Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Νέες γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα

Σοβαρότατο κρούσμα τρομοκρατίας στη Δράμα. Αγνωστος πυροβόλησε σε υπό κατάληψη σχολείο και από θραύσματα γυαλιού τραυματίστηκε στο πρόσωπο ο πρόεδρος του 15μελούς

Μετά από τους μαθητές των ημερήσιων σχολείων της Θεσσαλονίκης, δυναμικά μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα και οι εργαζόμενοι νυχτερινοί μαθητές, οι οποίοι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν να προχωρήσουν σε καταλήψεις.

Σε κατάληψη βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, ενώ υπέρ της κατάληψης και της συνέχισης των κινητοποιήσεων τάχτηκε και η πλειοψηφία των νυχτερινών μαθητών του συγκροτήματος Ευκλείδη. Θέλοντας να κάνουν ευρέως γνωστά τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μαθητές στους χώρους του σχολείου, αλλά και στους χώρους δουλιάς προχώρησαν, το βράδυ της Πέμπτης, σε τρίωρο αποκλεισμό της Οδού Παπαναστασίου μπροστά από το συγκρότημα του Ευκλείδη, ενώ άλλοι μαθητές την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν μπλόκο στην Εγνατία στο ύψος της πλατείας Δικαστηρίων και στη συνέχεια προχώρησαν με πορεία προς την πλατεία Βαρδαρίου.

Σε συνεχή κίνηση βρίσκονται όμως και τα ημερήσια σχολεία της πόλης, τα οποία προγραμματίζουν Γενικές Συνελεύσεις μαθητών τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν για τη μορφή συνέχισης των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους. Χτες σε κατάληψη βρισκόταν το 19ο και 29ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης, το Ενιαίο Λύκειο Μενεμένης και το 4ο ΤΕΛ Σταυρούπολης. Μπλόκα στήθηκαν από τους μαθητές της Κάτω Τούμπας στην Οδό Παπάφη με Καλακάση, και στο Πανόραμα.

Οι μαθητές με δηλώσεις τους προς τον υπουργό τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα λήξουν μόνο, όταν καταργηθούν οι δύο νόμοι και σημειώνουν ότι η μαθητική κινητοποίηση στις 28 Γενάρη θα είναι δυναμικότερη από ποτέ, τόσο σε παρουσία μαθητών όσο και σε παλμό.

Τους μεγαλειώδεις αγώνες των μαθητών χαιρετίζει και η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.Τονίζει ότι τα ζητήματα της παιδείας αποτελούν υπόθεση όλου του ελληνικού λαού και καταδικάζει τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Στις άλλες πόλεις

Κλίμα τρομοκράτησης μαθητών και γονιών προσπαθούν να δημιουργήσουν κυβερνητικοί παράγοντες και εισαγγελείς, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Μετά από τη σύλληψη της μητέρας και των μαθητών, που βρισκόταν στο υπό κατάληψη Πολυκλαδικό Λύκειο της Αλεξανδούπολης,και την 48ωρη διορία παράδοσης των σχολείων, που έδωσε ο εισαγγελέας της Δράμας στους μαθητές, που είχαν καταλάβει όλα τα Λύκεια της πόλης, είχαμε, χτες και τον τραυματισμό μαθητή, από αγνώστους, μέσα στο Πολυκλαδικό Λύκειο της Δράμας.Θύμα ο πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, που γλίτωσε από θαύμα, όταν άγνωστος πυροβόλησε ενάντια σε μαθητές. Το βράδυ της Πέμπτης, οι μαθητές του Πολυκλαδικού είχαν συγκεντρωθεί στο υπό κατάληψη σχολείο τους, όπως κάθε νύχτα. Γύρω στις 11:15, ενώ κάποιοι από τους μαθητές βρίσκονταν πίσω από την πόρτα του σχολείου, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που περνούσε εκείνη την ώρα έξω από το σχολείο, άρχισε να πυροβολεί. Ο μαθητής τραυματίστηκε στο πρόσωπο από θραύσματα γυαλιού.

Οι μαθητές της Δράμας συνεχίζουν ανυποχώρητοι τις κινητοποιήσεις τους, απαντώντας σε όλους εκείνους, που δήθεν ενδιαφέρονται για το μέλλον τους, ότι το πρόσωπο του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας δεν κρύβεται μέσα σε κουκούλες και στολές, δεν καλύπτεται από τη μάσκα των "αγανακτισμένων" γονιών.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Δράμας της ΚΝΕ,καταγγέλλει το συγκεκριμένο γεγονός το οποίο, όπως τονίζει, εντάσσεται στα πλαίσια του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, έχοντας ως μοναδικό στόχο να κάμψει το μεγαλειώδη και πρωτόγνωρο αυτόν αγώνα των μαθητών.

Με αφορμή την επέμβαση του εισαγγελέα, ο νομάρχης Δράμας κ. Ευμοιρίδης δήλωσε στο "Ρ" ότι είναι "εναντίον κάθε δίωξης και αστυνόμευσης της δράσης των μαθητών, αλλά και οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη σε οποιαδήποτε βαθμίδα, στο χρόνο διεκδίκησης επίλυσης των αιτημάτων του". Βέβαια, συμπλήρωσε πως είναι αντίθετος στην εκδήλωση ακραίων μορφών δράσης που αποτέλεσμα θα είχαν καταστροφές κλπ., όμως σημείωσε πως οι αγωνιζόμενοι μαθητές του νομού απέδειξαν ότι κινούνται στα όρια της ευπρέπειας.

Είπε ακόμη ότι πρέπει "να ανασταλεί ο νόμος Αρσένη για 2 χρόνια και να ξεκινήσει ένας μεγάλος και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση".

Στα Γιαννιτσά,χτες, εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές και γονείς παρακολούθησαν τη συναυλία διαμαρτυρίας που συνδιοργάνωσε το Συντονιστικό των Σχολείων με τη Β ΕΛΜΕ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Κώστας Ευσταθιάδης,μαθητής του 1ου Ενιαίου Λυκείου του Δήμου και μέλος του Συντονιστικού, ενημέρωσε τους συμμαθητές του και τους παρευρισκόμενους για την πορεία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα και δήλωσε ότι κανένας μαθητής και κανένα σχολείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Στη Δράμα υπό κατάληψη βρίσκονται 8 από τα 10 Λύκεια της πόλης, στην Καβάλα 6 από τα 8, στην Αλεξανδρούπολη το Ενιαίο Πολυκλαδικό, στην Ορεστιάδα το ΤΕΛ,στις Φέρρες το Λύκειο, στην Ξάνθη το 4ο Λύκειο και το 1ο ΤΕΕ. Στην Εδεσσα οι μαθητές των εκεί σχολείων θα προχωρήσουν σε κατάληψη τη Δευτέρα, ενώ στη Χαλκιδική παραμένουν υπό κατάληψη 5 σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ