ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΠΑ 18% στα προϊόντα αγροτικής παραγωγής

Τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής, που αποτελούν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία, προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια των υποχρεώσεων που - όπως λέει ο Γ. Παπαντωνίου - υπάρχουν, για την εναρμόνιση του ΦΠΑ με τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από την 1η Φλεβάρη θα επιβάλλεται ΦΠΑ 18% σε είδη όπως οι φυσικοί σπόγγοι ζωικής προέλευσης, η ακατέργαστη ρητίνη πεύκου, οι φυτικές ύλες καλαθοποιίας, το κερί, τα ακατέργαστα καπνά και δέρματα, τα μη λαναρισμένα μαλλιά και το μη λαναρισμένο βαμβάκι.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χτες ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ των παραπάνω ειδών δε θα επηρεάσουν τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων, αφού η σχετική είσπραξη του υψηλότερου ΦΠΑ θα συνοδευτεί από μεγαλύτερες επιστροφές του ίδιου φόρου. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στο βαθμό που τα εμπορεύματα των συγκεκριμένων βιομηχανιών, όπως για παράδειγμα νήματα και κλωστές, αποτελούν προϊόν που προωθείται στην τελική κατανάλωση θα υπάρξει επιβάρυνση, που θα την επωμιστεί ο τελικός καταναλωτής - αγοραστής του συγκεκριμένου προϊόντος.

Συγκαλύπτουν το "ξέπλυμα χρήματος"

Η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, πήρε πίσω τη ρύθμιση με βάση την οποία οι φορολογούμενοι υποχρεώνονταν από φέτος να αναγράφουν στις φορολογικές τους δηλώσεις όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως αν φορολογούνται ή όχι

Ούτε ένα χρόνο δεν ίσχυσε η διάταξη νόμου που ψήφισε πέρσι το Μάρτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία προέβλεπε ότι από φέτος θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων (ανεξαρτήτως αν φορολογούνται ή όχι) στη φορολογική δήλωση, και πριν τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη αυτή, καταργείται. Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", που έφερε στη Βουλή και ψήφισε την παραπάνω διάταξη, την πήρε πίσω! Με σκανδαλώδη τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, καταργεί την υποχρέωση των φορολογούμενων να αναγράψουν στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις όλα τους τα εισοδήματα. Για την ακρίβεια, η καταργούμενη διάταξη προέβλεπε ότι από φέτος, εκτός από αυτά που φορολογούνται (π.χ. εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών κλπ.), είναι υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών που φορολογούνται με ειδικό τρόπο (εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, κρατικών τίτλων) και αυτών που απαλλάσσονται από τη φορολογία (μερίσματα από μετοχές που έχουν φορολογηθεί στην πηγή).

Οταν πέρσι το Μάρτη κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή η παραπάνω διάταξη, είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους τόσο οι τράπεζες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, όσο και εκείνοι που τζιράρουν σε μετοχές και στους κρατικούς τίτλους και γενικά όσοι είχαν λόγους να μην αναγράψουν στις φορολογικές τους δηλώσεις το σύνολο των εισοδημάτων τους. Και το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω από τη ρύθμιση αυτή, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι - επειδή δεν υπάρχει το "πόθεν έσχες" για όσους αγοράζουν μετοχές ή κρατικούς τίτλους - στην Ελλάδα συντελείται σε εκτεταμένη μορφή "ξέπλυμα χρήματος" από παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, πώληση ναρκωτικών κλπ.), με την τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία, προωθείται επίσης "φωτογραφική" χαριστική απαλλακτική φορολογική ρύθμιση για τις εκτός χρηματιστηρίου εταιρίες που μεταβιβάζουν μετοχές. Μέχρι σήμερα οι εταιρίες αυτές με σχέση ακινήτων - κεφαλαίων ίση η μεγαλύτερη του 60%, ήταν υποχρεωμένες να πληρώσουν φόρο 5% στις μεταβιβάσεις (πωλήσεις) μετοχών. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αν κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών η σχέση ακινήτων - κεφαλαίων έχει μειωθεί κάτω από το 60%, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης.

Επιτρέπονται επίσης σε εταιρίες αυξημένες αποσβέσεις για παραγωγικές επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι τις 14/4/98, δηλαδή μέχρι την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου 2601/98.

Ρυθμίζονται επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την πρώην Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΚΤΕ) στους σεισμόπληκτους του Νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλές θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 κατ' ανώτατο όριο ίσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτές. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30.000 δραχμών, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Τέλος, η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού συνεπάγεται έκπτωση 40% επί του μη ληξιπρόθεσμου ποσού.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗΣ
Το 1998 έχασε το 5% της αξίας της

Φτηνότερη κατά 5% έγινε το 1998 η δραχμή. Τόσο ήταν το μέσο ποσοστό σωρευτικής υποτίμησης (μέσος ετήσιος όρος της τιμής φίξινγκ της δραχμής το 1998, συγκριτικά με την αντίστοιχη μέση τιμή φίξινγκ του 1997) του εθνικού μας νομίσματος απέναντι στα 21 κυριότερα ξένα νομίσματα. Το ποσοστό της σωρευτικής υποτίμησης της δραχμής απέναντι στο σύνολο των 14 νομισμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν λίγο μεγαλύτερο, καθώς έφτασε στο 5,4%. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις εξελίξεις στην ισοτιμία της δραχμής που επεξεργάστηκε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών και Ερευνών (ΚΕΕΜ) που ελέγχεται από τους μεγαλοεξαγωγείς.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΕΕΜ, η υποτίμηση της δραχμής το 1998 (που ήταν μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια) οφείλεται κατά βάση στην εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 12,1% (που αποφάσισε η κυβέρνηση στις 14 Μάρτη '98), καθώς και στη νομισματική κρίση της τελευταίας βδομάδας του Αυγούστου του ίδιου έτους. Τα σπασμένα της υποτίμησης, που σημείωσε το 1998 η δραχμή, τα πλήρωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν τα μόνιμα θύματα, ανεξαρτήτως αν εφαρμόζεται πολιτική "μαλακής" ή "σκληρής" δραχμής. Του λόγου το αληθές προκύπτει και από το γεγονός ότι ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες (εισαγωγείς, βιομήχανοι, έμποροι κλπ.) την επομένη της υποτίμησης της δραχμής φούσκωσαν τις τιμές τουλάχιστον κατά 12,1% (μετακύλησαν δηλαδή ολόκληρο το κόστος της υποτίμησης στους καταναλωτές), δε συνέβη το ίδιο όταν η δραχμή άρχισε να ανατιμάται. Ετσι, ενώ από το Μάρτη μέχρι το Δεκέμβρη του 1998 η ανοδική πορεία της δραχμής είχε ως συνέπεια να περιοριστεί σε λιγότερο από το μισό το ποσοστό υποτίμησης (η δραχμή υποτιμήθηκε κατά μέσο όρο στο 5%), δεν είδαμε τους μεγαλοεπιχειρηματίες να μειώνουν τις τιμές. Απλά προτίμησαν το όφελος από την ανατίμηση της δραχμής να το καρπωθούν οι ίδιοι, τσεπώνοντας τη διαφορά από τις φτηνότερες εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Αν συγκρίνει κανείς τη μέση μηνιαία τιμή το Δεκέμβρη του 1998, συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 1997, θα διαπιστώσει ότι η δραχμή υποτιμήθηκε απέναντι σε όλα τα νομίσματα των χωρών - μελών της ΕΕ (εκτός από την κορόνα Σουηδίας που ανατιμήθηκε 3,2%), καθώς επίσης και απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ και το γιεν Ιαπωνίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποτίμησης το σημείωσε η δραχμή απέναντι στο γιεν Ιαπωνίας (9,7%), ενώ απέναντι στο ECU (που σκιαγραφεί το μέσο ποσοστό υποτίμησης απέναντι στα νομίσματα των χωρών - μελών της ΕΕ) η δραχμή υποτιμήθηκε 5,6%.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ
Κινητοποιήσεις για την επαγγελματική προστασία

Την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για την ανατροπή των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτεχνικού, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Θέατρο Ακάδημος.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι σχετικές ρυθμίσεις (νόμος 2515/97 και Προεδρικό Διάταγμα 340/98) είναι συνολικά εχθρικές στο λογιστικό επάγγελμα και είναι αποκλειστικά κατασκευάσματα της πλειοψηφίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της κυβέρνησης.

Σ' αυτά τα πλαίσια οι λογιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αναγνώριση και αναβάθμιση του επαγγέλματός τους:

  • Με νομοθετική προστασία του λογιστή.
  • Με αποκλεισμό των πάρεργα απασχολούμενων στο επάγγελμα.
  • Με διασφάλιση των επαγγελματικών ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων τους.
  • Με τη ρύθμιση κανόνων λειτουργίας και δεοντολογίας που οι ίδιοι θα προσδιορίσουν.

Οι λογιστές τάχθηκαν επίσης υπέρ των προσφυγών των οργανώσεών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τις οποίες διεκδικείται:

  • Να ανασταλεί άμεσα η εφαρμογή του ΠΔ 340/98.
  • Να ακυρωθούν λόγω αντισυνταγματικότητας το ΠΔ 340/98 και ο νόμος 2515/97.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καλείται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αναστείλει αμέσως κάθε διαδικασία ενεργοποίησης των διατάξεων του ΠΔ 340/98. Επίσης, οι λογιστές ζητούν να μη λειτουργήσουν οι επιτροπές χορήγησης αδειών μόνο από τους εκπροσώπους του ΟΕΕ.

Ελλειψις χρημάτων...

Δελεαστικά τα ποσοστά μείωσης των τιμών, αλλά αντιστρόφως ανάλογες είναι οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης και από τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, που άρχισαν από την προηγούμενη βδομάδα και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος Φλεβάρη.

Βγαίνοντας από μια εορταστική περίοδο, που για τον τζίρο των εμπόρων κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν, οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν, από τη μια εξαιτίας της πτώσης του τζίρου και από την άλλη εξαιτίας της τακτικής των μεγαλοκαταστηματαρχών να διαφημίζουν εκπτώσεις ήδη από την περίοδο των γιορτών, να ξεκινήσουν τις χειμερινές εκπτώσεις. Μόνο που, όπως λένε οι ίδιοι - και αποδεικνύεται ότι έτσι είναι - όσο κι αν μειώσουν τις τιμές για τους μισθοσυντήρητους καταναλωτές πάλι ακριβά είναι. Οσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει κάθε χρόνο τη λαϊκή ρήση "έλλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ