Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Συμβολική» φορολογία στο κεφάλαιο, «πάγια» φοροληστεία στο λαό

Με καθαρό ταξικό πρόσημο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, μεγαλομετόχων, «επενδυτών» και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, δόθηκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Πρόκειται για παρεμβάσεις που μεταφράζονται σε νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες και αυτές θα φορτωθούν στο λαό, που ήδη πληρώνει πάνω από το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων. Κι αυτό παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει - σε μια εκδοχή της τάχα καπιταλιστικής «ανάπτυξης για όλους» - ως υποτιθέμενο «αντίβαρο» για το λαό τις «ελαφρύνσεις» - ψίχουλα σε ορισμένα τμήματα του λαού, που την ίδια ώρα βέβαια θα τους κλέβει «από την άλλη τσέπη» με τα «αντίμετρα» που θα περιλαμβάνει και ο επερχόμενος προϋπολογισμός.

Φορο-μποναμάδες στο κεφάλαιο

Οι νέοι «μποναμάδες» στο κεφάλαιο είναι βγαλμένοι από τα πιο «τρελά όνειρα» των επιχειρηματικών ομίλων και έρχονται να προστεθούν στις εισφοροαπαλλαγές και λοιπά προνόμια που ήδη έχει προλάβει να νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στα νέα αντεργατικά μέτρα που, πλάι σε αυτά όλων των προηγούμενων χρόνων, διαμορφώνουν το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5%, από 10% προηγουμένως. Μάλιστα, η ελάφρυνση θα ισχύσει και αναδρομικά από τα κέρδη του 2019.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από αυτές τις «ελαφρύνσεις» θα φτάσουν τα 635 εκατ. ευρώ για το 2020, με ωφελημένους βέβαια τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν τη μεγάλη μάζα των κερδών.

  • Καθιερώνεται «συμβολικός» φόρος (σχεδόν μηδενικός) για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η πρόκληση απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, καθώς ο (υποτιθέμενος) φόρος διαμορφώνεται με βάση το ισχύον επιτόκιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα σε μηδενικά επίπεδα), με «προσαύξηση 1%», ποσοστό που θα καταβάλλουν οι «επενδυτές». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της».
  • Πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος προβλέπονται για ΑΕ (εισηγμένες ή όχι σε Χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών. «Τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται φορολογούνται με συντελεστή 5%, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση», αναφέρεται στη σχετική διάταξη. Ετσι, είτε «κεφαλαιοποιηθούν» είτε δοθούν ως μέρισμα στους μεγαλομετόχους, θα φορολογούνται μόλις με 5%, την ώρα που η φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9%.
  • Θεσπίζεται η απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων που έχουν εισαχθεί σε Χρηματιστήρια.
  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, όπως λένε, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία. Στο «διά ταύτα», θεσπίζεται «εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ. Ο κατ' αποκοπή φόρος (αφορά φυσικά πρόσωπα κατοίκους εξωτερικού) είναι σταθερός στα 100.000 ευρώ το χρόνο, με τα οποία εξαντλούν τις συγκεκριμένες φορολογικές «υποχρεώσεις» τους σε κράτη με τα οποία υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμβάσεις.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατά 5% που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη «αναδιανομή» του φετινού «πρωτογενούς πλεονάσματος» που φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες, του φόρου που προκύπτει για τις εταιρείες.
  • Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
  • Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων. Μεταξύ άλλων προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του «φόρου υπεραξίας» στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων).
Καλά κρατεί η φοροληστεία στο λαό

Την ίδια ώρα, η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τη φοροληστεία που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια και που βέβαια παραμένει και για την «επόμενη μέρα».

Ειδικότερα :

-- Με βάση τα νέα όρια στην επιστροφή φόρου και στον εισαγωγικό συντελεστή (9%), το γενικό αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 8.636 ευρώ, για νοικοκυριό με 1 προστατευόμενο παιδί στα 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά στα 10.000 ευρώ και με 3 παιδιά στα 11.000 ευρώ. Τα προβλεπόμενα ποσά της έκπτωσης φόρου για τα προστατευόμενα παιδιά θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ, που ήταν αφορολόγητο μέχρι το 2010, για το 2020, μετά και την «ελάφρυνση», θα πληρώνει 563 ευρώ φόρο εισοδήματος.

-- Η φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Στα επόμενα 10.000 ευρώ (μέχρι 20.000) ο συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ προβλέπονται μειώσεις κατά μία μονάδα σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 44% από 45%) για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Μισθωτός με εισόδημα 9.000 ευρώ χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα πληρώνει 33 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα, «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα. Για εισόδημα 10.000 ευρώ και με 1 προστατευόμενο παιδί, θα πληρώνει 160 ευρώ, «ελάφρυνση» 160 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση οι όποιες «βελτιώσεις» - σε σχέση με τα επίπεδα που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - σταδιακά εξαλείφονται σε ετήσια εισοδήματα της τάξης των 16-20 χιλιάδων.

Την ίδια ώρα, μεγαλοεισοδηματίας με 200.000 ευρώ θα δει όφελος ύψους 3.000 ευρώ.

-- Θα ισχύσει η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με 22%. Ουσιαστικά πρόκειται για νέο καραμπινάτο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Από το συγκεκριμένο μέτρο, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται, θα υπάρχουν «εξαιρέσεις», όπως για συνταξιούχους πάνω από 70 ετών κ.ά.

-- Την ίδια ώρα, με στόχο να βάλουν στο χέρι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η πάγια ρύθμιση «διευκόλυνσης» επεκτείνεται από τις 12 στις 24 μηνιαίες δόσεις για «τακτικές οφειλές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και από τις 24 στις 48 δόσεις για φόρους κληρονομιάς κ.ά., με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ το μήνα.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ