ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο επεισόδιο, ενώ ο "πόλεμος" συνεχίζεται... .

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο επεισόδιο επιβάρυνε, χτες, τη σταθερά τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ιράκ, όταν ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε ιρακινά αντιαεροπορικά και σε αμερικανικά αεροσκάφη, βόρεια της περιοχής της Μοσούλης, καταδεικνύοντας ότι ο επίσημος τερματισμός της "αλεπούς της Ερήμου" δε σήμανε και το τέλος του πολέμου. Λίγο νωρίτερα, η ιρακινή ηγεσία είχε αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία της με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας διευκρινίσεις για σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", την Κυριακή, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ.

Την παραβίαση του ιρακινού εναέριου χώρου από σχηματισμό εχθρικών αεροσκαφών ανακοίνωσε, χτες, το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο υποστηρίζει ότι η παραβίαση επαναλήφθηκε και τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα, αφού δέχτηκαν επίθεση, απάντησαν με πυραύλους εδάφους - αέρος. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι επτά.

Λίγη ώρα αργότερα, το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από το αμερικανικό Πεντάγωνο, του οποίου ο εκπρόσωπος, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, ανακοίνωσε ότι "αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν την καθιερωμένη περιπολία τους πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ δέχτηκαν πυρά από ιρακινά αντιαεροπορικά, απάντησαν καταλλήλως βρισκόμενα σε αυτοάμυνα και επέστρεψαν όλα ασφαλή στη βάση του Ιντσιρλίκ". Ο στρατηγός Μπρίντζες δε διευκρίνισε πόσα ήταν τα αμερικανικά αεροσκάφη που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ούτε πόσους πυραύλους εξαπέλυσαν κατά των ιρακινών σχηματισμών και αρκέστηκε να αναφέρει μόνο τους τύπους των αμερικανικών αεροσκαφών, που συμμετείχαν στην περιπολία. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος χαρακτήρισε την αντίδραση των Αμερικανών πιλότων ως "πρέπουσα", καθώς εκτίμησε ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα και "προστάτευαν τους εαυτούς τους".

Το χτεσινό περιστατικό ήταν το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που διατηρούν σταθερά τεταμένη την ατμόσφαιρα στο Ιράκ, περίπου δέκα ημέρες μετά την τυπική λήξη των αμερικανοβρετανικών επιδρομών κατά του Ιράκ. Μετά την απαγόρευση απογείωσης και προσγείωσης των αεροσκαφών των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, για "λόγους ασφαλείας", το Σάββατο, η ιρακινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι, στο εξής, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ πάνω από τις ζώνες ασφαλείας, θα αποτελούν στόχο.

Κανονικά η συνεργασία με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα

Την Κυριακή, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, σε συνέντευξή του στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", τόνιζε ότι το Ιράκ δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τα προγράμματα του ΟΗΕ, ακόμη και τα ανθρωπιστικά και επιμένει στην άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ο Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ ανασκεύασε, χτες σε συνέντευξη Τύπου, τις δηλώσεις του αυτές, διευκρινίζοντας ότι η ιρακινή ηγεσία αρνείται να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, αλλά θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία με τους υπαλλήλους του ανθρωπιστικού προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων". Ο Σάλεχ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ιρακινού λαού και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από την ολική άρση των κυρώσεων. Εντούτοις, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου απέφυγε να διευκρινίσει αν η ιρακινή ηγεσία θα ανανεώσει το πρόγραμμα το Μάη, οπότε λήγει.

Την ίδια στιγμή, ουδέν νεότερο υπάρχει για το μέλλον της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού Αφοπλισμού, καθώς η Βαγδάτη κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τους επιθεωρητές, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο εμπάργκο αν δεν επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ κάλεσε, χτες, εκ νέου την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί με την UNSCOM, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια ταχεία επανεξέταση της προόδου που έχει επιτευχθεί για να καταστεί εφικτή η άρση των κυρώσεων, το γρηγορότερο δυνατό. Ανάλογη έκκληση έκανε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο ιρακινό καθεστώς για τις εξελίξεις, αν και καταδίκασε κατηγορηματικά τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου ανέβαλαν την έκτακτη συνεδρίασή τους για τις εξελίξεις στο Ιράκ για μετά το τέλος του Ραμαζανιού ενώ, σύμφωνα με τον ιρακινό Τύπο, 16 από τις 19 αντιπροσωπείες της οργάνωσης "Ενωση αραβικών Κοινοβουλίων" κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν σε μονομερή άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

  • Ανακοίνωση καταδίκης για τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στο Ιράκ, τις οποίες χαρακτηρίζει "απάνθρωπες και βάρβαρες" εξέδωσε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Αρτας.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ματαιώνονται τα σχέδια κυβέρνησης συνασπισμού;

ΤΟΚΙΟ.-

Σύννεφα σκιάζουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιαπωνία. Ως πιθανότερη αφορμή φέρονται οι διαφωνίες πάνω σε αμυντικά θέματα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι (αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών) και τον Ιχίρο Οζάουα, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η χτεσινή συνάντηση των δύο ανδρών αναβλήθηκε, σημειώνοντας πως οι μεταξύ τους διαφωνίες ενδέχεται να ανατρέψουν την αρχική τους συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.Η κυβέρνηση αρνείται, από την πλευρά της, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, που απαγορεύει στο στρατό της Ιαπωνίας να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ο Οζάουα, από την άλλη, υποστήριξε πως το πρόβλημα πηγάζει "από την ελάχιστη προθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει οριστικά τη συμφωνία" για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.

Μέχρι τώρα, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει μόνον στη μείωση του αριθμού των υπουργικών χαρτοφυλακίων (από 20 σε 18) και στην κατάργηση του νόμου που επέτρεπε σε ανώτερους γραφειοκράτες να μιλούν εκ μέρους υπουργών στη διάρκεια κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων.

Επιχείρηση "εξαφάνισης" αστέγων

Εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν "έξωση" σε περίπου 35 άστεγους, που είχαν στήσει προσωρινά καταλύματα σε πεζόδρομο της πόλης Οζάουα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι αστυνομικοί προχώρησαν σ' αυτή την ενέργεια μετά από παράπονα κατοίκων της περιοχής, που διαμαρτύρονταν ότι οι άστεγοι έκαναν θόρυβο ενοχλώντας την ομαλή διδασκαλία στις αίθουσες παρακείμενου γυμνασίου...

Οι άστεγοι συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς και άναψαν φωτιές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους, ενώ χιλιάδες εργάτες έσπευσαν στην περιοχή για να τους εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Ισως, γιατί συνειδητοποίησαν το πόσο εύκολα θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση τους μετά το άνοιγμα των "ασκών του Αιόλου" της οικονομικής κρίσης και της θύελλας απολύσεων που εξαφανίζει, κάθε τόσο, χιλιάδες θέσεις εργασίας...

Αμερικάνικο βομβαρδιστικό έτοιμο για απογείωση...

Αμερικανικό βομβαρδιστικό έτοιμο για απογείωση...

ΙΣΡΑΗΛ
Αρχισαν τα προεκλογικά σενάρια

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στην ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών κατέληξαν, χτες, μετά από πολύωρες συνομιλίες, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της ισραηλινής Βουλής, "Λικούντ" και Εργατικό Κόμμα. Οπως ανακοινώθηκε, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 17 του Μάη, μετά από συμφωνία των Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Εχούντ Μπάρακ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ημερομηνία των εκλογών καταλήχθηκε επειδή και οι δύο άνδρες εκτίμησαν ότι όσο πιο πολύ κρατήσει η προεκλογική εκστρατεία τόσο περισσότερο θα αποδυναμώσουν τον κύριο αντίπαλό τους, που δεν είναι άλλος από τον, μόλις πριν από μία βδομάδα παραιτηθέντα από το αξίωμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αμνόν Σαχάκ, ο οποίος αναμένεται να ηγηθεί ενός νέου κεντρώου κόμματος και αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ηγούμενος νέου κόμματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, και αποχωρήσας από το "Λικούντ", Νταν Μεριντόρ, ενώ έντονες είναι οι φήμες που θέλουν τον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι και τον υπουργό Επικοινωνιών Λιμόρ Λιβνάτ να συντάσσονται μαζί του. Επίσης, ο συντηρητικότατος Μπένι Μπεγκίν, αποχωρήσας και αυτός από το "Λικούντ", ανακοίνωσε, χτες, την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πολύνεκρη έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Τους 15 έφτασαν οι νεκροί και τους 80 οι τραυματίες από την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο χωριό Αρόγιο ντε Πιέδρα, στη βόρεια επαρχία Ατλάντικο της Κολομβίας. Η Αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο η έκρηξη να οφείλεται σε ανταρτική ενέργεια, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων εκτιμάται πως η έκρηξη προκλήθηκε ακούσια από άλλον παράγοντα. Σύμφωνα με τοπικές αρχές, η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε βλάβες στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και κατέστρεψε πάνω από 50 σπίτια.

ΑΓΚΟΛΑ
Νέες πολύνεκρες εμφύλιες συγκρούσεις

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Διαιωνίζονται οι εμφύλιες συγκρούσεις στην Αγκόλα παρά την προ ετών συμφωνία λήξης του πολέμου. Χτεσινές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις 9 του μήνα ξεπερνά τους 200 και ο αριθμός των τραυματιών είναι πάνω από 460.

Σύμφωνα με ραδιοσταθμό της καθολικής εκκλησίας στη Λουάντα, οι εκατόμβες των νεκρών προκλήθηκαν από την έναρξη των βομβαρδισμών από τους αντάρτες της "ΟΥΝΙΤΑ" του Γιόνας Σαβίμπι στην πόλη Κουίτο της κεντρικής Αγκόλας. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, περισσότεροι από 463 τραυματίες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Κουίτο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόνο τη νύχτα της παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων, βρήκαν το θάνατο 35 άνθρωποι στους βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν πολλές κατοικίες. Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε ότι στις αρχές της περασμένης βδομάδας, ο τακτικός στρατός της Αγκόλας ξεκίνησε επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών της "ΟΥNITA", που στρατοπεδεύουν στα υψώματα γύρω από το Κουίτο, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ