ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τίποτα δεν είναι όπως πριν

Με αστείους ισχυρισμούς και χειρισμούς προσπαθεί η κυβέρνηση Σημίτη να συγκαλύψει, όχι τόσο την κραυγαλέα αποτυχία και το φιάσκο για τους "S-300", που πλέον δεν αποκρύπτεται με τίποτα, όσο τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή. Εχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο κατάντιας, ώστε έχουν αρχίσει να διαρρέουν γελοίους ισχυρισμούς ότι, τάχα, ο Κ. Σημίτης δεν "ήταν τότε στα πράγματα", ότι από την αρχή είχε εκφράσει τις "επιφυλάξεις" του και άλλα τέτοια κωμικά, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείξουν το ανάστημα των εμπνευστών τους και της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Η αλήθεια για τους "S-300" είναι απλή και ξεκάθαρη. Οι ΗΠΑ δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να εγκατασταθούν στην Κύπρο και αυτό το ξεκαθάρισαν από την αρχή, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το δικαίωμα ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους να οργανώνει την άμυνά του όπως αυτό πιστεύει. Κι όμως, οι "εκσυγχρονιστές" κυβερνώντες επέμεναν ότι οι ρώσικοι πύραυλοι θα εγκατασταθούν αφού το απαιτεί η αμυντική θωράκιση του νησιού. Φυσικά, δεν μπόρεσαν να "αντέξουν" στις πιέσεις των ιμπεριαλιστών, αποδεικνύοντας ότι πάνω από όλα, στη χάραξη της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, βάζουν τα συμφέροντα των "ισχυρών προστατών".

Αυτό είναι και το βαθύτερο συμπέρασμα από την "περιπέτεια" των "S-300": Με μια πολιτική υποτέλειας και δουλοπρέπειας απέναντι στους ιμπεριαλιστές δεν μπορεί η χώρα να διασφαλίσει τα κυρίαρχα συμφέροντά της. Ακόμα χειρότερα: Μετά την αποτυχία με τους "S-300" τίποτα δεν είναι όπως πριν. Βρισκόμαστε πλέον στην αρχή ενός κατήφορου, που μόνο περιπέτειες και συμφορές επιφυλάσσει για το λαό και τον τόπο, αλλά και τους λαούς της περιοχής.

Εκσυγχρονιστική ... παράνοια

ΧΡΟΝΙΑ ...ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ τούτη που εκπνέει, ασυζητητί. Διόλου παράξενο βέβαια για μια ...εκσυγχρονιστική χρονιά. Ενδεικτικό δε του μεγέθους του προβλήματος, τούτες οι τελευταίες ημέρες.

****

Δε μιλάμε για το κρύο, που έχει παγώσει όλη τη χώρα, αυτό είναι φυσικό φαινόμενο για χειμώνα, μιλάμε για τα άλλα τα... αφύσικα.

****

Και για να εξηγηθούμε: Οι Αμερικανοί, ξαναβομβάρδισαν το Ιράκ και επιμένουν να δείχνουν το διεθνή "τσαμπουκά" τους. Οι μαθητές παρά τις γιορτινές ημέρες συνεχίζουν να είναι στο πόδι και αναμένονται νέες κινητοποιήσεις για τη λύση των σοβαρότατων προβλημάτων τους. Η εγκληματικότητα εκτινάσσεται (πάλι) στα ύψη...

***

Αυτά είναι εν ολίγοις ορισμένα από τα προβλήματα των ημερών σε διαφορετικούς τόπους και χώρους. Ομως τι βλέπουμε από την πολιτική ηγεσία και τους υποτιθέμενους "εκσυγχρονιστές" πολιτικούς κάθε χώρου;

***

Ο Σημίτης κάθεται κι ακούει κάλαντα από όποιον του τα λέει, μοιράζει μελομακάρονα και γελάει σαν τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον πλανήτη, ακόμα και τη στιγμή που δε... λέει για ακόμα μια φορά τίποτε για την υπόθεση των S - 300.

***

Ο Πάγκαλος προτείνει να... εισβάλουν αστυνομικές δυνάμεις στα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους, κι ο Ρέππας τα "μάσαγε" χτες, προκειμένου να τα μπαλώσει.

***

Ο Αβραμόπουλος κάνει επίδειξη μόδας στην πλατεία Κλαυθμώνος, με μοντέλα και συνολάκια, προφανώς για να δούνε οι... άστεγοι και οι εξαθλιωμένοι της πρωτεύουσας τι θα φορέσουν στο... ρεβεγιόν που θα (ξανα)κάνει στο περίφημο δέντρο του!

***

Οσο για τον Καραμανλή φροντίζει να μας διαφημίζει το πού θα κάνει τις διακοπές τους σαν κάλος οικογενειάρχης, προκειμένου να φτιάξει κι άλλο το "ίματζ" του.

***

Αυτά τα... ολίγα. Αν όλα τούτα δε συνιστούν σκηνικό παράνοιας, τότε εμείς τι να πούμε; Μάλλον θα τα... έχουμε χάσει και δεν το ξέρουμε.

Πώς περάσαμε

Καλά

ξεκοκαλίσαμε

Χριστούγεννα

το διάνο,

μα πιο καλά

θα ήτανε

αν "τρώγαμε"

το... Γιάννο,

και όποιον

άλλον έχουμε

στο σβέρκο μας

επάνω!

Καλά προχτές

περάσαμε

τη μέρα

τη μεγάλη,

χορέψαμε,

γλεντήσαμε,

κι επάνω

στην "κραιπάλη",

όρκο μεγάλο

δώσαμε

γι' αντίσταση

και πάλη!

Ο οίστρος

Το πρόβλημα δεν είναι ο ανεκδιήγητος Πάγκαλος

Δεν προκαλούν καμία έκπληξη τα όσα άθλια και συκοφαντικά ενάντια στο ΚΚΕ αναφέρει ο Θ. Πάγκαλος στη χτεσινή συνέντευξή του στην "Απογευματινή". Ο υπουργός Εξωτερικών δεν κάνει τίποτα περισσότερα από το να αναμασάει τα όσα προβοκατόρικα περιείχε το σαραντασέλιδο "ενημερωτικό σημείωμα", που μοιράστηκε στις αρχές του μήνα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να υπερασπίσουν την κυβερνητική μεταρρύθμιση στην παιδεία.

Τι γράφονταν στο "ενημερωτικό σημείωμα" για το ΚΚΕ; "Το ΚΚΕ υποκινεί τις καταλήψεις με σαφώς διακριτό οργανωτικό τρόπο, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει εκδηλωθεί με καθαρά πραξικοπηματικό τρόπο. Ολιγομελείς συντονιστικές επιτροπές, ελεγχόμενες από εξωσχολικά στοιχεία, παρακάμπτουν τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια και καταλαμβάνουν τα σχολεία, χρησιμοποιώντας καθαρή βία"!!! Και παρακάτω: "Το ΚΚΕ επιδιώκει την αναμέτρηση, με την ελπίδα ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά ίσως αναδείξει το θύμα - ήρωα(!!!), που χρειάζεται για να ανατρέψει την εκπαιδευτική πολιτική και την κυβέρνηση". Τα ίδια περίπου αναμάσησε και ο Θ. Πάγκαλος, αποδεικνύοντας έτσι ότι το μόνο που έχει αφομοιώσει είναι η εμπάθειά του κατά του ΚΚΕ.

Ο "Ρ", που είχε αποκαλύψει το περιεχόμενο του σημειώματος, είχε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον Κ. Σημίτη, τα οποία δεν απαντήθηκαν. Ακριβέστερα, απαντήθηκαν στην πράξη, με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πρόκειται για άνωθεν γραμμή. Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που σπρώχνουν τον τόπο. Οι εργαζόμενοι και η σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία έχει βγάλει προ πολλού τα συμπεράσματά της για την κυβέρνηση που έχουν απέναντί τους.

Οι "εντιμότατοι φίλοι"

Ο Π. Ευθυμίου (το γνωστό στέλεχος του "Βήματος") και ο Π. Κωστόπουλος (του "Νίτρο" και ό,τι αντιδραστικού ήθελε προκύψει) ήταν οι συνδαιτυμόνες του Κ. Σημίτη στο σπίτι του Κ. Λαλιώτη στα Δολιανά ανήμερα τα Χριστούγεννα.Η παραπάνω αναφορά γίνεται μόνο και μόνο για να καταδειχτεί ποιοι είναι οι φίλοι του Κ. Σημίτη και ο "σκληρός πυρήνας" των "εκσυγχρονιστών". Πιο εύκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύει "καταστάσεις" και "θέσεις" όταν γνωρίζει τα πρόσωπα και το ρόλο τους...

Εκθετοι

Εντύπωση προκαλεί ανακοίνωση - διαμαρτυρία των στελεχών του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να προτίθεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και της Εμπορικής.

Οι ανησυχίες και η αντίδραση του Συλλόγου, βέβαια, είναι σωστή. Εκείνο που προκαλεί ερωτηματικά είναι το ότι, όπως δηλώνουν γραπτά, είχαν δώσει βάση στις μέχρι πρόσφατα δηλώσεις της κυβέρνησης ότι "δεν τίθεται θέμα πώλησης της Εμπορικής".

Μήπως, οι εν λόγω συνδικαλιστές ξέχασαν ότι στην αρχή του χρόνου τα ίδια ακριβώς έλεγαν οι κυβερνώντες για την Ιονική; Η, μήπως, φαντάστηκαν ότι η... αξιοπρεπής ουδετερότητα που τήρησαν κατά τη διαδικασία ξεπουλήματος της Ιονικής, μπορεί να λειτουργήσει ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Εμπορικής;

Ο,τι και να πιστεύουν πάντως, είναι έκθετοι. Οχι μόνο επειδή υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν ότι μετά την Ιονική έρχεται η σειρά της Εμπορικής, αλλά επειδή η ασκούμενη πολιτική οδηγεί προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια...

Το... καλύτερο

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι - εκτός της κυβέρνησης - που δε θέλουν να δουν την αλήθεια, σχετικά με το όλο θέμα των S-300. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος θεωρεί ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην "έλλειψη εθνικής στρατηγικής" και προκειμένου αυτή να... βρεθεί, πρότεινε τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων.

Δεν εξήγησε, βέβαια, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, τι ακριβώς εννοεί με την "έλλειψη εθνικής στρατηγικής". Ούτε και είπε ποια κατά τη γνώμη του θα ήταν η απαιτούμενη εθνική στρατηγική, ώστε να μην περιέρχεται το Κυπριακό από το κακό στο χειρότερο, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα. Αν, όμως, συμπεράνουμε από άλλες τοποθετήσεις του, ως θεμελιακό ζήτημα θεωρεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δυο λόγια, δηλαδή, πιστεύει πως το πρόβλημα του Κυπριακού πρέπει να εναποτεθεί στις... καλές υπηρεσίες των Κοινοτικών μας "εταίρων".

Μα, αυτό κάνει και η κυβέρνηση, θα πείτε. Ναι, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θα το κάνει... καλύτερα. Σώνει και καλά, να πάρει υπουργείο αυτός ο άνθρωπος...

Ντροπή, συκοφάντες

Σε χιλιάδες ανέρχονται τα λύκεια και τα γυμνάσια της χώρας που τελούν τον καιρό αυτό υπό κατάληψη. Σε ελάχιστα απ' αυτά - μετρημένα στα δάχτυλα των δυο χεριών - έχουν γίνει κάποιες άξιες λόγου υλικές ζημιές. Κι αυτές από εξωσχολικά άτομα. Αλλωστε και πριν τις καταλήψεις υπήρχαν ανάλογα περιστατικά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δε διαθέτει φύλακα, με συνέπεια να μένουν αφύλακτα τις ώρες που δε διεξάγονται μαθήματα και να γίνονται "καταφύγια" κάθε λογής ανθρώπων και "δραστηριοτήτων".

Παρ' όλ' αυτά, όμως, ορισμένοι συνεχίζουν να μιλούν περί "σοβαρών και μεγάλων υλικών ζημιών, που έχουν υποστεί τα σχολεία από τους καταληψίες". Είναι - και το ψέμα αυτό - ένα ακόμη... επιχείρημα - συκοφαντία, που στρατεύουν όλοι όσοι θέλουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών και να διασπάσουν το μέτωπο, που οικοδομείται με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι μαθητές και το κίνημά τους έχουν επιδείξει και υπευθυνότητα και ωριμότητα. Κι όταν χρειάστηκε - υπάρχουν και τέτοια περιστατικά - δε δίστασαν να διακινδυνέψουν ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα, προκειμένου να προστατέψουν τα σχολεία τους.

"Ελεήστε τους εφοπλιστές"!

"Ελεήστε τους εφοπλιστές", θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του χτεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας "ΑΥΡΙΑΝΗ", με το οποίο προσπαθεί να πείσει για την ...άσχημη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα να "βουλιάζει η ναυτιλία μας", όπως ανέφερε και ο τίτλος του κειμένου.

Δεν πρωτοτυπεί, βέβαια, η "ΑΥΡΙΑΝΗ". Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ανάλογα "πονηρά" κείμενα για την εικόνα της ελληνικής ναυτιλίας, "ξεχνώντας" όμως να αναφέρουν ότι την ώρα που άνεργοι Ελληνες ναυτεργάτες στήνονται στην ουρά των συσσιτίων για ένα πιάτο φαϊ, οι ξένες τράπεζες "βουλιάζουν" από τα αστρονομικά υπερκέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, που συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Είναι φανερό λοιπόν ότι μέσω αυτών των δημοσιευμάτων μιλάει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για να πει απλώς ότι από τα τόσα σκανδαλώδη υπερπρονόμια, έχει ανοίξει για τα καλά η όρεξη των εφοπλιστών και δε χορταίνουν με τίποτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ