Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεγχος στις συμβάσεις για έργα

Από το μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα περάσουν τα ζητήματα που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων για έργα στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ύδατος, καθώς κατατέθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για επεξεργασία, με το οποίο γίνεται προσπάθεια να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη από τους φορείς που εμπλέκονται στην ανάθεση αυτών των έργων.

Συγκεκριμένα, στο Ε Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τον τίτλο: "Δικαστική προστασία κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεων φορέων, οι οποίοι λειτουργούν στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την οδηγία 92/13/ΕΟΚ".

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο - ακύρωση της κάθε σύμβασης του φορέα που τις αναθέτει, αλλά και επιδίκαση αποζημίωσης, ασφαλιστικά μέτρα και κύρια αγωγή. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται πως για την παροχή της προσωρινής δικαστικής προστασίας αρκεί ακόμη και η απλή πιθανολόγηση παράβασης κανόνα εσωτερικής ή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ετσι, κάθε ενδιαφερόμενος που έχει ή είχε συμφέρον να του ανατεθεί συγκεκριμένη σύμβαση από τους τέσσερις φορείς που αναφέραμε μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό ότι έχει υποστεί ή πιθανόν να υποστεί βλάβη από παράβαση της εσωτερικής ή κοινοτικής νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ