Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περί στήριξης

Για υπηρεσίες αιμοδοσίας υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα μίλησε χτες ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης,και κάλεσε τους αρμόδιους των θεμάτων αιμοδοσίας να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους για τα τελευταία κρούσματα, "όχι για να στηρίξετε την κυβέρνηση - όπως τους είπε - αλλά την αιμοδοσία".

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο υφυπουργός στη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας για την Αιμοεπαγρύπνηση, που έγινε στην αίθουσα τελετών του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο όμως, ο Ν. Φαρμάκης δεν είπε τίποτε για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για να στηριχτεί η αιμοδοσία ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη του πληθυσμού και αποδοτικότητα.

Και δεν είπε τίποτε, τη στιγμή που οι αιμοδοσίες της χώρας μας βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο που διαπίστωσε ο υφυπουργός χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού και παρά τις τρομακτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.

***

Πρώτα πρώτα η κυβέρνηση δεν έχει πρωταγωνιστήσει ώστε να οργανωθεί ένα αποδοτικό σύστημα εθελοντικής αιμοδοσίας, που θα εκμηδενίσει τους κινδύνους μόλυνσης από τον ιό του ΕΪΤΖ και τις διάφορες ηπατίτιδες. Το υπογράμμισε μάλιστα χτες η επίκουρος καθηγήτρια Ντ. Πολίτη στις εργασίες της ημερίδας παρουσιάζοντας τα στοιχεία επιδημιολογικής έρευνας που έγινε το 1997 για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από το αίμα. Σύμφωνα με αυτά: Στο 0,65% των μονάδων του συλλεγόμενου αίματος από τις αιμοδοσίες υπάρχει κάποιος μολυσματικός παράγοντας. Η συχνότητα της ηπατίτιδας Β και C είναι υψηλή στον αιμοδοτικό πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, υψηλή στους αιμοδότες είναι η συχνότητα του ιού του ΕΪΤΖ. Ετσι, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης καθώς οι ανάγκες για αίμα καλύπτονται κατά 40% από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από άλλες πηγές - όπως οι συγγενείς και οι περιστασιακοί αιμοδότες.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει τις προσπάθειες της αιμοδοσίας.

***

Εχει επισημανθεί και άλλες φορές αλλά αξίζει να επισημανθεί και πάλι η περίπτωση του μοναδικού στα Βαλκάνια Κέντρου Αίματος και Πλάσματος που βρίσκεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η λειτουργία του έχει καθηλωθεί γιατί παλιότερα το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισαν τη συρρίκνωσή του.

Και το χειρότερο είναι πως μένει δυο χρόνια στα υπόγεια ο εξοπλισμός για τη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης των μολυσματικών ιών (PCR) του πλάσματος αίματος. Υπάρχουν και πάλι υποσχέσεις για πλήρη επαναλειτουργία του Κέντρου, αλλά έχει καταστραφεί πια ο τομέας δράσης του με τα πειραματόζωα.

Τέλος, χτες ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης ανακοίνωσε τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στο Τατόι. Για πολλοστή φορά ακούγεται η ίδια υπόσχεση... Και μια υπόσχεση - χωρίς υλοποίηση - δεν αποτελεί στήριξη.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ