ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 1998 έκλειναν πάνω από 10 επιχειρήσεις τη μέρα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το 1998 σημείωσαν και νέα αύξηση τα "φέσια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές

Σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ανήλθαν το 1998 οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές που πνίγουν την αγορά και σε δεκάδες χιλιάδες οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να βάλουν οριστικά λουκέτο(επέλεξαν την επίσημη διαδικασία πτώχευσης) μη αντέχοντας άλλο να σηκώνουν τα βάρη του ανελέητου ανταγωνισμού και τις συνέπειες της γενικότερης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας. Αυτή τη ζοφερή εικόνα για την κατάσταση στην ελληνική αγορά, παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Τα στοιχεία της ΕΕΤ καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποτέλεσμα της κρίσης που διέρχονται τα λαϊκά εισοδήματα.

Αναλυτικότερα, στο δωδεκάμηνο Γενάρη - Δεκέμβρη 1998:

  • Τα "φέσια" στην αγορά από ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές (αυτές που εντοπίστηκαν από τις τράπεζες) έφτασαν συνολικά τα 361,7 δισ. δραχμές. Με δεδομένο ότι το προηγούμενο δωδεκάμηνο (Γενάρης - Δεκέμβρης 1997) η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών ήταν 353,9 δισ. δραχμών, προκύπτει μια αύξηση κατά 2,21%. Ειδικότερα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε σε 98,6 δισ. δρχ. (μείωση σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 1997 κατά 2,04%) και των ακάλυπτων επιταγών σε 263 δισ. δρχ. (αυξημένες κατά 3,91% σε σχέση με το 1997).
  • Κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους ή προανάγγειλαν την απόφασή τους νακηρύξουν πτώχευση, 3.083 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν άντεξαν στο καθεστώς ασφυξίας που προκαλεί στην αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οικονομική πολιτική. Στην ουσία δηλαδή, κάθε μέρα του 1998, έκλειναν κατά μέσο όρο, πάνω από 10 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα 2.212 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης,ενώ από τα αρμόδια δικαστήρια εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις με τις οποίεςκηρύχτηκαν σε πτώχευση 871 επιχειρήσεις.

Μόνο τον προηγούμενο Δεκέμβρη τα φέσια έφτασαν τα 29,4 δισ. δρχ., αυξημένα κατά 10,9% σε σύγκριση με το Δεκέμβρη του 1997. Συγκεκριμένα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές αντιστοιχούσαν το Δεκέμβρη σε 7,5 δισ. δρχ. αυξημένες σε σχέση με το Δεκέμβρη του '97 κατά 8,5% και οι ακάλυπτες επιταγές σε 22 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση έναντι του Δεκέμβρη του '97 κατά 11,8%. Οι αιτήσεις πτώχευσης έφτασαν τον τελευταίο μήνα του χρόνου τις 282, ενώ κηρύχτηκαν 102 πτωχεύσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων

Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΠΕΚ), η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του μήνα, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική εγκύκλιο που κοινοποίησε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να θυμίσουμε ότι στην αρμοδιότητα των ΠΕΚ ανήκει ο έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο που κυμαίνεται από 350.000.001 δρχ. έως 2 δισ. δραχμές.Ο έλεγχος επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 δισ. αποτελεί αρμοδιότητα του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΘΕΚ), στο οποίο υπάγονται τα ΠΕΚ.

Στη χτεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παρέχονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται στο εξής φορολογικές υποθέσεις, ο έλεγχος των οποίων είχε ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει από υπαλλήλους εφοριών που από δω και στο εξής θα υπηρετούν στα ΠΕΚ ή σε άλλες υπηρεσίες.

Επειδή με την έναρξη λειτουργίας των ΠΕΚ (από 1.1.1999) παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλούς ελεγκτές των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οι οποίοι μετατίθενται στα ΠΕΚ, να έχουν χρεωθεί από τις ΔΟΥ αυτές αρκετές υποθέσεις για έλεγχο, με ακαθάριστα έσοδα κατά τη χρήση 1997 350.000.001 μέχρι 2 δισ. δρχ. ή μέχρι 350 εκατ. δραχμές, το υπουργείο Οικονομικών με τη χτεσινή εγκυκλιό του διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι:

  • Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει αρχίσει και έχει προχωρήσει ο έλεγχος, θα ελεγχθούν από τους υπαλλήλους οι οποίοι άρχισαν το σχετικό έλεγχο, είτε αυτοί μετατέθηκαν από 1.1.99 στα διάφορα ΠΕΚ είτε παραμένουν στις ΔΟΥ.
  • Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει προχωρήσει ο έλεγχος θα επιστραφούν στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για τις περαιτέρω ενέργειες.
  • Για τα διάφορα έγγραφα ερωτήματα, αιτήσεις κλπ. φορολογούμενων, που έχουν χρεωθεί οι ελεγκτές, για την απάντηση των οποίων απαιτείται έλεγχος οποιασδήποτε μορφής, ο έλεγχος αυτός θα διενεργηθεί το αργότερο μέχρι 28.2.99 από τους υπαλλήλους που τα έχουν χρεωθεί και ήδη έχουν μετατεθεί στα ΠΕΚ, παράλληλα με τον έλεγχο των υποθέσεων που θα χρεωθούν από τα ΠΕΚ.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος

Το αντικείμενο εργασιών καθώς επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος στην Ελλάδα ορίζονται με πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, ανατίθεται στην Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων η αρμοδιότητα να παρέχει σε ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού στόχου, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος. Βασική προϋπόθεση χορήγησης άδειας λειτουργίας είναι οι εταιρίες αυτές να διαθέτουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατ. δρχ., που καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Το εν λόγω κεφάλαιο καλύπτει την ίδρυση μέχρι 5 υπηρεσιακών μονάδων. Για κάθε επιπλέον μονάδα απαιτείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. δρχ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι δραστηριότητες των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος περιλαμβάνουν την αγορά ξένων τραπεζογραμματίων και επιταγών (ταξιδιωτών, τραπεζικών, προσωπικών και ευρωεπιταγών) καθώς και την πώληση τραπεζογραμματίων και ταξιδιωτικών επιταγών, μέχρι του ορίου που ισχύει χωρίς δικαιολογητικά.
  • Τα ανταλλακτήρια μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος και να χορηγούν δραχμικές προκαταβολές. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ανταλλακτήρια έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης για την ταχεία μεταφορά κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρίες ανταλλακτηρίων να αγοράζουν ξένα τραπεζογραμμάτια από τις εξουσιοδοτημένες τράπεζες και από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι την αποκατάσταση του ορίου αποθέματος που ισχύει για κάθε εταιρία.

Τα ανταλλακτήρια μπορούν να τηρούν λογαριασμούς συναλλάγματος, οι οποίοι πιστώνονται με τις αγορές επιταγών (ταξιδιωτικών, προσωπικών, τραπεζικών, ευρωεπιταγών) και ξένων τραπεζογραμματίων και χρεώνονται με την πώληση ταξιδιωτικών επιταγών και ξένων τραπεζογραμματίων.

Τέλος, η πράξη του διοικητή της ΤτΕ προβλέπει ότι σε κάθε μονάδα (ανταλλακτηρίου) και σε εμφανές σημείο θα αναγράφονται κάθε εργάσιμη μέρα σε αναλυτικό πίνακα οι χρησιμοποιούμενες ισοτιμίες, οι οποίες θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις εταιρίες, καθώς και τα ποσά ή τα ποσοστά των τυχόν εισπραττομένων προμηθειών που επίσης θα διαμορφώνονται ελεύθερα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στις 12.000 δρχ. η νέα μετοχή

Στην τιμή των 12.000 δραχμών ανά μετοχή θα διατεθούν στους μετόχους της Τράπεζας Εργασίας οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν στα πλαίσια της προγραμματιζόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, στην οποία υπενθυμίζεται ακόμη ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για τις 25 του τρέχοντος μήνα, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου:

  • Με την κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και την έκδοση και δωρεάν διανομή στους μετόχους 3 νέων μετοχών για κάθε 10 που κατέχουν.
  • Με την έκδοση νέων μετοχών που θα δοθούν στους μετόχους κατ' αναλογία 3 νέες μετοχές για κάθε 10 που κατέχουν, με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών 12.000 δρχ. ανά μετοχή.

Με τον παραπάνω τρόπο, μέτοχος που έχει 10 μετοχές και εφόσον ασκήσει πλήρως το δικαίωμά του, καταβάλλοντας συνολικά 36.000 δρχ. θα έχει μετά την αύξηση 16 μετοχές. Με την προγραμματιζόμενη αύξηση τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. δρχ. από 113 που ανέρχονται σήμερα.

Συμπόσιο αφιερωμένο στο "Μεσογειακό Επιχειρείν"

Αρχισαν χτες σε ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή, 24 Γενάρη, οι εργασίες του Ελληνο - Ιταλικού Συμποσίου, που οργανώνει το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο για όλη την Ελλάδα και έχει στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλήνων και Ιταλών επιχειρηματιών σε όλους τους τομείς. Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που έχουν προγραμματίσει να συζητηθούν στο συμπόσιο - το οποίο είναι αφιερωμένο στο "Μεσογειακό Επιχειρείν" - είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΕΥΡΩ στην ελληνική βιομηχανία, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ισχύον κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στην Αθήνα ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, το φορολογικό σύστημα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο τουρισμός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τράπεζες μετά τις εξαγορές κλπ.

Χτες, πρώτη μέρα των εργασιών, συζητήθηκαν οι θεματικές ενότητες "Η ελληνική βιομηχανία στη ζώνη του ΕΥΡΩ" και "Κοινωνική ασφάλιση - παρόν και μέλλον", ενώ σήμερα θα γίνει συζήτηση πάνω στις θεματικές ενότητες: "Αθήνα 2004 & μεγάλα έργα", "Το διεθνές εμπόριο στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά" και "Το φορολογικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".Παρεμβάσεις στις επιμέρους ενότητες των θεμάτων, που έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν, έκαναν ή θα κάνουν υπουργοί και υφυπουργοί των υπουργείων Ανάπτυξης, Μεταφορών - Επικοινωνιών, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, ΕΘνικής Οικονομίας και Γεωργίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα επιτόκια χορηγήσεων για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, ακολουθώντας το χορό μείωσης των επιτοκίων που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Κύπρου μείωσε από χτες κατά 1,75% μονάδες το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (από 15,50% σε 13,75%), ενώ παράλληλα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια καταθέσεων (κυμαίνονται από 7% μέχρι και 10,5%), όσο και των άλλων κατηγοριών χορηγήσεων.

ΑΥΞΗΣΗ 44,07% παρουσίασε το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της XIOSBANK το 1998. Συγκεκριμένα το ΧΙΟSΚεφάλαιο παρουσίασε απόδοση 13,28% (έναντι 11,64% του μέσου όρου της αγοράς), ενώ 10,94% ήταν η ετησιοποιημένη απόδοση του XIOS "12". Ιδιαίτερα ικανοποιητικές ήταν οι αποδόσεις και των αμοιβαίων κεφαλαίων της "Goldman Sachs" που αντιπροσωπεύει η ΧΙΟSΒΑΝΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ