Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανυποχώρητοι μέχρι τη νίκη
  • Μπλόκα σήμερα σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Μαζικά αποφασίζουν οι μαθητές τη συμμετοχή στα μεγάλα συλλαλητήρια, που προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα
  • Πάνω από 750 τα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, το 86% των Λυκείων της Αθήνας

Με αγώνες, πολύμορφους και δυναμικούς, απαντούν οι μαθητές στην κυβέρνηση, η οποία, προκειμένου να εφαρμόσει πάση θυσία την αντιδραστική "μεταρρύθμιση", επιστρατεύει την τρομοκρατία και τη συκοφάντηση. Σε όλη τη χώρα, συνεχίζονται και εντείνονται οι κινητοποιήσεις με καταλήψεις σχολείων και δρόμων, οι συνελεύσεις και οι συσκέψεις με φορείς για την καλύτερη διοργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 15 Γενάρη μαζί με τους εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας ότι δε θα σταματήσουν εκεί.

Χτες, ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων ξεπέρασε τα 750 σε όλη τη χώρα, ενώ οι μαθητές σε πολλές περιοχές έκαναν πορείες και έστησαν μπλόκα. Και όλα αυτά, παρά τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης, που στερεότυπα ανακοινώνει καθημερινά ότι το 96% των σχολείων λειτουργεί κανονικά (!). Παρά, επίσης, την κινητοποίηση εισαγγελέων, Αστυνομίας, αλλά και των παραμηχανισμών, που δρουν με το μανδύα των "αγανακτισμένων" γονιών και ανακατεύονται με όσους πραγματικούς γονείς εκφράζουν την αγωνία τους για την τύχη των παιδιών τους, είτε από έλλειψη πραγματικής πληροφόρησης, είτε γιατί παρασύρονται από την παραπλανητική και εκβιαστική προπαγάνδα περί χαμένης χρονιάς και απουσιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το επιχείρημα που "δουλευόταν" χτες έξω από σχολεία και στις γενικές συνελεύσεις γονέων ήταν ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ας ανοίξουν τα σχολεία για να μη χάσουν τα παιδιά μας τη χρονιά".

Την Κυριακή, 17 Γενάρη,οι εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα από διάφορες περιοχές και Δήμους της Αθήνας προγραμματίζουν νέα συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Σήμερα, τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα των μαθητών στην Αθήνα προγραμματίζουν, αψηφώντας για μια ακόμα φορά την απειλή της εισαγγελικής παρέμβασης, "μπλόκα" αγώνα σε διάφορες περιοχές, ενώ οι μαθητές του Πειραιά χτες απέκλεισαν την οδό Βασιλέως Γεωργίου. Εχουν ήδη προγραμματιστεί μπλόκα στις εξής περιοχές: Καισαριανή - Βύρωνα,Χαϊδάρι,Αιγάλεω,Αγία Βαρβάρα,Ν. Ιωνία,Πετρούπολη,Ν. Φιλαδέλφεια,Χαλάνδρι,Χολαργό,Ηλιούπολη,Αλιμο,Υμηττό και Καλλιθέα.

Παρά την αντίθετη εικόνα που επιχειρούσε να δώσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει κλίμα αναστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων, χτες πάνω από 750 σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονταν υπό κατάληψη. Στο Λεκανοπέδιο, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, υπό κατάληψη βρίσκονται στην Αθήνα 300 σχολεία (σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το 86% των Λυκείων), στον Πειραιά 55 και συνολικά στο Λεκανοπέδιο 400 σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε στοιχεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που αφορούν τα υπό κατάληψη Λύκεια και ΤΕΕ στην Αττική (δε συμπεριλαμβάνονται τα Γυμνάσια): Περιστέρι 16 στα 18 Λύκεια, Λιόσια 8 στα 8, Πετρούπολη 6 στα 6, Καματερό 2 στα 2, Αγ. Ανάργυροι 4 στα 5, Ν. Φιλαδέλφεια 5 στα 5, Ν. Ιωνία 7 στα 7, Μεταμόρφωση 1 στο 1, Ν. Ηράκλειο 3 στα 6,Χολαργός 3 στα 3, Ψυχικό 2 στα 2, Παπάγου 2 στα 2, Αγ. Παρασκευή 3 στα 5, Γαλάτσι 4 στα 4, Χαλάνδρι 5 στα 9, Πεντέλη 2 στα 2, Αγ. Βαρβάρα 2 στα 2, Αιγάλεω 5 στα 8, Χαϊδάρι 3 στα 5, Καλλιθέα 10 στα 14, Ταύρος 2 στα 2, Ν. Σμύρνη 4 στα 8, Μοσχάτο 2 στα 2, Π. Φάληρο 4 στα 4, Κηφισιά 2 στα 3, Ανάβρυτα 3 στα 3, Μαρούσι 1 στα 7, Ερυθραία 1 στο 1, Πεύκη 2 στα 2, Βύρωνας 6 στα 6, Ζωγράφου 8 στα 8,Καισαριανή 3 στα 3, Ηλιούπολη 6 στα 6, Μπραχάμι 4 στα 4, Γλυφάδα 4 στα 7, Δάφνη 1 στα 2, Υμηττός 3 στα 3, Αλιμος το 1 στα 2, Βούλα 2 στα 2, Αργυρούπολη 3 στα 4 και Βάρη 2 στα 2.

Στο μεταξύ, μαζί με τις απειλές για εισαγγελείς και αστυνομικούς σε σχολεία, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τις πιο "παραδοσιακές" πρωτότυπες μεθόδους, για να απειλήσει με δηλώσεις για χάσιμο της χρονιάς και απουσίες στους καταληψίες, χωρίς όμως στην προσπάθειά της να βρίσκει συνένοχους την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Αλλωστε, οι απουσίες έχουν το ρόλο να καταγράφουν τις απουσίες από το μάθημα και δεν έχουν νόημα, όταν το μάθημα δε γίνεται και στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούνται - ανεπιτυχώς - για την τρομοκράτηση των μαθητών.

Καταλήψεις και στα νησιά

Και στα νησιά του Αιγαίου το κλίμα ήταν αγωνιστικό και προγραμματίζονται συλλαλητήρια στις 15 Γενάρη. Στη Σύρο, όπου σε κατάληψη βρίσκονται όλα τα Λύκεια, έγινε χτες πορεία και οι μαθητές συναντήθηκαν με το νομάρχη και τον περιφερειάρχη και μετέφεραν τα αιτήματά τους. Και εκεί δεν έλειψαν τα κρούσματα αυταρχισμού, καθώς, όπως καταγγέλλουν μαθητές, στο 1ο Γυμνάσιο μπήκε εισαγγελέας και διέλυσε τη συνέλευση. Στη Νάξο όλα τα λύκεια εκτός από ένα είναι υπό κατάληψη. Σε καταλήψεις προχωρούν οι μαθητές και στη Σαντορίνη, όπου, όπως καταγγέλλουν, στο Λύκειο Θήρας η διευθύντρια δε δέχεται τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή υπέρ της κατάληψης. Στη Λέσβο, υπό κατάληψη βρίσκονται 10 Λύκεια, στην Ικαρία 1 και σήμερα συνεδριάζουν τα υπόλοιπα 3, ενώ υπό κατάληψη είναι όλα τα Λύκεια σε Κάρπαθο, Σύμη και Κω.

Τι ζητούν οι μαθητές

Οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις τους, επαναβεβαιώνουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται πολύμορφα για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ανατροπής της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης" και για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου 12χρονου δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλους. Οι μαθητές απαιτούν: Ενα σχολείο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη, θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για όλους. ΟΧΙ στο Λύκειο - εξεταστικό κέντρο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Να καταργηθούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. Ολα τα βιβλία δωρεάν (τα ξενόγλωσσα και της ειδικότητας). Μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία.

Επίσης διεκδικούν: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα παρέχει μόρφωση για όλους τους μαθητές δίχως διακρίσεις, βιβλία και προγράμματα σύγχρονα, κατανοητά, δίχως ανούσιες λεπτομέρειες, που να βοηθούν στην απόκτηση κριτικής σκέψης για τον κόσμο και τη ζωή. Σχολείο που να ολοκληρώνει τη μόρφωσή τους, χωρίς φροντιστήρια ή άλλη εξωσχολική βοήθεια. Κατάργηση των ΙΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεδιπλώνονται πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις(2012-02-15 00:00:00.0)
Πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις(2011-09-23 00:00:00.0)
Δυναμικές αποφασιστικές κινητοποιήσεις(2009-11-06 00:00:00.0)
Στους δρόμους αύριο οι μαθητές(2009-11-05 00:00:00.0)
Ξέρουν γιατί παλεύουν(2007-10-25 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με καταλήψεις και πορείες(1999-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ