Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Σε ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα έχει μετατραπεί τον τελευταίο καιρό η Θεσσαλονίκη. Η χώρα ολόκληρη με ευθύνη της κυβέρνησης έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι για κάθε λογής τυχοδιωκτισμό των ιμπεριαλιστών. Στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια αποσταθεροποίησης και επεμβάσεων διεξάγονται ανά τακτά διαστήματα από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Μπαινοβγαίνουν στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία χρησιμοποιούν κατά βούληση τον ελληνικό εθνικό χώρο, εν αγνοία, ακόμα, και των αρμοδίων ελληνικών αρχών. Τα πάντα είναι στη διάθεσή τους.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, καθημερινά αποβιβάζονται σε λιμάνι και αεροδρόμιο στρατεύματα, εξοπλισμός και άλλα εφόδια προερχόμενα από χώρες του ΝΑΤΟ με τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο. Η ίδια η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αναψυκτήριο για την ψυχαγωγία των "Ράμπο", οι οποίοι κυκλοφορούν με τις φόρμες εκστρατείας όσο περιμένουν την προώθησή τους βορειότερα, ενώ πομπές με κάθε είδους οχήματα, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης κατευθύνονται από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα. Η εικόνα που δίνεται είναι μιας πόλης που τελεί υπό ξένη κατοχή. Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο στρατιωτική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει μόνο αυτές του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της υποτέλειας, πέρα από τον τυχοδιωκτισμό που εμπεριέχουν αυτές οι ενέργειες, όπου η χώρα εμπλέκεται σε πολεμικά παιχνίδια με άγνωστη προοπτική, είναι ότι οι ελληνικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές αγνοούν και το μέγεθος και το είδος της αποστολής των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων που διέρχονται από το ελληνικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε ζώνη ελεύθερης διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Η όλη κατάσταση είναι εκτός ελέγχου από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε γνωρίζουν ούτε πόσοι αποβιβάζονται, ούτε τι εξοπλισμό μεταφέρουν και περιορίζονται στην παροχή διευκολύνσεων προς τις "συμμαχικές" δυνάμεις και σε ρόλο τροχονόμου για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος.

Tο πρόσχημα που προβάλλεται ότι δήθεν πρόκειται για μια δύναμη περίπου 2.000 ανδρών που θα στρατοπεδεύσει στην ΠΓΔΜ, με αποστολή την προστασία των διεθνών παρατηρητών που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, ανατρέπεται από τα ίδια τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων που με πρώτη ευκαιρία θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο κατά των σερβικών δυνάμεων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός και τα εφόδια που προωθούνται με εντατικούς ρυθμούς από τη Θεσσαλονίκη, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν ούτε στο μέγεθος της δύναμης ούτε στην αποστολή της και προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει. Παράλληλα με όλα αυτά, δημιουργείται ένα ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα στη νότια Βαλκανική, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος περί ταχυκίνητων δυνάμεων άμεσης επέμβασης, υποθηκεύοντας μακροχρόνια την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει ικανοποιημένη γιατί οι προσπάθειές της, για να φανεί όσο γίνεται περισσότερο χρήσιμη στους ιμπεριαλιστές, πιάνουν... τόπο. Η κυβέρνηση Σημίτη, στο όνομα της ανάθεσης ρόλου από τους ιμπεριαλιστές στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας ολιγαρχίας, στα πλαίσια της επιχείρησης εφαρμογής της νέας τάξης και λεηλασίας των χωρών της περιοχής, δε διστάζει να λέει "ναι" σε ό,τι τη διατάζουν. Η επικίνδυνη αυτή πορεία πρέπει να αποτραπεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενημέρωση του λαού, για το τι πραγματικά σημαίνουν αυτές οι επιλογές και την κινητοποίησή του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ