ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Τα παιδιά συνεχίζουν τη μάχη

Μαχητική συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων των 14 θεραπευτών

Με την ίδια θέληση, που αποφάσισαν να μπουν στα προγράμματα απεξάρτησης και να γλιτώσουν απ' τον εφιάλτη των ναρκωτικών τα παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω" διαδήλωσαν χτες έξω απ' το υπουργείο Υγείας την απόφασή τους, να δώσουν συνέχεια στη διαδικασία της σωστής θεραπείας. Μαζί με τα παιδιά των προγραμμάτων ήταν οι γονείς και οι θεραπευτές τους, ενώ είχαν και ευρύτερη συμπαράσταση.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ναρκωτικά Θ. Κοτσώνης,παρά το αίτημα που υποβάλλει εδώ και μέρες η κοινότητα, απαξίωσε να τους δεχτεί. Αλλά και στη συνάντηση που υπήρξε με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου διαπιστώθηκε η ίδια ακατανόητη ακαμψία και η απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει τους 14 θεραπευτές και θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για άλλους.

Η θεραπευτική ομάδα του "18 Ανω" με ανακοίνωσή της - υπογράφεται απ' τουςΑχ. Κρυστάλλη καιΚ. Μάτσα - δηλώνει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την απεξάρτηση με βάση τις αρχές της κοινότητας. Ετσι τη Δευτέρα ο συμβουλευτικός σταθμός θα παραμείνει κλειστός και οι θεραπευτές θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας."Δεδομένης της διακομματικής συναίνεσης, όπως έμπρακτα έχει εκδηλωθεί από το πλήθος των επερωτήσεων που υποβλήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, αλλά και από τις επίσημες δηλώσεις δημοσίων προσώπων, φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να προωθήσει το νομοθετικό πλαίσιο (σχετική τροπολογία) για την οριστική λύση του προβλήματος", τονίζουν οι θεραπευτές στην ανακοίνωσή της.

Ευρεία συμπαράσταση

Πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών.

"Το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούν να κάνουν είναι να αφαιρέσουν από τα παιδιά μας τη δυνατότητα να σωθούν", χαρακτηριστικά η Σοφία Ανδρουλιδάκη,μία από τις πολλές μητέρες που χτες το πρωί ζητούσαν λίγη ευαισθησία από το επίσημο κράτος.

Εγκληματικές χαρακτήρισε τις απολύσεις των 14 εργαζομένων και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Βασίλης Μάνος.Οσο για τις δεσμεύσεις ότι θα αντικατασταθούν με νέους εργαζόμενους ο Β. Μάνος επισήμανε πως σημασία δεν έχει αν θα καλυφτούν κενές θέσεις αλλά αν αυτοί που θα αναλάβουν αυτό το έργο θα έχουν την εμπειρία των μέχρι σήμερα εργαζομένων κάτι που εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να συμβεί. Επίσης αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Χρήστος Λαζαρίδης επισήμανε ότι "στόχος της κυβέρνησης μέσα από αυτές τις ενέργειες είναι να κλείσει το 18 ΑΝΩ και να απομονωθούν όλες οι Θεραπευτικές Κοινότητες που λειτουργούν σήμερα. Αυτή η πολιτική βρίσκει αντίβαρο στη λειτουργία και στη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ".

Με απόφαση της εκτελεστικής του επιτροπής το ΕΣΥΝ καταδικάζει την εντεινόμενηαδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της χρήσης και εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν το δύσμορφο πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης αξίας και εκφράζει την απόφασή της για συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της "18 ΑΝΩ".

"Τα προβλήματα της Υγείας και της Πρόνοιας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις εκτάκτων. Εμείς ζητάμε την ανανέωση των συμβάσεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μόνιμες θέσεις εργασίας, αν η πολιτεία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική, πράγμα που εμείς αμφισβητούμε, με βάση τις πιστώσεις που δόθηκαν για την υγεία και την Πρόνοια από τον προϋπολογισμό" δήλωσε ο Ν. Μπούρας,αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Περί στήριξης

Για υπηρεσίες αιμοδοσίας υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα μίλησε χτες ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,και κάλεσε τους αρμόδιους των θεμάτων αιμοδοσίας να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους για τα τελευταία κρούσματα, "όχι για να στηρίξετε την κυβέρνηση - όπως τους είπε - αλλά την αιμοδοσία".

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο υφυπουργός στη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας για την Αιμοεπαγρύπνηση, που έγινε στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο όμως, ο Ν. Φαρμάκης δεν είπε τίποτε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να στηριχτεί η αιμοδοσία ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη του πληθυσμού και αποδοτικότητα.

Και δεν είπε τίποτε, τη στιγμή που οι αιμοδοσίες της χώρας μας βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο που διαπίστωσε ο υφυπουργός χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού και παρά τις τρομακτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.

***

Πρώτα πρώτα η κυβέρνηση δεν έχει πρωταγωνιστήσει ώστε να οργανωθεί ένα αποδοτικό σύστημα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα εκμηδενίσει τους κινδύνους μόλυνσης από τον ιό του ΕΪΤΖ και τις διάφορες ηπατίτιδες. Το υπογράμμισε μάλιστα χτες η επίκουρος καθηγήτρια Ντ. Πολίτη στις εργασίες της ημερίδας παρουσιάζοντας τα στοιχεία επιδημιολογικής έρευνας που έγινε το 1997 για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από το αίμα. Σύμφωνα με αυτά: Στο 0,65% των μονάδων του συλλεγόμενου αίματος από τις αιμοδοσίες υπάρχει κάποιος μολυσματικός παράγοντας. Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β και C είναι υψηλή στον αιμοδοτικό πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, υψηλή στους αιμοδότες είναι η συχνότητα του ιού του ΕΪΤΖ. Ετσι, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης καθώς οι ανάγκες για αίμα καλύπτονται κατά 40% από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από άλλες πηγές - όπως οι συγγενείς και οι περιστασιακοί αιμοδότες.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει τις προσπάθειες της αιμοδοσίας.

***

Εχει επισημανθεί και άλλες φορές αλλά αξίζει να επισημανθεί και πάλι η περίπτωση του μοναδικού στα Βαλκάνια Κέντρου Αίματος και Πλάσματος που βρίσκεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η λειτουργία του έχει καθηλωθεί γιατί παλιότερα το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισαν τη συρρίκνωσή του.

Και το χειρότερο είναι πως μένει δυο χρόνια στα υπόγεια ο εξοπλισμός για τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης των μολυσματικών ιών (PCR) του πλάσματος αίματος. Υπάρχουν και πάλι υποσχέσεις για πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου, αλλά έχει καταστραφεί πια ο τομέας δράσης του με τα πειραματόζωα.

Τέλος, χτες ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης ανακοίνωσε τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο Τατόι. Για πολλοστή φορά ακούγεται η ίδια υπόσχεση... Και μια υπόσχεση - χωρίς υλοποίηση - δεν αποτελεί στήριξη.

Ε. Φ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάσεις εργασίας των εργαζομένων

Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή του να κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ. ) την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου. Επίσης, αποφάσισε να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Ομως όπως υπογράμμισαν στο χτεσινό συμβούλιο οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, το αίτημα για δημόσια υγεία είναι ασυμβίβαστο με το αίτημα της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για την υλοποίηση βασικών διατάξεων του νόμου 2519/97, που φαλκιδεύει παραπέρα το χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύσκεψη εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές

Πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, οίκους ευγηρίας, διαγνωστικά κέντρα, να συμμετάσχουν σε ανοιχτή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 28.1.99 και ώρα 6 μ.μ., απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν η λειτουργία και ενίσχυση της σωματειακής επιτροπής στο χώρο του Πειραιά, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1999 και τα προβλήματα των εργαζομένων στον Πειραιά.

Συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα

Την ερχόμενη Τρίτη οι υπεύθυνοι της Μονάδας Απεξάρτησης "18 ΑΝΩ" θα συναντηθούν με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η συνάντηση θα γίνει στις 4 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του Κόμματος Λούλα Καρατζά,η οποία τόνισε ότι τα ναρκωτικά είναι μείζον θέμα για την ελληνική κοινωνία. "Βέβαια, πρόσθεσε, το τι σκέφτεται η κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα το ξέρουμε. Δεν περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία, καθώς είναι η ίδια η κυβέρνηση που στέλνει εισαγγελείς στα παιδιά στα σχολεία, σ' αυτήν την ηλικία. Είναι η ίδια κυβέρνηση που λέει ότι αναβαθμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά δημιουργεί ακόμα χειρότερες συνθήκες, που μπορεί να αποτελέσουν αιτίες για να μπουν τα παιδιά στο πρόβλημα των ναρκωτικών". Επίσης η Λ. Καρατζά χαρακτήρισε ως μεγάλη υποκρισία την εφαρμογή τώρα του νόμου Πεπονή, ενώ η κυβέρνηση ήξερε πως οι συγκεκριμένες συμβάσεις λήγουν και θα μπορούσε να το έχει λύσει. "Είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να απολύει αυτή τη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι δεμένοι με τα παιδιά, είναι οι θεραπευτές τους, είναι αυτοί που θα τους δώσουν τη διέξοδο για νέα ζωή", τόνισε η Λ. Καρατζά και κατέληξε: "Αλλά όταν ο αρμόδιος για τα ναρκωτικά υφυπουργός Θ. Κοτσώνης δηλώνει ότι και ένα εκατομμύριο παιδιά να μπουν στις Κοινότητες δε θα βγει κανένα, από κει και πέρα τι μπορεί να περιμένει κανείς;".

Μήνυση γιατρών για τις εφημερίες

Μήνυση κατά των προέδρων δύο νοσοκομείων της πόλης κατέθεσαν χτες μέλη του Προεδρείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβρη του 1998. Αποδέκτες της μήνυσης είναι οι πρόεδροι των νοσοκομείων Λοιμωδών Νόσων και Γ. Γεννηματά.

Την επόμενη Δευτέρα, αναμένεται να καταθέσουν μηνύσεις και προς τους προέδρους των υπόλοιπων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ανακοινώσει πως από την 1η Φλεβάρη θα σταματήσουν τις εφημερίες. Την απόφασή τους αυτή θα κοινοποιήσουν με σχετική αναφορά και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Τα παιδιά - εκτός απ' τα ναρκωτικά - έχουν να αντιπαλέψουν μια θανατηφόρα πολιτική



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ