ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπάθειες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Μετά την απόφαση για τη μη έλευση και εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κύπρο οι πολιτικοί κύκλοι διαπιστώνουν μια έντονη και συνδυασμένη προσπάθεια της Γραμματείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από το Κυπριακό, με πρώτο βήμα την άρση του αδιεξόδου, που θα καταστήσει δυνατή την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, με στόχο την εξεύρεση μιας τελικής διευθέτησης. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ απομακρυσμένο, εξαιτίας βασικά της τουρκικής αδιαλλαξίας από τη μια μεριά και της ασταθούς και αβέβαιης πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, από την άλλη.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρονται αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις τωρινές εξελίξεις που σημειώνονται μετά την απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων, χρησιμοποιώντας το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιτύχουν σαν πρώτο βήμα, κάποια μορφή επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών στην Κύπρο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται και οι διαβουλεύσεις που θα έχει η αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο αυτή τη βδομάδα.

Οι διαβουλεύσεις αυτές ακολουθούν τις συνομιλίες που είχε η Αν Χέρκους με τον Πρόεδρο Κληρίδη,τη Δευτέρα, και τη συνάντηση που θα έχει η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα με τον Ντενκτάς αμέσως μετά την επιστροφή της από τη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί αύριο Πέμπτη. Κατά τη μετάβασή της στη Νέα Υόρκη η Χέρκους θα σταθμεύσει στο Λονδίνο, όπου θα έχει διαβουλεύσεις σε σχέση με το Κυπριακό με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Στη Νέα Υόρκη η Αν Χέρκους θα ανταλλάξει απόψεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις διαγραφόμενες προοπτικές χαλάρωσης της έντασης στην Κύπρο και επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ είχε χτες συνάντηση και με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας σερ Ντέιβιντ Μάντεν, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Βρετανός διπλωμάτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αποκάλυψε ότι μέσα στις προσεχείς βδομάδες θα επισκεφθεί τη Λευκωσία για ανταλλαγή απόψεων και με τις δύο πλευρές ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι.Ανέφερε, επίσης, ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό στη βάση των πρόσφατων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Βρετανός διπλωμάτης όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο, όπως το ΝΑΤΟ εγγυηθεί λύση του Κυπριακού είπε ότι δε γνωρίζει να υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χτες ότι άρχισαν τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ρωσίας για τη μεταφορά και την εγκατάσταση των πυραύλων "S-300" στην Κρήτη.

Τις εξελίξεις στην Κύπρο συζήτησαν χτες ο πρέσβης της Ελλάδας Κυριάκος Ροδοσάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου.Ο Κ. Ροδοσάκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με το ΑΚΕΛ τόσο στον πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό τομέα. Ο Ελληνας πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι η αμυντική πορεία της Κύπρου και η θωράκισή της συνεχίζεται και ότι αυτή η προσπάθεια προσλαμβάνει καθημερινά έκταση και βάθος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μουλέντ Ετσεβίτ, καταθέτοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στην τουρκική Βουλή χτες το απόγευμα, υποστήριξε προκλητικά και κυνικά ότι η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που θα αναγνωριστεί αργά ή γρήγορα. Είπε επίσης ότι η ματαίωση της έλευσης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα των στενών και δημιουργικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκία και του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Ο Ετσεβίτ έκαμε λόγο για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η πρόταση του Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

"Κλειστά" σχολεία

Καθημερινά μαθήματα εξαπάτησης, κουτοπονηριάς, αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, συκοφαντίας, γκαιμπελισμού, δίνει η κυβέρνηση στους μαθητές, που επιμένουν να θέλουν να είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι, που επιμένουν να αμφισβητούν και να αγωνίζονται, παρ' όλο που κάποιους τους ενοχλεί ιδιαίτερα. H κυβέρνηση μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της στο χώρο της παιδείας εξαντλεί όλα τα μέσα, εναλλάσσει τον αγοραίο αντικομμουνισμό τύπου Σημίτη και Αρσένη και τις ωμές απειλές, με κινήσεις τακτικής και αποπροσανατολισμού.

Ερχονται, λοιπόν, και λένε: γυρίστε στα σχολεία και μετά βλέπουμε, τα συζητάμε όλα. Με αυτή τη γραμμή, κυβέρνηση και οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καταστολή των μαθητικών αγώνων, αφού βλέπουν ότι οι απειλές δεν κάμπτουν την αγωνιστική διάθεση των μαθητών, επιχειρούν να καταστείλουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Αντικειμενικός τους σκοπός είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, όχι γιατί "πονάνε" για τα μαθήματα που χάνονται, αλλά γιατί "πρέπει" οι μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία με κατεβασμένα τα κεφάλια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι εντυπώσεις γενικότερα στο λαό. Αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη κάτω από την πίεση του μαθητικού κινήματος να κάνει υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει κάποια συνεννόηση, ο βίος και η πολιτεία της γενικά, και στο χώρο της παιδείας ειδικότερα, δεν παρέχουν καμία εγγύηση. Ποιοι είναι αυτοί όμως, που, αν οι μαθητές επιστρέψουν στα σχολεία, θ' ανοίξουν διάλογο για την παιδεία μαζί τους; Αυτοί που στέλνουν τον εισαγγελέα και τους "αγανακτισμένους γονείς", για να κάνουν "διάλογο" με τους μαθητές. Μοιάζει σαν το παραμύθι, όπου ο λύκος φόρεσε προβιά...

Από την άλλη τους πιάνει ο πόνος για τη δημόσια παιδεία. Με τη συνέχιση των καταλήψεων, λένε, ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια. Θα ήταν απλώς ένα ψέμα, αν το έλεγε κάποιος άλλος. Από τη στιγμή, όμως, που το λένε αυτοί, οι οποίοι με την πολιτική τους συνειδητά υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και ακυρώνουν βαθμιαία το δωρεάν χαρακτήρα της, είναι πρόκληση. Ακριβώς γιατί οι μαθητές ζητούν την κατάργηση αυτού του νόμου, καθώς, από τότε που μπήκε σε εφαρμογή, σημειώθηκε θεαματική αύξηση της προσέλευσης μαθητών στα φροντιστήρια και εξάπλωση των ιδιαίτερων μαθημάτων πέρα από τους μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου. Παράλληλα, τα ιδιωτικά σχολεία ανέβασαν κατά πολύ την πελατεία τους και τα δίδακτρά τους, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

Θέλουν να περάσουν την αντίληψη ότι οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις, η κάθε μορφής αμφισβήτηση είναι κάτι "αντιπαραγωγικό". Στη βάση της λογικής αυτής τοποθετούν το ψευτοδίλημμα "ανοιχτά ή κλειστά σχολεία;". Σκόπιμα παραβλέπουν ότι και τα "ανοιχτά" σχολεία κλείνουν τους ορίζοντες στη νέα γενιά. Οι μαθητές ζουν καθημερινά την ασφυξία της υποβαθμισμένης παιδείας. Τα "κλειστά" σχολεία δεν είναι αυτά που έχουν καταλάβει οι μαθητές, εξάλλου οι καταλήψεις δε θα είναι μόνιμες, αλλά αυτά που "λειτουργούν" στα πλαίσια του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος, τα οποία κλείνουν ακόμα πιο ερμητικά με την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", που οι μαθητές αντιπαλεύουν. Οι μαθητές, με τους αγώνες τους, παλεύουν για να ανοίξουν τα σχολεία, για να έρθει η άνοιξη στην εκπαίδευση. Αυτό είναι ό,τι πιο παραγωγικό μπορούν να κάνουν οι μαθητές για το μέλλον τους, για την ίδια την κοινωνία.

Κ.Μ.Ε.
Για τις εξελίξεις στην ΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει, σήμερα Τετάρτη στις 18.30,σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".Η εκδήλωση γίνεται στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ