ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Διακήρυξη πρόθεσης ενότητας

ΜΟΣΧΑ.-

"Ιστορικής σημασίας" Διακήρυξη για τη δημιουργία εντός του 1999 ενός ενιαίου κράτους μεταξύ των δύο αδελφών σλαβικών λαών, υπέγραψαν την Παρασκευή, 25 του Δεκέμβρη, οι πρόεδροι της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Μετά τη συνάντηση με τον Λουκασένκο στο Κρεμλίνο ο Γιέλτσιν τόνισε: "Τώρα πλέον θέτουμε το ζήτημα της ενοποίησης των χωρών μας σε ένα ενιαίο κράτος. Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας". Οπως δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, δεν πρόκειται για "συμφωνία", αλλά για "διακήρυξη της πρόθεσης των δύο χωρών για την επικείμενη σύσταση μιας Ενωσης". Σύντομα θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις δύο χώρες για την έγκριση του κειμένου της Διακήρυξης. Σύμφωνα με το κείμενο που συνυπέγραψαν οι δυο ηγέτες, θα είναι εγγυημένη η ισονομία των υπηκόων των δύο χωρών στα πολιτικά δικαιώματα, ενώ ισότητα θα διέπει τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες των οικονομικών παραγόντων τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς κυβέρνηση "εθνικής ενότητας";

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αυξημένες μοιάζουν οι πιθανότητες του Γιαλίμ Ερέζ να σχηματίσει κυβέρνηση, "ξαναμοιράζοντας την τράπουλα" στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Ερέζ επιφύλαξε μια "έκπληξη": συμπεριέλαβε στις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης το Κόμμα της Αρετής, συναντώντας χθες τον Ρετσάι Κιουτάν. Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε αμέσως μετά - τις μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο - εξέφρασε την "πεποίθηση" ότι θα μπορέσει "να σχηματίσει μία κυβέρνηση και (...) θα λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου με όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους".

Το σενάριο που ο Ερέζ μοιάζει να σκέπτεται υποστηρίζεται από τους βιομηχάνους, ενώ δεν αποκλείεται να υποστηριχτεί (κάτι κατά πολύ σημαντικότερο) και από τους πανίσχυρους στρατηγούς, καθώς θα περιληφθούν μεν οι ισλαμιστές στην κυβέρνηση, αλλά αφού θα είναι "οικουμενική" προβλέπεται"ουδετεροποίηση" των πολιτικών τους.

"Δεν επιδιώκω έναν απλό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή όλων των σχηματισμών που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο", σχολίασε ο 54χρονος απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Ο πρώην "επιτυχημένος" επιχειρηματίας Ερέζ δήλωσε ότι θα έχει ένα δεύτερο γύρο συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, πιθανώς την προσεχή εβδομάδα, και μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσει κατάλογο των υπουργών του στον Ντεμιρέλ.

Από την πλευρά του ο Κιουτάν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως ο Ερέζ "μας ενημέρωσε για τις αρχές πάνω στις οποίες προσπαθεί να βασίσει την κυβέρνησή του... Θα ανακοινώσουμε δημοσίως την άποψή μας, αφού συζητήσουμε στους κόλπους των ηγετικών οργάνων του κόμματός μας και μετά το δεύτερο γύρο των συνομιλιών".

Ο Ερέζ "υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και ότι αναζητεί μία εθνική συνεννόηση. Συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις", πρόσθεσε ο ηγέτης του κόμματος Ευημερίας, το οποίο "απαγορεύτηκε" (Γενάρης/Φλεβάρης του 1998) από το Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή "απειλούσε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους".

Ο Ερέζ συνεχίζει τον πρώτο γύρο των συνομιλιών του με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Εχει "εξασφαλισμένη", σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη στήριξη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιλμάζ και του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Σε περίπτωση που καταφέρει πράγματι να αποσπάσει τη στήριξη των Ισλαμιστών, θεωρείται βέβαιο ότι θα προστρέξει να δώσει υποστήριξη και η Τανσού Τσιλέρ, η ηγέτης του Κόμματος Ορθού Δρόμου - που αρνήθηκε ακριβώς γι' αυτό να στηρίξει το σχήμα που πρότεινε ο Ετσεβίτ.

Γιατί τόσος θόρυβος, αφού αυτή η κυβέρνηση - υποτίθεται ότι - στόχο έχει να οδηγήσει απλώς τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (την 18η Απρίλη του 1999); Διότι ο Ερέζ δεν προτίθεται να διαδραματίσει απλώς "υπηρεσιακό" ρόλο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Σαμπάχ, ο Ερέζ σκοπεύει να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και μάλιστα, αφού δε θα έχει να υπολογίσει το προσωπικό πολιτικό κόστος από αυτές τις μεταρρυθμίσεις - μέρος των οποίων είχε συμφωνήσει η Τσιλέρ το 1996 με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Γιλμάζ είχε "προχωρήσει" νωρίτερα εφέτος...

"Πίστωση" στον Ερέζ, λένε αναλυτές, δίνει και μια δήλωση του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ότι δηλαδή εάν μέχρι τις 10 Γενάρη δεν έχει λάβει την απαιτούμενη στήριξη ο εντολοδόχος, δε θα προχωρήσει στο διορισμό κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα...

ΡΩΣΙΑ
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

ΜΟΣΧΑ. -

Ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, παρουσιάζοντας την Πέμπτη, 24 Δεκέμβρη, στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας για το 1999, δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων προς την οικονομία της αγοράς. Καυτηρίασε, όμως, τους προκατόχους του για τον αυστηρό μονεταρισμό που εφάρμοσαν, ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα να στερηθούν η βιομηχανία και οι πολίτες ρευστού και υποσχέθηκε τη στήριξη της ντόπιας παραγωγής μέσω μειώσεων φόρων και άλλων μορφών βοήθειας. "Δεν μπορούμε ναζούμε με αυτό τον τρόπο. Μονεταρισμός χωρίς κοινωνικό προσανατολισμό και οικονομική ανάπτυξη αποτελεί ανοησία", τόνισε ο Πριμακόφ, καθώς άρχισε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού σε πρώτη ανάγνωση."Μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση χωρίς ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αποτελεί μια αδιέξοδη κατάσταση. Πρέπει να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τους ξένους πιστωτές. Αν εξασφαλίσουμε σήμερα την έγκρισή σας, και βασιζόμαστε σ' αυτό, θα λάβουμε μέτρα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας στον τομέα της οικονομίας", επισήμανε ο Πριμακόφ, υποσχόμενος ένα ελάχιστο όριο διαβίωσης για τις ασθενέστερες κατηγορίες του πληθυσμού και βοήθεια για τη ρωσική βιομηχανία. "Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι αυστηρός, δεν μπορούμε να ξεγελάσουμε κανένα. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στην πραγματική οικονομία, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να παραμείνουμε εξαρτημένοι από τα ξένα κεφάλαια", υπογράμμισε ο Πριμακόφ. Προηγουμένως, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ο Πριμακόφ είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο απορρίψει τον προϋπολογισμό για το 1999: "Αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός δε θα μείνουμε κι εμείς". Ο Πριμακόφ σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι αυστηρός και βασίζεται κατά κύριον λόγο στις εθνικές πηγές εισοδημάτων και όχι τόσο στις έξωθεν χρηματικές βοήθειες. Από την άλλη μεριά, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή), που απαρτίζεται από τους κυβερνήτες των περιοχών της Ρωσίας, είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού. Την αναβολή ζήτησε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα.

Στρατιωτική μεταρρύθμιση

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι η μεταρρύθμιση στο στρατό καθυστερεί, παρότι ο στόχος του 1998 να μειωθεί στο 1.200.000 άνδρες "επιτεύχθηκε". "Παραμένουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων, παρ' όλα αυτά το υπουργείο δουλεύει ιδιαίτερα εντατικά, η κυβέρνηση βοηθά το στρατό, εγώ τον βοηθώ επίσης όσο είναι δυνατόν και με κοινές προσπάθειες θα τα βγάλουμε πέρα", τόνισε ο Γιέλτσιν κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγεφ. Ο Γιέλτσιν υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα με το οποίο αυξάνονται οι επιχορηγήσεις για το στρατό το 1999 και διπλασιάζονται οι μισθοί των στρατιωτικών από την 1 Ιούλη 1999. Στο μεταξύ, ο Σεργκέγεφ ανακοίνωσε ότι οι 10 πρώτοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι"Τόπολ - Μ" εγκαταστάθηκαν την Κυριακή σε στρατιωτική βάση του Σαράτοβ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να εκσυγχρονιστεί το πυρηνικό, αμυντικό πρόγραμμα της Ρωσίας στον 21ο αιώνα. Η Ρωσία θα αναπτύξει 1.500 τέτοιους πυραύλους για να διατηρηθεί στο επίπεδο των ΗΠΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Υπό πολικό ψύχος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Χιονισμένα Χριστούγεννα απαιτούν οι παραδόσεις και τα έθιμα της Ευρώπης. Καιρού θέλοντος η παράδοση κρατήθηκε, όμως λίγο περισσότερο από το θεμιτό, με αποτέλεσμα το αρκτικό ψύχος που επικράτησε σε πολλές χώρες να έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους που δεν είχαν την πολυτέλεια της θαλπωρή και της ζεστασιάς μιας στέγης.

Οι βλαβερές συνέπειες της οικονομίας της αγοράς... θα μπορούσε κανείς να πει για την Ουγγαρία,τη Ρωσία και την Πολωνία που οι άστεγοι αυτών των χωρών πληρώνουν το βαρύ τίμημα του συνδυασμού της απελευθέρωσης της αγοράς και των δριμύτατων καιρικών συνθηκών. Στην Ουγγαρία ο συνδυασμός της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας που συνεπάγεται οικονομική δυσπραγία και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπήρξαν οι αιτίες για το θάνατο πολλών ανθρώπων από το ψύχος, τόσο στους δρόμους της Βουδαπέστης όσο και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους - με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους -20 βαθμούς Κελσίου - τις ημέρες των Χριστουγέννων, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων του χειμώνα σε 76, όπως ανακοίνωσαν χθες οι αστυνομικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των νεκρών ήταν άστεγοι... Ο αριθμός των νεκρών είναι το νέο θλιβερό ρεκόρ της "μετα - σοσιαλιστικής" Ουγγαρίας που μέσα σε μία δεκαετία οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει τους 30.000. Ανάλογο είναι και το σκηνικό στη Ρωσία όπου 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στην Πολωνία που σε αυτό το κύμα ψύχους θρηνεί μόνο ένα νεκρό που όμως ανεβάζει το συνολικό αριθμό των νεκρών γι' αυτό το χρόνο προς το παρόν στους 162!

Με ένταση και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και τη Βρετανία και την Ιρλανδία.Το Σαββατοκύριακο ένας άνθρωπος βρήκε τον θάνατο, ένας αγνοείται και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στα βρετανικά νησιά, όταν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, σάρωσαν τις δύο χώρες. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο υπερχείλισης σχεδόν 50 ποταμών στη δυτική Αγγλία, ενώ οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν δυσχεράνει τις μετακινήσεις στη Σκοτία.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζητιανεύει σε μια από τις εισόδους του υπόγειου σιδηροδρόμου στη Μόσχα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ