ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Κατηγορίες κατά της Ελλάδας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης "Human Rights Watch", η οποία βασίζεται σε μελέτες του 1990 και του 1992, αναφέρεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας". Ειδικότερα επισημαίνεται ότι οι τουρκικής καταγωγής πολίτες αντιμετωπίζουν διακρίσεις σχετικά με τα γλωσσικά, θρησκευτικά και εκπαιδευτικά τους δικαιώματα.

Η έκθεση υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι παρατηρείται σημαντική θετική πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό, αλλά κάνει έκκληση για τη βελτίωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 100.000 τουρκικής καταγωγής ατόμων, όπως τα χαρακτηρίζει, που ζουν στην Ελλάδα.

Η έκθεση αναφέρεται σε ένα "σκανδαλώδες παράδειγμα", δηλαδή στο άρθρο 19 του Νόμου περί Ιθαγένειας, το οποίο μέχρι την κατάργησή του το 1998, οδήγησε συνολικά στη στέρηση της υπηκοότητας 60.000 ατόμων που δεν ήταν κατά το γένος Ελληνες. Αναφέρεται ακόμη, μεταξύ άλλων, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης που επηρεάζουν, όπως τονίζεται, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουρκικής καταγωγής πολιτών και έχουν συμβάλλει στην οικονομική υποβάθμιση της μειονότητας αυτής.

Αναφέρεται επίσης ότι αψηφώντας ένα νόμο του 1990 η "τουρκική κοινότητα" συνέχισε να εκλέγει τους θρησκευτικούς της αρχηγούς, που διώχτηκαν και φυλακίστηκαν από τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η επισκευή των τζαμιών μερικές φορές παρεμποδίστηκε από τις κρατικές αρχές.

Τέλος, αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει λάβει "αξιόπιστες καταγγελίες" από μέλη της "τουρκικής μειονότητας", όπως τη χαρακτηρίζει που αναφέρουν αστυνομική επιτήρηση, διακρίσεις στην απασχόληση στο Δημόσιο και περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης. Κατά τη διεξαγωγή ερευνών για την έκθεση στη Θράκη, οι αντιπρόσωποι της οργάνωσης και ο Ελληνας επιτηρητής της "Helsinki Watch" τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ελληνική αστυνομία.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Κριτική στους χειρισμούς και ... "Εθνικό Συμβούλιο"

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο είχε χτες ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, στο πλαίσιο των συναντήσεων, που εξάγγειλε, για το θέμα της μη εγκατάστασης των ρώσικων πυραύλων "S-300" μετά από τη συναπόφαση ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Οπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο κ. Τσοβόλας και μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο και τις εκεί συναντήσεις του με πολιτικά κόμματα, προτίθεται στο επόμενο διάστημα να σηκώσει το θέμα, μάλλον "κατ' αποκλειστικότητα", μια και το θεωρεί ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο, για τον ίδιο και τον χαρακτήρα του κόμματός του.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επανέφερε εκ νέου την πρότασή του "να συγκληθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση Εθνικό Συμβούλιο, με την παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας" και "να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα κόμματα" για τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το ΔΗΚΚΙ επανειλημμένα υποστηρίζει ότι μπορεί να χαραχτεί εθνική στρατηγική στα θέματα αυτά.

Συνεχίζοντας το σκεφτικό του, ο κ. Τσοβόλας, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι "είναι αδιανόητο, να ματαιώνεται η εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο, που οδηγεί ουσιαστικά σε ματαίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου..." και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του κόμματός του, "η "πτώση" του Κυπριακού, μέσα από τη λύση Συνομοσπονδίας, θα φέρει τη διχοτόμηση και στο Αιγαίο και μεσομακροπρόθεσμα στη Θράκη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα".

Το ΕΥΡΩ και τα επιτόκια

Το θέμα των επιτοκίων και της μείωσής τους ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά την επίσημη εμφάνιση του ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές. Η ανατίμηση της δραχμής έναντι του νέου νομίσματος και κάποιες άλλες εξελίξεις, όπως η μείωση του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβρη στο 3,9% και η άνοδος του χρηματιστηρίου, έδωσαν το έναυσμα για τη φιλολογία της πτώσης των επιτοκίων. Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες, όσο και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης έσπευσαν να προεξοφλήσουν την πτώση των επιτοκίων και την εξ αυτής ωφέλεια των εργαζομένων.

Ο συλλογισμός τους είναι απλός: Αφού πέφτει ο πληθωρισμός και ισχυροποιείται η δραχμή στο νέο περιβάλλον του ΕΥΡΩ, ανοίγει ο δρόμος πλέον για την πτώση των επιτοκίων που βρίσκονται, κατά κοινή ομολογία, σε υψηλά επίπεδα. Με την πτώση των επιτοκίων το χρήμα θα γίνει "φθηνότερο", έτσι ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παίρνει δάνεια με καλύτερους όρους για να καλύπτει τις ανάγκες του, δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ. Με το ίδιο περίπου επιχείρημα απευθύνονται και στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού η πτώση των επιτοκίων θα λειτουργήσει σαν "φιλί της ζωής" μετά τον στραγγαλισμό που υφίστανται σήμερα με τους τοκογλυφικούς όρους του τραπεζικού δανεισμού.

Ξεχνούν βέβαια οι προπαγανδιστές του ΕΥΡΩ να πουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της όποιας ωφέλειας προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων θα το καρπωθεί το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί είναι γνωστό στην αγορά ότι από το δανεισμό κερδίζει εκείνος που έχει και που μπορεί να αποκτήσει περισσότερα. * * *

Τα παραπάνω προπαγανδιστικά τρικ επιχειρούν να αποκρύψουν μια αλήθεια την οποία όμως γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος στην καθημερινή του ζωή. Οτι δηλαδή η μείωση των επιτοκίων έχει βασική προϋπόθεση την πτώση του πληθωρισμού και για την πτώση του πληθωρισμού θυσιάζεται μόνο το εισόδημα των εργαζομένων και η αγοραστική του δύναμη. Δε θυσιάζεται ούτε μια δραχμή από τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Αφού λοιπόν θα έχουν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους μέχρις ότου φέρουν τον πληθωρισμό στο επιθυμητό επίπεδο, τότε θα τους πουν: Ελάτε να σας δώσουμε φθηνά δάνεια..!

Πώς είναι δυνατόν να ανταποκριθεί ένας μέσος εργαζόμενος στα έστω μειωμένα επιτόκια, όταν το εισόδημά του θα βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης και όταν τα επιτόκια (όποια μείωση κι αν γίνει) θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τον πληθωρισμό;

* * *

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος που χειρίζεται "εν λευκώ" το θέμα, διστάζει να προχωρήσει γιατί φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τους υπόλοιπους δείκτες του προγράμματος "σύγκλισης" και ειδικότερα το δείκτη του πληθωρισμού. Πιθανόν, μάλιστα, η μείωση των επιτοκίων να ανακοινωθεί και λίγο πριν τις ευρωεκλογές με προφανείς σκοπιμότητες.

Ομως πέρα από τις παραπάνω αυτονόητες αλήθειες, αξίζει να σταθούμε σε μια αποκαλυπτική δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου, την περασμένη Δευτέρα στην "Ελευθεροτυπία", ότι από τη μείωση των επιτοκίων θα χάσουν πολλά οι μικροαποταμιευτές, δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Και όταν ακόμη και ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ομολογεί ότι από τη μείωση των επιτοκίων θα χάσουν πολλά οι μικροαποταμιευτές, πρέπει να γίνεται κατανοητό ότι οι όποιες ωφέλειες θα προκύπτουν κατά κύριο λόγο, αν όχι αποκλειστικά, για το μεγάλο κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ