ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Απολογισμός αγωνιστικής ανάτασης

Η ΕΕΔΥΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πάλης του λαού, από την αρχή του '98 συνέχισε την παρέμβασή της. Με διαβήματα και διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια καταδίκασε την υπεροπτική συμπεριφορά του νεοφερμένου Αμερικανού πρέσβη - γκαουλάιτερ Ν. Μπερνς και τις προκλητικές "επισκέψεις γνωριμίας" του. Με έντονο τρόπο κατήγγειλε τις απαράδεκτες δηλώσεις του, με τις οποίες πρόσβαλε την ιστορία της πατρίδας και των αγωνιστών της, αλλά και τις αμφισβητήσεις του στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σε δεκάδες πόλεις και γειτονιές πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες ενάντια στα δεσμά της εξάρτησης και της υποταγής στη "νέα τάξη πραγμάτων", της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας, προβάλλοντας την ελληνοτουρκική φιλία, καταδικάζοντας τη συμμετοχή της χώρας, με ευθύνη των κυβερνώντων στις βρώμικες αποστολές του ΝΑΤΟ στα γειτονικά μας Βαλκάνια, που κυριολεκτικά φλέγονται.

Οχι στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση και κατοχή

Δυναμική ήταν η απάντηση που δόθηκε στην προσπάθεια ελλιμενισμού πλοίων του 6ου Αμερικανικού Στόλου σε λιμάνια της πατρίδας μας και στη μετατροπή τους σε "αναψυκτήρια" για την ψυχαγωγία και την "ξεκούραση" των πληρωμάτων τους. Ο εξωραϊσμός της εικόνας των "Ράμπο" δεν πέρασε. Χαρακτηριστικά στα τέλη Γενάρη η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης - ΕΔΥΕΘ,μαζί με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη,απάντησαν δυναμικά στην επίσκεψη της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου των ΗΠΑ "Λασάλ" στο λιμάνι της πόλης και χάλασαν τη δεξίωση "υποδοχής" της πρεσβείας και των υποτακτικών σε αυτή. Κατάγγειλαν ακόμα τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θέλοντας προφανώς να εκφράσει τα "φιλάνθρωπα αισθήματα" των μισθοφόρων των ΗΠΑ, κάλεσε το πλήρωμα να βάψει τον παιδικό σταθμό Κωλέττη. Η πρωτοπόρα δράση της ΝΔΕ απέτρεψε στις 3 Φλεβάρη την "εθελοντική" προσφορά Αμερικανών πεζοναυτών. Στις 22 Μάρτη διοργανώνεται από την Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των ΝΑΤΟικών σχεδίων για κατασκευή στην περιοχή του Λιτοχώρου λιμενικών εγκαταστάσεων, που θα εξυπηρετούν την υποδοχή του αμερικανικού στόλου και τη διευκόλυνση των εγκληματικών του δραστηριοτήτων.

Αλλά ούτε στον Πειραιά, το πλήρωμα του αντιτορπιλικού "Λαμπούν" του 6ου Στόλου δεν "πάτησε πόδι". Η κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ και της Παμπειραϊκής Επιτροπής ήταν άμεση και εξίσου δυναμική. Στις 10 Απρίλη διοργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως νεολαίας στην πλατεία Κοραή και ακολουθεί πορεία στο Τροκαντερό, όπου στα ανοιχτά έχει προσαράξει το αμερικανικό πλοίο. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, αυτό, βρέθηκε υπό τη στενή παρακολούθηση των φιλειρηνικών δυνάμεων και έτσι στις 13 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί, έξω από το χώρο όπου ετοιμαζόταν δεξίωση με υψηλούς προσκεκλημένους και τον πρέσβη των ΗΠΑ, μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου θα διατρανωθεί η απαίτηση του ελληνικού λαού να "ξεκουμπιστεί" ο 6ος Στόλος από τη χώρα μας.

Δυναμική επίσης ήταν η απάντηση που έδωσε η ΝΔΕ, όταν στις 13 Μάη, ο γκαουλάιτερ Μπερνς θέλησε να συνεχίσει τις "εθιμοτυπικές κοινωνικές επισκέψεις" του, αυτή τη φορά από την Αγ. Παρασκευή στο 2ο Γυμνάσιο, που θέλησε να το επισκεφθεί, δήθεν... με την ιδιότητα του συμμετέχοντος σε ένα οικολογικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν και δυο τμήματα του εν λόγω σχολείου που η διεύθυνσή του τόλμησε να τον αποκαλέσει... "εξοχότατο". Η απάντηση που πήρε από τον φιλειρηνικό λαό της περιοχής ήταν η πρέπουσα και του διέλυσε, στα πρόσωπα των μαθητών, το "ατσαλάκωτο" προφίλ της υποκρισίας του.

Σημαντική ημερίδα για την Ελληνοτουρκική Φιλία και τους πραγματικούς εχθρούς της, διοργανώθηκε επίσης στις 30 Μάρτη στο Δημαρχείο του Ταύρου από την ΕΕΔΥΕ και τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Ταύρου, Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης και αποτέλεσε μια σημαντική δημόσια και ανοιχτή συζήτηση με τις προτάσεις του κινήματος ειρήνης.

Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση της ΕΕΔΥΕ στην εν κρυπτώ συμφωνία για την παραμονή των αμερικανικών βάσεων, που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Σημίτη - από τον Φλεβάρη και αποκαλύφθηκε τον Ιούνη - ανανεώνοντας τα δεσμά της εξάρτησης μέχρι το 1999, που προβλέπει επίσης για κάθε χρόνο ανανέωση επ' αόριστον (όπως ακριβώς προβλεπόταν από το 1993, όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη).

Αμεση όμως ήταν και η απάντηση του κινήματος ειρήνης στις εγκληματικές επιθέσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δήθεν... για την πάταξη της τρομοκρατίας στο Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Με πολύ δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο έκλεισε η ΕΕΔΥΕ τη χρονιά, διοργανώνοντας συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 17 Δεκέμβρη, για τις δολοφονικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, με το πρόσχημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεϊν. Αυθημερόν κιόλας χιλιάδες αγωνιστών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής και της ΝΔΕ και κατήγγειλαν τη νέα απροκάλυπτη επέμβαση και με πορεία πήγαν στις πρεσβείες των δύο χωρών, ενώ απαίτησαν από την κυβέρνηση, που συναινεί με τη σιωπή της, να μην εμπλέξει τη χώρα στους τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών. Παρόμοια συλλαλητήρια, διαδηλώσεις και πικετοφορίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

20Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Θεσμός αγώνα και διεκδίκησης

Αναμφισβήτητα σημαντικός σταθμός της χρονιάς ήταν η διοργάνωση του 20ού ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ, από τις 7-17 Μάη, που αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο αυτές τις 10 μέρες, αλλά κατά τη διάρκεια όλου του μήνα. Οι κύριοι άξονες δράσης όπου επικεντρώθηκαν οι δραστηριότητές του ήταν συνοπτικά οι εξής:

  • Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ, η επέκταση και η νέα του δομή και η μετατροπή τμημάτων εθνικών στρατών σε Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (ή με τη μορφή Ευρωπαϊκών ή Βαλκανικών Ταξιαρχιών).
  • Η όξυνση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, η επιβολή της αμερικανοποίησης και διχοτόμησης του Αιγαίου και ΝΑΤΟποίησης της Κύπρου.
  • Η υποταγή στη "νέα τάξη", το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας, το ΝΑΤΟικό λιμάνι στο Λιτόχωρο, η εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, το υπέρογκο 6 τρισ. δρχ. εξοπλιστικό πρόγραμμα διαμορφώνουν τη χώρα σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών και την εκθέτουν σε κινδύνους.
  • Να δοθεί μια δυναμική απάντηση στον προκλητικό Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ν. Μπερνς.
  • Να προβληθεί το κεντρικό σύνθημα του φιλειρηνικού κινήματος της Ελλάδας ότι μόνο η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση και η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος συντονισμού με τους λαούς άλλων χωρών μπορεί σήμερα να ανακόψει και να περιορίσει τα εγκληματικά σχέδια των πολυεθνικών του πολέμου και της εξαθλίωσης και αύριο να σημάνει την οριστική ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.
  • Η ανάδειξη της συσπείρωσης και αλληλεγγύης στο κίνημα ειρήνης των Ελλήνων και ξένων μεταναστών ενάντια στα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Από την Κερασίτσα η εκκίνηση

Με μεγάλο πάθος και συμμετοχή, οι μαχητικές πορείες ειρήνης σαν ποτάμια ξεχύθηκαν σε πολλές πόλεις. Η "εκκίνηση" δόθηκε στην Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρ. Λαμπράκη, ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη, τον Αραξο (όπου βρίσκονται πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ), το Ακτιο (ΝΑΤΟική βάση), τη Θεσσαλία, την Κομοτηνή, τα Χανιά, τη Χαλκίδα, την Αρτα και αλλού.

Επίσης πολύμορφες εκδηλώσεις έγιναν τις δέκα αυτές μέρες σε πολλές πόλεις, σε συνοικίες της Αθήνας, αλλά και αλλού, όπως στο Αγρίνιο, την Καβάλα, που "έδεσαν" αρμονικά την πάλη για την ειρήνη με τον πλούσιο ζωντανό λαϊκό πολιτισμό της Ελλάδας, το σεβασμό στο περιβάλλον, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό.

Την Κυριακή 17 Μάη αγωνιστές της ειρήνης από την Πάτρα, το Αίγιο, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στον Αραξο.

Να μην εγκατασταθούν τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στην περιοχή απαίτησαν χιλιάδες αγωνιστές στις 17 Μάη με τις μαχητικές πορείες ειρήνης που διοργάνωσαν και τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.

Πανστρατιά στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλο συλλαλητήριο και πορεία ειρήνης απάντησαν οι αγωνιστές της ειρήνης στη Θεσσαλονίκη στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που για τα συμφέροντά τους αιματοκυλούν τους λαούς των Βαλκανίων και όλης της υφηλίου και μετατρέπουν τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών τους επιχειρήσεων. Στις 24 Μάη η ΕΔΥΕΘ οργάνωσε μαχητική αντιιμπεριαλιστική πορεία από το στρατόπεδο Νταλίπη έως το κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, στο σημείο της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη, όπου βρίσκεται μνημείο του.

Οι οδοιπόροι της ειρήνης με την ελληνική σημαία και τα συνθήματα και τα πανό του αγώνα δόνησαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στο μνημείο τους ειρηνοδρόμους περίμενε μεγάλο πλήθος και αφού έγιναν καταθέσεις στεφανιών, ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης παρουσίασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και κατήγγειλε τόσο την προσπάθεια αλλοίωσης του μνημείου του Γρ. Λαμπράκη από "γνωστούς - άγνωστους", καθώς και την προσπάθεια της Στρατονομίας (που δεν επιτεύχθηκε μετά τη δυναμική παρέμβαση των αγωνιστών της ειρήνης) να συλλάβουν στρατιώτη διαδηλωτή που διαδήλωνε ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και ο γιος του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

Πλημμύρισε από φιλειρηνική οργή το Ακτιο

Χιλιάδες αγωνιστές από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα απέκλεισαν στις 24 Μάη την αμερικανική βάση του Ακτιου, όπου σταθμεύουν οι εγκληματικοί κατάσκοποι των λαών, τα ΑΒΑΚΣ. Από το πρωί ξεκίνησε από την Πρέβεζα η μαχητική πορεία που διοργάνωσαν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και κατέληξε στη βάση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Πετρόπουλος,ενώ το ψήφισμα της συγκέντρωσης παραδόθηκε στον "κατ' ευφημισμό" Ελληνα "διοικητή" της βάσης. Τον ξεχωριστό δικό τους παλμό έδιναν οι νεολαίοι της ΝΔΕ, ενώ την οργή και την αγανάκτηση των φιλειρηνιστών προκάλεσε η προκλητική συμπεριφορά των υπευθύνων της βάσης, που κρατώντας απειλητικά τεράστια λυκόσκυλα ήθελαν να αποτρέψουν την προσέγγιση, πράγμα που δεν πέτυχαν.

Φουρτουνιασμένο ανθρώπινο ποτάμι από το Μαραθώνα στην Αθήνα

Η μεγαλειώδης Μαραθώνια Πορεία στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη και οι άλλες πορείες σε όλη την Ελλάδα με τους χιλιάδες αγωνιστές και την ξεχωριστή συμμετοχή της νέας γενιάς, που κρατάει γερά τη σκυτάλη από τις παλιότερες γενιές, αποδεικνύουν ότι το μαχόμενο κίνημα κατακτάει συνέχεια νέες θέσεις, κερδίζει νέες συνειδήσεις και είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στην κορυφαία εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μάη, από νωρίς το πρωί χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες της Ειρήνης είχαν συγκεντρωθεί στον τύμβο του Μαραθώνα. Η ανοιξιάτικη μπόρα που βρήκε τους ειρηνοδρόμους στην Αγία Παρασκευή, δεν μπόρεσε να πτοήσει το μαχητικό φρόνημα των αγωνιστών που συμπαρέσυραν και τους άλλους αγωνιστές που περίμεναν εκεί σε ένα τεράστιο αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι προς την Αθήνα. Ενα πολύ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο είναι η στιγμή που η παθιασμένη και "βρεγμένη ως το κόκαλο" πορεία πέρασε μπρος από το σύμβολο της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, την αμερικανική πρεσβεία που βρέθηκε "απροστάτευτη" και είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη: "Κάναμε αυτήν την παράκαμψη για να δηλώσουμε στον κ. Μπερνς και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, πως σε αυτή τη χώρα ο λαός είναι αδούλωτος και ανυπότακτος και δεν εκφράζεται από τους κυβερνώντες και άλλους που δίνουν "γην και ύδωρ"". Και συνέχισε: "Ηρθαμε να του θυμίσουμε και πάλι πως η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη από αγώνες για την ανεξαρτησία. Πως και εμείς, αλλά και χιλιάδες, εκατοντάδες ακόμα χιλιάδες Ελληνες είναι ορκισμένοι σ' αυτόν τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού".

Το απόγευμα το πολύβουο ανθρώπινο ποτάμι είχε πια διογκωθεί. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, με ξεχωριστή την παρουσία των νέων, έφταναν στο Πεδίο του Αρεως για τη συγκέντρωση. Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ε. Μαχαίρας,που εξέφρασε την πίστη ότι σε όλες τις χώρες που έχουν εμπλακεί στους μηχανισμούς της "νέας τάξης" του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, οι λαοί θα αποτινάξουν τον αμερικάνικο ζυγό, θα εντείνουν την πάλη τους για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την εδραίωση της ειρήνης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ, κρατικών και ιδιωτικών, αγνόησε επιδεικτικά την πορεία πάνω από πέντε χιλιάδων ανθρώπων από το Μαραθώνα στην Αθήνα, καθώς και τη συγκέντρωση πολύ περισσότερων στην Πλατεία του Πεδίου του Αρεως.

Πρωτοπόρα δράση στο εξωτερικό

Το 1998 η δραστηριότητα μπορεί να μην ήταν τόσο έντονη όσο το 1997 (που πραγματοποιήθηκαν 6 και πάνω διεθνείς συναντήσεις), όμως έκαναν σημαντικά βήματα στο συντονισμό του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης και περιφερειακές συναντήσεις. Η ΕΕΔΥΕ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να ξεπεραστούν παλιές αυταπάτες για δήθεν δυνατότητες εξέλιξης χωρίς σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό και να προγραμματιστούν κοινές δράσεις.

Η ΕΕΔΥΕ συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο, με διοργανωτή την Εθνική Επιτροπή Ειρήνης της Σενεγάλης, στο Ντακάρ από τις 19-22 Φλεβάρη. Η περιφερειακή αυτή συνάντηση με θέμα "Για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Αφρικανική Ηπειρο" πήρε ταυτόχρονα και το χαρακτήρα της συνεύρεσης για τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που έθεσε και τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα.

Ο Θανάσης Παφίλης εκπροσώπησε το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και ταυτόχρονα ως συντονιστής των ευρωπαϊκών κινημάτων, αρμοδιότητα που είχε αναλάβει η ΕΕΔΥΕ μετά την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση, το 1997 στην Αθήνα. Στη συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από τη Σενεγάλη, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση και αντιπροσωπείες από 15 χώρες (ΛΔ Κονγκό, Γουινέα, Μάλι, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ελλάδα).

Τα γεγονότα εκείνη την περίοδο στον Περσικό Κόλπο, όπου οι ΗΠΑ απειλούσαν να χτυπήσουν ιρακινούς στόχους για να "συμμορφώσουν" δήθεν τον Σαντάμ, όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψαν την προσοχή των συμμετεχόντων στα ζητήματα γενικότερα της απειλής της ανθρωπότητας από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, των επεμβάσεων και της καταπίεσης των λαών, προκειμένου να μοιραστούν και να ξαναμοιραστούν οι αγορές.

Το ΠΣΕ από το Ντακάρ πήρε αμέσως πρωτοβουλία να καλέσει τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τον αγώνα τους για την αποτροπή της επίθεσης στο Ιράκ, πράγμα που τελικά έγινε. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, από τον Α. Μάρντερ (ΗΠΑ), Χ. Σούντα (Ιαπωνία), Α. Καρβάλιο (Πορτογαλία) και τον Θ. Παφίλη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνεδρίαση του ΠΣΕ προτάθηκαν πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα όπως καμπάνια για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το διώξιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί πρώτη απειλή για την ανθρωπότητα. Προτάθηκε, συγκεκριμένα, να πραγματοποιηθεί καμπάνια με στόχο τη συλλογή 3 εκατομμυρίων υπογραφών για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και της αμερικανο-ιαπωνικής συμφωνία.

Για την Ελληνοτουρκική Φιλία και την ευαισθητοποίηση των απόδημων Ελλήνων

Η ΕΕΔΥΕ πήρε επίσης μέρος στη συνάντηση που διοργάνωσε η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και τη Θράκη για την Ειρήνη" στις 6-8 Φλεβάρη για την 2η επέτειο από την κρίση των Ιμίων (31 Γενάρη '96). Η Κίνηση άλλωστε έχει αποφασίσει η συνάντηση να γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή σε παραλιακή πόλη της Τουρκίας. Ο Θ. Παφίλης, που εκπροσώπησε την ΕΕΔΥΕ, και παρέμβηκε στη συζήτηση με θέμα "Αντιεθνικιστικά κινήματα σε Ελλάδα και Τουρκία", ξεκαθάρισε, σε αντίθεση με άλλες θολές και γενικόλογες παρεμβάσεις, ότι η ειρήνη, η φιλία και συνεργασία των λαών έχουν εχθρούς, που πρέπει να κατονομάζονται.

Ακόμα η ΕΕΔΥΕ συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες για την καλύτερη επαφή του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας με τους απόδημους Ελληνες σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και αλλού για την ευαισθητοποίησή τους, αλλά και την ενεργό δράση τους στα κινήματα ειρήνης των χωρών που ζουν.

Κείμενα: Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

1998: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΗΛΩΣΕ "ΠΑΡΟΝ"

Πολλές ήταν οι μάχες, που έδωσε τον χρόνο που φεύγει το μαχόμενο φιλειρηνικό κίνημα, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Σε όλη την Ελλάδα οι Επιτροπές Ειρήνης, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της ειρήνης, απάντησαν στις προκλήσεις των ιμπεριαλιστών που προωθούν τα επεκτατικά τους σχέδια στην περιοχή. Με τη συμβολική αναφορά που αναγκαστικά κάνουμε εδώ, θέλουμε να αναδείξουμε τις πιο σημαντικές στιγμές της δράσης του κινήματος.

Τα παραδείγματα της άμεσης και δυναμικής απάντησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος στις προκλήσεις των ιμπεριαλιστών με την πρωτοβουλία του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, στα οποία γίνεται αναφορά, εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα, οι "κεραίες" του φιλειρηνικού κινήματος να είναι πάντα σηκωμένες ώστε αυτό να δίνει καθημερινά απαντήσεις στους ιμπεριαλιστές. Να μην τους αφήνει να εξωραϊζουν την εγκληματική πολιτική τους, να δίνει προοπτική στα αυθόρμητα σκιρτήματα του λαού και της νεολαίας και να τα συνενώνει σε μιαν ενιαία πάλη.

Με το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που προγραμματίζεται για την άνοιξη του νέου χρόνου, αναμένεται να δοθεί νέα ώθηση στην οργάνωση της δράσης της ώστε ο φιλειρηνικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας να γίνει πιο αποφασιστικός παράγοντας για την ανάταση του ελληνικού λαού και την απάντηση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τον κόσμο.

Ιδιαίτερα επίσης σημαντική θεωρείται η συμβολή της ΕΕΔΥΕ στο ξεπέρασμα προβλημάτων και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την επίτευξη σημαντικών βημάτων συντονισμού και κοινής δράσης στο Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ