ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΚΕΝΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το φιάσκο δεν έγινε μάθημα Μετά τους "S-300" κάποιοι στη Λευκωσία εξακολουθούν να πλειοδοτούν σε... αποφασιστικότητα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Εντονη δυσφορία προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους και στον κυπριακό Ελληνισμό η επιβεβαίωση από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αντώνη Καρά, δημοσιεύματος αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κύπρο υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αξίας, ίσως, εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, και στρατιωτικό προσωπικό.

Με την ενέργειά του αυτή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ παραβίασε τη συμφωνία σιωπής σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι με τα όσα είπε ήθελε να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, έχει καρπωθεί τους πυραύλους "S-300" με τη μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Ωστόσο, είπε ότι μπορεί να έκαμε λάθος για τα όσα είπε, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, γι' αυτό το λόγο παραιτείται της κοινοβουλευτικής του ασυλίας και αφήνει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης για "να δώσει εξηγήσεις".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Δώρος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του Α. Καρά είπε ότι φαίνεται πως σ' αυτό τον τόπο τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα. Μόλις, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, τελείωσε το φιάσκο των "S-300", καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιους να βρουν ένα αντίβαρο για να περισωθεί το τρωθέν κύρος της Ελλάδας. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, είναι αυτός που ζωγράφισε την ελληνική κυβέρνηση ως τον κύριο έλεγχο ένοχο για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων και όχι η αντιπολίτευση. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αμφισβήτησε ότι τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Κύπρο στοιχίζουν εκατομμύρια λίρες. Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, αγοράζει οπλισμό από την Ελλάδα, τον οποίο θα μπορούσε να προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά ακόμη και στη μισή τιμή. Η Κύπρος ενισχύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία με δεκάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.

Τις αποκαλύψεις του Α. Καρά επέκρινε επίσης και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν πρέπει να τίθενται σε δημόσιο διάλογο. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται χειρισμοί και τακτικές.

Στους πυραύλους "S-300" αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ομάδας Ευρωπαίων Δημοκρατών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντέιβιντ Ατκινσον, με δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού χθες το πρωί. Ο Ντ. Ατκινσον παραδέχτηκε έμμεσα ότι το γεγονός πως οι πύραυλοι που επέλεξε η Κύπρος για ενίσχυση της άμυνάς της ήταν ρωσικής προέλευσης αποτελούσε εκ προοιμίου αρνητικό στοιχείο για την Ευρώπη!

Ο Ντέιβιντ Ατκινσον χαιρέτισε την απόφαση για τη μη εγκατάσταση των "S-300" ως θετική εξέλιξη. Η μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ζητήσεις του Αν. Καρά, υποστήριξε ότι "η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου είναι διαρκής και ουσιαστική", αποφεύγοντας να σχολιάσει τα όσα ισχυρίστηκε ο Κύπριος βουλευτής.

Ο Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε επίσης και για την επιστολή του πρώην διοικητή της Εθνοφρουράς της Κύπρου, στρατηγού Βορβολάκου, προς τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου, τον περασμένο Αύγουστο, Δ. Ηλιάδη. Στην επιστολή, που έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Αθηναϊκή", ο στρατηγός αποκαλύπτει τη μεθοδεύσει για τη ματαίωση της εγκατάστασης των "S-300" στην Κύπρο. Ο υπουργός αναφερόμενος στην επιστολή Βορβολάκου, αρκέστηκε να πει ότι "η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από τις εκτιμήσεις που κάνει ο στρατηγός".

Βρετανικές ασκήσεις

Στο μεταξύ οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των οικολόγων κατά της παρουσίας Βρετανών στρατιωτών στη χερσόνησο του Ακαμα, υποχρέωσαν τη διοίκηση των βρετανικών βάσεων να σμικρύνουν το χρόνο των ασκήσεων στην περιοχή αυτή.

Περιορισμένος αριθμών Βρετανών στρατιωτών που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα στη χερσόνησο του Ακαμα, αποχώρησαν επίσης με ελικόπτερα νωρίς χθες το πρωί. Είναι η πρώτη φορά που ασκήσεις Βρετανών στρατιωτών στη χερσόνησο Ακαμα ολοκληρώθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από την περιοχή αποχώρησαν επίσης οικολόγοι καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν μεταφερθεί στο πεδίο βολής του Ακαμα με ελικόπτερα λόγω αποκλεισμού των δρόμων από οικολόγους και κατοίκους της περιοχής.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Στον Πρόεδρο Κληρίδη και στην ηγεσία του ΔΗΣΥ η ευθύνη

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη χτεσινή του συνεδρία, συζήτησε σε βάθος τις εξελίξεις, μετά την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο και κατέληξε στην πιο κάτω απόφαση:

1. Η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη της χωρίς προβληματισμό και συζήτηση παραγγελίας και αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, της στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, στα πλαίσια της θεωρίας του ενεργού ηφαιστείου και της δημαγωγίας, που έτυχε το θέμα των πυραύλων για προεκλογικούς σκοπούς. Ο Πρόεδρος Κληρίδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, οι οποίοι μονομερώς και χωρίς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο πήραν την απόφαση για αγορά των πυραύλων, τους ενέταξαν στα πλαίσια της πολιτικής του ενεργού ηφαιστείου και τους εκμεταλλεύτηκαν για εσωτερική κατανάλωση και προώθηση ετερογενών συμμαχιών, φέρουν και την ευθύνη για την εξέλιξη και κατάληξη του όλου ζητήματος. Ευθύνη, της οποίας το κόστος πρέπει να έχουν το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν και όχι να επιζητούν να τη μετακυλίσουν σε άλλους, εντός ή εκτός Κύπρου.

2. Η κατάληξη της υπόθεσης των πυραύλων σηματοδοτεί την παταγώδη χρεοκοπία της πολιτικής του ενεργού ηφαιστείου. Οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής, με πρώτο τον Πρόεδρο Κληρίδη, επιδίωξαν μέσω της στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού - ουσιαστικό συστατικό στοιχείο της οποίας κατέστη το ρωσικό πυραυλικό σύστημα - να εκβιάσουν παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για προώθηση λύσης του Κυπριακού και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου. Απέτυχαν και στους δύο στόχους και, αντίθετα, επέτυχαν να απομονώσουν διεθνώς την Κύπρο. Επέτυχαν να δώσουν προσχήματα για να παραγκωνιστεί η ουσία του Κυπριακού, για να τεθεί υπό αμφισβήτηση το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φροντίζει για την άμυνά της, για να στραφούν οι πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να δημιουργηθούν νέοι κίνδυνοι θερμής αντιπαράθεσης με την Τουρκία και εμπλοκής στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Η χρεοκοπία της ηφαιστειολογίας κορυφώνει την αποτυχία της συνολικής πολιτικής Κληρίδη στο Κυπριακό και δεν αρκεί η διά τηλεόρασης έκφραση λύπης, αλλά η πραγματική ανάληψη ευθύνης, η οποία σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα οδηγούσε στην παραίτηση της κυβέρνησης.

3. Η κατάληξη της υπόθεσης των πυραύλων σηματοδοτεί παράλληλα και τη χρεοκοπία της δημαγωγικής εκμετάλλευσης των θεμάτων της άμυνας για κομματικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Η απογοήτευση που αισθάνεται σήμερα μερίδα του λαού δεν είναι άσχετη με τις αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν, σε σχέση με την άμυνα και πιο ειδικά τους πυραύλους "S-300". Η εθνικιστική έξαρση, η αμφισβήτηση του ειρηνικού, πολιτικού δρόμου επίλυσης του Κυπριακού και η εναντίωση μερίδας του λαού στην ομοσπονδιακή λύση επίσης δεν είναι άσχετη με τη δημαγωγία στα θέματα άμυνας.

Αποδεικνύεται τετραγωνικά σωστή η προειδοποίηση του ΑΚΕΛ ότι η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού και η δημαγωγική εκμετάλλευση της άμυνας μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Και είναι σχήμα οξύμωρο το Προεδρικό, η ηγεσία του ΔΗΣΥ, αλλά και η ηγεσία της ΕΔΕΚ, που ήσαν πρωταγωνιστές σ' αυτήν την πορεία να ζητούν σήμερα να επιβληθεί σιωπή γύρω από τα θέματα της άμυνας.

4. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν διδαχθεί από τη χρεοκοπία της ηφαιστειολογίας και της δημαγωγίας στα θέματα άμυνας. Επιμένουν στην ορθότητα της πολιτικής του ενεργού ηφαιστείου, προβάλλοντας ως επιχείρημα τις λεγόμενες δεσμεύσεις για ενεργοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος. Επαναλαμβάνεται η ίδια εικόνα που είχαμε και προεκλογικά, όταν με περισσή σιγουριά γινόταν λόγος από το στρατόπεδο Κληρίδη για την επικείμενη τάχα μετά τις εκλογές εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Το ΑΚΕΛ, έχοντας υπόψη την όλη ιστορία του Κυπριακού και την απουσία ενδείξεων ότι ο δυτικός παράγοντας έχει αποφασίσει επιτέλους να στραφεί προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, προσεγγίζει με επιφύλαξη τις λεγόμενες δεσμεύσεις και υποσχέσεις.Θα ήταν σοβαρό λάθος, αν, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν οι κυβερνώντες τις αποτυχίες τους, καλλιεργήσουν υπερβολικές προσδοκίες στο λαό για επικείμενη εξαργύρωση δεσμεύσεων και υποσχέσεων του διεθνούς παράγοντα. Η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχουμε καμιά κίνηση επί της ουσίας του Κυπριακού και τούτο είναι ακόμη μια απόδειξη της χρεοκοπίας της ηφαιστειολογίας.

5. Ανίκανοι να διδαχθούν εμφανίζονται οι κυβερνώντες και πάνω στο θέμα της εκμετάλλευσης της άμυνας για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης. Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους, άρχισαν να μιλούν για την αγορά του ενός ή του άλλου οπλικού συστήματος σε αντικατάσταση των "S-300", ενώ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης "διαρρέουν" λεπτομέρειες, που αφορούν αυτές τις επικείμενες αγορές και οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, ως πηγή τους έχουν και πάλι τους κυβερνώντες. Το ΑΚΕΛ καλεί όλους και ιδιαίτερα τους κυβερνώντες να θέσουν οριστικά τέρμα στη δημαγωγία στα αμυντικά θέματα και στην καλλιέργεια αυταπατών και ψευδαισθήσεων στο λαό, η διάψευση των οποίων θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ