ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για την επαναφορά των ιδεών Γκάλι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στους πολιτικούς κύκλους η προχτεσινή δήλωση της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους ότι οι ιδέες Γκάλι αποτελούν χρήσιμο και ουσιαστικό έγγραφο αναφοράς. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι ιδέες Γκάλι δε συζητούνται αυτή τη στιγμή. Στην ερώτηση, κατά πόσο οι ιδέες Γκάλι επανέρχονται στο προσκήνιο και στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που προκάλεσε η δήλωση της Αν Χέρκους, επέρριψε την ευθύνη για τη δήλωση της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στους Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους. Θα ήθελε, είπε, να ήταν λίγο αυστηρός με τους δημοσιογράφους, καθώς, όπως ανέφερε, η Αν Χέρκους από τη μέρα που βρίσκεται στην Κύπρο δεν ανέφερε ποτέ τις ιδέες Γκάλι. Είναι οι δικοί μας δημοσιογράφοι, πρόσθεσε, που είχαν την έμπνευση να τη ρωτήσουν για τις ιδέες. Πιστεύει, κατέληξε, ότι δε χρειαζόταν αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή δε συζητάμε τις ιδέες Γκάλι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται σύντομα να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε ιδιαίτερες συνομιλίες, για να συζητήσει τις εξελίξεις μαζί του. Αν, πρόσθεσε, μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Πρόεδρος κρίνει ότι πρέπει να συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο, δε θα διστάσει να το κάνει.

Τη δήλωση της Αν Χέρκους σχολίασε και ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι το 1993 το κόμμα του είχε εκλέξει τον Γλαύκο Κληρίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να απαλλάξει την Κύπρο από τις ιδέες Γκάλι, τις οποίες υποστήριζε ο τότε πρόεδρος και ανθυποψήφιός του Γιώργος Βασιλείου. Οι ιδέες Γκάλι, πρόσθεσε, σημαίνουν διπλή κυριαρχία και αυτό σίγουρα μας ενοχλεί.

Επίσης, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σχετικά με το ίδιο θέμα ότι επιβάλλεται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συνολική ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στα θέματα που συζητά η Αν Χέρκους με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, καθίσταται αναγκαία και υπό το φως της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και σε συνδυασμό με την απόφασή του για τη μη έλευση των "S-300" στην Κύπρο.

Την Πέμπτη (αύριο) αναμένεται στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι, ο οποίος θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση, αν ενοχλεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Βρετανός αξιωματούχος κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση μόνο με τον Ντενκτάς και όχι με τον Πρόεδρο, είπε ότι ο σερ Ντέιβιντ Χάνι θα συναντηθεί και με τον Γλ. Κληρίδη, αφού θα παρακαθήσει σε δείπνο παρουσία και άλλων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης στην οικία του Βρετανού ύπατου αρμοστή. Το δείπνο, πρόσθεσε, πραγματοποιείται στο πλαίσιο ετήσιας συνάντησης που γίνεται μεταξύ των πρεσβευτών της Βρετανίας στη Λευκωσία, στην Αθήνα και την Αγκυρα. Φέτος, η συνάντηση θα γίνει στη Λευκωσία.

  • Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χτες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του τέως μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, με τις κατηγορίες αδικήματος συνωμοσίας για καταδολίευση και απόπειρας απόσπασης 3εκατομμυρίων 700 χιλιάδων δολαρίων με ψευδείς παραστάσεις. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, οι ανακρίσεις για την υπόθεση βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και η παραπομπή του τέως μητροπολίτη στη Δικαιοσύνη θα αποτραπεί μόνο εκτός σοβαρού απροόπτου.

Νέος μητροπολίτης Λεμεσού αναμένεται με βεβαιότητα να αναδειχτεί ο ηγούμενος της Μονής Μαχαίρα Αγιορίτης Αθανάσιος, ο οποίος στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή κέρδισε τους 150 ειδικούς αντιπροσώπους σε σύνολο 200.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση καταδίκης των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων

Οργανώνεται από την ΕΔΥΕΘ τη Δευτέρα 25/1 στις 6.00 μμ, στο άγαλμα Βενιζέλου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στο ενδεχόμενο ΝΑΤΟικών επεμβάσεων στο Κοσσυφοπέδιο, οργανώνει τη Δευτέρα 25/1 στις 6.00 μμ η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.Η συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, από όπου στη συνέχεια θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας και καταγγελίας για τα νέα επεμβατικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ εκφράζει την αντίθεσή της στη συγκρότηση της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας και σημειώνει: "Μέσα στον όλο σχεδιασμό της Νέας Δομής του ΝΑΤΟ, έχουμε τη λειτουργία της επονομαζόμενης "Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιοανατολικής Ευρώπης". Στις υπηρεσίες της έχει τεθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο με το υποκριτικό πρόσχημα της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή έχει μετατρέπει σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Παράλληλα έχουμε την επαναλαμβανόμενη έκκληση του πρωθυπουργού της Αλβανίας για παράταξη των ΝΑΤΟικών "ειρηνευτικών" δυνάμεων προς αποφυγή της σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα συνεδριάζει το συμβούλιο του ΝΑΤΟ για να αποφασίσει νέες επεμβάσεις".

Τέλος η ΕΔΥΕΘ καταγγέλλει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη, που όπως αναφέρει θα υπηρετεί επεμβατικούς σκοπούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Η ΕΔΥΕΘ καλεί "το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να αντιταχθεί στην πολιτική υποταγή της χώρας στο ΝΑΤΟ, που μετατρέπει τους περήφανους Ελληνες στρατιώτες σε υποτελείς στην υπηρεσία των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών".

ΝΑΡ
Μηχανισμοί πίσω από τη χειροβομβίδα

Με αφορμή την τοποθέτηση παγιδευμένης χειροβομβίδας έξω από τα γραφεία του ΝΑΡ και της νεολαίας του, τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης, το ΝΑΡ, με δελτίο Τύπου, καταγγέλλει τη δραστηριοποίηση μηχανισμών που προσπάθησαν ποικιλοτρόπως και απέτυχαν παταγωδώς, να αποτρέψουν την επιτυχία της πορείας και του αγώνα των μαθητών, ενώ κάνει λόγο και για "ποιοτική κλιμάκωση της κρατικής καταστολής".

Σε συνέντευξη που έδωσε προχτές στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου "επιτροπή αλληλεγγύης" (σημειώνεται ότι ο "Ρ" δεν πήρε τη σχετική πρόσκληση, όπως και τις άλλες σχετικές ανακοινώσεις, που μόλις χτες μας στάλθηκαν), αναφέρθηκαν και τα παρακάτω: Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αλλά και τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, μόνο από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν θύματα, αφού η παγιδευμένη χειροβομβίδα, η οποία είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο στελέχους του ΝΑΡ έξω από τα γραφεία του, αποκολλήθηκε πιθανότατα, έπεσε στο έδαφος και δεν εξερράγη.

Στη συνέντευξη Τύπου και με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, το ΝΑΡ θεωρεί ότι "είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόπειρα πολιτικής δολοφονίας, που από σύμπτωση και μόνο δεν πέτυχε". Αναφέρθηκε, επίσης, ότι προηγούμενα στελέχη του ΝΑΡ δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα που συνοδεύονταν με βρισιές.

Συνελεύσεις και εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Στα πλαίσια του διαλόγου για το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, οι Επιτροπές Ειρήνης αρχίζουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες, με απολογισμούς δράσης, εκλογή νέων Γραμματειών και εκλογή αντιπροσώπων για τις περιφερειακές συνδιασκέψεις και το ίδιο το Συνέδριο.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη 20/1 στις 7.30μ.μ. στο ΚΑΠΗ Δάφνης (Βύρωνος και Αλεξάνδρας).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης καλεί σε ΓΣ την Τετάρτη 27/1 στις 6.30μ.μ. στο Θετρικό Εργαστήρι του Δήμου(δίπλα στο Δημαρχείο).
Η πίτα της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ και η Παναθηναϊκή Επιτροπή κόβουν σήμερα Τετάρτη 20/1 την πρωτοχρονιάτική τους πίτα, στις 6.30μ.μ. στην Αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών,Κάννιγγος 27. Θα ακολουθήσει η κλήρωση του ετήσιου λαχνού της ΕΕΔΥΕ και μπουφές.

Για την "νέα τάξη πραγμάτων"

Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου με θέματα σχετικά με την διεθνή κατάσταση της επιβολής της "νέας τάξης πραγματών", την νέα δομή του ΝΑΤΟ, την κρίση στα Βαλκάνια και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 23/1 στην αίθουσα "ΑΝΕΣΙΣ" στις 5.30μ.μ.

Θα μιλήσει ο Κώστας Αλυσσανδράκης,καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μόλος του Εθνικού Συμβούλιου της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ