ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα

Πανελλαδική συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 πμ στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στου Μαξίμου, ενάντια στην "εισαγόμενη" πολιτική της φτώχειας που μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα

Μαζική "κάθοδο" στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα οι συνταξιούχοι όλης της χώρας και όλων των ταμείων, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και στην πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου,που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων.Οι απόμαχοι της δουλιάς αντιδρούν στην πολιτική της φτώχειας, των συνεχών επιθέσεων στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά βοηθήματα.

Το πρόβλημα της απόστασης οδηγεί τους συνταξιούχους της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης να πραγματοποιήσουν πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10.30πμ στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας τονίζοντας ότι "στην κοροϊδία της κυβέρνησης απαντάμε με αγώνα".

Η Συντονιστική επισημαίνει: "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενική επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα και στο εισόδημά μας". Καυτηριάζει το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που δίνει σοβαρό χτύπημα σε ασφαλιστικά δικαιώματα και επισημαίνει πως "ακόμα είμαστε στην αρχή. Μας περιμένει το μεγάλο πακέτο για το ασφαλιστικό, που δε θα αφήσει τίποτα όρθιο και που μέσα στο Γενάρη το παραπέμπουν στον κοινωνικό διάλογο". Χαρακτηρίζει το νέο κρατικό προϋπολογισμό σαν τον πιο αντιλαϊκό και φορομπηχτικό των τελευταίων χρόνων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις του 2,5% σαν "κοροϊδία, που για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους είναι 30 - 60 δρχ. τη μέρα και που μόλις καλύπτουν τα νέα τιμολόγια του ΟΤΕ".

Καταγγέλλει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να δώσει διορθωτικό ποσό για το '98 στους συνταξιούχους, έρχεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και το αρνείται. "Αυτή η πολιτική που ισοπεδώνει τα πάντα, 8ωρο, εργασιακά, ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία, πρόνοια - τονίζει - είναι εισαγόμενη. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο".

"Πλώρη" για σύμβαση έβαλε η ΟΣΝΙΕ

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα υπερκέρδη των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων

Στην καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του 1998 προχώρησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και καλεί την εργοδοτική πλευρά σε διαπραγματεύσεις στις 8 του Φλεβάρη για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ του 1999.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο όνομα της ΟΝΕ, υφίστανται παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους και προκειμένου η ίδια να διαφυλάξει το εισόδημα των εργαζομένων του κλάδου, διεκδικεί από 1/1/99 αυξήσεις 10% επί των βασικών μισθών και 3% επί των βασικών μισθών από την 1/7/99. Για την υπογραφή της ΣΣΕ - υπογραμμίζει η ΟΣΝΙΕ - θα πράξει ό,τι είναι δυνατό με στόχο να κινητοποιηθούν όλος ο κλάδος, όλα τα σωματεία. Μεταξύ άλλων, η ΟΣΝΙΕ διεκδικεί την καταβολή εφ' άπαξ ποσού ύψους 50.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται σε επιχείρηση όπου τα προηγούμενα έτη τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια δραχμές, 37,5 ώρες εργασίας (πλην ευνοϊκότερων ρυθμίσεων) χωρίς μείωση αποδοχών, δημιουργία - με δαπάνες του εργοδότη - βρεφονηπιακών σταθμών σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΟΣΝΙΕ και τα οποία προέρχονται από στοιχεία της DATAROM για το 1997, στο χώρο της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας", τα κέρδη "έσπασαν" τα ρεκόρ. Πρώτο στη λίστα έρχεται το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,που από 3.287 εκατομμύρια κέρδη το 1996, το 1997 εκτινάχτηκαν στα 5.796 εκατ. Δεύτερο στην κούρσα των κερδών έρχεται το "Υγεία" με αύξηση 53,8%. Τρίτο έρχεται το ΙΑΣΩ,ακολουθεί το EUROMEDICA...

Η ΟΣΝΙΕ σημειώνει ότι τα κέρδη αυτά είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, που με τη συνεχόμενη υποβάθμιση και συστηματική απαξίωση της δημόσιας παρεχόμενης υγείας, εξαναγκάζει όλο και περισσότερους ασθενείς να καταφεύγουν στην "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας".

Επιδοτήσεις για συνέδρια - αρχαιρεσίες

Αποφασίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών για τη διεξαγωγή συνεδρίων και αρχαιρεσιών, σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δικαιούχοι είναι οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που θα πραγματοποιήσουν εκλογοαπολογιστικά συνέδρια μέσα στο 1999.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα ΕΚ με ψηφίσαντα έως 500 μέλη θα πάρουν 500.000 δρχ. αρκεί να είναι τα μοναδικά στο νομό, ή να έχουν τα περισσότερα ψηφίσαντα μέλη εφόσον υπάρχουν και άλλα Εργατικά Κέντρα στον ίδιο νομό.

Στη συνέχεια: Τα ΕΚ από 501 - 1.000 ψηφίσαντα μέλη παίρνουν επίσης 500.000 δρχ. Από 1.001 - 5.000 παίρνουν 800.000 δρχ. Από 5.001 - 10.000 ψηφίσαντα μέλη παίρνουν 1 εκατ. δρχ. Από 10.001 - 15.000 παίρνουν 2 εκατ. δρχ. Από 15.001 - 20.000 παίρνουν 3 εκατ. δρχ. Από 20.001 - 30.000 παίρνουν 5 εκατ. δρχ. Από 30.001 - 100.000 παίρνουν 10 εκατ. δρχ. Από 100.001 και πάνω παίρνουν 30 εκατ. δρχ.

Οι Ομοσπονδίες από 501 - 1.000 μέλη παίρνουν 840.000 δρχ. Από 1.001 - 5.000 παίρνουν 1,2 εκατ. δρχ. Από 5.001 - 10.000 παίρνουν 1,8 εκατ. δρχ. Από 10.001 - 15.000 παίρνουν 3,6 εκατ. δρχ. Από 15.001 - 20.000 παίρνουν 6 εκατ. δρχ. Από 20.001 - 30.000 παίρνουν 7,2 εκατ. δρχ. Από 30.001 - 50.000 παίρνουν 12 εκατ. δρχ. Από 50.000 ψηφίσαντα μέλη και πάνω, παίρνουν 30 εκατ. δρχ.

Η αμοιβή των δικαστικών αντιπροσώπων που θα παρασταθούν στα εκλογοαπολογιστικά συνέδρια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, με λιγότερα από 500 ψηφίσαντα μέλη, μέχρι και τις 31 Δεκέμβρη 1999, θα καταβληθεί από την Εργατική Εστία.

Για τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, η Εργατική Εστία θα καταβάλει τα έξοδα των δικαστικών αντιπροσώπων για τρεις μέρες, εφόσον τα ψηφίσαντα μέλη τους είναι από 501 - 3.000. Για πέντε μέρες, θα καταβληθούν τα έξοδα των δικαστικών αντιπροσώπων για τα πρωτοβάθμια σωματεία με περισσότερα από 3.000 μέλη.

Απολύσεις στον Ιππόδρομο

Με απολύσεις τεσσάρων εκτάκτων απάντησε η διοίκηση του Ιπποδρόμου στην προσφυγή αρκετών εργαζομένων, αλλά και απολυμένων, στα δικαστήρια, προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα της ετήσιας άδειας, που φέτος δεν τους αποδόθηκε!

Και ενώ οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα δικαιώνουν τους εργαζόμενους, η διοίκηση ερμηνεύει αυτή την κίνησή τους ως "αμφισβήτηση" της σχέσης εργασίας (πρόκειται για εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση ανανεώνεται "καθ' εκάστη ιπποδρομιακή"!) και για το λόγο αυτό διέγραψε τους τέσσερις εργαζόμενους από τις καταστάσεις προσωπικού, αποκαλώντας "διαγραφή" τις απολύσεις...

Τώρα ζητά προτάσεις...

Τις προτάσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ, για την οργάνωση της ενοποίησής τους μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο αντιασφαλιστικός νόμος 2676/99, ζητά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με εγκύκλιό του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι τις 1/3/99 θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί το νέο ΔΣ και άμεσα πρέπει να σταλθούν οι προτάσεις. Επίσης, μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου θα πρέπει να έχει υποβληθεί η πρόταση για το νέο κανονισμό εσόδων και παροχών ασθένειας.

Το υπουργείο θέτει σαν "απαραίτητο μέλημα" του νέου ΔΣ, τη σύνταξη μέσα στο 1999 οικονομικής έκθεσης δεδομένων του νέου οργανισμού, για τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης.

  • Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ανακοινώνει ότι αναστέλλει τη λειτουργία του από τις 18 Γενάρη μέχρι και τις 22 Γενάρη, εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.
Υπερασπίζονται την Κυριακή - αργία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα την Κυριακή το πρωί στο κατάστημα "Virgin", οι εργατοϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων υπερασπίστηκαν μια κατάκτηση δεκαετιών, την Κυριακάτικη αργία.Οπως τόνιζαν σε καταναλωτές και εργαζόμενους του καταστήματος τα μέλη της Ενωσης, η αυθαίρετη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος όπως και άλλων καταστημάτων την Κυριακή, πλήττει ένα συλλογικό δικαίωμα των εργαζομένων, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων του εμπορίου, των πολυεθνικών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγξουν πλήρως τον κλάδο. Πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση που πρόσφατα νομιμοποίησε τις ελαστικές μορφές εργασίας, στοχεύει ακόμα παραπέρα, στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλεται ότι:"Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης σαν εντολοδόχος αυτής της συντηρητικής, αντεργατικής πολιτικής, έδωσε παράνομα και χαριστικά άδεια στην πολυεθνική "Virgin" για λειτουργία την Κυριακή. Η παράνομη αυτή ενέργεια του Νομάρχη είναι η αρχή μιας απροκάλυπτης επίθεσης για να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία. Σήμερα στον δικό μας κλάδο, αύριο σε άλλους. Υπερασπίζουμε τα κεκτημένα, με αγώνες και αίμα, δικαιώματά μας".

Συνεχίζουν στου "Κελαϊδίτη"

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζοντας το δεκαήμερο των κινητοποιήσεων που άρχισαν στις 13 Γενάρη με κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης στη Νέα Αρτάκη, οι εργαζόμενοι στις πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις "Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ και ΣΙΑ ΑΕ",που παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο των Χριστουγέννων, κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Ετσι για αύριο το σωματείο έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας και παράλληλα στις 10 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας.

Σαν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων υπήρξε η υπαναχώρηση του εργοδότη, ο οποίος υποχρεώθηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και μέρος του Νοέμβρη, αλλά και να επαναπροσλάβει δύο απολυμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ