Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Γιατί κλείσαμε τα σχολεία και βγήκαμε στους δρόμους"

Ανοιχτή επιστολή των μαθητών από τα σχολεία του Πειραιά προς τους γονείς τους

"Μαζί μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές". Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά σε ανοιχτή επιστολή του προς τους γονείς. Οι μαθητές απευθύνονται στους γονείς τους, τους εξηγούν ποια είναι αυτά τα προβλήματα που τους έκαναν να βγουν στους δρόμους και τους καλούν να τους βοηθήσουν στον αγώνα για το μέλλον τους. Ολόκληρη η επιστολή είναι η εξής:

"Βγήκαμε στους δρόμους γιατί...

Σήμερα - σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Παιδείας - τελειώνουν το λύκειο 120.000 μαθητές. Αρκετοί βέβαια - περισσότεροι από 20.000 νέοι - και σήμερα δεν τελειώνουν το Λύκειο. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα για να τελειώνουν όλα τα παιδιά το Λύκειο - δηλαδή 140.000 - κάνει ακριβώς το αντίθετο. Φτιάχνει τέτοιους μηχανισμούς, όπως ο νόμος 2525 και ο 2640, ώστε να εγκαταλείψουν οι μισοί νέοι το Λύκειο. Ενα μέρος τους θα πάει στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ. Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας λέει ότι το 2000 θα τελειώσουν το Λύκειο λιγότεροι από 80.000.

Και μεις ρωτάμε, οι υπόλοιποι 40.000 πού θα πάνε;

Βγήκαμε στους δρόμους γιατί...

Σήμερα που έχουμε έκρηξη των επιστημονικών γνώσεων και της τεχνολογίας, εμάς απλώς μας αλλάζουν τα εξώφυλλα στα βιβλία και η ύλη παραμένει η ίδια μ' αυτή της δεκαετίας του '60. Τα ίδια τα μαθήματα και ο τρόπος διδασκαλίας ένα στόχο έχουν, να μας κάνουν παπαγάλους χωρίς κριτική σκέψη.

Βγήκαμε στους δρόμους γιατί...

Εσείς οι γονείς μας αναγκάζεστε να πληρώνετε τεράστια ποσά για φροντιστήρια. Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την κατάργηση της παραπαιδείας, με το νέο εξεταστικό σύστημα μας στρέφει από νωρίς στο φροντιστήριο. Και τα παιδιά των ανέργων ή των οικογενειών με τα χαμηλά εισοδήματα τι θα κάνουν; Αν η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τα φροντιστήρια, θα έδινε χρήματα στο κρατικό σχολείο. Γι' αυτό ζητάμε 15% για την παιδεία. Βγήκαμε στους δρόμους γιατί...

Καθημερινά αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε μετά το Λύκειο. Οι περισσότεροι από μας θα περάσουμε σε μια σχολή που το πτυχίο της δε θα έχει κανένα αντίκρισμα, θα 'ναι ένα κουρελόχαρτο. Ολοι ακούμε καθημερινά το ίδιο: Πρέπει να ξεχάσουμε ότι το πτυχίο του πανεπιστημίου σημαίνει και επαγγελματική αποκατάσταση. Δηλαδή περάστε τη μισή ζωή σας στα θρανία και μετά θα 'στε ένας άνθρωπος που δε θα έχει δουλιά, δε θα έχει δικαιώματα, δε θα έχει τίποτα. Ε, όχι!

Εμείς σήμερα θέλουμε μόρφωση που να μας βοηθάει ώστε αύριο να ζήσουμε καλύτερα. Για να 'μαστε άνθρωποι δημιουργικοί, να συμμετέχουμε σ' όλα, να έχουμε δουλιά με δικαιώματα. Δε θέλουμε να 'μαστε στο περιθώριο, στο δρόμο, στις φυλακές.

Η κυβέρνηση, για να μας υποτάξει, μας συκοφαντεί, μας βρίζει, λέει ψέματα, στέλνει το δικαστή και τον ασφαλίτη στα σχολεία. Φαίνεται πως αν μπορούσε θα έστελνε και τα τανκ, σαν κάτι άλλους παλιότερα, αλλά είμαστε πολλοί.

Σ' αυτή τη σύγκρουση που αφορά το μέλλον των παιδιών σας...

...εσείς οι γονείς μας πρέπει να μας βοηθήσετε

...εσείς πρέπει να μπείτε μπροστά για να καταργηθούν οι νόμοι που μας κόβουν το δρόμο για το αύριο

...εσείς αν έρθετε γρήγορα μαζί μας, θα γυρίσουμε και γρήγορα στις τάξεις.

Να μην αφήσουμε να διώξουν τους μισούς μαθητές από τα σχολεία. Είμαστε σίγουροι πως για να κερδίσουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί, μαθητές - καθηγητές - γονείς. Μαζί μπορούμε να είμαστε εμείς οι νικητές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ