Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Κοινωφελές έργο αντί για ποινές

Οι ποινές που στερούν την ελευθερία μπορούν να μετατραπούν σε ποινές παροχής κοινωφελούς έργου ακόμη και με μεταγενέστερη αίτηση του καταδικασθέντα προς το δικαστήριο και όχι απαραίτητα με την αρχική καταδικαστική απόφαση, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα εναντίον απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, σύμφωνα με την οποία μετατράπηκε ποινή φυλάκισης σε ποινή παροχής εργασίας, (άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα).

Ειδικότερα, το Πλημμελειοδικείο είχε αποδεχτεί αίτηση του Δ. Χ., ο οποίος καταδικάστηκε σε συνολική φυλάκιση 17 μηνών για διάφορα αδικήματα και στη συνέχεια μετέτρεψε την ποινή του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εργαζόμενος σε υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ρέντη.

Ο Αρειος Πάγος πήρε υπόψη το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και τις διατάξεις των νόμων 2408/1996 και 2479/1997 και τελικά δέχεται ότι, όταν επιβάλλεται περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από ένα μήνα και έχει μετατραπεί σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο, η μετατροπή σε ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας, είναι δυνατή όχι απαραίτητα με την αρχική απόφαση, αλλά μπορεί να γίνει και με μεταγενέστερη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ