΚΚΕ, που από προχτές κιόλας απαίτησαν από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή τα κείμενα της συμφωνίας με τους αγοραστές και κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Για όλα τα άλλα - που δεν είναι καθόλου λίγα - θα επανέλθουμε...

Κόβουν την ενίσχυση των ανέργων

Να μη δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την περίοδο των γιορτών σε 1.400 μακροχρόνια ανέργους του Νομού Λάρισας, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ, με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Το γεγονός είναι ένα και μόνο δείγμα της αντικοινωνικής λογικής, που διέπει την "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι ύστερα ο πρωθυπουργός δηλώνει, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι η κυβέρνησή του έχει κοινωνική ευαισθησία και πολιτική...

Για ποια ευαισθησία γίνεται λόγος, όταν κόβονται ενισχύσεις σε ανέργους και, μάλιστα, μακροχρόνιους; Τούτη η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να τους θάψει στον "Καιάδα" της αντικοινωνικής πολιτικής της.

Η μόνη, αλλά μεγάλη δυσκολία

Παράπονα, για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είχε εκφράσει τις προάλλες ο υπουργός Παιδείας. Δεν πρόβαλαν όσο και όπως έπρεπε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ισχυρίστηκε. Προφανώς, εννοούσε τη διαφημιστική εκστρατεία παραπληροφόρησης και ψεύτικων υποσχέσεων, που ξεδιπλώνει εδώ και μήνες το υπουργείο του.

Για χτες, πάντως, δεν μπορεί να έχει το παραμικρό παράπονο. Η συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων αγκάλιασε με περισσή φροντίδα και αγάπη τις ψευτοαλλαγές που ανακοίνωσε κι έριξε όλο το βάρος της στην υποστήριξη της κυβερνητικής επιχείρησης εκτόνωσης της κατάστασης στο χώρο της Παιδείας. Χαρακτηριστικοί ήταν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της "Ελευθεροτυπίας" και του "Εθνους": "Δύο πριμ στη Β Λυκείου" έλεγε της πρώτης, "Τα δώρα ηρεμούν μαθητές, καθηγητές" της δεύτερης.

Δεν είχαμε, βέβαια, την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Η μόνη και, ταυτόχρονα, μεγάλη και ανυπέρβλητη δυσκολία τους είναι το γεγονός πως έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την πραγματικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Οι μισές... αλήθειες

Προς υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:

Οταν λέτε, κ. υπουργέ, ότι όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση του δικαιώματος των μη ορθοδόξων στην καύση των νεκρών, νομίζετε πως λέτε την αλήθεια; Βέβαια, δε λέτε και ψέματα. Κανένα κόμμα δε διαφώνησε σ' αυτό το δικαίωμα. Υπήρξε, όμως και το ΚΚΕ, που απαίτησε το δικαίωμα αυτό να δοθεί σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση - ταυτόχρονα - στη θεσμοθέτηση διακρίσεων ανάμεσα στους Ελληνες πολίτες.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι να πει κανείς την... αλήθεια.

Μόνο, που κι εσείς γνωρίζετε κ. υπουργέ - κι εμείς επίσης - ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς στοχεύουν στη διαστρέβλωση και την παραποίησή της.

Πάντα στην ... πρωτοπορία

Μετά τους εγκληματικούς και απάνθρωπους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, που σκόρπισαν το θάνατο και την καταστροφή σε χιλιάδες ανθρώπους, είναι απαραίτητο ένα... πιάτο λαζάνια. Και τι πιάτο! Μαγειρεμένο από τα χέρια αυτού του ίδιου του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ.

Φανταζόμαστε ότι όσοι είδατε, στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το ζεύγος Κλίντον να μαγειρεύει λαζάνια, για μερικούς άστεγους και πεινασμένους της Ουάσιγκτον, θα σκεφτήκατε ότι υπάρχουν και χειρότεροι υποκριτές από τους εγχώριους δικούς μας.

Πράγματι, έτσι είναι. Αλλωστε, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στην πρωτοπορία του ...ελεύθερου κόσμου.

Πρωθυπουργικά ψεύδη

Σιγά, μη γίνει "η μούρη κρέας" του πρωθυπουργού, όταν οι συνταξιούχοι, του λένε κατάμουτρα ότι είπε ψέματα, σχετικά με το ΕΚΑΣ, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Λες και είναι το μόνο ψέμα, που έχει πει ο πρωθυπουργός. Εδώ, τούτους τους κυβερνώντες, τους "φτύνει" όλος ο λαός κι αυτοί "νομίζουν ότι βρέχει".Πάντως, τα στοιχεία για το επίδομα της ντροπής, που παρουσιάζει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ στην ανακοίνωση - απάντησή της στον ψεύτη πρωθυπουργό, δείχνουν, αν μη τι άλλο, ότι κανείς, πλέον, σ' αυτήν τη χώρα, δεν είναι διατεθειμένος να "χάφτει σαν χάνος", όσα του λέει ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, η ανακοίνωση των συνταξιούχων καταλήγει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας: "Σας ακούνε οι συνταξιούχοι και καγχάζουν, κύριε πρωθυπουργέ"...

Διγλωσσία ΣΥΝ

"Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου 2525 και διάλογο για τις αναγκαίες διορθώσεις", επιμένει να προβάλλει ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, και μετά τις δηλώσεις του Γερ. Αρσένη. Από την άλλη, η Οργάνωση νεολαίας του ΣΥΝ, στη δική της ανακοίνωση, αναφέρει πως "συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις καταλήψεις και όλες τις μορφές κινητοποιήσεων ενάντια στην απορύθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, για τη συνολική απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97".

Τι συμβαίνει άραγε; Μπερδεύτηκαν ή, μπροστά στη σταθερή εμμονή της εκπαιδευτικής κοινότητας για κατάργηση του νόμου Αρσένη, βλέπουν να απομονώνονται και προσπαθούν με τη συνηθισμένη τους διγλωσσία να ψαρέψουν σε θολά νερά;

Ενας ... έρωτας από παλιά

"Συνεργασία Λάτση με Γερμανούς", έγραφε προχτές πρωτοσέλιδος τίτλος απογευματινής εφημερίδας...

Και, βέβαια, δεν εννοούσε τίποτα από αυτά που εννόησε το πονηρό ...μυαλό σας, το οποίο δεν μπορεί ούτε να ...εκσυγχρονιστεί, ούτε να ξεχάσει τι έγινε πριν τόσες δεκαετίες σ' αυτόν τον τόπο και το ρόλο διάφορων επώνυμων Κροίσων εκείνα τα "πέτρινα" χρόνια...

Ο τίτλος και η είδηση αφορούσε απλώς το "γάμο" του ομίλου Λάτση με τη γερμανική DEUTSCHE BANK...

Ενα γάμο, που, βεβαίως, και είναι αποτέλεσμα ενός χρόνιου έρωτα και μιας αναμφίβολης "χημείας", που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά...

Ετσι και αλλιώς, τη "νύφη" ξέρουμε ποιος την πληρώνει πάντα...

... και θλιβεροί "εργατοπατέρες"

Αλλά και η ΠΑΣΚΕ της Λάρισας "παρεξηγήθηκε", που στη συγκέντρωση των μαθητών παραβρέθηκαν συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ, και εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, τη διαφωνία της για τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού.

Ποιος τα λέει αυτά; Στελέχη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία μαζί με στελέχη της ΔΑΚΕ απαγόρευσαν σε εκπρόσωπο των χιλιάδων μαθητών, που διαδήλωναν μαζί με τους εργαζόμενους, να χαιρετίσει στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 15 Δεκέμβρη, στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Φαίνεται ότι οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ "κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια" και, επειδή αυτοί δε συμμετέχουν στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, απαιτούν το ίδιο και από τους κομμουνιστές (!), ενώ βλέπουν παντού "κομμουνιστικό δάκτυλο".

Ο αγώνας των μαθητών δεν κινδυνεύει από τους κομμουνιστές και τους εκπροσώπους των γονιών, των εργαζομένων, των αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων, που συμπαρατάσσονται μαζί τους, αλλά από εκείνους που ανοιχτά ή κρυφά επιχειρούν να τους υπονομεύσουν από "τα μέσα" ή "απ' έξω" για να μην πληγεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και γενικότερα η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

"Κομπλεξικοί ραδιοφωνατζήδες"...

Σε ρόλο "κηδεμόνα" και "συμβουλάτορα" των μαθητών κάποια ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λάρισας - με προεξάρχοντες "ραδιοφωνατζήδες" δημοσιογράφους "ειδικευμένους" στις επιθέσεις εναντίον όλων όσοι αντιδρούν στην "εκσυγχρονιστική" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και "ειδικούς" στον αντικομμουνισμό - κατηγόρησαν τον Γ. Παττάκη, επειδή, ως εκπρόσωπος των αγροτών, παραβρέθηκε και χαιρέτισε στη συγκέντρωση των μαθητών της Λάρισας, στην Εθνική Οδό. Με φτηνή ειρωνεία, που αναδεικνύει το "δημοσιογραφικό κόμπλεξ" από το οποίο διακατέχονται, μια και αδυνατούν να πείσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και η "γνώμη" τους "περνάει" μόνο σε λίγους φίλους τους, επιχειρούν να εμφανίσουν την παρουσία του Γ. Παττάκη στη μαθητική κινητοποίηση ως προσπάθεια "πατροναρίσματος", με στόχο να βάλουν "καινά δαιμόνια" στις μαθητικές κινητοποιήσεις, στρέφοντας τους μαθητές εναντίον όσων τους συμπαραστέκονται.

Τους πείραξε, που ο Γ. Παττάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη των αγροτών - γονιών στους αγωνιζόμενους μαθητές, αλλά πιο πολύ τους στενοχώρησε ότι οι μαθητές φώναζαν συνθήματα υπέρ του κοινού λαϊκού μετώπου για την παιδεία και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα, χωρίς να "τσιμπήσουν" στις υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας.

Αλλά ποιος παίρνει στα σοβαρά, πλέον, κάποιους "κομπλεξικούς ραδιοφωνατζήδες", που έχουν καταντήσει καταγέλαστοι;

Υ. Γ. Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε ότι εάν η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα είχε βγάλει ανακοίνωση ενάντια στο κλείσιμο της Εθνικής από τους μαθητές, οι ίδιοι "ραδιοφωνατζήδες" θα μιλάγανε, για ανακοίνωση τόλμης και πολλά άλλα ανάλογα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ