Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εικόνες εγκατάλειψης στα νοσοκομεία

Ερευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ αποκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης και σημειώνει ότι αυτή η αρνητική εικόνα δεν προέρχεται από την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών

Μια εικόνα της εγκατάλειψης των δημόσιων νοσοκομείων απ' την κυβέρνηση έδωσε χτες η Ενωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σε 59 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Τα στοιχεία αφορούν τα προβλήματα της προσέγγισης και της πρώτης αίσθησης απ' τα νοσοκομεία, ωστόσο όμως απεικονίζουν το "μαύρο χάλι" στο οποίο τα έχει οδηγήσει η λογική των περικοπών, καθώς και η έλλειψη πολιτικής απόφασης για την ουσιαστική λειτουργική αναδιοργάνωση.

Ετσι χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΕΚΠΟΙΖΩ παρουσίασε φωτογραφίες με αδέσποτα σκυλιά να περιφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία, γραφεία επικοινωνίας με τους πολίτες να είναι ερμητικά κλειστά και παρανόμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε χώρους - όπως το ελικοδρόμιο του Θριάσιου. Μάλιστα ανέφεραν ότι υπήρξε περίπτωση που σκύλος δάγκωσε επισκέπτη σε νοσοκομείο και στη συνέχεια ο επισκέπτης μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο για περίθαλψη! Ακόμα παρουσίασαν τριτοκοσμικές εικόνες απ' τους κοινόχρηστους χώρους - όπως οι τουαλέτες - στις οποίες κατά 99% δεν υπάρχει χαρτί υγείας. Σε ορισμένες τουαλέτες υπάρχει σαπούνι, αλλά το παράδοξο, όπως αναφέρθηκε, είναι πως σε κάποια νοσοκομεία ενώ υπάρχουν υποδοχείς με όλες τις ενδείξεις για υγρό σαπούνι δεν υπάρχει - τελικά - κανένα είδος σαπουνιού.

Η έρευνα έγινε από την ΕΚΠΟΙΖΩ απ' τον Ιούνη μέχρι το Δεκέμβρη του 1998 με επιτόπια και επαναλαμβανόμενη παρουσία στα 59 νοσοκομεία. Μεταξύ των 59 νοσοκομείων δεν περιλαμβάνονται τα πανεπιστημιακά, τα ογκολογικά και τα στρατιωτικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται στον πίνακα που δημοσιεύουμε. Οπως φαίνεται και στον πίνακα, ο χειρότερος δείκτης είναι στην καθαριότητα, όπου η "πολύ κακή και η κακή κατάσταση" ξεπερνά - συνολικά - το 63,8%. Η κατάσταση αυτή - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη - δεν αφορά μόνο τους εξωτερικούς και κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων. Αφορά και ευαίσθητους χώρους, αν και - όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη - δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τέτοιους χώρους, όπως τα χειρουργεία.

Σημειώνουμε ότι ο αρνητικός δείκτης στην καθαριότητα απηχεί μια κατάσταση που έχει σημειωθεί από πολλούς μετά την εκχώρηση αυτού του τομέα σε ιδιωτικά συνεργεία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημείωσε με έμφαση πως "αυτή η αρνητική εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων δεν προέρχεται από την ποιότητα των ιατρικών πράξεων που παρέχουν, όσο από προβλήματα που αφορούν την εσωτερική οργάνωση, εξυπηρέτηση, καθαριότητα, ευγένεια και προθυμία του προσωπικού, τομείς που για τη βελτίωσή τους δεν απαιτούνται πολυδάπανες διαδικασίες".

Τέλος, οι προτάσεις της ΕΚΠΟΙΖΩ κινήθηκαν σε επιμέρους ζητήματα, όπως η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών, η φύλαξη των νοσοκομείων και η τοποθέτηση πινακίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ