Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγκαλύπτουν το "ξέπλυμα χρήματος"

Η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, πήρε πίσω τη ρύθμιση με βάση την οποία οι φορολογούμενοι υποχρεώνονταν από φέτος να αναγράφουν στις φορολογικές τους δηλώσεις όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως αν φορολογούνται ή όχι

Ούτε ένα χρόνο δεν ίσχυσε η διάταξη νόμου που ψήφισε πέρσι το Μάρτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία προέβλεπε ότι από φέτος θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων (ανεξαρτήτως αν φορολογούνται ή όχι) στη φορολογική δήλωση, και πριν τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη αυτή, καταργείται. Η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", που έφερε στη Βουλή και ψήφισε την παραπάνω διάταξη, την πήρε πίσω! Με σκανδαλώδη τροπολογία - προσθήκη που κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, καταργεί την υποχρέωση των φορολογούμενων να αναγράψουν στις φετινές τους φορολογικές δηλώσεις όλα τους τα εισοδήματα. Για την ακρίβεια, η καταργούμενη διάταξη προέβλεπε ότι από φέτος, εκτός από αυτά που φορολογούνται (π.χ. εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών κλπ.), είναι υποχρεωτική η αναγραφή και αυτών που φορολογούνται με ειδικό τρόπο (εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, κρατικών τίτλων) και αυτών που απαλλάσσονται από τη φορολογία (μερίσματα από μετοχές που έχουν φορολογηθεί στην πηγή).

Οταν πέρσι το Μάρτη κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή η παραπάνω διάταξη, είχαν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους τόσο οι τράπεζες και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες, όσο και εκείνοι που τζιράρουν σε μετοχές και στους κρατικούς τίτλους και γενικά όσοι είχαν λόγους να μην αναγράψουν στις φορολογικές τους δηλώσεις το σύνολο των εισοδημάτων τους. Και το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω από τη ρύθμιση αυτή, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι - επειδή δεν υπάρχει το "πόθεν έσχες" για όσους αγοράζουν μετοχές ή κρατικούς τίτλους - στην Ελλάδα συντελείται σε εκτεταμένη μορφή "ξέπλυμα χρήματος" από παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο, πώληση ναρκωτικών κλπ.), με την τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία, προωθείται επίσης "φωτογραφική" χαριστική απαλλακτική φορολογική ρύθμιση για τις εκτός χρηματιστηρίου εταιρίες που μεταβιβάζουν μετοχές. Μέχρι σήμερα οι εταιρίες αυτές με σχέση ακινήτων - κεφαλαίων ίση η μεγαλύτερη του 60%, ήταν υποχρεωμένες να πληρώσουν φόρο 5% στις μεταβιβάσεις (πωλήσεις) μετοχών. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, αν κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών η σχέση ακινήτων - κεφαλαίων έχει μειωθεί κάτω από το 60%, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου μεταβίβασης.

Επιτρέπονται επίσης σε εταιρίες αυξημένες αποσβέσεις για παραγωγικές επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι τις 14/4/98, δηλαδή μέχρι την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου 2601/98.

Ρυθμίζονται επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο από στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την πρώην Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΚΤΕ) στους σεισμόπληκτους του Νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλές θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 κατ' ανώτατο όριο ίσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν σε αυτές. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30.000 δραχμών, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου. Τέλος, η εφάπαξ καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού συνεπάγεται έκπτωση 40% επί του μη ληξιπρόθεσμου ποσού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συμβολική» φορολογία στο κεφάλαιο, «πάγια» φοροληστεία στο λαό (2019-11-09 00:00:00.0)
Κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών (2014-11-04 00:00:00.0)
Φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα (2010-04-14 00:00:00.0)
Μετά τις δημοτικές τα νέα φοροχαράτσια (2002-07-17 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις - «παντεσπάνι» και ... «ψίχουλα» (2000-10-19 00:00:00.0)
Μας "χαρίζουν" 1 και μας "αρπάζουν" 4! (1998-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ