Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"
Κώδωνας κινδύνου

Η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ) καταγγέλλει την απροκάλυπτη ενορχηστρωμένη επίθεση της "εκσυγχρονιστικής" κυβέρνησης - μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών και των εισαγγελικών αρχών - ενάντια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η διαρκής, συνειδητή και εντεινόμενη αντίσταση του λαού και της νεολαίας μας απέναντι στον αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης προκαλεί τέτοια αναστάτωση και ανησυχία στους κόλπους της, ώστε με ωμό πλέον τρόπο εφαρμόζει κατασταλτικές μεθόδους που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τη στιγμή που οι "γνωστοί - άγνωστοι" κουκουλοφόροι επιτίθενται στα παλλαϊκά συλλαλητήρια για την Παιδεία, τη στιγμή που οι ίδιοι αυτοί κουκουλοφόροι προβοκάρουν τους αγώνες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών και υπονομεύουν το κύρος τους, οι ένστολες και μη αστυνομικές δυνάμεις, που σαν δυνάμεις κατοχής περικυκλώνουν την πρωτεύουσα δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας, προσποιούνται, συλλαμβάνοντας αγωνιζόμενους μαθητές, ότι οι ένοχοι βρίσκονται στα ογκώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και όχι κάτω από τις κουκούλες των "γνωστών - αγνώστων".

Προκαλεί πραγματική αγανάκτηση το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός μοιράζει ρόλους στους ένστολους και μη υπαλλήλους του, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία μιας κατ' εξακολούθηση καλά σκηνοθετημένης επίθεσης ενάντια στους αγώνες.

Σε μια τέτοια επιχείρηση, κατά τη διάρκεια του παλλαϊκού συλλαλητηρίου της Πέμπτης οι άνδρες των ΜΑΤ δε δίστασαν να συλλάβουν τον δικηγόρο Αθηνών Γιάννη Κουλουρούδη, επειδή τόλμησε να τους παρακινήσει να συλλάβουν τους κουκουλοφόρους που βρίσκονταν δίπλα τους και όχι τους τέσσερις μαθητές που συμμετείχαν ειρηνικά στο συλλαλητήριο και που μόλις είχαν συλλάβει.

Ο Γιάννης Κουλουρούδης, γνωστός για τους κοινωνικούς του αγώνες, συνδικαλιστής στο ΔΣΑ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΣΑΚΔΑ, προπηλακίστηκε από τα ΜΑΤ, συνελήφθη, κρατήθηκε στη Γενική Ασφάλεια και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με τις βαρύτατες κατηγορίες - που κατασκευάστηκαν αγωνιωδώς για να δικαιολογήσουν τη σύλληψή του - της στάσης - σύστασης συμμορίας, αντίστασης κατά της αρχής, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου!

Η απροκάλυπτη αυτή έκφραση βίας, εκφοβισμού και τρομοκράτησης από τις δυνάμεις καταστολής προς ένα πολίτη, που απλώς διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό αθώων μαθητών, τη στιγμή κατά την οποία οι κουκουλοφόροι υποθάλπονται από τις αστυνομικές δυνάμεις, μας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους κοινωνικούς αγώνες προσβάλλουν τις δημοκρατικές ευαισθησίες του λαού μας και αφυπνίζουν την κοινωνική συνείδηση.

Η Κίνηση καταγγέλλει επίσης τη διοίκηση του ΔΣΑ γιατί αρνήθηκε χτες να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΟΛΜΕ. "Προκαλεί, σημειώνει, κατάπληξη η στάση της ηγεσίας και του προέδρου του ΔΣΑ να μην αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά μπροστά σ' αυτό το όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού του αγωνιζόμενου λαού μας και να αναδείξει το ρόλο του ΔΣΑ ως προασπιστή των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων του πολίτη.

Χαρακτηριστική είναι η άρνηση του προέδρου του ΔΣΑ να συνδιοργανώσει ο ΔΣΑ με την ΟΛΜΕ συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 22 - 1 - 1999 για τα επεισόδια της Πέμπτης και τη σύλληψη του συναδέλφου, αρκούμενος σε γενικόλογες διά δελτίων Τύπου διαμαρτυρίες. Δεν είναι δυνατόν η ηγεσία του ΔΣΑ με τη στάση της να ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας.

Καλούμε τους δικηγόρους της Αθήνας, όλοι μαζί να αντισταθούμε στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ενάντια στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, να ορθώσουμε αγωνιστικά το ανάστημά μας προκειμένου να ματαιώσουμε τα αυταρχικά και αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης".

  • Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε επίσης η Επιτροπή Δικηγόρων για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τις Πολιτικές Ελευθερίες. Καταγγέλλει "τη μεθοδευμένη εκ μέρους της κυβέρνησης κλιμάκωση της καταστολής, που έχει ως αποδέκτες τους εξεγερμένους μαθητές και όσους τους συμπαρίστανται". Υπογραμμίζει δε την "προφανή κατάχρηση εξουσίας, στο μέτρο που συλλήψεις και διώξεις έχουν τεθεί στην υπηρεσία του σχεδίου πάταξης κάθε κοινωνικής ζύμωσης που δημιουργεί προβλήματα στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής".
Ο ΔΣΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη σύλληψη από τα αστυνομικά όργανα κατά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου του Γ. Κουλουρούδη, για το μοναδικό λόγο ότι διαμαρτυρήθηκε, όπως είχε υποχρέωση, για την αδικαιολόγητη και βίαιη σύλληψη τριών μαθητών. Ο ΔΣΑ αναφέρει ότι ο σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό του Γ. Κουλουρούδη και ότι θα αναζητήσει "ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση για τη σύλληψή του, την προσαγωγή του στη Γενική Ασφάλεια, που είχαν ως συνέπεια την εσπευσμένη άσκηση σε βάρος του αβάσιμου ποινικής δίωξης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ