ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις
  • Καταλήψεις και αποχή από τα μαθήματα σε δεκάδες σχολεία
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο - συναυλία αύριο στη Λάρισα

Μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της περασμένης Παρασκευής, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 12.000 Θεσσαλοί μαθητές, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, συνεχίζονται, και αυτή τη βδομάδα, με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα, οι μαθητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία.

Σε δεκάδες σχολεία των πρωτευουσών και επαρχιακών πόλεων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, οι μαθητές συνέχισαν και χτες τις καταλήψεις ή την αποχή από τα μαθήματα.

Οι αποφάσεις για συνέχιση του αγώνα πάρθηκαν σε μαθητικές συνελεύσεις, όπου αναπτύσσεται ανοιχτός και γόνιμος διάλογος, εμπεδώνοντας τη γνήσια δημοκρατία της ελεύθερης έκφρασης και το πνεύμα της συλλογικότητας των αποφάσεων και της δράσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι συνελεύσεις στο 1ο Λύκειο Λάρισας,στις οποίες έγιναν ονομαστικές ψηφοφορίες,που αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης.Αμέσως μετά, οι μαθητές διαδήλωσαν, αποκλείοντας, για μια ώρα, κεντρικό δρόμο της πόλης.

Στον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι μαθητές της Θεσσαλίας εξασφαλίζουν, κάθε μέρα που περνάει, όλο και μεγαλύτερη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών, των γονιών, των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και παίρνουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη.

Δείγμα αυτής της λαϊκής συμπαράστασης και συμπαράταξης στο μαθητικό κίνημα αποτελεί και το συλλαλητήριο - συναυλία,που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.Η απόφαση για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πάρθηκε σε σύσκεψη μαζικών φορέων,που πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής, ανάμεσά τους, τουΣυντονιστικού Μαθητών,του Δήμου Λάρισας,του Εργατικού Κέντρου,τουΝομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ,της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων τηςΕΛΜΕ,της Ενωσης Γονέων κ.ά.

Στην ανακοίνωση των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, καλούνται οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όλος ο λαός της Λάρισας που αγωνιά για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών του, να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο,για να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών, να ενώσουν τη φωνή τους με τα αιτήματά τους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Τονίζεται ότι η επιτυχία του αγώνα της μαθητικής νεολαίας είναι υπόθεση όλου του λαού και καταγγέλλεται ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών.

Στην προκήρυξη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Λάρισας,υπογραμμίζεται η ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα, στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται αυτό το διάστημα η μαθητική πάλη - "φάγαμε το βόδι... στην ουρά θα κολλήσουμε!", αναφέρεται χαρακτηριστικά - και τονίζεται ότι "η κυβέρνηση καταπατά το πιο σημαντικό δικαίωμα, αυτό "της ελευθερίας της σκέψης και της απόφασης", καθώς, με εκβιασμούς και απειλές, προσπαθεί να "σπάσει" τη μαθητική ενότητα και το μαθητικό κίνημα".

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που διέδιδαν πως μετά τα συλλαλητήρια της προηγούμενης Παρασκευής οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν, οι μαθητές της Πελοποννήσου συνεχίζουν πιο αποφασιστικά και τα υπό κατάληψη σχολεία αυξάνονται συνεχώς.

  • Στην Αχαϊα 41 Γυμνάσια και Λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη.
  • Στην Κορινθία συνεχίζονται οι καταλήψεις σε 6 σχολεία στην Κόρινθο και στο Λουτράκι, ενώ ο κομματικός μηχανισμός με επικεφαλής τον διευθυντή του 1ου Λυκείου Κορίνθου Χρ. Ανδρέου κατέλαβαν το σχολείο και ανέθεσαν τη φύλαξή του σε ιδιώτες "Σεκιουριτάδες", οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες πληρώνονται με 650.000 δρχ. τη εβδομάδα (άραγε από ποια κονδύλια;) προκειμένου να κρατούν σε απόσταση τους "εχθρούς μαθητές".
  • Στη Μεσσηνία 17 Γυμνάσια και Λύκεια έχουν καταληφθεί ενώ σε άλλα 4 οι μαθητές πραγματοποιούν αποχή.
  • Στην Αρκαδία 7 σχολεία έχουν καταληφθεί όπως και 7 σχολεία στην Αργολίδα, ενώ χθες και η Λακωνία μπήκε στο χορό των κινητοποιήσεων με την κατάληψη 2 σχολείων.
  • Στη Ζάκυνθο υπό κατάληψη τελούν 4 Γυμνάσια και 7 Λύκεια και στην Κεφαλονιά συνεχίζεται η κατάληψη του Πολυκλαδικού Λυκείου.
  • Στην Ηλεία βρίσκονται σε κατάληψη 16 Γυμνάσια και Λύκεια.
Τιμούν το ρόλο τους

Ελπιδοφόρα είναι η στήριξη του αγώνα των μαθητών από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τιμώντας το ρόλο τους αρνούνται να παίξουν το ρόλο του χαφιέ και του παιδονόμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διευθυντή του Ενιαίου Λυκείου Ζαχάρως, Δημήτρη Κάγκουρα, ο οποίος απέτρεψε "αγανακτισμένους γονείς" να εισβάλουν στο σχολείο και να απωθήσουν τους μαθητές και αρνείται να ακολουθήσει τη φασιστική εγκύκλιο με την οποία το ΥΠΕΠΘ επιχειρεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών στις διωκτικές αρχές. Για τη στάση του αυτή ο Δ. Κάγκουρας τονίζει:

"Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καταστείλει το μαθητικό κίνημα χρησιμοποιεί απαράδεκτες μεθόδους.

Μια από αυτές ήταν η χρησιμοποίηση μιας ομάδας "αγανακτισμένων γονέων" οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες προσπάθησαν δύο φορές, χρησιμοποιώντας σιδερολοστούς, να σπάσουν τις αλυσίδες της πόρτας του σχολείου, να εισβάλουν στο κτίριο και να σταματήσουν την κατάληψη των μαθητών. Και τις δύο φορές η προσπάθεια αυτή αποτράπηκε χάρη στη δική μου παρέμβαση.

Θεωρώ, επίσης, χρέος μου να καταγγείλω την προσπάθεια μετατροπής των εκπαιδευτικών σε παιδονόμους με βάση μια φασιστικής φιλοσοφίας εγκύκλιο που μας απέστειλαν, η οποία μας καλεί να ζητούμε παρεμβάσεις εισαγγελέα και αστυνομίας ενάντια στους μαθητές.

Επειδή θεωρώ ότι οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διδάσκουν στη νέα γενιά τη γνώση, την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητα, αντί να παραδίδουν μαθήματα χαφιεδισμού, αρνήθηκα να εφαρμόσω αυτή την εγκύκλιο ζητώντας από τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες του.

Καταγγέλλω αυτή τη φασιστική εγκύκλιο και θεωρώ χρέος μου να δηλώσω για άλλη μια φορά πως η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονέων πρέπει να σταθεί στο πλευρό των μαθητών που παλεύουν για την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 και την αναβάθμιση της παιδείας σε όφελος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, χτίζοντας έτσι ένα ισχυρό παλλαϊκό μέτωπο παιδείας".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Επιμένουν στον αγώνα

Μέσα από ένα νέο κύκλο συνελεύσεων, που ξεκίνησε χτες, ένα ένα τα σχολεία στη Μακεδονία - Θράκη άρχισαν να ξαναμπαίνουν σε καταλήψεις. Το Συντονιστικό Σχολείων Θεσσαλονίκης έχει ήδη καλέσει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12μ, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., και στον ίδιο χώρο, οργανώνεται πανεργατικό συλλαλητήριο για την παιδεία από τη Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη χθες υπό κατάληψη τελούσαν 4 σχολεία, ενώ σήμερα αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν. Σε αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν χτες οι μαθητές των Λυκείων Ασβεστοχωρίου και 1ου Συκεών. Ενδεικτικό στοιχείο της απήχησης της πάλης των μαθητών ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αποτελούν οι 1.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε βιβλίο που άνοιξαν οι τέσσερις μαθητές - απεργοί πείνας που κατασκήνωσαν στο χώρο της Καμάρας. Η κίνησή τους ήταν συμβολική και η απεργία έληξε.

Στο πλευρό των μαθητών τάσσονται ολοένα και περισσότεροι γονείς που κατανοούν το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση. Ο Σύλλογος Γονέων του 4ου Λυκείου Καλαμαριάς καταδικάζει τα αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης, οι γονείς του 2ου Λυκείου Ανω Τούμπας ζήτησαν την απομάκρυνση του λυκειάρχη, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει, ενώ ο Δήμος Αγίου Παύλου - με ψήφισμά του - καλεί τους δημότες σε συντονισμένο αγώνα μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πήρε χθες θέση στο θέμα της ποινικοποίησης των αγώνων, τονίζοντας πως "κανένας Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να είναι αδιάφορος απέναντι στις ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες αποφάσεις της κυβέρνησης".

  • Στην Καβάλα σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του ΕΠΛ και του 2ου Ενιαίου, ενώ στο 5ο Λύκειο έγινε αποχή. Σήμερα, στις 12μ, οι μαθητές διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, ενώ θα γίνουν και μπλόκα σε δρόμους της πόλης.
  • Στη Δράμα δύο Λύκεια είναι υπό κατάληψη, στην Κομοτηνή έχουν αποφασιστεί για σήμερα αποκλεισμοί δρόμων, στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε συγκέντρωση για την ερχόμενη Πέμπτη και αποκλεισμός της Εθνικής οδού. Στην Ορεστιάδα και στην Κατερίνη χθες οι μαθητές όλων των σχολείων έκαναν αποχή, ενώ στα Γιαννιτσά δύο λύκεια βρίσκονται σε κατάληψη.
Στερεά - Εύβοια

Καθημερινά διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Στα 20 σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη στην Εύβοια την προηγούμενη βδομάδα, προστέθηκαν το Λύκειο και Γυμνάσιο Αμαρύνθου, ενώ πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι μαθητές των δύο Ενιαίων Λυκείων Αλιβερίου.

Στη Φθιώτιδα,στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν πάλι τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Λύκεια, τα 1ο και 3ο Γυμνάσια, όπως και το Πειραματικό της Λαμίας,ενώ συνεχίζουν τα σχολεία σε Δομοκό και Αταλάντη.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λάζος, έκανε γραπτή καταγγελία στον εισαγγελέα Λαμίας για τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στα σχολεία.

Σε Θήβα και Ορχομενό συνεχίζονται οι καταλήψεις, ενώ ο διευθυντής της β'βάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει τις άκαρπες προσπάθειές του για τρομοκράτηση των μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ