Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοπόρα δράση στο εξωτερικό

Το 1998 η δραστηριότητα μπορεί να μην ήταν τόσο έντονη όσο το 1997 (που πραγματοποιήθηκαν 6 και πάνω διεθνείς συναντήσεις), όμως έκαναν σημαντικά βήματα στο συντονισμό του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης και περιφερειακές συναντήσεις. Η ΕΕΔΥΕ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να ξεπεραστούν παλιές αυταπάτες για δήθεν δυνατότητες εξέλιξης χωρίς σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό και να προγραμματιστούν κοινές δράσεις.

Η ΕΕΔΥΕ συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο, με διοργανωτή την Εθνική Επιτροπή Ειρήνης της Σενεγάλης, στο Ντακάρ από τις 19-22 Φλεβάρη. Η περιφερειακή αυτή συνάντηση με θέμα "Για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Αφρικανική Ηπειρο" πήρε ταυτόχρονα και το χαρακτήρα της συνεύρεσης για τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που έθεσε και τον προγραμματισμό του για το επόμενο διάστημα.

Ο Θανάσης Παφίλης εκπροσώπησε το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και ταυτόχρονα ως συντονιστής των ευρωπαϊκών κινημάτων, αρμοδιότητα που είχε αναλάβει η ΕΕΔΥΕ μετά την Πανευρωπαϊκή Συνάντηση, το 1997 στην Αθήνα. Στη συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από τη Σενεγάλη, που φιλοξενούσε τη διοργάνωση και αντιπροσωπείες από 15 χώρες (ΛΔ Κονγκό, Γουινέα, Μάλι, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ελλάδα).

Τα γεγονότα εκείνη την περίοδο στον Περσικό Κόλπο, όπου οι ΗΠΑ απειλούσαν να χτυπήσουν ιρακινούς στόχους για να "συμμορφώσουν" δήθεν τον Σαντάμ, όπως ήταν αναμενόμενο έστρεψαν την προσοχή των συμμετεχόντων στα ζητήματα γενικότερα της απειλής της ανθρωπότητας από τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, των επεμβάσεων και της καταπίεσης των λαών, προκειμένου να μοιραστούν και να ξαναμοιραστούν οι αγορές.

Το ΠΣΕ από το Ντακάρ πήρε αμέσως πρωτοβουλία να καλέσει τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τον αγώνα τους για την αποτροπή της επίθεσης στο Ιράκ, πράγμα που τελικά έγινε. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, από τον Α. Μάρντερ (ΗΠΑ), Χ. Σούντα (Ιαπωνία), Α. Καρβάλιο (Πορτογαλία) και τον Θ. Παφίλη έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη συνεδρίαση του ΠΣΕ προτάθηκαν πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα όπως καμπάνια για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το διώξιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί πρώτη απειλή για την ανθρωπότητα. Προτάθηκε, συγκεκριμένα, να πραγματοποιηθεί καμπάνια με στόχο τη συλλογή 3 εκατομμυρίων υπογραφών για την κατάργηση του ΝΑΤΟ και της αμερικανο-ιαπωνικής συμφωνία.

Για την Ελληνοτουρκική Φιλία και την ευαισθητοποίηση των απόδημων Ελλήνων

Η ΕΕΔΥΕ πήρε επίσης μέρος στη συνάντηση που διοργάνωσε η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και τη Θράκη για την Ειρήνη" στις 6-8 Φλεβάρη για την 2η επέτειο από την κρίση των Ιμίων (31 Γενάρη '96). Η Κίνηση άλλωστε έχει αποφασίσει η συνάντηση να γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή σε παραλιακή πόλη της Τουρκίας. Ο Θ. Παφίλης, που εκπροσώπησε την ΕΕΔΥΕ, και παρέμβηκε στη συζήτηση με θέμα "Αντιεθνικιστικά κινήματα σε Ελλάδα και Τουρκία", ξεκαθάρισε, σε αντίθεση με άλλες θολές και γενικόλογες παρεμβάσεις, ότι η ειρήνη, η φιλία και συνεργασία των λαών έχουν εχθρούς, που πρέπει να κατονομάζονται.

Ακόμα η ΕΕΔΥΕ συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ το τελευταίο διάστημα αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες για την καλύτερη επαφή του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας με τους απόδημους Ελληνες σε Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ και αλλού για την ευαισθητοποίησή τους, αλλά και την ενεργό δράση τους στα κινήματα ειρήνης των χωρών που ζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 6 - 7 Ιούλη (2018-07-04 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 6 - 7 Ιούλη (2018-06-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 65χρονα του ΠΣΕ (2014-08-23 00:00:00.0)
Διεθνείς συναντήσεις σε Βιετνάμ και Κίνα (2005-09-02 00:00:00.0)
Διεθνείς συναντήσεις σε Βιετνάμ και Κίνα (2005-09-01 00:00:00.0)
Ξεκινούν αύριο οι εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ (2001-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ