ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετατρέπουν την πόλη σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα
  • Συνεχίζεται η απόβαση στρατευμάτων και οπλισμού στο λιμάνι, ενώ ερωτηματικά παραμένουν για τους παραλήπτες παράνομων φορτίων όπλων
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του λαού της πόλης σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Η σύντομη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκδόθηκε "κατόπιν εορτής", όταν δηλαδή το θέμα των κοντέινερ με τα παράνομα διαμετακομιζόμενα όπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είχε πάρει δημοσιότητα, όχι μόνο δε ρίχνει καθόλου φως στην περίεργη αυτή υπόθεση, αλλά μάλλον περιπλέκει τα πράγματα περισσότερο.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ισχυρίζεται ότι το θέμα είναι μάλλον "τυπικό", αφορά μόνο στη διαδικασία "για έκδοση άδειας διαμετακόμισης". Δεν απαντά βέβαια η ανακοίνωση του υπουργείου πώς έγινε και η εταιρία που είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση της διαμετακόμισης του φορτίου όπλων δε φρόντισε για την έγκαιρη υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την έκδοση των σχετικών αδειών. Δεν απαντά κυρίως στο βασικό ερώτημα, για πού προορίζονται τα όπλα αυτά. Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι αρχές της χώρας τι προορισμό έχουν φορτία που ξεφορτώνονται στα λιμάνια της; Το γεγονός εξάλλου ότι η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης κίνησε ήδη τις νόμιμες διαδικασίες ασκώντας ποινική δίωξη ενάντια στην υπεύθυνη για τη διαμεσολάβηση εταιρία, για παράβαση του νόμου 2168/93, δείχνει ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο θέλει να το παρουσιάζει το υπουργείο.

Ως γνωστό στα όπλα, που είχαν αντικρίσει οι κατάπληκτοι υπάλληλοι της υπηρεσίας τελωνείου του Λιμένα Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνονταν και πύραυλοι!

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα όπλα προορίζονται για τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Εντύπωση εξάλλου έχει προκαλέσει η δήλωση, όπως αναφέρει σχετική είδηση από τα Σκόπια, του αξιωματικού των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, Νταν Ντεσέρτ,ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις δεν περίμεναν τόσο μεγάλες ποσότητες όπλων να καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη.

Με δεδομένη λοιπόν την αφθονία του ΝΑΤΟικού οπλισμού που καταφθάνει συνέχεια στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, δεν αποκλείεται η ποσότητα των όπλων, που παραμένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να έχει προορισμό κάποια άλλη βαλκανική χώρα.

Στην προσπάθεια υποβάθμισης του όλου θέματος από τις ελληνικές αρχές, ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου δήλωσε ότι τα όπλα δεν έχουν κατασχεθεί, αλλά θα παραμείνουν στους χώρους του λιμανιού μέχρι να φθάσουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.

Ανεξάρτητα πάντως από την καθαρά νομική ή υπηρεσιακή έκβαση της υπόθεσης αυτής, μεγάλες παραμένουν οι ευθύνες της κυβέρνησης, που πέρα από τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο ευρείας κλίμακας ΝΑΤΟικών πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος γειτονικών μας λαών, έχει επιτρέψει να μετατραπεί το λιμάνι της πόλης και σε διαμετακομιστικό κόμβο παράνομης διοχέτευσης παντός είδους οπλισμού προς πάσα κατεύθυνση...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόβαση του ΝΑΤΟ

Την αντίθεσή της στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο πολέμου εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στον πόλεμο και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μμ στην πλατεία Αγία Σοφίας.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα υπογραμμίζεται:

"Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια χωρίς προηγούμενο στρατιωτική επιχείρηση μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη στρατευμάτων, βαρέως οπλισμού και εφοδίων από θάλασσα και αέρα. Οι ΝΑΤΟικές αυτές δυνάμεις προωθούνται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων, με σκοπό να αναλάβουν δράση κατά των σερβικών δυνάμεων με την πρώτη ευκαιρία.

Οι γυναίκες, η νεολαία, ο φιλειρηνικός λαός της πόλης μας καταδικάζει τη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, που, ενάντια στα φιλειρηνικά συναισθήματα του λαού, μας αλυσοδένει στα ψυχροπολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αιματοκυλούν τους λαούς για να ικανοποιήσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Καλούμε τους δημοτικούς άρχοντες, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, τους μαζικούς φορείς να πιέσουν άμεσα για το σταμάτημα των αποβάσεων στην πόλη μας.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ".

ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα έχει μετατραπεί τον τελευταίο καιρό η Θεσσαλονίκη. Η χώρα ολόκληρη με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι για κάθε λογής τυχοδιωκτισμό των ιμπεριαλιστών. Στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια αποσταθεροποίησης και επεμβάσεων διεξάγονται ανά τακτά διαστήματα από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Μπαινοβγαίνουν στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία χρησιμοποιούν κατά βούληση τον ελληνικό εθνικό χώρο, εν αγνοία, ακόμα, και των αρμοδίων ελληνικών αρχών. Τα πάντα είναι στη διάθεσή τους.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, καθημερινά αποβιβάζονται σε λιμάνι και αεροδρόμιο στρατεύματα, εξοπλισμός και άλλα εφόδια προερχόμενα από χώρες του ΝΑΤΟ με τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Η ίδια η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αναψυκτήριο για την ψυχαγωγία των "Ράμπο", οι οποίοι κυκλοφορούν με τις φόρμες εκστρατείας όσο περιμένουν την προώθησή τους βορειότερα, ενώ πομπές με κάθε είδους οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης κατευθύνονται από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα. Η εικόνα που δίνεται είναι μιας πόλης που τελεί υπό ξένη κατοχή. Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο στρατιωτική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει μόνο αυτές του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της υποτέλειας, πέρα από τον τυχοδιωκτισμό που εμπεριέχουν αυτές οι ενέργειες, όπου η χώρα εμπλέκεται σε πολεμικά παιχνίδια με άγνωστη προοπτική, είναι ότι οι ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές αγνοούν και το μέγεθος και το είδος της αποστολής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που διέρχονται από το ελληνικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερης διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Η όλη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε γνωρίζουν ούτε πόσοι αποβιβάζονται, ούτε τι εξοπλισμό μεταφέρουν και περιορίζονται στην παροχή διευκολύνσεων προς τις "συμμαχικές" δυνάμεις και σε ρόλο τροχονόμου για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος.

Tο πρόσχημα που προβάλλεται ότι δήθεν πρόκειται για μια δύναμη περίπου 2.000 ανδρών που θα στρατοπεδεύσει στην ΠΓΔΜ, με αποστολή την προστασία των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, ανατρέπεται από τα ίδια τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που με πρώτη ευκαιρία θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο κατά των σερβικών δυνάμεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός και τα εφόδια που προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς από τη Θεσσαλονίκη, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν ούτε στο μέγεθος της δύναμης ούτε στην αποστολή της και προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Παράλληλα με όλα αυτά, δημιουργείται ένα ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα στη νότια Βαλκανική, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος περί ταχυκίνητων δυνάμεων άμεσης επέμβασης, υποθηκεύοντας μακροχρόνια την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει ικανοποιημένη γιατί οι προσπάθειές της, για να φανεί όσο γίνεται περισσότερο χρήσιμη στους ιμπεριαλιστές, πιάνουν... τόπο. Η κυβέρνηση Σημίτη, στο όνομα της ανάθεσης ρόλου από τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας ολιγαρχίας, στα πλαίσια της επιχείρησης εφαρμογής της νέας τάξης και λεηλασίας των χωρών της περιοχής, δε διστάζει να λέει "ναι" σε ό,τι τη διατάζουν. Η επικίνδυνη αυτή πορεία πρέπει να αποτραπεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενημέρωση του λαού, για το τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι επιλογές και την κινητοποίησή του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

ΕΣΗΕΑ
Μετά θάνατον επανένταξη αντιστασιακών δημοσιογράφων

Σχεδόν μισός αιώνας πέρασε από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και χθες το μεσημέρι, η ΕΣΗΕΑ, έθεσε οριστικό τέλος, κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Αριστείδη Μανωλάκου,στο μετεμφυλιακό καθεστώς των πολιτικών και συνδικαλιστών αποκλεισμών, παραδίδοντας σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της, τις ταυτότητες της Ενωσης στους συγγενείς έξι αγωνιστών - μελών της που είχαν διαγραφεί τότε στα πλαίσια των φασιστικών, μετεμφυλιακών "εκκαθαρίσεων".

Πρόκειται για τους Θεόδωρο Δογάνη,Γεώργιο Ζωϊτόπουλο (Ζιούτο), Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο), Σεραφείμ Μάξιμο (Βόρειο), Στρατή Πρίμπα (Γεράνη) και Τάσο Χαϊνογλου.

Ηταν μια εκδήλωση σεμνή, όπως ταιριάζει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μεστή από νοήματα, στο φόντο ιδιαίτερων συγκινησιακών φορτίων. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είπε πως πρόκειται για τιμή για την Ενωση, που "έστω και μετά θάνατον, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να επανεγγράψει τους συναδέλφους στα μητρώα" της. Ομως, πρόσθεσε, το ΔΣ δεν εξαντλεί με αυτή την κίνηση τις υποχρεώσεις του προς εκείνη τη γενιά. Πρέπει να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις των δημοσιογράφων που περιμένουν την επανένταξη ή την εγγραφή τους στην Ενωση. "Το καθεστώς των αποκλεισμών έχει τελειώσει για την ΕΣΗΕΑ", τόνισε ο πρόεδρός της, όχι μόνο για τους παλιότερους αλλά και για τους νέους δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Καραντηνός,ταμίας της Ενωσης και πρόεδρος του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, τόνισε πως "ζούμε μια πολύ όμορφη και δυνατή στιγμή, για την οποία παλέψαμε επί δεκαετίες". Πρόσθεσε πως η Ενωση εκπληρώνει ένα ηθικό χρέος που "τσούλησε" πάρα πολύ. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ σημείωσε πως υπάρχει μια αντιστασιακή και πνευματική κληρονομιά άγνωστη στη νέα γενιά και πως η Ενωση μπορεί και οφείλει να παρουσιάσει τη δουλιά και τους αγώνες της στην Εθνική Αντίσταση. Τόνισε, πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων είπαν "ναι" στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά ανέφερε τον Γιώργο Καράντζα,πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ τότε, ο οποίος πήρε ενεργό μέρος στην Aντίσταση και κατέληξε, πως παραμένει το χρέος για τον δημοσιογραφικό κόσμο να υπερασπίζει τα ίδια μεγάλα ιδανικά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Βάσος Γεωργίου,ο Γιώργος Τσαπόγας,ο Κώστας Νίτσος και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Γκλαβάς.

Η σύζυγος του Κ. Καραγιώργη, Μαρία,σε δήλωσή της στο "Ρ" με αφορμή την εκδήλωση, είπε: "Είναι τόσο μεγάλη αυτή η μέρα. Δεν πρόκειται για μια τυπική αποκατάσταση. Είναι πιο μεγάλη η σημασία της ακόμη και από τη μέρα που τον διαγράψανε (σ. σ. από την ΕΣΗΕΑ). Γιατί τότε ήμασταν εν θερμώ μαχόμενοι και πιθανόν δε σταθμίζαμε το μέγεθός τους σε ορισμένα πράγματα. Εμείς, που κατά τύχη ζήσαμε, το να γίνεται μετά από τόσο μίσος, από τόσο χωρισμό, από τόσους διωγμούς και εμπάθεια, τούτη η αποκατάσταση, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όσο μπορούσε να περιμένει κανείς".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ