ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Υπεράνω νόμου οι δεξαμενές του Μαμιδάκη

Από το 1964 οι εγκαταστάσεις της εταιρίας πετρελαιοειδών του Μαμιδάκη στη Σκάλα Λουτρών της Λέσβου λειτουργούν παράνομα. Και παρά το γεγονός ότι η παρανομία έχει πιστοποιηθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι και σήμερα οι δεξαμενές καυσίμων "ποτίζουν" μόλυνση το νησί, αφού τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Η σχετική άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων όλα αυτά τα χρόνια ανανεωνόταν περιοδικά. Ο Μαμιδάκης τον Ιούλη του 1992 ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να ανανεωθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων, η οποία θα έληγε τον Ιούλη του 1994. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου απέρριψε δύο φορές τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας, τον Ιούλη του '93 και το Μάη του '94. Το Φλεβάρη του '96, όμως, οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρατάξεις ...άλλαξαν στάση και ενέκριναν τη μελέτη, με αποτέλεσμα τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης να εκδώσουν κοινή απόφαση, με την οποία ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους των εγκαταστάσεων της εταιρίας και ανανεώθηκε η άδεια.

Να σημειωθεί πως τις εγκαταστάσεις της εταιρίας αποτελούν πέντε δεξαμενές υγρών καυσίμων συνολικής χωρητικότητας 2.831 κυβικών μέτρων, ένας σταθμός μεταφόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων, αντλιοστάσιο και βοηθητικοί χώροι (γραφεία, αποθήκες κλπ.).

Η Κοινότητα Λουτρών Λέσβου και ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Λουτρών "Το Δελφίνι" αντιδρούν. Τον Ιούνη του 1996 προσφεύγουν στο ΣτΕ ενάντια στις αποφάσεις των υπουργείων και της νομαρχίας, ζητώντας να ακυρωθούν. Η προσφυγή στρεφόταν και κατά του Μαμιδάκη.

"Μη νόμιμη η έγκριση"

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ συνεδριάζει στις αρχές του '97 και καταλήγει σε απόφαση. Με αυτήν ορίζει πως ο κόλπος της Γέρας αποτελεί ευαίσθητο οικοσύστημα, χερσαίο και θαλάσσιο, με μεγάλη οικολογική αξία και πως είναι "δεκτικός μόνον ήπιας διαχειρίσεως". Χαρακτηρίζει ασύμβατη την εγκατάσταση και λειτουργία των προαναφερόμενων δεξαμενών, που, όπως σημειώνει, συνεπάγονται επιβάρυνση και κίνδυνο για το περιβάλλον. Και καταλήγει πως η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι "μη νόμιμη".

Η απόφαση επιδίδεται το Μάρτη του '97 στον τότε νομάρχη Α. Μαθιέλη,με δικαστικό επιμελητή (έκθεση επίδοσης με αριθμό 004766). Προηγούμενα, στις 23 του Φλεβάρη, είχε επιδοθεί και στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, καθώς και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα.

Ομως, η νομαρχία δεν ενεργοποιείται. Κοινότητα και Σύλλογος αποστέλλουν στο νομάρχη, τον Ιούλη του '97, εξώδικη πρόσκληση, με την οποία τον καλούν να εφαρμόσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η νομαρχιακή πλειοψηφία κωφεύει και πάλι. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Β. Μαμώλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Παπαχρυσός στέλνουν επιστολή στον τότε απερχόμενο νομάρχη, την οποία κοινοποιούσαν και στον νεοεκλεγέντα. Με αυτήν έκαναν λόγο για πλήρη αδράνεια και απροθυμία εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ από τη νομαρχία. Υπενθύμιζαν πως, δυόμισι χρόνια πριν, κατά τη συζήτηση του θέματος σε συνεδρίαση του ΝΣ, ο νομάρχης είχε δημόσια δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει άμεσα ενέργειες για καθορισμό χώρου μετεγκατάστασης των αποθηκών καυσίμων της εταιρίας.

"Δυστυχώς, συνέχιζαν, και πάλι, ενώ πέρασαν άλλοι πέντε μήνες, καμία ενέργεια δεν κάνατε, δείχνοντας ιδιαίτερη εύνοια στην εταιρία που οι εγκαταστάσεις της λειτουργούν παράνομα από το 1964".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναπτυξιακό συνέδριο - φιέστα

"Χωρίς καμία απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου καθορίστηκε συνδιοργανωτής του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιήσει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 15, 16 και 17 Γενάρη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα "φιγουράρουν" σαν εισηγητές μια σειρά υπουργοί, όταν την ίδια στιγμή δίνεται ελάχιστος χρόνος στις παρατάξεις του ΝΣ και τα πολιτικά κόμματα να μελετήσουν τις εισηγήσεις και να υποβάλουν τις προτάσεις τους". Αυτά τονίζονται σε σχετική ανακοίνωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται επίσης ότι τα κείμενα των εισηγήσεων δόθηκαν μόλις πέντε μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, όταν ήταν ήδη έτοιμα πριν από μερικούς μήνες. Η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου καθορίστηκε από τον νομάρχη και την πλειοψηφία του εντελώς αυθαίρετα χωρίς συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω συνέδριο είχε προταθεί από τον νομάρχη Κ. Παπαδόπουλο,λίγους μήνες πριν τις νομαρχιακές εκλογές και με παρέμβαση τότε του νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Μιχάλη Σπυριδάκη είχε αναβληθεί για μετά τις εκλογές. Οι κύριοι λόγοι που επέβαλαν την αναβολή κατά τον Μ. Σπυριδάκη ήταν ότι το συνέδριο θα μπορούσε να πάρει χαρακτήρα προεκλογικής φιέστας, ενώ οι όποιες αποφάσεις του δε θα δέσμευαν το νέο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η ΝΑΣ προσθέτει στην ανακοίνωσή της, ότι με τον τρόπο που προχωρεί στην οργάνωση του συνεδρίου ο νομάρχης, δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα εξελιχθεί σε φιέστα προβολής των γνωστών κυβερνητικών και όχι μόνο θέσεων, που αντί να λύσουν τα προβλήματα, τα όξυναν ακόμα περισσότερο. Η ΝΑΣ, με τις παρεμβάσεις της, θα προσπαθήσει να προβάλει την αναγκαιότητα της παραγωγικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του νομού, σε αντίθεση με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, για μετατροπή του σε χώρο παροχής υπηρεσιών και ορμητήριο του διεθνούς κεφαλαίου για διείσδυση στις γειτονικές χώρες.

Το συνέδριο αρχίζει την Παρασκευή το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της HELLEXPO με πρώτη θεματική ενότητα "Γεωργία - Κτηνοτροφία και Αλιεία". Το Σάββατο θα συζητηθούν τα θέματα "Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια", "Δίκτυα - Υποδομές και Περιβάλλον", "Πολιτισμός - Τουρισμός" και "Βιομηχανία - Οικονομική Ανάπτυξη". Τέλος, την Κυριακή το πρωί θα συζητηθεί η θεματική ενότητα "Παιδεία, Νεολαία και Αθλητισμός".

ΠΟΕΔΗΝ
Εχουν δίκιο οι ασφαλισμένοι

Φαρισαϊσμοί από τον υπουργό Υγείας

Την τακτική των προκατόχων του συνεχίζει ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας,που επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες που έχει στο σύνολό της η κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων. Με αφορμή ρεπορτάζ που πρόβαλε προχτές το "Μέγκα" για τον "Ευαγγελισμό", μετά την έρευνα σε 59 νοσοκομεία που έκανε και παρουσίασε η ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών), ο υπουργός δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του καναλιού ότι τέτοιες εικόνες είναι πρωτοφανείς και προσβάλλουν το κοινό αίσθημα. Μάλιστα, ο Λ. Παπαδήμας ζήτησε να διενεργηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)! Με το αίτημά του συμφώνησε και ο πρόεδρος του "Ευαγγελισμού" Φ. Μήτσης.Αργότερα, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα (σ.σ. δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σ' αυτά) και είπε ότι το υπουργείο μελετά το θέμα.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε χτεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων αμαυρώνεται όχι από την ποιότητα των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά εξαιτίας των κακών συνθηκών στο επίπεδο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και των συμπληρωματικών λειτουργιών των νοσοκομείων. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, οι επισημάνσεις και η δυσαρέσκεια των χρηστών των υπηρεσιών υγείας είναι απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς δεν απολαμβάνουν τις συνθήκες που δικαιούνται κατά την παραμονή τους στα νοσοκομεία. Οσον αφορά το κόστος των παρεμβάσεων για τη βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι δεν είναι μεγάλο, αντίθετα απαιτείται σύγχρονη οργάνωση και βούληση για να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενη η Ομοσπονδία στο θέμα της καθαριότητας των νοσοκομείων, επισημαίνει ότι αν και δεν ήταν πάντα στο καλύτερο δυνατό σημείο, έχει υποβαθμιστεί με την εκχώρησή της στα ιδιωτικά συνεργεία. "Είναι άλλωστε το σημείο της έρευνας που δικαίως οι πολίτες έχουν την πλέον αρνητική εικόνα", υπογραμμίζει.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθεί αυτή η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να φανεί το τεράστιο επιστημονικό έργο που επιτελείται.

Δεν ήξερε τίποτα, λέει...

Βγήκε λοιπόν στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Λανδράκης και είπε τη γνώμη του για το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο "Ρ" σχετικά με την υπόθεση της δασικής έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας, που χαρίζεται στην εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ για να ρίξει αρκετούς τόνους τσιμέντου.

Ο δήμαρχος είπε πολλά. Για την ανάγκη τουριστικής αξιοποίησης του χώρου, για φτηνό εισιτήριο μόνο για τους Γλυφαδιώτες (!) και άλλα τέτοια "όμορφα". Με τον τρόπο του δηλαδή, έδειξε να μη διαφωνεί ουσιαστικά με την απόφαση του Δασαρχείου και τις προθέσεις της ΕΣΤΡΕΛΙΑ.

Ανάμεσα όμως σε άλλα, είπε και κάτι που πρέπει να διευκρινίσει. Οτι, δηλαδή, η απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά έφτασε στα χέρια του μόλις προχτές. Ελα όμως που το ίδιο το έγγραφο διαψεύδει το δήμαρχο... Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Η απόφαση του Δασαρχείου έχει ημερομηνία 20.11.98. Την ίδια μέρα εστάλη στους εξής αποδέκτες (σύμφωνα με το έγγραφο): υπουργείο Γεωργίας Γενική Γραμματεία Δασών, Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Αττικής, Διεύθυνση Δασών Πειραιά, Δασονομείο Πειραιά, Δήμος Γλυφάδας και "Εστρέλια Τουριστική ΑΕ".

Μάλιστα, δίπλα από τον αποδέκτη Δήμο Γλυφάδας υπάρχει και η ένδειξη: Για την ανάρτηση επί ένα (1) μήνα στον πίνακα ανακοινώσεων και την αποστολή σε μας του αντίστοιχου αποδεικτικού...

'Η ο δήμαρχος λοιπόν λέει ψέματα και ήταν γνώστης του θέματος από το Νοέμβρη (αν και θα έπρεπε να ήταν από το καλοκαίρι του '98, όταν η εταιρία παρουσίασε τη μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο) ή δε δίνει ιδιαίτερη σημασία στα έγγραφα που αναρτούν οι υπάλληλοί του στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου του. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, ο δήμαρχος πρέπει να δώσει εξηγήσεις...

Ελεγχος στις συμβάσεις για έργα

Από το μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσουν τα ζητήματα που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων για έργα στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ύδατος, καθώς κατατέθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για επεξεργασία, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη από τους φορείς που εμπλέκονται στην ανάθεση αυτών των έργων.

Συγκεκριμένα, στο Ε Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τον τίτλο: "Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεων φορέων, οι οποίοι λειτουργούν στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την οδηγία 92/13/ΕΟΚ".

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο - ακύρωση της κάθε σύμβασης του φορέα που τις αναθέτει, αλλά και επιδίκαση αποζημίωσης, ασφαλιστικά μέτρα και κύρια αγωγή. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται πως για την παροχή της προσωρινής δικαστικής προστασίας αρκεί ακόμη και η απλή πιθανολόγηση παράβασης κανόνα εσωτερικής ή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ετσι, κάθε ενδιαφερόμενος που έχει ή είχε συμφέρον να του ανατεθεί συγκεκριμένη σύμβαση από τους τέσσερις φορείς που αναφέραμε μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό ότι έχει υποστεί ή πιθανόν να υποστεί βλάβη από παράβαση της εσωτερικής ή κοινοτικής νομοθεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ