Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Παναγροτικό συλλαλητήριο στις 19 Γενάρη

Εντείνονται οι προετοιμασίες των αγροτών στα Χανιά για την οργάνωση του προειδοποιητικού παναγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 19 Γενάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Αγοράς. Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών τονίζει, σε κάλεσμά της, πως η κινητοποίηση αυτή θα είναι το πρώτο βήμα πριν εξαντληθεί η υπομονή και ξεχειλίσει η αγανάκτηση των αγροτών και προειδοποιεί πως αν δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις, η κυβέρνηση θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά της.

"Οταν το λάδι και τα πορτοκάλια δεν πουλιούνται ή έχουν εξευτελιστική τιμή για τους παραγωγούς και απλησίαστη για τους καταναλωτές, όταν τα πράγματα φτάνουν στα κατώτερα όρια με την κτηνοτροφία και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, όταν τα χωριά ερημώνουν και το μέλλον γίνεται αβέβαιο για τους νέους της υπαίθρου, η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο αγώνας γίνεται μονόδρομος" τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ Χανίων.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών της περιοχής είναι: Για το λάδι, η τιμή του να ξεκινάει από τις 1.000 δραχμές το κιλό και να μειώνεται ανάλογα με την οξύτητα και προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η τιμή να αναλάβει το κράτος τη συγκέντρωσή του. Να μην εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες (πλαφόν, κατάργηση παρέμβασης, επιδότηση ανά δέντρο), να επιδοτούνται οι γεωργικοί συνεταιρισμοί για την τυποποίησή του και να γίνει δίκαιη κατανομή των 35.000 στρεμμάτων για τη φύτευση νέων ελαιοδέντρων.

Για τα πορτοκάλια: Η τιμή τους να καλύπτει το κόστος παραγωγής του προϊόντος και να μένει στον παραγωγό ένα λογικό κέρδος. Να ενισχυθούν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και να καταργηθούν οι εξαγωγικές ποσοστώσεις προς τρίτες χώρες. Παράλληλα, να παρθούν μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής χυμών εσπεριδοειδών, να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και να δοθούν ολόκληρες οι επιδοτήσεις στο σύνολο της παραγωγής.

Οι αγρότες των Χανίων ζητούν, επίσης: Να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επιδοτηθούν οι θαλάσσιες μεταφορές. Τέλος, να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία έργα προκειμένου να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή(αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, αγροτικοί δρόμοι κλπ. ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ