ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εν ψυχρώ εκτελέσεις εξαπολύουν οι παραστρατιωτικοί

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σε εν ψυχρώ εκτελέσεις πενήντα χωρικών και υποστηριχτών των ανταρτικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) προχώρησαν το Σαββατοκύριακο μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η δραματική αυτή εξέλιξη δεν αποθάρρυνε τους αριστερούς αντάρτες, που ανακοίνωσαν, πως παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα τους.

"Είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί. Είτε για ειρήνη, είτε για πόλεμο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία εκεχειρίας, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί", είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής των ανταρτών FARC, Χόρχε Μπρισένο. Από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών (περασμένη Πέμπτη) μεταξύ αριστερών ανταρτών και εκπροσώπων της κυβέρνησης του Προέδρου της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, οι ακροδεξιές οργανώσεις με πρώτη την AUC (Αυτοαμυνόμενες Ενωμένες Δυνάμεις Κολομβίας) σκορπούν τη βία σε διάφορα σημεία της Κολομβίας, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 150 ατόμων σε διάφορα λουτρά αίματος. Οι πιο αποτρόπαιες σφαγές σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Πλαγιόν Δε Ορόθσκο, όπου 70 μέλη του AUC εισέβαλαν σε ναό και κρατώντας λίστες με τα ονόματα υποστηριχτών του FARC γάζωσαν με σφαίρες 27 άτομα! Αλλες δύο σφαγές έγιναν το επόμενο 24ωρο. Οχτώ χωρικοί πυροβολήθηκαν από ακροδεξιούς στο χωριό Τουλουβιέχο και άλλοι 15 στην επαρχία Αντιόχεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Να τεθεί τέρμα στις πολιτικές διώξεις

Εντείνονται και πληθαίνουν πιο πολύ οι διαμαρτυρίες τόσο στην ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όσο και σε διεθνή κλίμακα ενάντια στις συνεχιζόμενες πολιτικές διώξεις εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης σε βάρος κομμουνιστών, στρατιωτικών και άλλων στελεχών της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, οι οποίοι με συνέπεια είχαν υπηρετήσει το σοσιαλιστικό γερμανικό κράτος.

Ολες αυτές οι δίκες, που έχουν διεξαχθεί ή πρόκειται να γίνουν, κεντρικό στόχο έχουν τη δυσφήμηση της υπερσαραντάχρονης ιστορίας της ΓΛΔ, της σημαντικότερης κατάκτησης της εργατικής τάξης και του γερμανικού λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα, όμως, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η χώρα αυτή ήταν αναγνωρισμένη από τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέλος το οποίου ήταν και η ΓΛΔ και κατά συνέπεια τα στελέχη της ενεργούσαν απόλυτα νόμιμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνή κλίμακα.

Αυτή τη στιγμή έχουν ξεσπάσει έντονες διαμάχες στα γερμανικά κόμματα, τα οποία εκπροσωπούνται στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή σχετικά με τη χορήγηση αμνηστίας σε πολιτικά διωκόμενους πολίτες. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε από την βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, δόκτορα, Εβελιν Κέμτζλερ, δικηγόρο στο ανατολικό τμήμα του Βερολίνου και υπεύθυνη εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ για ζητήματα της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης. Δικαιολογημένα, όμως, αναρωτιέται κανείς, προς τι μια αμνηστία, αφού όλες οι δραστηριότητες των στελεχών ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κράτους - μέλους του ΟΗΕ ήταν καθ' όλα νόμιμες.

Η κεντρική απαίτηση προς το νέο κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών - πρασίνων προβάλλει όλο και πιο επιτακτική: Να σταματήσουν αμέσως όλες αυτές οι πολιτικές διώξεις. Γιατί είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται αυτή η δικαστική πρακτική, η οποία θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου, τον οποίο είχε κήρυξε ο διεθνής ιμπεριαλισμός τόσο ενάντια στη ΓΛΔ, όσο και ενάντια σ' όλες τις χώρες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Και είναι για έναν ακόμα λόγο απαράδεκτο να σύρονται στα δικαστήρια κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες, οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά του γερμανικού ναζισμού. Ενώ την ίδια στιγμή, γνωστοί ναζί εγκληματίες πολέμου, πενήντα χρόνια μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι τόσο στη Γερμανία, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, αλλά πολλοί απ' αυτούς έχουν στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό και τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτή τη στιγμή, τα όργανα της Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης ανακοινώνουν ότι πρόκειται να διεξαχθούν δίκες σχετικά με περιπτώσεις ντόπινγκ, για τις οποίες δήθεν ευθύνονται πρώην διάσημα επιστημονικά στελέχη του αθλητισμού της ΓΛΔ, με στόχο να δυσφημιστούν οι γνωστές λαμπρές παγκόσμιες επιδόσεις των αθλητών της. Σχετικά, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία όχι μόνο είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση, μετά τη Σοβιετική Ενωση, στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια σε διμερείς ή διεθνείς αθλητικές συναντήσεις δεν είχε καταγγελθεί ούτε μια περίπτωση ντοπαρισμένου αθλητή της χώρας αυτής, ενώ την ίδια ώρα από άλλες καπιταλιστικές χώρες αθλητές πέθαιναν από κατάχρηση αναβολικών ουσιών.

Εχοντας ως αφετηρία όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Θύματα των Πολιτικών Διώξεων στη Γερμανία, σε πρόσφατη Συνεδρίασή της, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, με την οποία προβάλλεται η απαίτηση για άμεσο σταμάτημα των δικαστικών πολιτικών διώξεων ενάντια σε πολίτες της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Το κίνημα αλληλεγγύης συγκινεί όλο και περισσότερες προσωπικότητες της πολιτικής, της Εκκλησίας και του πνευματικού κόσμου. Ακόμα και ο πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, εξέφρασε την άποψη ότι με τα πρώην στελέχη της ΓΛΔ θα πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς πιο μεγαλόψυχα. Ταυτόχρονα, σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Ομοσπονδιακή Βουλή ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές, που απαιτούν να σταματήσει αυτή η δικαστική πρακτική των πολιτικών διώξεων. Παράλληλα, διατυπώνεται η πρόταση, ώστε με σχετικό νομοθέτημα ή με άλλα παρόμοια βήματα να τεθεί τέρμα στις πολιτικές διώξεις και να δικαιωθούν όλοι εκείνοι οι πολίτες της πρώην ΓΛΔ, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την τότε Πολιτική Δικαιοσύνη.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οξύνεται η ένταση

"Θρίλερ" με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των οχτώ Σέρβων στρατιωτικών από τους αυτονομιστές. Δολοφονήθηκε ο Ενβέρ Μαλόκου, στενός συνεργάτης του Ρουγκόβα και επικεφαλής στο Κέντρο Πληροφοριών

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν απανωτά κρούσματα βίας στο Κόσσοβο με βασικότερα τη συνεχιζόμενη ομηρία οχτώ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών από τους αυτονομιστές και τη χτεσινή δολοφονία του Κοσσοβάρου Αλβανού, Ενβέρ Μαλόκου, στενού συνεργάτη του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που προϊστατο στο "Κέντρο Πληροφοριών Κόσσοβου".

Ο Ενβέρ Μαλόκου πυροβολήθηκε μπροστά στο σπίτι του από ελεύθερο σκοπευτή και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Λίγα λεπτά από την είδηση της δολοφονίας του, ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στην Πρίστινα, Σάντι Μπλάιθ, επιβεβαίωσε το θάνατο του Μαλόκου, από πυρά στο λαιμό και στο στήθος.

Ωστόσο, το κλίμα ήταν εκρηκτικό και πριν από το φόνο του Μαλόκου. Αξιωματούχος του ΟΑΣΕ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε δώσει τελεσίγραφο στους αυτονομιστές για άμεση απελευθέρωση των οχτώ Σέρβων στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι. Στην Ελβετία, πολιτικός εκπρόσωπος των αυτονομιστών, επιχειρούσε να εκτονώσει την ένταση, ανακοινώνοντας ότι η απελευθέρωση μερικών ομήρων είναι ζήτημα εντός τρέχοντος 24ωρου.

"Θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά, πιθανότητα αυτό το βράδυ (χτες)" δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Μπαρντιχίλ Μαχμούτι, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωση μερικών ομήρων θα γινόταν σε αντάλλαγμα με την άφεση ορισμένων αυτονομιστών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Σέρβους.

Νωρίτερα, ο Κνουτ Βόλεϊμπακ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας και προεδρεύων του ΟΑΣΕ είχε προειδοποιήσει, μετά τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς, ότι θα ξεσπάσουν μεγαλύτερες αιματοχυσίες στο Κόσσοβο εκτός και εάν ο "Απελευθερωτικός Στρατός" απελευθερώσει άμεσα τους Σέρβους αιχμαλώτους.

Πάντως, χτες, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι η υπομονή του Βελιγραδίου "έχει τα όριά της", καταλήγοντας πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν δείξει "υπέρ της δέουσας λογική αποχή από τη βία". Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού, στρατηγός Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς, έφθανε στην Πρίστινα, δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας.

Τέλος, η Μόσχα, προέβη χτες σε μία ακόμη διπλωματική έκκληση για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για το μέλλον του Κόσσοβου. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη σερβική κυβέρνηση και τους αντάρτες του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσουν συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. "Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Βλαντιμίρ Ρακχμάνιν.

Εκλογές στο Καζαχστάν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο 58χρονος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ επανεκλέχθηκε Πρόεδρος του Καζαχστάν για 7 χρόνια με ποσοστό 80% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Γενάρη. Από τα 8.000.000 περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες το 86%. Βασικός αντίπαλος του Ναζαρμπάγεφ ήταν ο 61χρονος ηγέτης του ΚΚ Καζαχστάν Σερικμπολσίν Αμπντιλντίν,ο οποίος έλαβε πάνω από το 12% των ψήφων. Οι άλλοι δυο υποψήφιοι - ο 48χρονος Γκανί Κασίμοφ (επικεφαλής της Κρατικής Τελωνειακής Επιτροπής, στρατηγός, διπλωμάτης καριέρας) και ο 52χρονος Ενγκελς Γκαμπάσοφ (βουλευτής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας Φιλολογίας) έλαβαν λιγότερο του 5%. Οι εκλογές αυτές ήταν πρόωρες. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και της ψηφοφορίας έγιναν παραβάσεις και νοθείες, που τις επισήμαναν και οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΑ (137 από 15 χώρες). Ετσι, σημειώθηκε ότι η προεκλογική εκστρατεία διήρκεσε μόνο ένα μήνα, από τη συμμετοχή στις εκλογές με διάφορα προσχήματα αποκλείστηκαν μια σειρά υποψήφιοι, μεταξύ τους και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Στον Ναζαρμπάγεφ δόθηκε περισσότερος χρόνος για την προεκλογική του εκστρατεία, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις εξαναγκασμού ατόμων να ψηφίσουν υπέρ του Ναζαρμπάγεφ με προσημειωμένα ψηφοδέλτια. Σχετικές καταγγελίες έκανε και ο παρατηρητής Καρισάλ Ασάνοφ από το επιτελείο του υποψήφιου Αμπντιλντίν. Τη νομιμότητα των εκλογών αμφισβήτησε και η Συνδιάσκεψη των Ρωσικών, Σλαβικών και Κοζάκικων οργανώσεων. Ωστόσο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θεώρησε ότι οι παραβάσεις του εκλογικού νόμου ήταν ασήμαντες. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας για τις υποθέσεις της ΚΑΚ Γκεόργκι Τίχονοφ συνεχάρη τον Ναζαρμπάγεφ για τη νίκη και επισήμανε ότι ο Ναζαρμπάγεφ "έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της αναγκαιότητας δημιουργίας κοινού οικονομικού χώρου στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ". Ο Ναζαρμπάγεφ είναι μηχανικός μεταλλουργός. Διατέλεσε επί ΕΣΣΔ πρωθυπουργός του Καζαχστάν και λίγο πριν από την ανατροπή της ΕΣΣΔ πρώτος γραμματέας του ΚΚ Καζαχστάν. Το Δεκέμβρη 1991 ανέλαβε Πρόεδρος του Καζαχστάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την έγκριση του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έλαβε χτες το προταθέν από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κυβερνητικό σχήμα, τερματίζοντας - τουλάχιστον προσωρινά - την "αβεβαιότητα" στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς αναμένεται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της τουρκικής Βουλής αργότερα εντός της βδομάδας - πιθανότατα στα τέλη της, την 17η του Γενάρη - και αναμένεται να τη λάβει με σχετική άνεση. Διαθέτει, ως γνωστό, τη δεδηλωμένη στήριξη τόσο από το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του απερχόμενου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, όσο και από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Η μόνη "ουσιαστική" αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα υπαγορεύτηκε από την Τανσού Τσιλέρ και αφορούσε στην απομάκρυνση του ιδιαίτερα "προβεβλημένου" υπουργού Παιδείας Χικμέτ Ουλούγκμπεϊ, του οποίου οι "κοσμικές" μεταρρυθμίσεις είχαν προκαλέσει την οργή των πιστών ισλαμιστών. Εκτιμάται πως η Τσιλέρ προσβλέπει στην "υποστήριξη" του μουσουλμανικού κόσμου στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλη.

Ο Ουλούγκμπεϊ ονομάστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ετσεβίτ, ενώ ο Ισμαήλ Τζεμ παρέμεινε υπουργός Εξωτερικών και άλλοι "κεντρικοί" υπουργοί στις θέσεις τους.

Ο Ετσεβίτ αποσαφήνισε, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC από την Αγκυρα, ότι οι στόχοι του ως πρωθυπουργού είναι μάλλον "περιορισμένοι", δοθέντος φυσικά ότι οι εκλογές απέχουν μόλις τρεις μήνες. Ο κυριότερος θα είναι να "προστατεύσει" τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους - ήδη προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν τον "αντιδραστικό" (!) θρησκευτικό φανατισμό.

Το Κόμμα της Αρετής, που παραμένει ο ισχυρότερος κοινοβουλευτικός παράγοντας, αναμένεται πάντως να πάει "πολύ καλά" στις επερχόμενες εκλογές. Ο στρατός, με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου την Παρασκευή, όμως, δεν παρέλειψε να πει ότι θεωρεί την "απειλή" που (υποτίθεται ότι) εκφράζει προς την παράδοση του Ατατούρκ "σοβαρή όσο πάντοτε"...

Για άλλη μια φορά "χειραψία" μεταξύ Ετσεβίτ και Γιλμάζ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ