ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στόχος ο άβουλος υπάλληλος!
  • Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σε δύο συνεδριάσεις η συζήτηση του κώδικα
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Εκσυγχρονισμένο αυταρχικό οπλοστάσιο!

H κύρωση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων απασχόλησε χτες την Ολομέλεια της Βουλής, για τη συζήτηση του οποίου θα διατεθούν δύο συνεδριάσεις. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,αφού κατήγγειλε τη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ένα τέτοιο νομοθέτημα με τη διαδικασία ψήφισης κωδίκων και συμβάσεων, όπου είναι αδύνατη η αλλαγή του κειμένου του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο,

σημείωσε ότι "η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει το νέο κώδικα σαν μια μεγάλη καινοτομία, που στοχεύει στην κατοχύρωση της αξιοκρατίας, στο σεβασμό της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων". "Ομως - σημείωσε - κινείται σε αντιδημοκρατική λογική κατεύθυνση με εκσυγχρονισμένο και ανανεωμένο το αυταρχικό οπλοστάσιο, για μια διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα ίδια πάντα μέτρα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου". Παράλληλα, εξηγώντας το τι πραγματικά επιχειρεί η κυβέρνηση ο Αχιλ. Κανταρτζής σημείωσε πως ο νέος κώδικας προσπαθεί να ακυρώσει κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος "με την επαναδιατύπωση μιας σειράς αυταρχικών διατάξεων του παλαιού αντιδημοκρατικού κώδικα".

Αναφερόμενος σε επιμέρους διατάξεις που αναδεικνύουν τον αυταρχικό χαρακτήρα του νέου κώδικα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε για το μητρώο δημοσίων υπαλλήλων, που προβλέπεται, πως "εκεί θα αναφέρεται η υπηρεσιακή κατάσταση και η δραστηριότητα των υπαλλήλων. Αυτή που σημειώνεται μέσα ή έξω από τις υπηρεσιακές ασχολίες. Εάν δεν υπονοεί τις δραστηριότητες εκτός υπηρεσίας, δηλαδή τις κοινωνικές και πολιτικές θα πρέπει να απαλειφθεί αυτή η φράση ή τουλάχιστον να διευκρινιστεί".

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ σε άρθρα του νόμου που αναφέρονται στην "πίστη στην πατρίδα", καθώς και σε αυτά που προβλέπουν υποτίθεται την αντιμετώπιση της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι κάθε άλλο παρά καθορίζονται τα κριτήρια και οι κριτές των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να ανοίγονται παράθυρα αυθαιρεσίας.

Καταλήγοντας, ο Αχιλλέας Κανταρτζής αναφέρθηκε στο "μοντέλο" του δημόσιου υπάλληλου στον οποίο στοχεύει η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για υπάλληλο "άβουλο, για την προώθηση αντιλαϊκών συμφερόντων".

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι "το νομοσχέδιο διαπνέεται από μια λογική συντήρησης της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης", ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη "τόλμης" στη λήψη μέτρων "εκσυγχρονισμού" της δημόσιας διοίκησης. Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Μπένος, επιχείρησε να παρουσιάσει το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ως ένα "ιστορικό" νομοθέτημα, αφού αντικαθιστά, όπως είπε, έναν κώδικα 50 ετών.

ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ζουν σε άθλιες συνθήκες

Αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Στις ευχές αρκείται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι που διαμένουν στο συνοικισμό Αγίας Κόρης Τυρνάβου. Το θέμα έφερε με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι οι διαμένοντες εκεί στερούνται πόσιμου νερού και αποκομιδής των σκουπιδιών, αφού ο δήμαρχος Τυρνάβου αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους, με αποτέλεσμα στο συνοικισμό να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του.

Ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης οχυρώθηκε πίσω από αυτή τη στάση του δημάρχου και είπε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα εάν δε συνεργαστεί και δεν αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμος, ενώ υπογράμμισε ότι στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και πολεοδομικά ζητήματα, καθώς ο συνοικισμός είναι ιδιοκτησίας των τσιγγάνων αλλά είναι αυθαίρετος.

Με ευχές δε λύνονται τα προβλήματα, είπε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκατζής, προτείνοντας να παρέμβει η Νομαρχία ή η Περιφέρεια αφού ο δήμαρχος αρνείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Θα μπορούσαν, τόνισε, αυτές οι δύο υπηρεσίες να εντάξουν τα απαραίτητα έργα (νερό, σκουπίδια, ακόμα και ρεύμα) σε κάποιο πρόγραμμα και έτσι να ανακουφιστούν οι διαμένοντες εκεί.

Ο υφυπουργός αρνήθηκε όμως να δεχτεί αυτήν τη λύση, γιατί, όπως είπε, μία τέτοια παρέμβαση θα αποτελούσε αρνητικό προηγούμενο για τη νομιμοποίηση και άλλων αυθαίρετων οικισμών.

Η συνηγορία του Χριστόδουλου

Οσοι αμφιβάλλουν, ότι το κνούτο, το ράσο και η εισαγγελική τήβεννος πηγαίνουν μαζί, σε ένα αρμονικότατο σύμπλεγμα, δεν έχουν παρά να δουν το σκηνικό που έχει στηθεί, με στόχο να τσακιστεί το κίνημα παιδείας.

Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει κρατικούς και μη κρατικούς μηχανισμούς εναντίον ενός κινήματος που ανατάραξε πολλές καθεύδουσες συνειδήσεις. Ενώ απροκάλυπτα - και με περισσό θράσος - στιγμάτισε ως παράνομους τους λαϊκούς αγώνες, καθώς και τη δράση του ΚΚΕ κατά των αντιλαϊκών νόμων!

Ο Κ. Καραμανλής καλεί τους μαθητές να δείξουν ωριμότητα και ανωτερότητα (sic), επιστρέφοντας στα μαθήματα, αφού προηγουμένως στη Βουλή καταδίκασε μετά βδελυγμίας τις καταλήψεις...

Τα περισσότερα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου "θρηνολόγημα" για την ταλαιπωρία των οδηγών, για την κατάντια (!) που βλέπουμε γύρω μας, για τις χαμένες διδακτικές ώρες, για τα ιδιωτικά σχολεία που προκόβουν σε βάρος των δημόσιων... Αλλά τα ΜΜΕ έχουν επιδοθεί και σε μια άκρατη τρομοκρατία, με σαφή παραλήπτη εκείνους τους γονείς και κάποιους μαθητές, που θεωρούν ευάλωτους στις πιέσεις.

Μέχρι και ο Γ. Ράλλης ξεπρόβαλε από το ησυχαστήριό του, για να βάλει κι αυτός το χεράκι του στην αντιλαϊκή επέλαση.

Από αυτή τη συγχορδία ήταν αδύνατο να απουσιάσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Θεία χάριτι, όπως θα έλεγε ο ίδιος, κινώντας επιτιμητικά τον δάκτυλον και αυτοαναγορευόμενος σε πνευματικό μας πατέρα (!), αποφάσισε να συμβάλει πιο ενεργά στην επιχείρηση εξουθένωσης και υποταγής των... κουφιοκεφαλάκηδων μαθητών, που, επειδή δε γνωρίζουν το συμφέρον τους, αναλαμβάνει ο ίδιος να τους το υποδείξει!

Δεν είναι η πρώτη φορά, όσο διαρκούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις, που ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βάλλει κατά της αγωνιζόμενης νέας γενιάς, δήθεν για το καλό της, αδιαφορώντας, ως φαίνεται, για "το δις (και πολύ περισσότερο το τρις) εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού". Αλλά και αποδείχνοντας, με την επιμονή του, τη συνηγορία του στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο κλασικός τρόπος, για να σφάξεις τον άλλον με το βαμβάκι, αλλιώς να παίρνεις το μέρος της κυβέρνησης δίχως να το ομολογείς, είναι να παριστάνεις τον ουδέτερο, τον συμφιλιωτικό. Αυτό ακριβώς κάνει και ο αρχιεπίσκοπος. Ωστόσο, με τα όσα είπε και με όσα απέφυγε να πει, αν και ήταν υποχρεωμένος, ανέδειξε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων.

1. Ο Χριστόδουλος παρέκαμψε την ουσία του νόμου κατά του οποίου γίνεται ο αγώνας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι: Ο νόμος 2525 αποτελεί αντανάκλαση των νέων εργασιακών σχέσεων, που γενικεύονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιδιώκεται, μέσω αυτού, να "παραχθούν" οι απασχολήσιμοι, όπως θα είναι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εργαζομένων, αν αυτό το αντιλαϊκό έκτρωμα υλοποιηθεί. Και από την άλλη μία ελίτ που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, κατά κανόνα, ρίχνονται στο πέλαγος που δημιουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταπάτηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, η αλματώδης αύξηση της εκμετάλλευσης, η συνεχής εξάπλωση της ανεργίας. Για να δουλεύουν, όποτε υπάρχει δουλιά, για όσο χρόνο και όπου θέλει ο εργοδότης, με μεροκάματα πείνας, με μοίρασμα της ανεργίας και με "κάλυψη" στα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή την ουσία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, για την οποία μόνο το ΚΚΕ έχει κάνει ολοκληρωμένη και σαφή αναφορά, ο αρχιεπίσκοπος την αντιμετώπισε ως μη υπάρχουσα... Και θέλησε να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή. Για να πάρει από έναν μαθητή την απάντηση που έπρεπε: "Ο αρχιεπίσκοπος δεν είναι σε θέση να μεσολαβήσει, γιατί τάχθηκε υπέρ του νόμου"...

2. Ο Χριστόδουλος, αν και δεν παύει να μιλάει (αλλά και να δακρύζει) υπέρ της νεολαίας, αποκάλυψε με τις παρεμβάσεις του, τόσο την ουσία των λόγων του, όσο και των δακρύων του... Γιατί όποιος παρουσιάζεται, όπως ο ίδιος, ως διαπρύσιος κήρυκας των δικαιωμάτων της νεολαίας να έχει δουλιά, μόρφωση, ασφάλιση, αξιοπρεπή ζωή, ενώ από την άλλη καταδικάζει ως πράξεις ανευθύνων τους αγώνες της γι' αυτά ακριβώς τα δικαιώματα, τότε δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεθοδεύει την παγίδευση των δικαίων της και τον ευνουχισμό του παλμού της.

Φαίνεται πως ο αρχιεπίσκοπος δυσφορεί, επειδή η μαθητική νεολαία δείχνει αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και μια ειλικρινή στάση απέναντι στα αδιέξοδα που τη σπρώχνουν. Δυσφορεί για όλα εκείνα που το σχολείο θα 'πρεπε να της διδάσκει, αλλά δεν της τα διδάσκει... Κι αυτά οι νέοι μας τα σφυρηλατούν στους δρόμους του αγώνα.

3. Στην ουσία του νόμου και γενικά στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης έπρεπε να αναζητήσει ο αρχιεπίσκοπος τους υποκινητές των αγώνων. Πάντως, οι κομμουνιστές δε βρίσκονται υπό. Βρίσκονται δίπλα-δίπλα με τους αγωνιζόμενους. Στο φως και με παρρησία.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Υ. Γ. Την αρχιεπισκοπική παρέμβαση κατά του κινήματος παιδείας προσπάθησε να εκλαϊκεύσει και εξηγήσει ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Κουμαριανός. Σε συνέντευξή του στον "Πλάνετ", στην εκπομπή της Λιάνας Κανέλλη, ήταν υπέρ το δέον αποκαλυπτικός και επιβεβαιωτικός των όσων γράφουμε παραπάνω. Επανέλαβε, σχεδόν κατά γράμμα, όσα λέει η κυβερνητική - και όχι μόνο - προπαγάνδα. Μίλησε για τον ανταγωνισμό επαγγελμάτων λόγω της παγκοσμιοποίησης, ότι αγωνιούμε (ποιοι;) να μπούμε στην ΟΝΕ. Ακόμη, ότι δεν κατανοεί τις διαδηλώσεις αντί του διαλόγου!

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902 TV"
Για τον ταξικό πόλο στα συνδικάτα

Τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα,παρουσιάζει η τηλεόραση του "902" σήμερα Τετάρτη, 20 Γενάρη,στις 10.00 - 11.00 μ.μ. Την εκπομπή επιμελείται ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός.

Στη Βουλή οι μικροί δημιουργοί

Εκθεση παιδικής ζωγραφικής για το Ετος Ρ. Φεραίου - Δ. Σολωμού

Ειδική εκδήλωση για τους 221 μαθητές από τα Επτάνησα και τη Θεσσαλία που ανταποκρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια του "Ετους Ρήγα Φεραίου και Διονύσιου Σολωμού", πραγματοποιήθηκε χτες στις 7.00μ.μ. στο Περιστύλιο της Βουλής. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ταυτόχρονα τα 221 επιλεγμένα έργα των μαθητών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν 8.197 μαθητές από σχολεία της Επτανήσου και της Θεσσαλίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση. Εκ μέρους της Βουλής, ο πρόεδρος του Σώματος Απόστολος Κακλαμάνης ευχαρίστησε τους "μικρούς δημιουργούς" για τη συμμετοχή τους, καλωσορίζοντάς τους στο Κοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ