ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιείται το 21% μέσω Χρηματιστηρίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να πουλήσει το 21% της Αγροτικής Ασφαλιστικής (της πιο κερδοφόρας ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας) και να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση και άλλων εταιριών του ομίλου της ΑΤΕ

Με την πώληση των περίπου 2,7 εκατομμυρίων μετοχών (δηλαδή το 21%) της Αγροτικής Ασφαλιστικής - που ανακοινώθηκε παραμονές των Χριστουγέννων - αρχίζει επίσημα η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας (ΑΤΕ) και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου της. Αυτό προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΤΕ να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της εταιρίας Αγροτικής ΑΕΕΓΑ (Αγροτική Ασφαλιστική) και παράλληλα να εισάγουν τις μετοχές της πρώτης εταιρίας του Ομίλου στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Συγκεκριμένα, την περασμένη βδομάδα, το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Αγροτικής ΑΕΕΓΑ (Αγροτική Ασφαλιστική). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ενημερωτικό δελτίο προβλέπει ότι η Αγροτική ΑΕΕΓΑ (Ασφαλιστική Ασφαλιστική):

  • Θα διαθέσει 2.658.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, εκ των οποίων οι 2.531.600 αφορούν κοινές ονομαστικές μετοχές που θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι υπόλοιπες 126.400 κοινές ονομαστικές μετοχές που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.
  • Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συμμετοχή της σε προγράμματα επέκτασης των δραστηριοτήτων των εταιριών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αγροτικών Ασφαλιστικών Εταιριών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και για συμμετοχή της σε εταιρίες με αντικείμενα δραστηριότητας υποστηρικτικά των ασφαλιστικών εταιριών.

Σε ανακοίνωσή της η Αγροτική Ασφαλιστική αναφέρει πως η απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και η εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του ΧΑΑ πάρθηκε από το ΔΣ της εταιρίας και πως οι 2.658.000 νέες μετοχές, αντιπροσωπεύουν το 21% του νέου διαμορφούμενου κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει πως με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του 21% του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής Ασφαλιστικής, που σήμερα ελέγχεται από το δημόσιο μέσω της μητρικής της ΑΤΕ.

Με την ίδια ανακοίνωση της Αγροτικής Ασφαλιστικής προαναγγέλλεται - εμμέσως πλην σαφώς - η απόφαση της ΑΤΕ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και των άλλων εταιριών του ομίλου της Αγροτικής, αφού - όπως αναφέρεται - με την εισαγωγή των μετοχών Αγροτικής Ασφαλιστικής "υλοποιείται η απόφαση του μετόχου (σ. σ. της ΑΤΕ και άρα του δημοσίου που ελέγχει την ΑΤΕ) για μια αυτόνομη παρουσία των θυγατρικών της ασφαλιστικών εταιριών στην έντονα ανταγωνιστική εγχώρια και διεθνή αγορά".

Προπαγανδίζοντας την εισαγωγή στην ιδιωτικοποίηση του 21% των μετοχών της Αγροτικής Ασφαλιστικής με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η διοίκηση της ΑΤΕ ομολογεί δημόσια πως η κυβέρνηση Σημίτη ξεπουλά μόνο επιχειρήσεις "φιλέτα". Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως "η πορεία μετοχής της Αγροτικής Ασφαλιστικής προδιαγράφεται θετική" - και καλώντας τους τους υποψήφιους αγοραστές, να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου - σημειώνουν μεταξύ άλλων πως η εταιρία:

  • Το 1997 "κατέλαβε την πρώτη θέση στην κερδοφορία (1,938 δισ. δραχμές) μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών γενικών ασφαλίσεων και την τρίτη θέση σε όγκο παραγωγής και ασφαλίστρων", ενώ για το 1998 προβλέπουν ότι "τα κέρδη θα φτάσουν τα 3 δισ. δραχμές".
  • Υπερκαλύπτει κατά 5,6 φορές το περιθώριο φερεγγυότητας που έχει θέσει η εποπτεύουσα αρχή.
  • Είναι, πλέον, μια από τις ελάχιστες ασφαλιστικές εταιρίες (έξι συνολικά) οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από τις 100 περίπου συνολικά που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Η ημερομηνία έναρξης της δημόσιας εγγραφής των περίπου 2,7 εκατ. μετοχών της Αγροτικής Ασφαλιστικής, καθώς και η τιμή με την οποία θα εισαχθεί η μετοχή στο Χρηματιστήριο θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.

Σήμερα η δημοπρασία εντόκων ύψους 220 δισ. δραχμών

Και νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας) πραγματοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εισπράξει 220 δισ. δραχμές για την κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών του δημοσίου. Το ύψος του επιτοκίου θα κριθεί από τη στάση των τραπεζιτών (με τις προσφορές τους οι τραπεζίτες καθορίζουν στην ουσία και το ύψος του επιτοκίου). Οι τράπεζες που θα πάρουν μέρος στη δημοπρασία και θα αγοράσουν δημοπρατούμενους κρατικούς τίτλους, θα εισπράξουν - πέρα από το επιτόκιο που θα συμφωνήσουν - και προμήθεια ύψους 0,45% επί της αξίας των εντόκων γραμματίων που θα αγοράσει κάθε τράπεζα.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας, που θα δημοπρατηθούν σήμερα, ύψους 220 δισ. δραχμών, θα είναι σε άυλη μορφή και ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού ορίστηκε η Δευτέρα 4-1-1998. Σημειώνεται ότι οι λήξεις εντόκων γραμματίων, που είχαν εκδοθεί πέρσι το Δεκέμβρη, ανέρχονται στο ποσό των 350 δισ. δραχμών.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές της Αγοράς. Δηλαδή με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θελήσουν να αγοράσουν οι τραπεζίτες τους προσφερόμενους από το υπουργείο Οικονομικών κρατικούς τίτλους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, και φέτος, η κυβέρνηση έπεσε πολύ έξω στους στόχους που είχε θέσει για τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνει το δημόσιο για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών, εξαιτίας των τοκογλυφικών όρων με τους οποίους δανείζουν τα χρήματά τους οι τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να καλύψει τη διαφορά των 130 δισ. δραχμών - ανάμεσα στα έντοκα γραμμάτια που λήγουν και τα 220 δισ. δραχμές που προσδοκά να εισπράξει από τη δημοπρασία - με την πώληση και νέων "αφορολόγητων αποταμιευτικών ομολόγων". Πρόκειται για κρατικούς τίτλους, με τους οποίους η κυβέρνηση Σημίτη φιλοδοξεί να επιβάλει στη χώρα μας τον "λαϊκό καπιταλισμό", καθώς οι τίτλοι αυτοί - που καλούνται και "προμέτοχο" - μετατρέπονται στη λήξη τους (μετά από 2 χρόνια) σε μετοχές των προς ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 του Γενάρη 1999, θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή "Αφορολόγητα Αποταμιευτικά Ομόλογα" σε άυλη μορφή με ημερομηνία έκδοσης τη Δευτέρα 4 του Γενάρη 1999.

Τα Προεδρικά Διατάγματα υποβάθμισης του ΕΟΤ

Την πάση θυσία "συναίνεση" των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ή, έστω, τον περιορισμό των αντιδράσεών τους στο ελάχιστο, επιδιώκει η κυβέρνηση Σημίτη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η κίνηση της υπουργού Ανάπτυξης, που έδωσε χτες στους εκπροσώπους των Συλλόγων Εργαζομένων του Οργανισμού τα σχέδια των 4 Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία προωθείται με διάφορους τρόπους (φανερούς ή συγκαλυμμένους) η ιδιωτικοποίηση του ΕΟΤ και η συρρίκνωση του κοινωνικού του ρόλου.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, τα 4 Προεδρικά Διατάγματα (σχέδια) αφορούν:

  • "Στη μετατροπή του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρία". Με δεδομένο ότι οι Ανώνυμες Εταιρίες λειτουργούν με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια - δηλαδή έχουν στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν όλο και μεγαλύτερων κερδών - είναι φανερό ότι χρόνο με το χρόνο θα υποβαθμίζεται ο κοινωνικός ρόλος του ΕΟΤ.
  • "Η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και στις Περιφέρειες. Στο ίδιο ΠΔ περιλαμβάνεται και το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας Τουρισμού), καθώς και η σύσταση Διευθύνσεων και Γραφείων Τουρισμού στις Περιφέρειες".
  • Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΤ και
  • στα Γραφεία Εξωτερικού.

Επίσημα, ο λόγος για τον οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε στους Συλλόγους Εργαζομένων τα σχέδια των 4 Προεδρικών Διαταγμάτων πριν τα υπογράψει, είναι "να τα μελετήσουν και να υποβάλουν στην υπουργό Ανάπτυξης τις προτάσεις τους, προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά κείμενα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοποίησής τους". Στην πραγματικότητα, με την κίνηση αυτή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει το "διάλογο" με τους εργαζόμενους στον ΕΟΤ, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις και απόψεις τους για το πώς θα προχωρήσει καλύτερα η ιδιωτικοποίηση και όχι με γνώμονα την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΤ.

Θα εισπράττουν το μισθό τους από την τράπεζα

Επεκτείνεται και σε άλλους φορείς του δημοσίου το σύστημα πληρωμής αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών

Επεκτείνεται σε μια σειρά ταμεία και άλλους φορείς του δημοσίου, το σύστημα πληρωμής των αποδοχών του προσωπικού μέσω τραπεζών, οι οποίες συνεργάζονται με το σύστημα ΔΙΑΣ ΑΕ (Διατραπεζικά Συστήματα). Με κοινές αποφάσεις των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β/ 1.200/20-11-1998 & Β1.254/15-12-1998), επεκτάθηκε το σύστημα πληρωμής των αποδοχών μέσω τραπεζών και στους υπαλλήλους των παρακάτω Οργανισμών, Ασφαλιστικών Ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου:

  • Του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
  • Του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
  • Του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).
  • Της Γενικής Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  • Του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ).
  • Του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
  • Του Ταμείου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΤΕΒΕ).
  • Του Ταμείου Ασφάλισης Εμπόρων (ΤΑΕ).
  • Του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχειακών Υπαλλήλων (ΤΑΞΥ).
  • Του Ταμείου Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ).
  • Του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ).
  • Του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ - ΟΤΕ).
  • Του Ταμείου Συντάξεων Υγειονομικών Υπαλλήλων (ΤΣΑΥ).
  • Των Ταμείου Νομικών, ΕΤΕΜΜ, ΤΥΔΚΥ, ΤΕΑΥΕΚ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ