ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εφόρμηση κατά του οχταώρου

Μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου, αρκετές επιχειρήσεις επιχείρησαν να επιβάλουν τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας", προσκρούοντας όμως σε σθεναρή αντίσταση

Η νομοθετική κάλυψη για μια συνολική εφόρμηση κατά του θεμέλιου λίθου των εργασιακών δικαιωμάτων - του 8ωρου - έχει ήδη δοθεί, με τον αντεργατικό νόμο 2639/98 που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο. Ηδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες απόπειρες για εφαρμογή των διατάξεων του εκτρωματικού νόμου, περί "διευθέτησης του χρόνου εργασίας". Το "χορό" σέρνουν μάλιστα μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η "Χαλυβουργική" των Αγγελοπουλαίων, αλλά και επιχειρήσεις που φιγουράρουν στον κατάλογο των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών της χώρας, όπως η ΦΑΝΚΟ στην Κομοτηνή.

Η "Χαλυβουργική"

Το "νήμα" της αντεργατικής πρωτιάς στην εφαρμογή του νόμου, επιχείρησε να "κόψει" η "Χαλυβουργική",τον περασμένο Σεπτέμβρη, προσπαθώντας να επιβάλει 10ωρη ημερήσια απασχόληση. Η αντεργατική επίθεση προσέκρουσε και αναχαιτίστηκε τελικά από την αποφασιστική ομόφωνη αντίδραση Επιχειρησιακού Σωματείου και εργαζομένων.

Μετά την κατηγορηματική απόρριψη της "πρότασης" από σωματείο και εργαζόμενους, η επιχείρηση έθεσε σε ενέργεια ένα ολόκληρο οπλοστάσιο εκβιασμών και απειλών. Εφτασε στο σημείο να στείλει προσωπικά εξώδικα σε κάθε εργαζόμενο, με τα οποία τους καλούσε να απαντήσουν μέσα σε τρεις μέρες αν αποδέχονται αλλαγή της ώρας έναρξης της νυχτερινής βάρδιας, διαφορετικά θα απολυθούν. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται τις ίδιες ώρες, όπως και πριν.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η επιχείρηση προσπάθησε να χτυπήσει το 8ωρο. Τον Αύγουστο του '97, με ανακοίνωσή της, καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν 12ωρα με τετραήμερη και διήμερη απασχόληση. Για να το πετύχει είχε καταφύγει σε απειλές για διαθεσιμότητες και απολύσεις. Και τότε οι εργαζόμενοι απέκρουσαν δυναμικά τις προσπάθειες της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποκρούσουν κάθε νέα προσπάθεια της εταιρίας για ανατροπή του 8ωρου.

Η ΦΑΝΚΟ

Κατά του 8ωρου εξορμά και η βιομηχανία ιματισμού ΦΑΝΚΟ ΑΕ,στην Κομοτηνή. Πριν λίγες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση - βόμβα με την οποία ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόθεσή της να προχωρήσει "σε πιλοτική εφαρμογή της νέας εργατικής νομοθεσίας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισήμανε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν το προσωπικό τους για δυο ώρες επιπλέον ημερησίως, που θα ισοσταθμίζεται με μειωμένη απασχόληση το επόμενο διάστημα. Μετά απ' αυτό τους καλούσε να υποβάλουν προτάσεις για τις περιόδους "αιχμής", κατά τις οποίες θα υποχρεώνονται να δουλεύουν 10ωρα. Δεν παρέλειπε να ενημερώσει πως οι δυο επιπλέον ώρες απασχόλησης καθημερινά δε θα πληρώνονται ως υπερωρίες και πως ο επιπλέον χρόνος απασχόλησης "θα μπορεί να δοθεί είτε ως ρεπό είτε ως ανάλογη προσαύξηση της ετήσιας άδειας". Τις παραπάνω προθέσεις της για κατάργηση του 8ωρου, τις βάφτισε "προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του διαθέσιμου χρόνου των εργαζομένων"!

Ενδεικτικό για των ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος νόμος, είναι το γεγονός πως η ΦΑΝΚΟ είναι μια από τις 100 πιο κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας. Ειδικότερα - σύμφωνα με στοιχεία της ICAP - οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 7,7 δισ. δραχμές και τα επίσημα κέρδη της σε 1,045 δισ. δραχμές, ενώ τα κέρδη της ανά εργαζόμενο σε 2.249.000 δραχμές!!!

Τα παραπάνω υπερκέρδη αφορούν μόνο το εργοστάσιο που διαθέτει στη χώρα και στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι και όχι τα υπόλοιπα εργοστάσια που διαθέτει στη Βουλγαρία, στην Τσεχία και ίσως και αλλού.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο απέρριψε τις αντεργατικές προτάσεις της εταιρίας. Οπως θα πει ο πρόεδρός του, Γ. Καραστόγιαννης,"το σωματείο απάντησε αρνητικά και άμεσα. Δε χρειάστηκε καν να συνεδριάσουμε. Πιστεύω ότι η εταιρία πήρε το μήνυμα".

Στην ΜΠΑΡΚΟ

Σε μια άλλη παραλλαγή του "ελαστικού" ωραρίου, η πλεκτοβιομηχανία ΜΠΑΡΚΟ στο Περιστέρι προχώρησε σε μείωση του ωραρίου εργασίας, μειώνοντας ανάλογα και τους μισθούς. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν 1 ώρα και 20 λεπτά λιγότερο την ημέρα, που μεταφράζεται σε χάσιμο 4 μεροκάματων το μήνα. Επίσης μεταφράζεται σε απώλεια 4 ενσήμων το μήνα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό για τις εργαζόμενες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, για τις οποίες "στοιχίζει" ακριβά το κάθε ένσημο που χάνεται, αφού απομακρύνει το χρόνο που θα βγουν στη σύνταξη.

Τα ίδια και στην Πάτρα

Να εφαρμόσει το νόμο - έκτρωμα, πριν καν ακόμα ψηφιστεί, έσπευσε και η πλεκτοβιομηχανία "Καλογεράκης" στην Πάτρα, η οποία απασχολεί 130 εργαζόμενους. Ετσι λίγες μέρες πριν την ψήφιση του ν. 2639/98 ανακοίνωσε στο προσωπικό ότι θα απασχολούνται δυο ώρες επιπλέον κάθε μέρα, χωρίς να τις πληρώνονται σαν υπερωρίες.

Προκειμένου να γίνει ο εργοδότης πιο "πειστικός" άρχισε να λέει στους εργαζόμενους ότι οι δουλιές δεν πάνε καλά, υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και ότι και αυτοί θα έπρεπε να βοηθήσουν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Για 15-20 μέρες το αντεργατικό μέτρο "περπάτησε" και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν γι' αυτό το διάστημα 10ωρα.

Ωστόσο, μετά από την αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας,η επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Μετά απ' αυτό ο εργοδότης και σε μια προσπάθεια να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων. Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις. Οπως ο ίδιος ο εργοδότης ομολόγησε, στο στόχαστρό του έχουν μπει οι εργαζόμενοι με πολύχρονη υπηρεσία "γιατί έχουν πολλά δικαιώματα και στοιχίζουν πολύ"!

Στου "Δούρου"

Η προώθηση και ψήφιση του αντεργατικού νόμου δεν ήταν μια αιφνιδιαστική εξέλιξη. Εδώ και χρόνια σε μια σειρά επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, οι εργοδότες έχουν με διάφορους τρόπους χτυπήσει καθοριστικά το 8ωρο. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η βιομηχανία ιματισμού "ΔΟΥΡΟΣ" στην Πάτρα που έχει επιβάλει εδώ και τρία χρόνια 7ωρο με μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.

Η εταιρία με το πρόσχημα ότι έχουν μειωθεί οι δουλιές και με τη "δέσμευση" ότι θα είναι μόνο για δυο μήνες, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν έγγραφα στα οποία αναφερόταν ότι αποδέχονται τη μείωση του ωραρίου εργασίας από 8 σε 7 ώρες ημερησίως. Μάλιστα, μια απ' τις μορφές "πειθούς" που χρησιμοποίησε ήταν με το που συμπληρωνόταν το 7ωρο να κατεβάζει τους γενικούς διακόπτες των μηχανών του εργοστασίου.

Το επιχειρησιακό σωματείο απευθύνθηκε στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και στο ίδιο το υπουργείο, όμως δε βρήκε ανταπόκριση. Ο εργοδότης ανέμιζε τα έγγραφα με τις υπογραφές των εργαζομένων που με "κομπίνα" απέσπασε και οι... αρμόδιοι κρύβονταν πίσω απ' αυτό το πρόσχημα.

Αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να χάνουν κάθε μήνα 3 με 4 μεροκάματα, που αντιστοιχούν σε μείωση του μισθού τους, από 30.000 δραχμές και πάνω.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ανθρακες ο θησαυρός!

Του Γιώργη ΜΑΡΙΝΟΥ

Η κατάργηση του καμποτάζ είναι στοιχείο της "κοινής ναυτιλιακής πολιτικής" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό. Αποτελεί τον μπούσουλα της γενικότερης ναυτιλιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Η "Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική" εκφράζει τα οικονομικά συμφέροντα των βιομηχάνων που επιδιώκουν τη μεταφορά των εμπορευμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος - όχι βεβαίως για να φτάσουν τα εμπορεύματα, με χαμηλές τιμές, στον καταναλωτή - και των εφοπλιστών οι οποίοι, στα πλαίσια αυτά εντείνουν την εκμετάλλευση των ναυτεργατών, θησαυρίζοντας από την υπεραξία, την απλήρωτη με δύο λόγια εργασία. Η επονομαζόμενη "Νέα Ναυτιλιακή Στρατηγική" που επεξεργάστηκε η Κομισιόν το 1996, καθορίζει κοινά κριτήρια για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατεύθυνση της μετατροπής των εθνικών νηολογίων, σε νηολόγια ευκαιρίας. Η "στρατηγική" αυτή νομιμοποιεί τόσο τις σημαίες ευκαιρίας όσο και τα "θυγατρικά" νηολόγια - ευκαιρίας που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Θέτει ζήτημα απαλλαγής των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο προσανατολισμός είναι ταξικός, αντεργατικός.

"Οι πλοιοκτήτες, αναφέρουν οι σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κοιτάζουν κατ' αρχάς τους δικούς τους ισολογισμούς και προοπτικές. Δε θα διατηρήσουν τη σημαία για λόγους εθνικής ασφαλείας, υπερηφάνειας, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αν αυτό είναι ζημιογόνο για την εμπορική τους θέση"! "Τα κράτη - μέλη θεωρούν ότι ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις υπηκοότητας για πλοία που έχουν εγγραφεί στο νηολόγιό τους, ιδίως στις περιπτώσεις του πλοιάρχου και των αξιωματικών, είναι αναγκαίες για στρατιωτικούς, πολιτικούς και διοικητικούς λόγους... Εάν όμως αυτή η εγγύηση για την απασχόληση οδηγεί σε κόστος που απειλεί την ανταγωνιστικότητα, οι ναυτιλιακές εταιρίες θα επιλέξουν σημαία, η οποία παρέχει πλήρη ελευθερία όσον αφορά την επάνδρωση"! Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", των κοινοτικών πλοίων στο στόχαστρο βρίσκονται οι ναυτεργάτες, το δικαίωμα εργασίας και τα άλλα θεμελιακά δικαιώματα.

Τον ταξικό, αντιναυτεργατικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, τον καταγράφουν και αυτά ακόμα τα επίσημα στοιχεία, που ωραιοποιούν κατά κανόνα πάντα την πραγματικότητα, για τη μείωση των θέσεων απασχόλησης των "κοινοτικών ναυτεργατών", στο σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μειώσεις των συνθέσεων και εκμετάλλευση χαμηλόμισθων αλλοδαπών).

Η φθίνουσα πορεία είναι κραυγαλέα. Το 1970 οι θέσεις απασχόλησης των "κοινοτικών ναυτεργατών" υπολογίζονται σε 320.000. Το 1985 σε 206.000. Το 1995 σε 129.000.

Παρατηρείται, επίσης, αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των απασχολούμενων ναυτεργατών, παρεμβάλλονται δηλαδή υψηλά εμπόδια στην ανανέωση του ναυτεργατικού δυναμικού. Το στοιχείο αυτό, αλλά και η γενικότερη εμπειρία που απέκτησαν οι ναυτεργάτες, αποδεικνύουν το μέγεθος της απάτης των πολιτικών δυνάμεων - απολογητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεση των ναυτεργατών επιδόθηκαν σε μπαράζ παραπλανητικών, δημαγωγικών πυροτεχνημάτων. Τα δημαγωγικά πυροτεχνήματα αφορούσαν την εξασφάλιση δουλιάς σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μέσω της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, στα κράτη - μέλη της κοινότητας, την αναβάθμιση και τη σύγκλιση μισθών και συντάξεων, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. "Ανθρακας ο θησαυρός". Οι "ευρωλάγνες" πολιτικές δυνάμεις ψεύδονταν και ψεύδονται συνειδητά. Γιατί γνωρίζουν το ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ενοποίησης και τις κινητήριες δυνάμεις της, τα πολυεθνικά μονοπώλια και τη χρηματική ολιγαρχία.

Το "ευρωπαϊκό όνειρο" αποδεικνύεται εφιάλτης. 20 εκατομμύρια άνεργοι και 60 εκατομμύρια φτωχοί. Αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στους "φτωχούς" και τους "πλούσιους", διεύρυνση του χάσματος της ανισότητας ανάμεσα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και τις φτωχότερες. Ο νόμος της ανισόμετρης οικονομικής ανάπτυξης δρα με απόλυτο τρόπο, ο μύθος της "σύγκλισης" καταρρίπτεται. Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, η "Λευκή Βίβλος" και οι άλλες ντιρεκτίβες του "διευθυντηρίου των Βρυξελλών", προσαρμόζουν τις παραγωγικές δομές των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ανάγκες του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τα δικαιώματα των λαών θυσιάζονται στο βωμό των περιβόητων τεσσάρων ελευθεριών, της ελευθερίας κίνησης του κεφαλαίου, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ