ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ συνεχίζουν οι μαθητές

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, οι μαθητικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται πολύμορφα μέχρι την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. "Μπλόκα" σήμερα στον Πειραιά, αύριο στην Αθήνα

Αποφασισμένοι και ενωμένοι όσο ποτέ οι μαθητές εντείνουν τον πολύμορφο αγώνα τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες ποινικοποίησης και η επιχείρηση τρομοκράτησής τους έπεσαν στο κενό. Την ίδια τύχη άλλωστε είχε στη συνείδηση του ελληνικού λαού η λασπολογία της κυβέρνησης, που δε δίστασε να συκοφαντεί 16χρονα παιδιά με δηλώσεις για χρήση ναρκωτικών και για βανδαλισμούς στα σχολεία, προκειμένου να εφαρμόσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό και το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Οι μαθητές έδειξαν ότι δε φοβούνται τους εισαγγελείς και την Αστυνομία που αναλαμβάνουν ρόλο "παιδονόμου" και το μήνυμα που στάλθηκε χτες από τα σχολεία ήταν ότι ο αγώνας συνεχίζεται, μέχρι τη νίκη.

Οι μαθητές στην Αθήνα χτες συμμετείχαν μαζικά στη συναυλία και τραγούδησαν για την παιδεία "γυρίζοντας τις πλάτες" σε όσους υπονομεύουν το μέλλον τους. Περισσότερα από 600 ήταν χτες τα σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα που βρίσκονταν υπό κατάληψη, ενώ συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις των μαθητών που με συντριπτικές πλειοψηφίες (80 - 90% υπέρ της κατάληψης, σύμφωνα με τους μαθητές) αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Χτες και σήμερα συνεδρίαζαν τα τοπικά Συντονιστικά στην Αθήνα με προσανατολισμό να στήσουν μπλόκα σε διάφορα σημεία αύριο Τετάρτη, ενώ αποκλεισμούς δρόμων προγραμματίζουν σήμερα οι μαθητές στον Πειραιά.

"Μπλόκα" σήμερα στον Πειραιά

"Οι μαθητές του Πειραιά όπως και όλης της Ελλάδας θα δώσουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης". Αυτό δηλώνει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πειραιά που συνεδρίασε προχτές, Κυριακή, και αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων σε όλους τους Δήμους του Πειραιά σήμερα. Οι μαθητές του Πειραιά δίνουν το ραντεβού μαζί με τους συμμαθητές τους από όλη την Αττική στο μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, την Παρασκευή 15 του Γενάρη.

"Δεν υποχωρούμε - Συνεχίζουμε τον αγώνα" δηλώνει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πειραιά και τονίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων της πόλης είναι σε κατάληψη και δηλώνει: "Δεν υποχωρούμε στους ελιγμούς του υπουργείου Παιδείας. Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου που μας πετά έξω από τα σχολεία. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που με περιπολικά, ασφαλίτες μέσα στα σχολεία, συλλήψεις συμμαθητών μας, εισαγγελείς, θέλει να μας τρομοκρατήσει, θέλει να σταματήσει τον αγώνα μας".

Σήμερα, με απόφαση του Συντονιστικού τους, οι μαθητές των σχολείων του Πειραιά στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ σε διαδικασία συνελεύσεων βρίσκονται από χτες τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων που έχουν συσταθεί σε δήμους της Αθήνας, με προσανατολισμό να στήσουν μπλόκα αύριο, Τετάρτη.

Επεμβάσεις με παραγγελία εισαγγελέα

Νέα εντολή έδωσε χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας στην αστυνομία σε σχέση με τις καταλήψεις στα σχολεία. Ζήτησε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να μην επεμβαίνουν αστυνομικά όργανα σε υπό κατάληψη σχολεία χωρίς να έχουν πάρει ανάλογη έγγραφη παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Παράλληλα, ο κ. Κολιοκώστας επανήλθε στην προηγούμενη παραγγελία του όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζουν τα καταληφθέντα σχολεία και την περιοχή που βρίσκονται. Σκοπός της καταγραφής αυτής είναι να εντοπιστεί η τέλεση τυχόν καταστροφών ή άλλων αξιόποινων πράξεων, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Διαδήλωσαν με τραγούδια

Τραγούδησαν για "την παιδεία των αναγκών και των οραμάτων τους". Δήλωσαν με τη μαζική παρουσία τους στα Προπύλαια - χτες το μεσημέρι - την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα. Κι έγιναν οι στίχοι των τραγουδιών "σκαλοπάτι" διεκδίκησης και τα ρεφρέν συνθήματα. Χιλιάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς, όλοι χτες μια αγκαλιά, όλοι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως τη δικαίωση των αιτημάτων τους.

Τα Προπύλαια, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Πανεπιστημίου, γέμισαν χτες το μεσημέρι με έφηβους μαθητές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. "Θα νικήσουμε, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Τους αγώνες των μαθητών δεν μπορούν να τους σταματήσουν εισαγγελείς και αστυνομία", τόνισε πριν ξεκινήσει η συναυλία ο Γαβρίλος Τσαρκαντόγλου,μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Εκ μέρους των καθηγητών, μίλησε η Ντάβαρη Μαργαρίτα,γεν. γραμματέας της Β ΕΛΜΕ, η οποία επισήμανε ότι οι μαθητές συνεχίζουν παρά την απίστευτη έξαρση της τρομοκρατίας και τόνισε: "Ζητούν την υποταγή των μαθητών. Δε θα τα καταφέρουν".

"Χαιρετώ το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας". Με τη φράση αυτή, ο Νίκος Ζιώγαλας άνοιξε τη συναυλία και κάλεσε τους μαθητές να τραγουδήσουν μαζί του τα "Αγρια τριαντάφυλλα". Αργότερα, η Μαρίνα Σκιαδαρέση τραγούδησε το "Walking by myself", ενώ μετά οι Διονύσης Τσακνής και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κάλεσαν τα παιδιά να "γυρίσουν τις πλάτες τους στο μέλλον".

Το αποκορύφωμα της χτεσινής συναυλίας ήταν η στιγμή που βγήκε στη σκηνή οΒασίλης Παπακωνσταντίνου."Είδα ανάμεσα στα πανό σας το σύνθημα: "Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω φροντιστήριο, μπας και πάρω απολυτήριο". Σ' αυτό το σύνθημα αφιερώνω το παρακάτω τραγούδι", είπε ο Β. Παπακωνσταντίνου και τραγούδησε το "Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα". Σε όλα τα υπουργεία αφιέρωσε το "Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία, εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι" και στους αγωνιζόμενους μαθητές, καθηγητές και γονείς, αφιέρωσε το "Δεν πάει άλλο". Από τη χτεσινή συναυλία δεν μπορούσε φυσικά να λείψει ο Μάνος Λοϊζος και ο Τσε Γκεβάρα που τραγουδήθηκε από όλους. Ολοι στο τέλος έδωσαν την υπόσχεση πως, την ερχόμενη Παρασκευή, στο προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, "δε θα λείψει κανείς".

Δηλώσεις

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου: "Οποιος δε συμμετέχει στη λύση του προβλήματος, αποτελεί και οπωσδήποτε ο ίδιος μέρος του προβλήματος. Είμαι εδώ για να δώσω κουράγιο στους αγώνες των μαθητών και τίποτα άλλο. Είναι πολύ άδικο η εξεταστική περίοδος να είναι τελικά μια σπουδαστική περίοδος, δηλαδή για όλα τα χρόνια τους. Τους λέω, λοιπόν, κουράγιο και να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Η τρομοκρατία για άλλη μια φορά δε θα περάσει, το έχουν αποδείξει, άλλωστε, αυτό οι μαθητικοί αγώνες".

Διονύσης Τσακνής: "Δε θα μπορούσα να πάω αντίθετα στα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω καμιά διάθεση να κολακέψω τους μαθητές. Από την άλλη μεριά, οι κυβερνήσεις πάντα καταφέρνουν με έναν καταπληκτικό τρόπο, με μια μαεστρία θα έλεγε κανένας, να συσπειρώνουν όλο τον κόσμο εναντίον τους, από τη στιγμή που όταν βλέπουν τα πράγματα να σκουραίνουν, αντί να μεγαλώσουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το κλείνουν στη μία και μοναδική θέση, την έδρα ενός εισαγγελέα. Αυτό και μόνο θα μπορούσε να αποτελεί το λόγο τη συμμετοχής μου σε αυτή τη συναυλία. Διότι αυτά τα φαινόμενα της ποινικοποίησης της κοινωνικής ζωής των διεκδικήσεων, είναι τόσο ανησυχητικά που πρέπει να μας ξεκουνήσουν από τον καναπέ επιτέλους και να μας βγάλουν ξανά στο δρόμο".

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: "Δεν μπορούσα να μην συμμετέχω σε αυτή τη συναυλία, από τη στιγμή που τέθηκε θέμα εισαγγελέα".

Νίκος Ζιώγαλας: "Ηρθα να πω κάποια τραγούδια. Αυτό είναι που μπορώ να κάνω άλλωστε, σαν μια μικρή συμμετοχή, έτσι με πολλή αγάπη για το πιο ζωντανό και υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μπορεί να μην ξέρω πολλά πράγματα γύρω από το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, αλλά αυτό που ξέρω από "ιδίαν πείρα" είναι ότι γίνονται πολλά πειράματα πάνω στο θέμα της παιδείας και πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά η όλη κατάσταση από όλους. Με τους μαθητές δεν πρέπει να παίζει κανείς και πρέπει να τους αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά από ό,τι τους αντιμετώπιζαν μέχρι τώρα".

  • Στο περιθώριο της συναυλίας, μια μικρή ομάδα νεαρών, με καλυμμένα πρόσωπα, επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο τηλεοπτικού σταθμού και την προπηλάκισαν, την ώρα που ετοιμαζόταν να βγει "ζωντανά" στο δελτίο ειδήσεων. Λίγο αργότερα, η ίδια ομάδα επιτέθηκε σε συνεργείο του "Αντέννα". Τελικά, απομονώθηκαν από τους μαθητές, χωρίς ευτυχώς να πάρουν μεγαλύτερη έκταση τα επεισόδια.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αντικομμουνισμός χωρίς μέτρο!

Σε μια άνευ προηγούμενου αντικομμουνιστική επίθεση προχώρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ για υπόθαλψη των "βανδαλισμών" στα σχολεία (!), προχώρησε σε συστάσεις προς το ΚΚΕ να "σέβεται τους νόμους" (!) και όλα αυτά ενώ προηγουμένως είχε εμφανίσει σαν "μάθημα δημοκρατίας" τις "ασφαλίτικες" πρακτικές της κυβέρνησης κατά των μαθητών.

Ο Δ. Ρέππας, αφού εισαγωγικά ισχυρίστηκε ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις ακολουθούν "φθίνουσα πορεία" (σ.σ.: όταν του ζητήθηκε να δώσει στοιχεία αρνήθηκε), εξαπέλυσε πρωτοφανείς αντι - ΚΚΕ μύδρους. Η ποιότητα του κυβερνητικού λόγου δεν αποδίδεται παρά μόνο από τα ίδια τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Συγκεκριμένα, και ενώ ο Δ. Ρέππας παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως Μαγνησία, Αχαϊα, Αθήνα, Κέρκυρα, οι καταλήψεις συνεχίζονται, δέχτηκε σχετικό ερώτημα από πολιτικό συντάκτη για να ακολουθήσει ο ακόλουθος ο διάλογος. Στην ερώτηση "εκεί γιατί υπάρχουν καταλήψεις, δε δουλεύει καλά η Ασφάλεια και οι Εισαγγελείς;",ο Κ. Ρέππας απάντησε ως εξής: "Μπορούμε να αναφέρουμε αρκετά περιστατικά, τα οποία είναι ενδεικτικά της προσπάθειας που κάνουν πολλές δυνάμεις να συντηρήσουν ένα κλίμα. Μπορώ να σας αναφέρω τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο προϊστάμενος στην Καλαμάτα, που κατήγγειλε συγκεκριμένα στελέχη του ΚΚΕ ότι εισήλθαν σε κάποιο σχολείο και εκφόβισαν διευθυντές, καθηγητές, προκειμένου να παραμείνουν μακριά από τα καθήκοντά τους...".

Στη συνέχεια έγινε ο παρακάτω χαρακτηριστικός διάλογος του κυβερνητικού εκπροσώπου με συντάκτη του "Ρ":

- Αναφερθήκατε σε φαινόμενα τρομοκράτησης μαθητών, καθηγητών από στελέχη του ΚΚΕ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ίδια αντίληψη από μεριάς κυβερνήσεως για πρακτικές υπουργών, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και επωνύμως από Λυκειάρχη στον Πειραιά, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Ανθόπουλο ότι τον τρομοκράτησε για να καλέσει εισαγγελέα στο σχολείο. Θα ήθελα το σχόλιό σας;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που έχουν γίνει αξιόποινες πράξεις, ασφαλώς η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι αδιάφορη. Δεν είναι θέμα του όποιου εκπαιδευτικού να καλέσει ή να μην καλέσει εισαγγελείς. Κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να ενδιαφέρεται για τη δημόσια περιουσία και την τήρηση του νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς να συμβάλουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, εκεί που αυτή έχει διαταραχτεί, στα σχολεία όπου λόγω των καταλήψεων έχουμε και τέτοιου είδους παρενέργειες. Εγώ δε μίλησα για καταγγελίες ή για φραστικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες, άλλωστε, είναι ένα φαινόμενο συχνό. Εγώ μίλησα για συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία έχει ένα χαρακτήρα αξιόπιστο και έγκυρο: μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εκπαιδευτικός λειτουργός. Και εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κάποια μηνυτήρια αναφορά στην περίπτωση που αναφέρεστε. Η μηνυτήρια αναφορά αυτή περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που θα απασχολήσουν δικαστικά όργανα. Αυτό είναι που έχει σημασία

- Πριν από 15 ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει ως φαλκίδευση του δημοκρατικού πολιτεύματος τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας. Προχθές ο πρωθυπουργός ονομάτισε τους καθοδηγητές της φαλκίδευσης, λέγοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις και επιδιώκει αναταραχή. Θα λάβετε κάποια μέτρα να αντιμετωπιστούν οι "φαλκιδευτές" της δημοκρατικής νομιμότητας της χώρας;ΡΕΠΠΑΣ: Θα καλέσουμε και πάλι το Κομμουνιστικό Κόμμα να σέβεται τους νόμους και να συμβάλλει στην τήρησή τους. Από κει και πέρα, η κ. Παπαρήγα έχει δημοσίως μιλήσει για τη θέση του ΚΚΕ, που είναι μια θέση υπέρ των καταλήψεων, υπέρ των "αγωνιστικών κινητοποιήσεων" στο χώρο της Παιδείας. Αυτό τα λέει όλα. Δεν αποκαλύπτουμε κάτι το οποίο είναι μυστικό. Επαναλαμβάνουμε κάτι που είναι κοινό μυστικό, ώστε να το γνωρίζουν όλοι.

- Ποιοι νόμοι είναι αυτοί, οι οποίοι αντιστρατεύονται από την πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι να επιτρέπουν στον οποιονδήποτε να εισέρχεται σε χώρους του δημοσίου, στα δημόσια σχολεία, να προβαίνει σε βανδαλισμούς και να προξενεί ζημιές. Οποιοσδήποτε είναι υπαίτιος για τέτοιες παράνομες πράξεις, αντιλαμβάνεστε πως θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό είναι το θέμα.

- Εχετε να υποδείξετε κάποιον τέτοιον;

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Τα όργανα της Δικαιοσύνης, οι εισαγγελείς, που ασχολούνται με το θέμα, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Εφόσον βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν έχουμε να διατυπώσουμε περαιτέρω σχόλιο. Πιστεύουμε, όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι, γιατί όταν αμβλύνονται τα κριτήριά μας, θα έρθει κάποια στιγμή που τότε δε θα προκαλεί ενδιαφέρον σε μας τους πολίτες και ο πλέον βάρβαρος εκτραχηλισμός. Οταν γίνονται τέτοιου είδους ενέργειες, θα πρέπει όλοι να είμαστε ευαίσθητοι και να αντιδρούμε.

- Εσείς προδικάζετε ότι αυτές οι έρευνες θα καταλήξουν και σε αποφάσεις, γιατί μιλάτε σαν να υπάρχουν δεδομένα.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο δε γνωρίζω. Η Δικαιοσύνη, ερευνώντας τα στοιχεία, είναι αυτή και μόνο αυτή η οποία θα καταλήξει στα πορίσματά της...

Σημίτης ο "Κου-Κου-Ε-δοφάγος"!

Το σινιάλο για το αντι - ΚΚΕ κυβερνητικό παραλήρημα δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του, στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο. Ο Κ. Σημίτης, ούτε λίγο ούτε πολύ, έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι ανακύπτει θέμα νομιμότητας (!) λόγω της πολιτικής δράσης του Κόμματος και σε μια αξεπέραστη για τα μεταπολιτευτικά χρονικά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, δήλωσε τα εξής:

"Ακούμε - είπε ο πρωθυπουργός - ότι στις 15 του μηνός πρόκειται να υπάρξουν πάλι κάποιες κινητοποιήσεις αγροτών. Και μάλιστα σε μια περιοχή της χώρας, όπου το αγροτικό εισόδημα είναι από τα υψηλότερα (!). Είναι η 3η φορά - συνέχισε - που με σχέδιο το ΚΚΕ επιδιώκει να δημιουργήσει αναταραχή εκεί στην περιοχή και ευρύτερα στη χώρα. Η πρόθεση είναι διαφανής, πρόθεση είναι η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής..." (σ.σ.: προφανώς θεωρείται έγκλημα να διαφωνείς με το ΠΑΣΟΚ επί ημερών Σημίτη!).

Ομως υπήρξε και συνέχεια: "Την ίδια πρόθεση έχει και η αποκαλούμενη "συναδέλφωση εργατών, οικοδόμων, μαθητών και αγροτών" στις 15 Γενάρη, διαπίστωσε ο Κ. Σημίτης. Δεν ενδιαφέρει - συμπλήρωσε - αυτούς που διοργανώνουν αυτές τις προσπάθειες το θέμα της Παιδείας ή όχι. Το θέμα της Παιδείας είναι δευτερεύον γι' αυτούς. Επαναλαμβάνω - κατέληξε - γι' αυτούς το θέμα είναι πώς θα σταματήσουν την (κυβερνητική) πορεία"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωθυπουργικό αντι - ΚΚΕ παραλήρημα άρχισε, αφότου ο Κ. Σημίτης διατύπωσε την ακόλουθη θέση προς τα μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ: "Θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ;.. Αν "ναι", τότε πρέπει να σταθούμε απόλυτα αρνητικά σε κάθε προσπάθεια που είτε επενδυμένη με τη μορφή οικονομικών αιτημάτων, είτε επενδυμένη με τη μορφή άλλων διεκδικήσεων, προσπαθεί στην ουσία να ανατρέψει την πορεία της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση" (σ.σ.: έγκλημα, προφανώς, και η μη αποδοχή της ΟΝΕ)...

Ο Ανθόπουλος και οι χαφιέδες του

Ο γνωστός για το ήθος του υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος ξαναχτύπησε, αυτή τη φορά από το ραδιόφωνο του "Σκάι" και την εκπομπή του γνωστού"ραδιοφωνικού εισαγγελέα" εναντίον όποιου αγωνίζεται, του κ. Τσαρούχα.

Ο υφυπουργός των εισαγγελέων, των καταλήψεων των σχολείων από αστυνομικούς, της τρομοκρατίας κατά των μαθητών και εκπαιδευτικών (είναι γνωστές οι καταγγελίες του διευθυντή του Ραλλείου), προέβη σε μια ακόμη προβοκατόρικη επίθεση κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Κατηγόρησε εκ νέου το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σαν υποκινητές των καταλήψεων, λέγοντας μάλιστα ότι όπως τον ενημέρωσαν οι χαφιέδες του (πρόκειται για κάποιους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ως γνωστόν διορίζονται από την κυβέρνηση, αποτελούν κυβερνητικούς εγκάθετους και σε αυτή τη φάση είναι ο βασικός κορμός του χαφιεδίστικου μηχανισμού που έχει στήσει ο Ανθόπουλος και η κυβέρνηση), στελέχη του ΚΚΕ παρακινούσαν τους μαθητές σε κινητοποίηση, ενώ στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο γραμματέας της ΚΝΕ στο νομό, βρέθηκε σε σχολείο εκφράζοντας τη συμπαράσταση της Οργάνωσης στους μαθητές.

***

Με αυτόν τον τρόπο ο υφυπουργός νόμισε ότι κατακεραύνωσε το ΚΚΕ. Λέμε λοιπόν στον Ανθόπουλο και στην παρέα του, ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην εμπροσθοφυλακή των μαθητικών αγώνων, δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας. Δεν αποτελεί κατηγορία αυτή τους η δράση, ούτε το ότι ο γραμματέας κάποιας νομαρχιακής οργάνωσης της ΚΝΕ εκδήλωσε τη συμπαράσταση της Οργάνωσης στους αγωνιζόμενους μαθητές. Ο γραμματέας της Οργάνωσης της ΚΝΕ στο νομό Λασιθίου, βρέθηκε ακριβώς εκεί που ήταν η θέση του, ανάμεσα στους νέους που αγωνίζονται, που αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή και το μέλλον. Αυτό κάνουν τα στελέχη της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Αν ο χαφιεδίστικος μηχανισμός του κ. Ανθόπουλου είναι τόσο ανεπαρκής, θα μπορούσαμε εμείς να του δώσουμε όσα στοιχεία θέλει, που να πιστοποιούν την έμπρακτη συμπαράσταση της ΚΝΕ στους μαθητικούς αγώνες, την πρωτοπόρα δράση των μελών και των στελεχών μας.

***

Οσον αφορά τον ίδιο τον κ. Ανθόπουλο, μπορεί να κοιμάται ήσυχος, βλέποντας όνειρα για ελάχιστα κατειλημμένα σχολεία, για την κυριαρχία των κατασταλτικών μηχανισμών και των φασιστικής έμπνευσης μεθοδεύσεών του σε βάρος των μαθητών, την ίδια στιγμή που το μαθητικό κίνημα τσαλακώνει κάθε αυταρχισμό, συνεχίζει τον αγώνα του, μαζί με καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους. Μόνο που τα όνειρα των μαθητών δεν αναφέρονται σε κλειστά μάτια, αλλά στην ίδια τη ζωή, γι' αυτό και αποτελούν εφιάλτη τόσο για τον Ανθόπουλο, όσο και για την αντιλαϊκή και επικίνδυνη κυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Λ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ