ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γεύση φράουλας και σοκολάτας

Την ευαίσθητη και συγκινητική κουβανέζικη ταινία των Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλος Τάμπο "Φράουλα και σοκολάτα" θα μεταδώσει απόψε στις 24.00 η ΕΤ - 1.Η ταινία θίγει το πρόβλημα της ανάγκης επικοινωνίας, που μέσα από αυτήν οι άνθρωποι ξεπερνούν κοινωνικά ταμπού και έρχονται ο ένας πιο κοντά στον άλλον. Στην ταινία παρακολουθούμε τη σχέση και τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' έναν περιθωριακό ομοφυλόφιλο καλλιτέχνη στην Κούβα και έναν κομμουνιστή φοιτητή. Ο Ντιέγκο είναι ο καλλιτέχνης και ο Νταβίντ, ο κομμουνιστής φοιτητής που δεν τρέφει συμπάθεια στους ομοφυλόφιλους. Μέσα από τη γνωριμία τους όμως και τη συναναστροφή τους, όλα θα αλλάξουν και με τον καιρό θα ξεπεράσουν προβλήματα και προκαταλήψεις και θα δεθούν με τους δεσμούς της αληθινής κατανόησης και φιλίας. Πρωταγωνιστούν οι Χόρχε Περουγκόρια, Βλαντιμίρ Κρους και Μίρτα Ιμπάρα.

"Ο κόμης του Μόντε Κρίστο".Περιπέτεια εποχής, σκηνοθετημένη από τον Ντέιβιντ Γκριν. Τέταρτη μεταφορά στην οθόνη του κλασικού μυθιστορήματος του Αλεξανδρου Δουμά. Ο Εντμοντ Ντάντες είναι ευτυχισμένος, αφού πρόκειται να γίνει καπετάνιος και να παντρευτεί την αγαπημένη του Μερσέντες. Ολα όμως θα αλλάξουν, όταν θα εκτοξευτούν εναντίον του ψεύτικες κατηγορίες για συνωμοσία. Θα συρθεί στα δικαστήρια, θα πάει εξορία και το μόνο που θα σκέφτεται στη φυλακή είναι να πάρει εκδίκηση. Παίζουν οι Ρίτσαρντ Τσάπερλεν, Κέιτ Μέλιγκαν, Λουί Ζουρντάν, Τόνι Κέρτις και Τρέβορ Χάουαρντ (MEGA 00.30).

"Προγεφύρωμα σφαγής".Ασπρόμαυρη αμερικανική ταινία του Λιούις Μάιλστοουν. Αμερικανοί κομάντος αποβιβάζονται στην Ιταλία σε μια επικίνδυνη αποστολή. Σκοπός τους είναι να εξουδετερώσουν ένα γερμανικό απόσπασμα, που είναι οχυρωμένο σ' ένα αγρόκτημα. Αντιπολεμική ταινία, που σκιτσάρει με ρεαλισμό την ψυχοσύνθεση των ηρώων και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους, δίνοντας την ανθρώπινη πλευρά του πολέμου. Παίζουν οι Ρίτσαρντ Κόντε, Ντάνα Αντριους, Στέρλινγκ Χολογουέι και Λόιντ Μπρίτζες (ΕΤ - 3 01.00).

Ευχές στην ΕΤ-1

Με ευχές για το μέλλον της ΕΡΤ και ένα πολύωρο ζωντανό εορταστικό πρόγραμμα, η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στην ΕΤ-1, μαζί με τους προσκεκλημένους τους, έκοψαν χτες την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Οικοδεσπότες του καλλιτεχνικού μέρους της γιορτής, ήταν οι συντελεστές της εκπομπής "Οπως μας αρέσει", Δήμητρα Γκουντούνα, Κώστας Κωβαίος και Γρηγόρης Μελάς.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, σε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις τους, ευχές για τη νέα χρονιά "έστειλαν" ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας και εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ευχήθηκε μια πιο σύγχρονη και πιο αντικειμενική ΕΡΤ, διευκρινίζοντας όμως ότι η ΕΡΤ ήδη είναι "αντικειμενική". Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε "καλό κουράγιο" στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, γιατί, όπως είπε, έχουν "δύσκολες μέρες" μπροστά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε, επίσης, ότι το ΚΚΕ "απαιτεί" να προβάλλονται ισότιμα όλες οι απόψεις από την ΕΡΤ, γιατί μόνο τότε μπορεί να φανεί πού "βρίσκεται το δίκιο". Ευχές απηύθυναν ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος,ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΝ και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

Δημιουργική χρονιά για την ΕΤ-1, αλλά και για ολόκληρη την ΕΡΤ, θεωρεί ότι ήταν το 1998 ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου,ο οποίος ευχήθηκε για το 1999 μια ισχυρή, δυνατή και ικανή ΕΡΤ, που θα μπει σε μια σωστή τροχιά στη νέα χιλιετηρίδα. Στόχος, όπως είπε, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε από τον γενικό διευθυντή της ΕΤ-1 Κωνσταντίνο Αλαβάνο,ο οποίος είπε πως ό,τι παρουσιάζεται από την ΕΤ-1 είναι δημιούργημα και επίτευγμα των εργαζομένων του καναλιού.

Στον καιρό των Τσιγγάνων

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς συναντά τον Νάσο Αθανασίου, σε μια "Εκπομπή" πλημμυρισμένη από μουσική και εικόνες. Μουσική από "τσιγγάνικες τρομπέτες" ή από συμφωνικές ορχήστρες, η οποία συνοδεύει πότε τον Γιώργο Νταλάρα και πότε τον Ιγκι Ποπ. Εικόνες από το σπίτι του Μπρέγκοβιτς, σε κάποια ακτή της Αδριατικής, από τον "Καιρό των Τσιγγάνων" και τη "Βασίλισσα Μαργκό", αλλά και από το βομβαρδισμένο Σεράγεβο.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας, γεννήθηκε στο Σεράγεβο, από Κροάτη πατέρα και Σέρβα μητέρα και είναι παντρεμένος με μουσουλμάνα. Ο συνθέτης ζωντανεύει σήμερα το μεσημέρι, μέσα από την εκπομπή του Νάσου Αθανασίου, τη βαλκανική ιδιαιτερότητα, υπό τους ήχους των βραβευμένων συνθέσεών του (MEGA 14.20).

Σκηνή από την ταινία "Φράουλα και σοκολάτα", που προβάλλει η ΕΤ-1 τα μεσάνυχτα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ