ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
Στα αποκαλυπτήρια των προτομών Γαμβέτα και Καραγιώργη

Στην εκδήλωση που έγινε στη Λίμνη Ευβοίας στις 27 - 12 - 98 για τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Κώστα Γαμβέτα και του Κώστα Καραγιώργη,με πρωτοβουλία του Δήμου Ελιμνίων και της ΠΕΑΕΑ, την παρουσίαση του προγράμματος και των ομιλητών έκανε ο Γιώργος Τσούτσικας,μέλος της Επιτροπής Προτομών.

Εκ μέρους του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, την πρώτη ομιλία έκανε ο πρόεδρός του Δημήτρης Μούρτζης (Στη λεζάντα της φωτογραφίας του, που δημοσιεύσαμε (29 - 12 - 98), μπήκε κατά λάθος το όνομα του Γ. Προκοβά, γραμματέα του ΕΑΜ Θεσσαλίας, αντί αυτού). Ο Δ. Μούρτζης αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή και τη δράση, τόσο του Κώστα Γαμβέτα (που το αγωνιστικό του ψευδώνυμο ήταν Νίκος Ψηλός), όσο και του Κώστα Γυφτοδήμου (που πολιτογραφήθηκε με το όνομα Κώστας Καραγιώργης κι έγινε πολύ γνωστός σαν διευθυντής του "Ριζοσπάστη").

Χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε ο παλαίμαχος αγωνιστής, δημοσιογράφος και λογοτέχνης Βάσος Γεωργίου,που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Επίσης μηνύματα έστειλαν ο Βάσος Ροδόπουλος και ο δικηγόρος Χρήστος Τσουρές.Ακόμη χαιρέτισε και ο Ν. Καλίτσης.Παραβρέθηκαν ο Βαγγέλης Διαμαντής,ο δημοτικός σύμβουλος Λίμνης Θανάσης Δημητρίου κ.ά.

Ανάμεσα στους αντιστασιακούς, που ήρθαν με τα πούλμαν της ΠΕΑΕΑ από την την Αθήνα να τιμήσουν την εκδήλωση, ήταν ο Γιάννης Λίπας,ο Μήτσος Μανούσος,ο Θανάσης Δρούκαλης (Γκούρας) κ.ά. Στις προτομές των δυο ηρώων του λαού, της Αντίστασης και του ΚΚΕ, κατατέθηκαν πολλά στεφάνια.

Με αυτά τα λίγα, νομίζουμε, καλύπτουμε τις παραλείψεις που είχε το ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" την Τρίτη 29 - 12 - 98.

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε: Οτι έλαμψαν με την απουσία τους η κυβέρνηση, οι βουλευτές του νομού απαξάπαντες και γενικά οι αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές, ενώ είχαν χρέος να παραστούν. Επίσης "δεν είδαν ούτε άκουσαν τίποτα" τα ΜΜΕ, τα οποία "περί άλλα τυρβάζουν"!..

Εδωσαν όμως το "παρών", κάποιοι άλλοι (αγνώστων στοιχείων) από το φασιστικό και ταγματασφαλίτικο χώρο, που "ξεσπάθωσαν" με απειλητικά τηλεφωνήματα και ανώνυμες επιστολές.

Εκδηλώσεις

Συνεστιάσεις
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών - Αναπήρων, Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ),πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της την Κυριακή 10-1-99 στις 12 μεσημέρι έως τις 6 μμ,στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ" (Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Κάτω Πατήσια, στάση Ηλεκτρικού "Αγιος Ελευθέριος" και στάση τρόλεϊ "Κοκκινάκη" στην Αχαρνών. Τηλ: 2525.351). Προσκλήσεις στα γραφεία της ΠΕΑΤΑΘ, Λυκούργου 10 - 2ος ορ., τηλ: 3220.183, 5817.384. 9928.270, 2012.998. Τιμή κατ' άτομο 3.000 δρχ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων - Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ),πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή της και το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας την Κυριακή 17-1-99 στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο "ΑΙΓΑΙΟ" (Αχαρνών 434 και Κωνσταντά 6, Κάτω Πατήσια, στάση Ηλεκτρικού "Αγιος Ελευθέριος").

Εισιτήρια για τους Ανάπηρους και Θύματα μέλη της ΠΕΣΑΘΕΑ, διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ, από τα γραφεία της Ενωσης, Λυκούργου 10, τηλ: 3249.037

Κοπή Πίτας

Αρχισαν ήδη να κόβουν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους - στην καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση - τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και οι ΕΑΜογενείς Ενώσεις:

  • ΠΛΑΚΑΣ,την Κυριακή 10-1-99 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αγ. Μάρκου 10).
  • ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,την Κυριακή 10-1-99 στις 11 πμ, στα γραφεία του Παρ/τος (Κυδαντιδών 24).
  • ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ,την Κυριακή 10-1-99 στις 10.30 πμ, στο "Σπίτι της ΕΠΟΝ" (Δουκίσσης της Πλακεντίας 3).
  • ΥΜΗΤΤΟΥ,την Κυριακή 17-1-99 στις 11 πμ,στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Υμηττού.
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ,την Κυριακή 10-1-99 στις 10.30 πμ στην αίθουσα τελετών του Δήμου της πόλης.
  • ΠΕΙΡΑΙΑ,την Κυριακή 10-1-99 στις 10 πμ,στην αίθουσα τελετών της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ο Σύλλογος Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης,την Κυριακή 10-1-99 στις 10 πμ,στο Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ την Κυριακή 17-1-99 στις 10 πμ στην αίθουσα της Ενωσης Σμυρναίων (28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας) Νεάπολη.
  • ΚΑΒΑΛΑΣ,την Κυριακή 10-1-99 στις 10.30 πμ στα γραφεία του Παρ/τος (Αίαντος 2).
Γενική Συνέλευση
  • Το ΔΣ του Οικοδομικού Συνεταιρισμού της Πανελληνίου Ενώσεως Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΞ",προσκαλεί τα μέλη του την Τρίτη 12-1-1999 στις 4 μμ, σε τακτική Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος ορ. Αθήνα. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση επαναλαμβάνεται χωρίς άλλη ειδοποίηση την Τρίτη 19-1-99,την ίδια ώρα και στην ίδια αίθουσα.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
"Το Καλαντάρι της Εθνικής Αντίστασης"

Κυκλοφόρησε, σε έκδοση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), το βιβλίο του ΕΠΟΝίτη και συγγραφέα Θόδωρου Κοϊνη,"Το Καλαντάρι της Εθνικής Αντίστασης 1940-1945".

Σ' αυτή την ενδιαφέρουσα εργασία, ο συγγραφέας, όσο πιο σύντομα και περιεκτικά γίνεται, καταγράφει και παρουσιάζει με βάση το υπάρχον ιστορικό υλικό, χρονολογικά σε ημερολογιακή βάση, τα ιστορικά γεγονότα και ό,τι είναι δυνατόν να αποτελέσει υλικό επετειακής αναφοράς αυτής της περιόδου. Στις 288 σελίδες του συμπεριλαμβάνονται πίνακες με τις πηγές των πληροφοριών (124 βιβλία και 119 ονόματα προσωπικών αφηγήσεων κ. ά.), επίσης παρατίθεται πίνακας με 307 τόπους θυσίας, εκτελέσεων - ολοκαυτωμάτων κλπ.

Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια της ΠΕΑΕΑ να διαπαιδαγωγήσει σωστά τη νεολαία, δίνοντάς της τη δυνατότητα να γνωριστεί με τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περίοδο της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου. Ακόμα να παραδειγματίσει τη νεολαία, με τη στάση, τις θέσεις και τους ηρωισμούς των προγόνων της, που είναι ισάξιοι με τους ηρωισμούς των αγωνιστών του 1821. Με την έκδοση αυτή δίνεται το έναυσμα στους νέους και νέες για ψάξιμο, για έρευνα και για δημιουργία ερωτηματικών, που αναγκαστικά θα οδηγήσουν στην απόκτηση γνώσης και εμπειρίας. Επίσης γίνεται προσπάθεια για τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας, για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης ολομέτωπης επίθεσης, παραχάραξης και κατασυκοφάντησης του μεγαλειώδους έπους των αγώνων του λαού μας κατά των ξένων κατακτητών.

Τέλος στο βιβλίο, εκτός από τη δράση των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), αναφέρεται και η δράση άλλων σχηματισμών, εκείνων που η παρουσία τους δεν τους δίνει θέση στους λαϊκούς αγώνες, αλλά όμως έπαιξαν τον αρνητικό ρόλο τους (ΕΔΕΣ - ΕΚΚΕ - ΕΑΣΑΔ - Χ - Τάγματα Ασφαλείας, ΕΕΕ κλπ.).

"Το Καλαντάρι της Εθνικής Αντίστασης" διατίθεται από τις συνεργαζόμενες με την ΠΕΑΕΑ Αντιστασιακές Οργανώσεις, τα τοπικά παραρτήματα και τα Κεντρικά της Γραφεία.

Με συγκίνηση και περηφάνια

Με βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια το Παράρτημά μας, Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 13 - 12 - 98, στο Πολιτικό Μνημόσυνο που οργάνωσε, τίμησε τους ηρωικούς νεκρούς του Απελευθερωτικού Αγώνα, καθώς και όλα τα μέλη του που έφυγαν από τη ζωή σε περίοδο ειρήνης. Ο συν. Καραμπάτσος άνοιξε την εκδήλωση και ο συν. Λεχούρης με την ωραία ομιλία του - που αναφερόταν στους αγώνες και θυσίες των νεκρών μας, μας συγκίνησε. Στην εκδήλωση επίσης χαιρέτισε ο συν. Ψωμιάδης.

Παραβρέθηκαν και αποτίσανε φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές, αντιστασιακοί, συγγενείς και μαζικοί φορείς.

Το παρακάτω ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, για να σταλεί στην κυβέρνηση, στον πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ:

"Εμείς που σήμερα τιμήσαμε τους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα συμπαραστεκόμαστε στα λαϊκά στρώματα του λαού μας, που παλεύουν να κρατήσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες προς όφελος του λαού μας.

Συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές και τους γονείς τους, που παλεύουν ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο "Αρσένη" και για να μην καταργηθεί η δωρεάν παιδεία.

Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των φοιτητών, καθηγητών, εργατών, υπαλλήλων για τα δίκαια εργασιακά τους δικαιώματα.

Συμπαραστεκόμαστε στους συνταξιούχους που παλεύουν να κρατηθούν στα πόδια τους. Στους αγώνες των αγροτών, που για να τους τρομοκρατήσει η κυβέρνηση, εφεύρε τα αγροτοδικεία.

Συμπαραστεκόμαστε στους τελωνειακούς γιατί είμαστε ενάντια στην πολιτική επιστράτευση.

Τέλος, συμπαραστεκόμαστε σ' όλους τους αγωνιζόμενους που παλεύουν ν' ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς όφελος των πολυεθνικών, ξένων και ντόπιων μονοπωλίων και,

Καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους υπεύθυνους παράγοντες να πάρουν μέτρα για να διδάσκεται η Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης στα σχολεία, χωρίς διαστρέβλωση των αντιστασιακών γεγονότων. Να πάψουν να βεβηλώνουν τη μεγάλη αυτή ΕΠΟΠΟΙΙΑ. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ποιοι αγωνίστηκαν για την Πατρίδα μας, ποιοι μπήκαν μπροστάρηδες και ποιοι έδωσαν το αίμα τους για τη συντριβή του φασισμού. Ακόμα καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει με πείσμα από τους Γερμανούς το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα μας, γιατί αυτές είναι το αίμα του λαού μας".

  • Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν 50.700 δρχ. από τους παραβρισκόμενους και 100.000 δρχ. από τον Β. Καραμπάτσο,για ενίσχυση του Παραρτήματος.
  • Τα παιδιά της ποντιακής γειτονιάς των Πάνω Παλαιών Σφαγείων πρόσφεραν στο ΚΚΕ 17.000 δρχ, χρήματα που κέρδισαν τραγουδώντας τα κάλαντα των Χριστουγέννων, στη μνήμη των παλικαριών της περιοχής τους, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, δολοφονημένοι στην Κατοχή από τους κατακτητές, μπουραντάδες, χίτες και στην απελευθέρωση από τους Αγγλους.
Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε το "Ενημερωτικό ΔΕΛΤΙΟ" της ΠΕΕΠΠ, τρίμηνη έκδοση (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης 1998). Σ' αυτό το τεύχος διαβάσαμε: - Κύριο Αρθρο για το χρόνο που έρχεται. - Υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Διευθυντή του ΙΚΑ από τον Γ. Φώτου. - Για τον Επαναπατρισμό και την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας στους πολιτικούς πρόσφυγες. - ΟΓΑ Εγκύκλιος συνταξιοδότησης υπερηλίκων. - Ο Ελληνισμός στην Πολωνία. - Η απελευθέρωση της Αθήνας. - Η Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και τα διδάγματά της. - 80 χρόνια ΚΚΕ. - Εκπαίδευση και Τεχνική κατάρτιση της νέας γενιάς. - Παιδοσώσιμο και όχι Παιδομάζωμα. - Οικουμενική Διακήρυξη, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. - Λαζαρέτο. - Ρήγας Βελεστινλής. - Εκεί ψηλά στο Γκόλιο - Κάμενικ 1948. - Στην κορυφογραμμή Λέσιτς, τελευταίες μάχες του ΔΣΕ 1949. - Η καλύβα του γερο - Κωνσταντή, του Ηλία Αρμάγου. Τέλος, απαντήσεις σε δημοσιεύματα και γι' αυτούς που φεύγουν για πάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ