Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι προϋποθέσεις λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος

Το αντικείμενο εργασιών καθώς επίσης οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος στην Ελλάδα ορίζονται με πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική απόφαση, ανατίθεται στην Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων η αρμοδιότητα να παρέχει σε ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού στόχου, άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ανταλλακτηρίων συναλλάγματος. Βασική προϋπόθεση χορήγησης άδειας λειτουργίας είναι οι εταιρίες αυτές να διαθέτουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατ. δρχ., που καταβάλλεται τοις μετρητοίς. Το εν λόγω κεφάλαιο καλύπτει την ίδρυση μέχρι 5 υπηρεσιακών μονάδων. Για κάθε επιπλέον μονάδα απαιτείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατ. δρχ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • Οι δραστηριότητες των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος περιλαμβάνουν την αγορά ξένων τραπεζογραμματίων και επιταγών (ταξιδιωτών, τραπεζικών, προσωπικών και ευρωεπιταγών) καθώς και την πώληση τραπεζογραμματίων και ταξιδιωτικών επιταγών, μέχρι του ορίου που ισχύει χωρίς δικαιολογητικά.
  • Τα ανταλλακτήρια μπορούν να εκδίδουν βεβαιώσεις αγοράς συναλλάγματος και να χορηγούν δραχμικές προκαταβολές. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ανταλλακτήρια έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης για την ταχεία μεταφορά κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα στις εταιρίες ανταλλακτηρίων να αγοράζουν ξένα τραπεζογραμμάτια από τις εξουσιοδοτημένες τράπεζες και από την Τράπεζα της Ελλάδας, μέχρι την αποκατάσταση του ορίου αποθέματος που ισχύει για κάθε εταιρία.

Τα ανταλλακτήρια μπορούν να τηρούν λογαριασμούς συναλλάγματος, οι οποίοι πιστώνονται με τις αγορές επιταγών (ταξιδιωτικών, προσωπικών, τραπεζικών, ευρωεπιταγών) και ξένων τραπεζογραμματίων και χρεώνονται με την πώληση ταξιδιωτικών επιταγών και ξένων τραπεζογραμματίων.

Τέλος, η πράξη του διοικητή της ΤτΕ προβλέπει ότι σε κάθε μονάδα (ανταλλακτηρίου) και σε εμφανές σημείο θα αναγράφονται κάθε εργάσιμη μέρα σε αναλυτικό πίνακα οι χρησιμοποιούμενες ισοτιμίες, οι οποίες θα διαμορφώνονται ελεύθερα από τις εταιρίες, καθώς και τα ποσά ή τα ποσοστά των τυχόν εισπραττομένων προμηθειών που επίσης θα διαμορφώνονται ελεύθερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ