ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτω τα χέρια!

Α ΡΕ "ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΟΙ","γονείς" αλλά και... τέκνα του "κοινωνικού αυτοματισμού", που φάγατε και... "ξύλο επί χούντας", όπως έλεγε κάποιος αγανακτισμένος χτες, έξω από κατειλημμένο σχολείο!

***

Πήρατε πρωί πρωί την "Αυριανή" σας, πρασινο-κύριοι και πρασινο- κυρίες; Φτιαχτήκατε και ντοπαριστήκατε καλά καλά με μια γερή δόση εκσυγχρονιστικού φασισμού και τρέξατε έξω από τις πόρτες των λυκείων;

***

Τέτοια "πανηγύρια", για να βγάλετε τον τραμπουκο-ΠΑΣΟΚο που κρύβετε μέσα σας είχατε να δείτε εδώ και δέκα χρόνια. Ετσι δεν είναι;

***

Τι έγινε, δεν πήγατε στη δουλιά όπως κάθε μέρα; Προφανώς καμιά θεσούλα στο δημόσιο θα έχουμε, ε; Από κείνες τις "βολευτικές". Ο προϊστάμενος θα καταλάβει άλλωστε. Κι αυτός... "δικός μας είναι", εκσυγχρονιστής!

***

Με ποιους πήγατε να τα βάλετε; Με τους μαθητές; Σας έβαλε γυαλιά παραμόρφωσης ο Σημίτης και βλέπετε τα παιδιά σαν "μιάσματα", που σας χαλάνε την όμορφη εκσυγχρονιστική ειρήνη;

***

Δεν ανοίγετε λιγάκι τα μάτια σας; Αν όντως αγωνιάτε για τα παιδιά σας -αν είστε γονείς μαθητών- καλά θα κάνετε να ασχολείστε με το μέλλον που τους ετοιμάζουν. Με το λάκκο τον οποίο τους ανοίγουν και θα πέσετε κι εσείς μέσα. Για σοβαρευτείτε. Αντε, γιατί το παρακάνατε!

***

ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ τους αγώνες των αγροτών με αυτούς των μαθητών θέλει το ΚΚΕ, ανακάλυψε χτες ο αναπληρωτής Ρέππας, Γ. Νικολάου, στο πρες - ρουμ! Εκπληκτικό εύρημα, μπράβο σας.

***

Μόνο που δε χρειάζεται να μπει στον κόπο το ΚΚΕ. Αν μη τι άλλο, αυτή την "καλή υπηρεσία" την προσφέρει αφειδώς η κυβέρνησή σας και ο πρωθυπουργός προσωπικά. Ετσι, όπως πάμε, σε λίγο καιρό, ολοι θα έχουν βγεί και θα ενωθούν στους δρόμους φωνάζοντας.

Η προπαγάνδα του φασισμού

Μόνο σε φασιστικά καθεστώτα συναντά κανείς την αντίληψη που πλασάρει η κυβέρνηση Σημίτη, ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να υποχωρήσει απέναντι στους μαθητές γιατί - άκουσον άκουσον - θα πέσει η κυβέρνηση! Μόνο κυβερνήσεις που δεν έχουν την παραμικρή λαϊκή ανοχή και τους έχουν τελειώσει τα λαϊκά ερείσματα, μόνο κυβερνήσεις, δηλαδή, που αισθάνονται ή είναι εντελώς ανίσχυρες, μπορούν να επιστρατεύουν τέτοια προπαγανδιστικά εκτρώματα. Φυσικά, αλλού είναι το ζήτημα. Η κυβέρνηση Σημίτη όντως γνωρίζει πολύ καλά ότι ο λαός έχει τη χειρότερη γνώμη για την πολιτική της και τείνει, αν δεν έχει γίνει ήδη, να γίνει η πιο λαομίσητη κυβέρνηση. Ακριβώς, γιατί είναι η κυβέρνηση που εφαρμόζει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική την τελευταία 25ετία και έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα λαϊκά στρώματα.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, φοβάται ότι η τυχόν υποχώρησή της θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της. Ομως, αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει για πολύ. Το μέλλον της είναι προγραμμένο. Αργά ή γρήγορα θα υποχωρήσει κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών ανομημάτων της. Θα τσακιστεί κάτω από τη λαϊκή οργή και τον παλλαϊκό αγώνα και δεν πρόκειται να τη σώσουν οι αυταρχικές και τρομοκρατικές πρακτικές και μεθοδεύσεις.

Κραυγαλέες αντιφάσεις

Οσοι πανηγύριζαν πριν μερικές μέρες και επαναλάμβαναν μονότονα πως η μεγάλη άνοδος του χρηματιστηρίου φανερώνει και καταδείχνει τη θετική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, ιδιαίτερα, της ΟΝΕ και του νέου νομίσματος, τι λένε τώρα; Η χτεσινή, θεαματική βουτιά φανερώνει τα ακριβώς αντίθετα;

Οχι, εμείς δε θεωρούμε σωστά, ούτε το πρώτο ούτε και το δεύτερο. Σημειώνουμε, όμως, τις κραυγαλέες αντιφάσεις κάποιων άλλων...

Στο πλευρό των παιδιών τους

"Η κατάληψη είναι μια παράνομη πράξη και η πολιτεία, είναι βέβαιο ότι θα πράξει δύο πράγματα:

- ή να διατάξει το άνοιγμα του σχολείου

- ή να ανακοινώσει το χάσιμο της χρονιάς

Σκεφτείτε, σκεφτείτε μόνο το συμφέρον σας.

Προλάβετε τώρα αυτά που ούτως ή άλλως η πολιτεία θα πράξει αργότερα.

Είμαστε μαζί σας".

Υπογραφή: "Πρωτοβουλία Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Υμηττού".

Δεν παίρνουμε όρκο, βέβαια, ότι η υπογραφή της προαναφερόμενης προκήρυξης - απόσπασμα της οποίας δημοσιεύουμε - ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν γονείς που δέχονται να παίξουν το ρόλο του εισαγγελέα ή του δεσμοφύλακα της κυβερνητικής πολιτικής και, μάλιστα, χάριν μιας πέρα για πέρα άδικης υπόθεσης και ενάντια σ' ένα δίκαιο αγώνα, που κάνουν τα ίδια τα παιδιά τους, για το δικαίωμά τους στη μόρφωση και το μέλλον τους. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν γονείς που συμφωνούν ή δικαιολογούν τις αυταρχικές και τρομοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης. Ακόμη και όσοι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, έχουν τις δικές τους απόψεις και θέσεις για τις καταλήψεις και τις μορφές πάλης, που αποφασίζουν οι μαθητές, ξέρουν καλά ότι η θέση τους είναι δίπλα στα παιδιά τους, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, συζητώντας μαζί τους και βοηθώντας στην περιφρούρηση των αγώνων τους.

Μία και μόνη είναι η θέση των γονιών, στο πλευρό των παιδιών τους. Η κυβέρνηση ας αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της...

Προς Μανώλη Καψή

Εάν θέλει ο παρουσιαστής του μεσημεριανού "μαγκαζίνο" του ΣΚΑΪ να υπερασπίζεται και να προβάλλει τη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, δικαίωμά του και ας το κάνει. Στα ίσα και καθαρά, όμως, και όχι επιχειρώντας να βάλει "τρικλοποδιές" σε παιδιά 15 και 16 χρόνων και "παίζοντας" τον ...ραδιοφωνικό τους κηδεμόνα.

Για ορισμένα δε απ' όσα είπε χτες το μεσημέρι, σημειώνουμε τα εξής:

Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση οδηγεί ετσιθελικά και βίαια δεκάδες χιλιάδες μαθητές στον Καιάδα των λεγόμενων ΤΕΕ, χωρίς καμιά ουσιαστική μόρφωση και με κλειστές τις πόρτες, για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Πριμοδοτεί την ιδιωτική παραπαιδεία - όπως έχει αποδείξει ήδη η ζωή - κάνοντας την παιδεία, πολύ περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα, δικαίωμα και προνόμιο των εχόντων και κατεχόντων.

Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έχει παραδεχτεί πως η κυβερνητική μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις εξελίξεις που φέρνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η ΟΝΕ, αφού θα πρέπει οι σημερινοί μαθητές και οι αυριανοί πολίτες να είναι έτοιμοι να κάνουν τρεις, τέσσερις και πέντε δουλιές (πρόσφατη ομιλία Γερ. Αρσένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Αλλωστε, η λεγόμενη μεταρρύθμιση αποτελεί μια συγκεκριμενοποίηση των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" (φανταζόμαστε ξέρει τι είναι η τελευταία ο παρουσιαστής του ΣΚΑΪ...) και μπορεί να το καταλάβει ο καθένας, με μια απλή ανάγνωση των δύο κειμένων.

Ας το πάρουν απόφαση

"Η κρίση στα σχολεία που είχε σαν αφορμή την εφαρμογή του Νόμου 2525/97 πήρε υπερβολικές διαστάσεις, λόγω της εκμετάλλευσης της αγωνίας, των φόβων, της ανησυχίας, της άγνοιας, της παραπληροφόρησης μαθητών και γονέων".

Το απόσπασμα είναι από μια ανακοίνωση, που υπογράφεται από κάποιους, ανώνυμους "εκπροσώπους συλλόγων γονέων και ενώσεων γονέων της διευρυμένης νομαρχίας Αθηνών" και έφτασε στις εφημερίδες, μέσω του φαξ της Νομαρχιακής Α Αθήνας του ΠΑΣΟΚ.

Και μόνον αυτό το γεγονός, βέβαια, είναι αποκαλυπτικό των πρακτικών που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, αλλά δεν το δημοσιεύουμε για το λόγο αυτό. Θέλουμε να σταθούμε σ' αυτό καθ' αυτό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών γίνονται όχι με αφορμή, αλλά ακριβώς ενάντια στο Νόμο 2525/97. Γίνονται επειδή ξέρουν και καταλαβαίνουν ότι ο νόμος αυτός κάνει το δημόσιο σχολείο ακόμη χειρότερο και τους καταδικάζει σε "καταρτίσιμους" και "απασχολήσιμους" διαρκείας. Γίνονται, γιατί διεκδικούν ένα σχολείο αντάξιό τους και δεν πάει άλλο, με τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές των κυβερνώντων. Ας το πάρουν απόφαση.

Δύο τίτλοι - δύο κόσμοι

"Η επανάσταση των γονέων" ("Καθημερινή") - "Καμαρώνουμε για τον αγώνα των παιδιών μας" ("Ριζοσπάστης"). Δύο χαρακτηριστικοί χτεσινοί τίτλοι που προκαλούν αυθόρμητους συνειρμούς και συγκρίσεις. Δύο κόσμοι, δύο διαμετρικά αντίθετες θεωρήσεις, δύο διαφορετικά "στρατόπεδα". Από τη μια, η έκφραση της - επιτέλους! - ικανοποίησης για την κινητοποίηση των "αγανακτισμένων", εγκάθετων, ασφαλιτών και προβοκατόρων ενάντια στη γνήσια εξέγερση των μαθητών. Από την άλλη, η υπερηφάνεια και συμπαράσταση σε ένα όμορφο και κυρίως δίκαιο αγώνα για το μέλλον. Από τη μια, ο φόβος απέναντι στα νεανικά όνειρα, που καίνε και πυρπολούν στα σκοτάδια της μοιρολατρίας και του βολέματος. Από την άλλη, η ανάδειξη του αγωνιστικού παραδείγματος των μαθητών, η ανάγκη να πιάσουν τόπο τα μαθήματα αξιοπρέπειας και ενωμένης πάλης, ώστε να ανοίξουν δρόμους και να σημειώσουν συμφέρουσες για το λαό κατακτήσεις.

Από τη μια, οι οπαδοί και κήρυκες του "διαίρει και βασίλευε" προς όφελος των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης. Από την άλλη, η φωνή που ενώνει για τα κοινά συμφέροντα ενάντια στον κοινό εχθρό. Από τη μια, οι μόνιμοι υποστηρικτές και προπαγανδιστές των συντηρητικών, οπισθοδρομικών, αντιδραστικών και αντιλαϊκών λύσεων. Από την άλλη, η σθεναρή αντίσταση σε όλα αυτά, η προσδοκία και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Από τη μια, η αντίδραση, από την άλλη, η πρόοδος και η ανατροπή του σάπιου συστήματος.

Οι εργαζόμενοι και βέβαια οι γονείς μπορούν αβίαστα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ο "Μορμόλης"

Εκβιασμούς

και απειλές

καινούριες

εκτοξεύει,

καθώς η πάλη

των παιδιών

φουντώνει

και θεριεύει,

(από τη μια

το φρόνημα

κι από την άλλη

η χλεύη)!

Εκβιασμοί

και απειλές:

"Θα μείνετε

πια όλοι",

τρομοκρατία

ασύστολη,

στον κρόταφο

πιστόλι,

(θαυμάστε τον,

θαυμάστε τον,

τον υπουργό

Μορμόλη)!

Ο οίστρος

Οι ευθύνες στην κυβέρνηση

"Από κει και ύστερα, οτιδήποτε γίνει, η λύση θα δοθεί από το λαό". Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης και έγινε χτες, μετά τη συνεδρίαση της περιβόητης "Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων" και αφού ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε τους γνωστούς αφορισμούς του ενάντια στο ΚΚΕ.

Προφανώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν εννοούσε με τη δήλωση αυτή ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει εκλογές. Αλλα πράγματα εννοεί, που κάποιοι συνάδελφοί του, τα έχουν ονομάσει παλιότερα "κοινωνικό αυτοματισμό".

Και μπορεί να πολλαπλασιαστεί τις επόμενες μέρες η δράση των διάφορων κουκουλοφόρων και των κάθε λογής προβοκατόρικων μηχανισμών, αλλά όλοι θα γνωρίζουν, πλέον, πού θα βρίσκεται η ευθύνη. Αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ