Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή για το κούρεμα

Κύμα διαμαρτυριών ξεσήκωσε η επανεμφάνιση αστυνομικών, που λειτουργούν σα να βρίσκονται στην εποχή του νόμου 4.000 "περί τεντιμποϊσμού". Το προχτεσινό κούρεμα μαθητή - διαδηλωτή από αστυνομικούς, που πίστευαν - ίσως - ότι επειδή ο μαθητής ήταν Αλβανός δε θα γίνει γνωστή η πράξη τους, ήρθε να επαυξήσει την εκτίμηση πως η εφαρμοζόμενη αστική πολιτική σε εποχή Νέας Τάξης εκκολάπτει και στους κόλπους της Αστυνομίας πολλά αυγά του φιδιού.

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Α - Γ Ανατολικής Αττικής (ο Φ. Σ. είναι μαθητής του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου). Η Ενωση καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμπεριφορά των αστυνομικών, οι οποίοι κούρεψαν τον 16χρονο μαθητή όταν διαπίστωσαν την καταγωγή του! "Τέτοιες πράξεις που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω και ευτελίζουν κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει άμεσα να καταδικαστούν και από τους υπεύθυνους. Ζητάμε την ανεύρεση και τιμωρία των ενόχων. Δεν μπορεί μια κοινωνία "στην Ευρώπη του 2000" να ανέχεται τέτοιες τραυματικές εμπειρίες στα παιδιά της", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο 16χρονος μαθητής θα υποβάλει μήνυση εναντίον αστυνομικών, τους οποίους κατηγορεί για εξευτελιστική μεταχείριση, για προσβολή προσωπικότητας και για απρόκλητη εξύβριση και σωματική βλάβη.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία αρκέστηκε να ανακοινώσει πως θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία, που θα επιβληθεί σε συγκεκριμένο αστυφύλακα. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε πειθαρχικός έλεγχος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο 16χρονος μαθητής έγινε θύμα των νοσταλγών του παρελθόντος, όταν στη διάρκεια της προχτεσινής διαδήλωσης πιάστηκε, επειδή στην τσάντα του βρέθηκε μια χειρολαβή λεωφορείου. Οδηγήθηκε στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας και εκεί τον χτύπησαν και τον κούρεψαν! Να σημειωθεί εδώ πως οι χειρολαβές των λεωφορείων είναι "μόδα" σήμερα, αφού οι νέοι τις χρησιμοποιούν σαν διακοσμητικό, τις κρεμούν στις σχολικές τους τσάντες. Ψιλά γράμματα αυτά για τους αστυνομικούς, που, όταν διαπίστωσαν ότι είναι Αλβανός, τον χτύπησαν και ένας από αυτούς του έκοψε τα μαλλιά. Ενας άλλος αστυνομικός - ήταν αυτός που τον συνέλαβε - πήρε την κομμένη κοτσίδα και επιδεικτικά την έβαλε στην τσέπη του...

Στο αποκορύφωμα του φασιστικού θράσους, ο 16χρονος παραπέμφθηκε χτες στον εισαγγελέα Ανηλίκων με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης. Εκεί ο εισαγγελέας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το μεσαιωνικό κούρεμα του 16χρονου, υποστήριξε, όμως, πως αυτή η υπόθεση "δεν εναπόκειται στις δικές του αρμοδιότητες"...

Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο μαθητής του 1ου Λυκείου Βούλας Αθανάσιος Καραγιλάνης,που χτυπήθηκε από γονέα στο χέρι με μπαστούνι του μπέιζ - μπολ, κατέθεσε μήνυση εναντίον του για απρόκλητη επίθεση, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή.

Οι συνήγοροι του μαθητή και νομικοί σύμβουλοι της ΟΛΜΕ Χρήστος Νικολουτσόπουλος και Δημήτρης Περπατάρης επισημαίνουν πως ανέλαβαν τη συγκεκριμένη υπόθεση "σαν ελάχιστη υποχρέωσή μας ως νομικοί και ως άνθρωποι, για να προλάβουμε να μη ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας μια φασίζουσα κοινωνία "αγανακτισμένων πολιτών", οι οποίοι με ρόπαλα και αλυσίδες επιβάλλουν τη θέληση του ισχυρότερου να καταστέλλει δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, ειδικά όταν αυτοί είναι αγώνες των νέων για μια καλύτερη δημόσια παιδεία". Παράλληλα, οι δύο συνήγοροι καταγγέλλουν όλες τις μεθοδευμένες προσπάθειες κάμψης του αγώνα των μαθητών και τις καθημερινές προσπάθειες τρομοκράτησής τους και χαρακτηρίζουν "ηθικό αυτουργό" για όλα αυτά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ