Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο επεισόδιο, ενώ ο "πόλεμος" συνεχίζεται... .

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο επεισόδιο επιβάρυνε, χτες, τη σταθερά τεταμένη ατμόσφαιρα στο Ιράκ, όταν ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα σε ιρακινά αντιαεροπορικά και σε αμερικανικά αεροσκάφη, βόρεια της περιοχής της Μοσούλης, καταδεικνύοντας ότι ο επίσημος τερματισμός της "αλεπούς της Ερήμου" δε σήμανε και το τέλος του πολέμου. Λίγο νωρίτερα, η ιρακινή ηγεσία είχε αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία της με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων" των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας διευκρινίσεις για σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", την Κυριακή, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ.

Την παραβίαση του ιρακινού εναέριου χώρου από σχηματισμό εχθρικών αεροσκαφών ανακοίνωσε, χτες, το ιρακινό υπουργείο Πληροφοριών, το οποίο υποστηρίζει ότι η παραβίαση επαναλήφθηκε και τα ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα, αφού δέχτηκαν επίθεση, απάντησαν με πυραύλους εδάφους - αέρος. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι επτά.

Λίγη ώρα αργότερα, το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από το αμερικανικό Πεντάγωνο, του οποίου ο εκπρόσωπος, στρατηγός Ρίτσαρντ Μπρίντζες, ανακοίνωσε ότι "αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν την καθιερωμένη περιπολία τους πάνω από τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ δέχτηκαν πυρά από ιρακινά αντιαεροπορικά, απάντησαν καταλλήλως βρισκόμενα σε αυτοάμυνα και επέστρεψαν όλα ασφαλή στη βάση του Ιντσιρλίκ". Ο στρατηγός Μπρίντζες δε διευκρίνισε πόσα ήταν τα αμερικανικά αεροσκάφη που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ούτε πόσους πυραύλους εξαπέλυσαν κατά των ιρακινών σχηματισμών και αρκέστηκε να αναφέρει μόνο τους τύπους των αμερικανικών αεροσκαφών, που συμμετείχαν στην περιπολία. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος χαρακτήρισε την αντίδραση των Αμερικανών πιλότων ως "πρέπουσα", καθώς εκτίμησε ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα και "προστάτευαν τους εαυτούς τους".

Το χτεσινό περιστατικό ήταν το τελευταίο από μια σειρά επεισοδίων που διατηρούν σταθερά τεταμένη την ατμόσφαιρα στο Ιράκ, περίπου δέκα ημέρες μετά την τυπική λήξη των αμερικανοβρετανικών επιδρομών κατά του Ιράκ. Μετά την απαγόρευση απογείωσης και προσγείωσης των αεροσκαφών των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, για "λόγους ασφαλείας", το Σάββατο, η ιρακινή ηγεσία ανακοίνωσε ότι, στο εξής, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, που περιπολούν στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ πάνω από τις ζώνες ασφαλείας, θα αποτελούν στόχο.

Κανονικά η συνεργασία με το ανθρωπιστικό πρόγραμμα

Την Κυριακή, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου, σε συνέντευξή του στο "Ασοσιέιτεντ Πρες", τόνιζε ότι το Ιράκ δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τα προγράμματα του ΟΗΕ, ακόμη και τα ανθρωπιστικά και επιμένει στην άμεση άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ο Μοχάμεντ Μεχντί Σάλεχ ανασκεύασε, χτες σε συνέντευξη Τύπου, τις δηλώσεις του αυτές, διευκρινίζοντας ότι η ιρακινή ηγεσία αρνείται να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές της Ειδικής Επιτροπής ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, αλλά θα συνεχίσει κανονικά τη συνεργασία με τους υπαλλήλους του ανθρωπιστικού προγράμματος "πετρέλαιο αντί τροφίμων". Ο Σάλεχ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ιρακινού λαού και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από την ολική άρση των κυρώσεων. Εντούτοις, ο Ιρακινός υπουργός Εμπορίου απέφυγε να διευκρινίσει αν η ιρακινή ηγεσία θα ανανεώσει το πρόγραμμα το Μάη, οπότε λήγει.

Την ίδια στιγμή, ουδέν νεότερο υπάρχει για το μέλλον της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου του ιρακινού Αφοπλισμού, καθώς η Βαγδάτη κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τους επιθεωρητές, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στο εμπάργκο αν δεν επιτραπεί στους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ κάλεσε, χτες, εκ νέου την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί με την UNSCOM, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια ταχεία επανεξέταση της προόδου που έχει επιτευχθεί για να καταστεί εφικτή η άρση των κυρώσεων, το γρηγορότερο δυνατό. Ανάλογη έκκληση έκανε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στο ιρακινό καθεστώς για τις εξελίξεις, αν και καταδίκασε κατηγορηματικά τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου ανέβαλαν την έκτακτη συνεδρίασή τους για τις εξελίξεις στο Ιράκ για μετά το τέλος του Ραμαζανιού ενώ, σύμφωνα με τον ιρακινό Τύπο, 16 από τις 19 αντιπροσωπείες της οργάνωσης "Ενωση αραβικών Κοινοβουλίων" κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να προχωρήσουν σε μονομερή άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

  • Ανακοίνωση καταδίκης για τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές στο Ιράκ, τις οποίες χαρακτηρίζει "απάνθρωπες και βάρβαρες" εξέδωσε το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ του Νομού Αρτας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ