Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι μαθητές αντιστέκονται στην τρομοκρατία

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων, παρά τα μέτρα καταστολής που έχει πάρει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της, ακόμα και αιρετούς δημάρχους του κόμματός της. Οι μαθητές της Μακεδονίας και της Θράκης προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που οργανώνονται την Παρασκευή 15 Γενάρη σχεδόν σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη 13 Λύκεια τελούν υπό κατάληψη, ενώ χτες σε αποχή και αποκλεισμούς δρόμους προχώρησαν οι μαθητές οχτώ σχολείων. Συγκεκριμένα σε κατάληψη βρίσκονται το 2ο λύκειο Ηλιούπολης, το 2ο Συκεών, 1ο και 2ο Καλαμαριάς, το λύκειο Μενεμένης, ΤΕΕ Ευόσμου, ΕΠΛ Νεάπολης, 23ο, 19ο, 17ο, 13ο, 26ο Θεσσαλονίκης και το 1ο νυχτερινό Γυμνάσιο. Αποχή πραγματοποίησαν το 1ο Συκεών, 2ο και 3ο Ανω Τούμπας. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν το 1ο και 7ο Καλαμαριάς και τα τέσσερα λύκεια της περιοχής Χαριλάου. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει οριστεί για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Κόντρα στην απόφαση των μαθητών να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, παίρνουν θέση οι διευθυντές των σχολείων και ορισμένοι γονείς, κυρίως των κλαδικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιστρατεύονται και υπάλληλοι δήμων, προκειμένου να το παίξουν "αγανακτισμένοι". Πολύ περίεργα τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων που τάσσονται κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, καλούν σε ενεργοποίηση μόνο γονείς αρωγούς στην τρομοκρατική επιχείρηση που εκτυλίσσεται. Ετσι καταφέρνουν να στήσουν το κατάλληλο σκηνικό για τα ΜΜΕ, προκαλώντας επεισόδια έξω απ' τα σχολεία, κόβοντας αλυσίδες και γκρεμίζοντας πόρτες. Η πλειοψηφία, όμως, των γονιών παραμένει στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών. Ετσι χτες η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας, με ανακοίνωσή της, δήλωσε δημόσια τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κι ολοένα δυναμώνουν.

Συνεργεία του δήμου στη Νεάπολη, κατόπιν εντολής του δημάρχου, νωρίς χτες τα ξημερώματα πήγαν και ξήλωσαν όλες τις πόρτες από τις εισόδους του ΕΠΛ, προκειμένου να εμποδίσουν τη συνέχιση της κατάληψης. Μάλιστα, γονείς καταγγέλλουν πως στην περίοδο των γιορτών ο δήμαρχος Νεάπολης είχε καλέσει σύσκεψη με στόχο την αναχαίτιση των καταλήψεων.

Στο 2ο Λύκειο Ανω Τούμπας ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία επικαλούμενος προφορική εντολή εισαγγελέα, προκειμένου να εμποδίσει τους μαθητές να προχωρήσουν σε κατάληψη, υλοποιώντας την απόφαση της ΓΣ. Τελικά, οι μαθητές έκαναν αποχή και υποσχέθηκαν κλιμάκωση των αντιδράσεών τους.

Στο 3ο λύκειο Ανω Τούμπας ορισμένοι γονείς έχουν καταλάβει το σχολείο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρίσκονται σε διαρκή αποχή από τα μαθήματα. Χτες εξάλλου απέκλεισαν το δρόμο. Στο 23ο της Κασσάνδρας "αγανακτισμένοι" γονείς επιδίωξαν να σπάσουν τις αλυσίδες και να προκαλέσουν επεισόδια, προκειμένου να υπάρξει επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία περιπολούσε ανά πεντάλεπτο. Στο μεταξύ μερίδα καθηγητών ξήλωσε τις πόρτες του 4ου ΤΕΕ Σταυρούπολης προκειμένου να εμποδίσει την ανακατάληψη του σχολείου από τους μαθητές.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη αντίστοιχη είναι η εικόνα, ενώ πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια θα γίνουν σε Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Κατερίνη, Γιαννιτσά, Βέροια, Σέρρες και Κοζάνη.

  • Στην Κατερίνη αποχή από τα μαθήματα πραγματοποίησαν οι μαθητές και των οχτώ λυκείων της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την παρεμπόδιση διεξαγωγής των γενικών τους συνελεύσεων. Επίσης, απέκλεισαν το δρόμο έξω από το σχολικό συγκρότημα των τεσσάρων ΤΕΕ - ΤΕΛ.
  • Στη Βέροια σε σύνολο έξι λυκείων, τα τέσσερα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Υπό κατάληψη τελεί το 1ο Ενιαίο Λύκειο ενώ αποχή από τα μαθήματα έκαναν οι μαθητές του 2ου, 3ου και 4ου λυκείου. Στα Γιαννιτσά σε σύνολο 7 σχολείων, δύο τελούν υπό κατάληψη ενώ άλλα τρία έχουν πάρει απόφαση κατάληψης, αλλά παρεμποδίζονται από λυκειάρχες και τρομοκράτες "γονείς".
  • Στις Σέρρες προχώρησαν σε κατάληψη οι μαθητές του 6ου και 7ου Ενιαίου Λυκείου, του 1ου και 2ου ΤΕΕ και του 1ου και 2ου ΤΕΛ.
  • Στη Νάουσα δύο λύκεια (2ο ΤΕΕ και 3ο Ενιαίο) τελούν υπό κατάληψη ενώ σε αποχή προχώρησαν οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ και του ΕΠΛ.
  • Στην Καβάλα αυξήθηκε ο αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων, αφού μετά το ΕΠΛ μπήκαν το 2ο και 5ο λύκειο και το 4ο γυμνάσιο. Στο 5ο λύκειο χθες, αστυνομικοί πήραν στοιχεία μαθητών κατόπιν υπόδειξης μικρής ομάδας γονέων.
  • Στη Δράμα ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο 1ο λύκειο Δράμας και στο λύκειο Δοξάτου.
  • Στην Κομοτηνή αποχή πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου και 3ου ΤΕΛ.@ΣτηΦλώρινα και τα τρία λύκεια τελούν υπό κατάληψη. Αντίστοιχα και στην Πτολεμαϊδα,τέσσερα στα τέσσερα σχολεία, ενώ στην Κοζάνη σε κατάληψη βρίσκεται το ΕΠΛ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ