Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η δημοπρασία εντόκων ύψους 220 δισ. δραχμών

Και νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας) πραγματοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εισπράξει 220 δισ. δραχμές για την κάλυψη τρεχουσών οικονομικών αναγκών του δημοσίου. Το ύψος του επιτοκίου θα κριθεί από τη στάση των τραπεζιτών (με τις προσφορές τους οι τραπεζίτες καθορίζουν στην ουσία και το ύψος του επιτοκίου). Οι τράπεζες που θα πάρουν μέρος στη δημοπρασία και θα αγοράσουν δημοπρατούμενους κρατικούς τίτλους, θα εισπράξουν - πέρα από το επιτόκιο που θα συμφωνήσουν - και προμήθεια ύψους 0,45% επί της αξίας των εντόκων γραμματίων που θα αγοράσει κάθε τράπεζα.

Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, τα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας, που θα δημοπρατηθούν σήμερα, ύψους 220 δισ. δραχμών, θα είναι σε άυλη μορφή και ημερομηνία έκδοσης και διακανονισμού ορίστηκε η Δευτέρα 4-1-1998. Σημειώνεται ότι οι λήξεις εντόκων γραμματίων, που είχαν εκδοθεί πέρσι το Δεκέμβρη, ανέρχονται στο ποσό των 350 δισ. δραχμών.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές της Αγοράς. Δηλαδή με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που θελήσουν να αγοράσουν οι τραπεζίτες τους προσφερόμενους από το υπουργείο Οικονομικών κρατικούς τίτλους.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, και φέτος, η κυβέρνηση έπεσε πολύ έξω στους στόχους που είχε θέσει για τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνει το δημόσιο για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών, εξαιτίας των τοκογλυφικών όρων με τους οποίους δανείζουν τα χρήματά τους οι τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να καλύψει τη διαφορά των 130 δισ. δραχμών - ανάμεσα στα έντοκα γραμμάτια που λήγουν και τα 220 δισ. δραχμές που προσδοκά να εισπράξει από τη δημοπρασία - με την πώληση και νέων "αφορολόγητων αποταμιευτικών ομολόγων". Πρόκειται για κρατικούς τίτλους, με τους οποίους η κυβέρνηση Σημίτη φιλοδοξεί να επιβάλει στη χώρα μας τον "λαϊκό καπιταλισμό", καθώς οι τίτλοι αυτοί - που καλούνται και "προμέτοχο" - μετατρέπονται στη λήξη τους (μετά από 2 χρόνια) σε μετοχές των προς ιδιωτικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 του Γενάρη 1999, θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό με δημόσια εγγραφή "Αφορολόγητα Αποταμιευτικά Ομόλογα" σε άυλη μορφή με ημερομηνία έκδοσης τη Δευτέρα 4 του Γενάρη 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ