Σάββατο 9 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το φιάσκο δεν έγινε μάθημα Μετά τους "S-300" κάποιοι στη Λευκωσία εξακολουθούν να πλειοδοτούν σε... αποφασιστικότητα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Εντονη δυσφορία προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους και στον κυπριακό Ελληνισμό η επιβεβαίωση από τον αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αντώνη Καρά, δημοσιεύματος αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κύπρο υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αξίας, ίσως, εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών, και στρατιωτικό προσωπικό.

Με την ενέργειά του αυτή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ παραβίασε τη συμφωνία σιωπής σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι με τα όσα είπε ήθελε να προστατεύσει το κύρος της Ελλάδας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, έχει καρπωθεί τους πυραύλους "S-300" με τη μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο. Ωστόσο, είπε ότι μπορεί να έκαμε λάθος για τα όσα είπε, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, γι' αυτό το λόγο παραιτείται της κοινοβουλευτικής του ασυλίας και αφήνει τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης για "να δώσει εξηγήσεις".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Δώρος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του Α. Καρά είπε ότι φαίνεται πως σ' αυτό τον τόπο τα παθήματα δε γίνονται μαθήματα. Μόλις, είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, τελείωσε το φιάσκο των "S-300", καταβάλλονται προσπάθειες από κάποιους να βρουν ένα αντίβαρο για να περισωθεί το τρωθέν κύρος της Ελλάδας. Ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, είναι αυτός που ζωγράφισε την ελληνική κυβέρνηση ως τον κύριο έλεγχο ένοχο για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων και όχι η αντιπολίτευση. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αμφισβήτησε ότι τα οπλικά συστήματα που έχει στείλει η Ελλάδα στην Κύπρο στοιχίζουν εκατομμύρια λίρες. Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, αγοράζει οπλισμό από την Ελλάδα, τον οποίο θα μπορούσε να προμηθευτεί από τη διεθνή αγορά ακόμη και στη μισή τιμή. Η Κύπρος ενισχύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία με δεκάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.

Τις αποκαλύψεις του Α. Καρά επέκρινε επίσης και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε ότι θέματα άμυνας και ασφάλειας δεν πρέπει να τίθενται σε δημόσιο διάλογο. Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται χειρισμοί και τακτικές.

Στους πυραύλους "S-300" αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ομάδας Ευρωπαίων Δημοκρατών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντέιβιντ Ατκινσον, με δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού χθες το πρωί. Ο Ντ. Ατκινσον παραδέχτηκε έμμεσα ότι το γεγονός πως οι πύραυλοι που επέλεξε η Κύπρος για ενίσχυση της άμυνάς της ήταν ρωσικής προέλευσης αποτελούσε εκ προοιμίου αρνητικό στοιχείο για την Ευρώπη!

Ο Ντέιβιντ Ατκινσον χαιρέτισε την απόφαση για τη μη εγκατάσταση των "S-300" ως θετική εξέλιξη. Η μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο, πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις ζητήσεις του Αν. Καρά, υποστήριξε ότι "η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου είναι διαρκής και ουσιαστική", αποφεύγοντας να σχολιάσει τα όσα ισχυρίστηκε ο Κύπριος βουλευτής.

Ο Δ. Ρέππας, ρωτήθηκε επίσης και για την επιστολή του πρώην διοικητή της Εθνοφρουράς της Κύπρου, στρατηγού Βορβολάκου, προς τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου, τον περασμένο Αύγουστο, Δ. Ηλιάδη. Στην επιστολή, που έφερε χτες στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Αθηναϊκή", ο στρατηγός αποκαλύπτει τη μεθοδεύσει για τη ματαίωση της εγκατάστασης των "S-300" στην Κύπρο. Ο υπουργός αναφερόμενος στην επιστολή Βορβολάκου, αρκέστηκε να πει ότι "η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από τις εκτιμήσεις που κάνει ο στρατηγός".

Βρετανικές ασκήσεις

Στο μεταξύ οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των οικολόγων κατά της παρουσίας Βρετανών στρατιωτών στη χερσόνησο του Ακαμα, υποχρέωσαν τη διοίκηση των βρετανικών βάσεων να σμικρύνουν το χρόνο των ασκήσεων στην περιοχή αυτή.

Περιορισμένος αριθμών Βρετανών στρατιωτών που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα στη χερσόνησο του Ακαμα, αποχώρησαν επίσης με ελικόπτερα νωρίς χθες το πρωί. Είναι η πρώτη φορά που ασκήσεις Βρετανών στρατιωτών στη χερσόνησο Ακαμα ολοκληρώθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από την περιοχή αποχώρησαν επίσης οικολόγοι καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν μεταφερθεί στο πεδίο βολής του Ακαμα με ελικόπτερα λόγω αποκλεισμού των δρόμων από οικολόγους και κατοίκους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ