ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανυποχώρητοι μέχρι τη νίκη
  • Μπλόκα σήμερα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Μαζικά αποφασίζουν οι μαθητές τη συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια, που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα
  • Πάνω από 750 τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, το 86% των Λυκείων της Αθήνας

Με αγώνες, πολύμορφους και δυναμικούς, απαντούν οι μαθητές στην κυβέρνηση, η οποία, προκειμένου να εφαρμόσει πάση θυσία την αντιδραστική "μεταρρύθμιση", επιστρατεύει την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση. Σε όλη τη χώρα, συνεχίζονται και εντείνονται οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις σχολείων και δρόμων, οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις με φορείς για την καλύτερη διοργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 15 Γενάρη μαζί με τους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας ότι δε θα σταματήσουν εκεί.

Χτες, ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ξεπέρασε τα 750 σε όλη τη χώρα, ενώ οι μαθητές σε πολλές περιοχές έκαναν πορείες και έστησαν μπλόκα. Και όλα αυτά, παρά τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης, που στερεότυπα ανακοινώνει καθημερινά ότι το 96% των σχολείων λειτουργεί κανονικά (!). Παρά, επίσης, την κινητοποίηση εισαγγελέων, Αστυνομίας, αλλά και των παραμηχανισμών, που δρουν με το μανδύα των "αγανακτισμένων" γονιών και ανακατεύονται με όσους πραγματικούς γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη των παιδιών τους, είτε από έλλειψη πραγματικής πληροφόρησης, είτε γιατί παρασύρονται από την παραπλανητική και εκβιαστική προπαγάνδα περί χαμένης χρονιάς και απουσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιχείρημα που "δουλευόταν" χτες έξω από σχολεία και στις γενικές συνελεύσεις γονέων ήταν ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ας ανοίξουν τα σχολεία για να μη χάσουν τα παιδιά μας τη χρονιά".

Την Κυριακή, 17 Γενάρη,οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από διάφορες περιοχές και Δήμους της Αθήνας προγραμματίζουν νέα συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Σήμερα, τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών στην Αθήνα προγραμματίζουν, αψηφώντας για μια ακόμα φορά την απειλή της εισαγγελικής παρέμβασης, "μπλόκα" αγώνα σε διάφορες περιοχές, ενώ οι μαθητές του Πειραιά χτες απέκλεισαν την οδό Βασιλέως Γεωργίου. Εχουν ήδη προγραμματιστεί μπλόκα στις εξής περιοχές: Καισαριανή - Βύρωνα,Χαϊδάρι,Αιγάλεω,Αγία Βαρβάρα,Ν. Ιωνία,Πετρούπολη,Ν. Φιλαδέλφεια,Χαλάνδρι,Χολαργό,Ηλιούπολη,Αλιμο,Υμηττό και Καλλιθέα.

Παρά την αντίθετη εικόνα που επιχειρούσε να δώσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει κλίμα αναστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων, χτες πάνω από 750 σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονταν υπό κατάληψη. Στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, υπό κατάληψη βρίσκονται στην Αθήνα 300 σχολεία (σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το 86% των Λυκείων), στον Πειραιά 55 και συνολικά στο Λεκανοπέδιο 400 σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που αφορούν τα υπό κατάληψη Λύκεια και ΤΕΕ στην Αττική (δε συμπεριλαμβάνονται τα Γυμνάσια): Περιστέρι 16 στα 18 Λύκεια, Λιόσια 8 στα 8, Πετρούπολη 6 στα 6, Καματερό 2 στα 2, Αγ. Ανάργυροι 4 στα 5, Ν. Φιλαδέλφεια 5 στα 5, Ν. Ιωνία 7 στα 7, Μεταμόρφωση 1 στο 1, Ν. Ηράκλειο 3 στα 6,Χολαργός 3 στα 3, Ψυχικό 2 στα 2, Παπάγου 2 στα 2, Αγ. Παρασκευή 3 στα 5, Γαλάτσι 4 στα 4, Χαλάνδρι 5 στα 9, Πεντέλη 2 στα 2, Αγ. Βαρβάρα 2 στα 2, Αιγάλεω 5 στα 8, Χαϊδάρι 3 στα 5, Καλλιθέα 10 στα 14, Ταύρος 2 στα 2, Ν. Σμύρνη 4 στα 8, Μοσχάτο 2 στα 2, Π. Φάληρο 4 στα 4, Κηφισιά 2 στα 3, Ανάβρυτα 3 στα 3, Μαρούσι 1 στα 7, Ερυθραία 1 στο 1, Πεύκη 2 στα 2, Βύρωνας 6 στα 6, Ζωγράφου 8 στα 8,Καισαριανή 3 στα 3, Ηλιούπολη 6 στα 6, Μπραχάμι 4 στα 4, Γλυφάδα 4 στα 7, Δάφνη 1 στα 2, Υμηττός 3 στα 3, Αλιμος το 1 στα 2, Βούλα 2 στα 2, Αργυρούπολη 3 στα 4 και Βάρη 2 στα 2.

Στο μεταξύ, μαζί με τις απειλές για εισαγγελείς και αστυνομικούς σε σχολεία, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τις πιο "παραδοσιακές" πρωτότυπες μεθόδους, για να απειλήσει με δηλώσεις για χάσιμο της χρονιάς και απουσίες στους καταληψίες, χωρίς όμως στην προσπάθειά της να βρίσκει συνένοχους την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Αλλωστε, οι απουσίες έχουν το ρόλο να καταγράφουν τις απουσίες από το μάθημα και δεν έχουν νόημα, όταν το μάθημα δε γίνεται και στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται - ανεπιτυχώς - για την τρομοκράτηση των μαθητών.

Καταλήψεις και στα νησιά

Και στα νησιά του Αιγαίου το κλίμα ήταν αγωνιστικό και προγραμματίζονται συλλαλητήρια στις 15 Γενάρη. Στη Σύρο, όπου σε κατάληψη βρίσκονται όλα τα Λύκεια, έγινε χτες πορεία και οι μαθητές συναντήθηκαν με το νομάρχη και τον περιφερειάρχη και μετέφεραν τα αιτήματά τους. Και εκεί δεν έλειψαν τα κρούσματα αυταρχισμού, καθώς, όπως καταγγέλλουν μαθητές, στο 1ο Γυμνάσιο μπήκε εισαγγελέας και διέλυσε τη συνέλευση. Στη Νάξο όλα τα λύκεια εκτός από ένα είναι υπό κατάληψη. Σε καταλήψεις προχωρούν οι μαθητές και στη Σαντορίνη, όπου, όπως καταγγέλλουν, στο Λύκειο Θήρας η διευθύντρια δε δέχεται τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή υπέρ της κατάληψης. Στη Λέσβο, υπό κατάληψη βρίσκονται 10 Λύκεια, στην Ικαρία 1 και σήμερα συνεδριάζουν τα υπόλοιπα 3, ενώ υπό κατάληψη είναι όλα τα Λύκεια σε Κάρπαθο, Σύμη και Κω.

Τι ζητούν οι μαθητές

Οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις τους, επαναβεβαιώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται πολύμορφα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ανατροπής της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" και για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους. Οι μαθητές απαιτούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας). Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα παρέχει μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν στην απόκτηση κριτικής σκέψης για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή τους, χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Σε ρόλο Καλαμπόκα...

Υποκινούμενες από την κυβέρνηση επιθέσεις κατά μαθητών και "ανακαταλήψεις σχολείων"

Δεν υποχωρούν οι μαθητές, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες κάποιων γονιών και διευθυντών σχολείων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το κυβερνητικό σχέδιο για καταστολή των μαθητικών καταλήψεων, προκειμένου να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, την απόφαση των μαθητών να προχωρήσουν σε κατάληψη ανέλαβαν να υλοποιήσουν... "αγανακτισμένοι γονείς" και διευθυντές που κατέλαβαν τα σχολεία, προκειμένου να στήσουν εμπόδια στον αγώνα των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν και χτες ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν παρά την τρομοκρατία. Και χτες, δεν έλειψαν οι επιθέσεις εκείνων που με "τραμπούκικες" μεθόδους και παίρνοντας εντολές ή λαβή από τη στάση της κυβέρνησης ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις, επιχείρησαν - ανεπιτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις - να καταστείλουν τον αγώνα των μαθητών, που έχουν στο πλευρό τους την πλειοψηφία των γονιών.

Στην Πετρούπολη

Σε ρόλο "παιδονόμου" επιδόθηκαν χτες το πρωί ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 2ου Λυκείου Πετρούπολης,καθώς και μια μικρή ομάδα γονέων. Κατάφεραν να μπουν στο χώρο του σχολείου, με το πρόσχημα ότι "υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να κάνουν μάθημα". Οι μαθητές, οι οποίοι έχουν αποφασίσει με μεγάλη πλειοψηφία να συνεχίσουν την κατάληψη, τους έδωσαν την καλύτερη απάντηση: "Εμείς αποφασίζουμε με δημοκρατικές διαδικασίες, ο δικός σας τρόπος κάθε άλλο παρά δημοκρατικός είναι".

Ωστόσο, "μάθημα" έγινε με ελάχιστους μαθητές, αλλά οι κάποιοι καθηγητές δε δίστασαν να βάλουν και απουσίες. Ο κ. Βογιατζής, εκπρόσωπος των καθηγητών, επισήμανε ότι "οι συγκεκριμένες απουσίες δεν πρόκειται να ληφθούν υπόψιν". Στη συνέχεια οι μαθητές προχώρησαν στον αποκλεισμό της οδού Περικλέους για μια ώρα περίπου και τόνισαν ότι "αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τις καταλήψεις, όποιο και αν είναι το κόστος. Δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας".

Ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος είπε για το συγκεκριμένο περιστατικό: "Ηταν μια απόπειρα μερικών θερμοκέφαλων ΠΑΣΟΚτζήδων, που προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και να σπάσουν την κατάληψη των μαθητών. Ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος". Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, με πρόταση της δημοτικής αρχής, θα εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης προς τους μαθητές.

Μαθήματα τραμπουκισμού στο Ζεφύρι

"Μαθήματα" τραμπουκισμού έδωσαν χτες γονείς και δημοτικοί σύμβουλοι στο Λύκειο Ζεφυρίου. Μια ομάδα γονέων, με επικεφαλής τον διευθυντή του σχολείου, τον δημοτικό σύμβουλο Ζεφυρίου Μ. Κλαπάκη και παρουσία του δημάρχου Α. Ζέρβα,εισέβαλλε στο Λύκειο και προπηλάκισε μαθητές. Στο όνομα της... παιδείας, ανάγκασαν τους μαθητές να βγουν έξω από το σχολείο τους. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές είχαν αποφασίσει την κατάληψη, παρά την "καταλυτική" παρουσία του δημάρχου. Την ίδια ώρα ο λυκειάρχης, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους, κάλεσε τους μαθητές να ξανακάνουν γενική συνέλευση και να ξαναψηφίσουν. Τότε ο λυκειάρχης αποφάσισε να "καταλάβει" ο ίδιος το σχολείο και πήρε δικές του αλυσίδες και με τη βοήθεια τραμπούκων κλείδωσε το σχολείο.

Χτες τα παιδιά βρίσκονταν έξω από το χώρο του σχολείου, ενώ ο λυκειάρχης κλειδωμένος στο σχολείο, απειλούσε θεούς και δαίμονες να μπουν τα παιδιά και να κάνουν μάθημα. Παρόντες στο γεγονός ήταν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, ενώ είχε επιστρατευτεί η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, που με προπηλακισμούς επιχειρούσε να βάλει τα παιδιά στο σχολείο διά της βίας. Χειροδίκησαν σε μέλη της περιφρούρησης και με ακατονόμαστες φράσεις κάλεσαν τους καθηγητές να μπουν να κάνουν μάθημα. Από το στόχαστρο δε γλίτωσε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του "Δημοκρατικού Αγωνιστικού Συνδυασμού" Γ. Λάππας,τον οποίο αποκάλεσαν "απεσταλμένο του ΚΚΕ".

"Οι μέθοδοι αυτοί ανήκουν στο παρελθόν και είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του κόσμου, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στη νεολαία. Με το βούρδουλα παιδεία δε γίνεται. Η παιδεία θέλει συζήτηση και διάλογο, που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει. Ούτε με εντεταλμένους ούτε με εγκάθετους γίνεται παιδεία", δήλωσε στο "Ρ" ο Γ. Λάππας.

Στην Ελευσίνα

Κρούσματα τραμπουκισμού σημειώθηκαν και στο 2ο Λύκειο Ελευσίνας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι μαζεύτηκαν έξω από την αυλόπορτα γονείς, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Π. Μπάρτζη και ζητούσαν να σταματήσει η κατάληψη. Οι παρευρισκόμενοι γονείς και μη - παρευρίσκονταν πολλά στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ - αμφισβητώντας την απόφαση των μαθητών και επικαλούμενοι υποτιθέμενες ζημιές, έβριζαν, απαιτούσαν να ανοίξει η πόρτα και καλούσαν τους καθηγητές να πάρουν απουσίες... στο πεζοδρόμιο. Να σημειωθεί ότι ο λυκειάρχης δηλώνει πως στο σχολείο δεν έχει γίνει καμία ζημιά. Οσον αφορά τη δημοκρατία που επικαλούνται οι "αγανακτισμένοι" γονείς; Στη συνάντηση που είχαν με το διευθυντή του 2ου Λυκείου, απέκλεισαν την παρουσία της ΕΛΜΕ, αλλά και της Ενωσης Γονέων.

Χτες, έγινε στο σχολείο συνέλευση του Συλλόγου Γονέων, όπου οι γονείς των μαθητών δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των παιδιών τους και δε συμπαρατάχτηκαν με τη λογική της ποινικοποίησης και των εισαγγελικών παρεμβάσεων.

Και "σεκιουριτάδες"

Χτες, στο 1ο-4ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, "αγανακτισμένοι" γονείς έκαναν κατάληψη στο σχολείο και δεν επέτρεψαν στο 15μελές και στους μαθητές να μπουν μέσα και να κάνουν γενική συνέλευση. Ομως οι μαθητές έκαναν συνέλευση έξω από το σχολείο και αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς και τη συνέχιση της κατάληψης, ενώ απείχαν από τα μαθήματά τους.

Στο 5ο Λύκειο,οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη στάση του διευθυντή του σχολείου και των "αγανακτισμένων" γονιών, οι οποίοι απαγόρευσαν στο 15μελές να συνεδριάσει και να καλέσει τους μαθητές σε γενική συνέλευση, ενώ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ μαθητών - "αγανακτισμένων" γονιών και του διευθυντή. Παρ' όλα αυτά όμως, χτες οι μαθητές συνεδρίασαν για δεύτερη φορά συνεχή φορά - είχαν συνεδριάσει και προχτές - και αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, γονείς και λυκειάρχης είχαν απειλήσει τους μαθητές ότι θα φωνάξουν τον εισαγγελέα και την αστυνομία, αν δε "συμμορφωθούν", σημειώθηκαν μικροδιαπληκτισμοί μεταξύ γονιών - μαθητών, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας καθώς και το Σαββατοκύριακο, μέλη του Συλλόγου Γονέων μαζί με ιδιωτικό αστυνομικό (σεκιούριτι) φύλαγαν με βάρδιες το σχολείο για να μην μπουν το βράδυ οι μαθητές και το καταλάβουν.

Επίσης προχτές, στο 3ο Λύκειο Π. Φαλήρου, η διεύθυνση του σχολείου κάλεσε εισαγγελέα, για να καταγράψει τις καταστροφές στις οποίες επιδόθηκαν εξωσχολικά στοιχεία, πολύ πριν το άνοιγμα των σχολείων και τις οποίες χρεώθηκαν οι μαθητές, ενώ ευθύνες για τις καταστροφές καταλόγισε σε συγκεκριμένη πολιτική νεολαία, που δήθεν υποκινεί τους αγώνες των μαθητών.

  • Στο 49ο Λύκειο Αθήνας "αγανακτισμένοι γονείς" επιτέθηκαν στο σχολείο προκειμένου να το καταλάβουν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι τελικά υλοποιώντας την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης πραγματοποίησαν κατάληψη. Παράλληλα απέκλεισαν την οδό Αχαρνών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης,οι μαθητές της οδού Κονδυλάκη στο σχολικό συγκρότημα χτες το απόγευμα δέχτηκαν επίθεση από γονείς και αναγκάστηκαν να κάνουν πορεία στο Κομμένο Μπεντένι όπου προσπάθησαν να κλείσουν το δρόμο και ένας οδηγός χτύπησε μαθητή στο κεφάλι.
ΕΛΜΕ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Καμαρώνουμε για τον αγώνα τους

Κάλεσμα προς όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, τους εργαζόμενους και τους γονείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα των μαθητών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χαλκίδας. Παράλληλα τους καλεί να καταδικάσουν τα μέτρα αυταρχισμού και τρομοκρατίας ενάντια σε μαθητές, που αυτή τη στιγμή δίνουν έναν αγώνα για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, για την ολόπλευρη μόρφωσή τους, για τη διατήρηση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, γιατί - όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση.

Στην ανακοίνωσή τους οι καθηγητές επισημαίνουν ότι μπορεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης οι μαθητές αυτήν την περίοδο να χάνουν μαθήματα, όμως αγωνίζονται για να κερδίσουν το μέλλον τους, βγαίνουν πιο ώριμοι μέσα από τους αγώνες τους, γίνονται οι ίδιοι δάσκαλοι, διδάσκοντας σε ολόκληρη την κοινωνία μαθήματα αγώνα και αξιοπρέπειας.

"Ο κλάδος μας, διαπιστώνοντας ότι τα αιτήματα των μαθητών συμπίπτουν με τα δικά μας, οφείλει να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, να συντονίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαζί τους, να καταδικάσει τα μέτρα αυταρχισμού και τρομοκρατίας ενάντια σε μαθητές, γιατί με εισαγγελείς και αστυνομία δε γίνεται παιδεία.

Εμείς οι δάσκαλοί τους καμαρώνουμε για τον αγώνα τους και πιστεύουμε ότι σίγουρα θα μας ξεπεράσουν. Ετσι νιώθουμε την ικανοποίηση ότι κάναμε σωστά τη δουλιά μας και διαπαιδαγωγήσαμε σωστά τη νέα γενιά, τους αυριανούς υπεύθυνους αγωνιζόμενους πολίτες και όχι τους σύγχρονους ραγιάδες", τονίζουν οι εκπαιδευτικοί.

  • Με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας καλεί τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς φορείς, τους εργαζόμενους και το όλο το λαό της πόλης να πάρουν μαζικά μέρος στη συναυλία διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα στις 9 μ.μ. στο "Στρογγυλό", καθώς και στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα φανάρια της Χαϊνά. Ταυτόχρονα, καλεί το λαό της Χαλκίδας να καταδικάσει την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Είμαστε στο πλευρό των παιδιών μας"

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιάκαι καλεί τους γονείς "αντί να προσπαθούν με τη βία να βάλουν για μάθημα τα παιδιά τους, να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες και να αγωνιστούν μαζί τους, για να μην εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι".

"Η κυβέρνηση, αντί να ακούσει, να δει την αγωνία των μαθητών, πράττει ακριβώς το αντίθετο. Στέλνει τον εισαγγελέα και τους αστυνόμους στο σχολείο για να συλλάβουν τους μαθητές, για να απειλήσουν τους καθηγητές, εκφοβίζει τους γονιούς για δήμευση περιουσίας και τους προτρέπει να συγκρουστούν με τα παιδιά τους", τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει."Ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Παιδείας έγινε, υπουργείο μαύρης προπαγάνδας. Λέει ψέματα, συκοφαντεί, εκφοβίζει, οργανώνει προβοκάτσιες σε βάρος των μαθητών", τονίζει η Ομοσπονδία και ενδεικτικά αναφέρει πως ενώ το υπουργείο ενημερώνει ότι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κατάληψη μόνο 150 σχολεία, "μόνο στον Πειραιά τα σχολεία που έχουν καταληφθεί είναι πάνω από 55".

"Είστε πολύ γελασμένοι αν νομίζετε ότι με τα ψέματα, την τρομοκρατία και τη συκοφαντία, θα καταφέρετε να εκφοβίσετε τους μαθητές. Εμείς οι γονείς σεβόμαστε τις αποφάσεις που παίρνουν τα παιδιά μας και όποιες μορφές αγώνα επιλέγουν τα ίδια και στεκόμαστε στο πλευρό τους", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και καλεί τους γονείς, "αντί να προσπαθούν με τη βία να βάλουν για μάθημα τα παιδιά τους, να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες και να αγωνιστούν μαζί τους, για να μην εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά

Το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση "που έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας με εισαγγελείς, "αγανακτισμένους" γονείς, ασφαλίτες, αποφάσεις για αυτόφωρη σύλληψη όσων αγωνίζονται" καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

"Μ' αυτές τις μεθοδεύσεις - σημειώνει - επιχειρεί η κυβέρνηση να μας κάμψει, να μας οδηγήσει με σκυμμένα κεφάλια στα κρατητήρια ή στα σχολεία. Η τρομοκρατία δε θα περάσει.Με τις εκατοντάδες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις οι μαθητές αποφάσισαν για άλλη μια φορά. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.Παρά τα ψέματα του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές μαζικά αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων και συμμετοχή στη μεγάλη διαδήλωση στις 15 του Γενάρη στα Προπύλαια.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 300 σχολεία στην Αθήνα έχουν κατάληψη και άλλα 55 στον Πειραιά. Συνολικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι γύρω 400 σχολεία υπό κατάληψη. Αύριο Τετάρτη θα γίνουν μαθητικά μπλόκα σε γειτονιές της Αθήνας.

Ο κύριος Σημίτης μας έκανε την τιμή να αναφερθεί στο "δήθεν Συντονιστικό Αθήνας". Του απαντάνε οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές που σ' όλα τα καλέσματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ανταποκρίνονται μαζικά και απαιτούν: Σημίτη - Αρσένη ακούστε το καλά, οι νόμοι σας θα μείνουν στα χαρτιά!

Πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα σταματήσουν μετά τις 15 του Γενάρη. Μετά την πανελλαδική κινητοποίηση της Παρασκευής οι καταλήψεις θα γενικευτούν και στην επαρχία, οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν μέχρι τη νίκη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ