Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ψηλά η σημαία του αγώνα

Στο συλλαλητήριο της Παρασκευής επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των μαθητών της Πάτρας, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν εκεί μια μαχητική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, αλλά και στην ωμή βία και τρομοκρατία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ενάντια στο μαθητικό κίνημα. Παρά τις κινήσεις κρατικών και παρακρατικών να σπάσει το μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι καταλήψεις σχολείων συνεχίζονται.

Στην Πάτρα,χτες, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις σε 17 Λύκεια και 12 Γυμνάσια χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους εξωσχολικούς. Μοναδική εξαίρεση ήταν η ανεπιτυχής απόπειρα "αγανακτισμένων" να σπάσουν τις κλειδαριές του 17ου Γυμνασίου και να εισβάλλουν στο κτίριο. Οι μαθητές συνέχισαν απτόητοι τις κινητοποιήσεις, ενώ φαίνεται πως η αποφασιστική τους στάση συγκίνησε πολλούς γονείς, οι οποίοι εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο εκφράζουν το σεβασμό τους στις αποφάσεις των παιδιών τους. Παράλληλα, οι δεκάδες γονείς στο ψήφισμά τους καταγγέλλουν το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ότι με τους καθημερινούς τραμπουκισμούς έξω από το σχολείο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, επειδή εφαρμόζει με υπερβάλλοντα ζήλο την παραγγελία του ΥΠΕΠΘ για καταστολή των κινητοποιήσεων με αστυνομία και εισαγγελέα. Οι γονείς θεωρούν πως το ΔΣ αποτελεί μειοψηφία, η οποία εκφράζει προσωπικές πολιτικές απόψεις.

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα,μετά τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στο 1ο Λύκειο, με πρωταγωνίστρια την διευθύντρια Κ. Βεράρου,σειρά πήρε ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Ν. Κοντόπουλος,ο οποίος χτες το πρωί μαζί με τον επιστάτη του σχολείου επιχείρησαν με λοστούς να σπάσουν την πόρτα. Στην εξέλιξη της "επιχείρησης" έσπασαν τα ενισχυμένα τζάμια της πόρτας και τραυμάτισαν δύο μαθητές. Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη οι θρασύδειλοι "παιδαγωγοί", οι οποίοι δεν πέτυχαν το στόχο τους, εγκατέλειψαν το χώρο, ενώ καθηγητές που πληροφορήθηκαν το περιστατικό έσπευσαν στο σχολείο και συνόδευσαν τους τραυματίες στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από γονείς και καθηγητές πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να υποβάλουν μηνύσεις.

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της καταδικάζει το γεγονός και καλεί το λαό της Καλαμάτας να καταγγείλει τον τρομοκρατικό μηχανισμό της κυβέρνησης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο μαθητικό κίνημα, πλαισιώνοντας αποφασιστικά και περιφρουρώντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας: "Είναι φανερό ότι με πρωταγωνιστή τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σουμπλή οργανώνεται τοπικά ένας μηχανισμός που αξιοποιεί εκτός από μερίδα των ΜΜΕ και "οργισμένους" καθηγητές ή "αγανακτισμένους" γονείς. Ο μηχανισμός αυτός έχει αποθρασυνθεί. Ιδού το αποτέλεσμα του κυβερνητικού αυταρχισμού. Ιδού οι συνέπειες των υπηρεσιακών "παροτρύνσεων" και εντολών του κυβερνητικού υπαλλήλου κ. Σουμπλή. Να, τι περιμένει τα παιδιά μας, αν δε βρεθούμε σύσσωμοι στο πλευρό τους, άμεσα".

Στην Καλαμάτα συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 6 Λύκεια και 2 στην επαρχία Μεσσηνίας.

Κόρινθος

Στην Κόρινθο με συνδυασμένη επιχείρηση από μέσα και απέξω ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να σπάσει την κατάληψη στο 1ο Λύκειο, όχι όμως και το φρόνημα των μαθητών. Ο διευθυντής του Λυκείου Γ. Ανδρέου,αφού πέρασε τη νύχτα μέσα στο σχολείο, το πρωί την ώρα που προσέρχονταν οι μαθητές κάλεσε την αστυνομία και τους συνήθεις "αγανακτισμένους γονείς" και από κοινού άρχισαν να κάνουν έλεγχο φρονημάτων στους μαθητές, απαγορεύοντας την είσοδο σε όσους ήταν υπέρ της κατάληψης. Ετσι, η πλειοψηφία των μαθητών παρέμεινε έξω από το σχολείο, το οποίο άρχισε "μαθήματα" με ελάχιστους, ενώ οι υπόλοιποι πραγματοποίησαν αποχή. Επίσης συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 5 Λύκεια και 2 Γυμνάσια στην Κόρινθο, το Λουτράκι και τους Αγ. Θεοδώρους.

Τρίπολη

Στην Τρίπολη 5 Λύκεια συνεχίζουν τις καταλήψεις, παρότι στο 3ο Λύκειο η διευθύντρια συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας και στέλεχος της ΝΔ Β. Παπαγεωργίου και αστυνομικούς έκοψαν με αλυσοπρίονο τις κλειδαριές, εισέβαλαν στο κτίριο και απώθησαν τους μαθητές. Εκείνοι μετά από λίγο ανακατέλαβαν το κτίριο και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο Αστρος συνεχίζεται η κατάληψη σε 1 Λύκειο, καθώς και σε 3 Λύκεια του Ναυπλίου.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο οι μαθητές 5 Λυκείων και 4 Γυμνασίων συνέχισαν και χτες τις καταλήψεις, ενώ πήραν αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Παράλληλα, δυναμώνει το κίνημα συμπαράστασης στους μαθητικούς αγώνες από γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους του νησιού. Η τοπική ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της "στην πολυμέτωπη επίθεση που γίνεται στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς και των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ενιαία κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο όνομα του λεγόμενου εθνικού στόχου της ΟΝΕ", καταγγέλλει την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και προτείνει τη διαμόρφωση ενιαίου προγράμματος δράσης με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους για τη στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων, την προώθηση των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Η ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Ανάλογες ανακοινώσεις στήριξης των μαθητικών αγώνων εξέδωσαν το ΕΚ Ζακύνθου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων του Νομού, καλώντας το σύνολο των εργαζόμενων να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και να καταδικάσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και το όργιο βίας και τρομοκρατίας που τη συνοδεύει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ