Σάββατο 23 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Χαράτσι στους δημότες παρά τις... υποσχέσεις

Αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 15% στις κατοικίες, 20% στα καταστήματα και 30% στις βιομηχανίες ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Την απόφαση κατήγγειλε η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση"

"Απορρίπτουμε την άποψη της αύξησης των εσόδων με αύξηση των δημοτικών τελών".

Παρά τη σαφέστατη αυτή προεκλογική του δέσμευση, ο Χρ. Αγραπίδης πρότεινε - και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά μαζί με τον πρώην δήμαρχο Στ. Λογοθέτη ψήφισαν - αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 15% στις κατοικίες, 20% στα καταστήματα και 30% στις βιομηχανίες.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρος Μαντούβαλος,αν και το είχε υποσχεθεί αρνήθηκε να συζητηθεί στο Σώμα το θέμα της Παιδείας, με το επιχείρημα: "Πρωτεύον είναι να λύσουμε τα προβλήματα του Πειραιά και να δώσουμε πνοή στην ελπίδα του". Είναι φανερό ότι η νέα Δημοτική Αρχή θεωρεί πρωτεύον θέμα τη φορολόγηση του δημότη και όχι τη στήριξη των αγώνων των παιδιών του. Χαρακτηριστικό εξάλλου του προσανατολισμού της Δημοτικής Αρχής είναι και το ότι, συνεχίζοντας την πορεία της προηγούμενης για ανεξέλεγκτες άδειες σε νυκτερινά κέντρα, στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκαν και νέες άδειες σε τέτοια καταστήματα.

Αρωγό του ο δήμαρχος Χρ. Αγραπίδης εκτός από τον πρώην δήμαρχο, που είπε πως "η αύξηση αντί 15%, έπρεπε να είναι 40%", είχε και την παράταξη που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλής της, Χρ. Φωτίου,δήλωσε ότι ο συνδυασμός του θα καταψηφίσει την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, όχι διότι διαφωνεί με τη φορολόγηση των δημοτών, αφού ανερυθρίαστα υποστήριξε ότι "το επιχείρημα "δεν είναι δυνατόν να φορτώνουμε τα πάντα στην πλάτη του λαού" είναι λαϊκισμός" (!), αλλά διότι κατά την άποψή του στην εισήγηση δεν αναγράφεται με σαφήνεια το τι ζητά ο δήμαρχος. "Δε θα είχαμε καμία αντίρρηση να ψηφίσουμε τα προτεινόμενα κονδύλια και ακόμα μεγαλύτερα, εάν υπήρχε μια πλήρης αιτιολογημένη εισήγηση", είπε ο Χρ. Φωτίου.

Μετά από αυτή τη συμπαράσταση ο Χρ. Αγραπίδης δεν είχε καμία δυσκολία να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, λέγοντας: "Για να πετύχει η πολιτική μας χρειάζονται χρήματα". Ταυτόχρονα, ομολόγησε ότι "Ο Δήμος Πειραιά είναι πρώτος ή δεύτερος σε ύψος ανταποδοτικών τελών στην Ελλάδα", για να... υποσχεθεί: "Ελπίζουμε το 2001 ή το 2002 να μην αυξήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη".

Μοναδική φωνή αντίστασης στη νέα φορολόγηση των δημοτών ήταν η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", ο επικεφαλής της οποίας, Παναγιώτης Σαλπέας,τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών είναι πλαστός και υπέρογκος πάνω από 50%. "Το 15% θα πέσει στην πλάτη ανθρώπων που είναι συνταξιούχοι, άνεργοι, που έχουν οικονομικό πρόβλημα. Θα κάνουμε εχθρούς μας ανθρώπους που πρέπει να έχουμε συμμάχους", επισήμανε ο Π. Σαλπέας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακρατεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές και αντί ο Δήμος Πειραιά να διεκδικήσει από τα χρήματα αυτά, όσα του αναλογούν, συνεχίζει να είναι φορολογικό γραφείο και το μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη του δημότη. "Παρά τις αυξήσεις που θα αποφασίσετε θα έχετε μπροστά σας ένα κομμάτι του λαού και δε θα μπορείτε να λύσετε κανένα πρόβλημα. Αυτό το δρόμο θα τον πάρετε μόνοι σας", υπογράμμισε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Κώστας Τζατζάνης μεταξύ άλλων είπε, ότι φανερή πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, όπως και της κυβέρνησης, είναι όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον δημότη να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Και ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα αποφάσιζε το νέο χαράτσωμα των δημοτών, ο γνωστός υπερασπιστής, λόγω επαγγέλματος, πολλών μεγαλόσχημων παραβατών του ποινικού νόμου πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ουσιαστικά χωρίς αντίσταση, για δεύτερη φορά απαγόρεψε τη συζήτηση για την Παιδεία. Ο Π. Μαντούβαλος δε δίστασε, όχι μόνο να μην επιτρέψει την τοποθέτηση εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά επικαλούμενος διαδικαστικά ζητήματα καταπάτησε ακόμα και τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. "Δε μου δώσατε έγγραφο για το αίτημά σας", ήταν η απάντησή του στις διαμαρτυρίες των Π. Σαλπέα και Κ. Τζατζάνη. Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος είχε υποσχεθεί στην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, Κούλα Κυριακοπούλου,ότι το θέμα θα συζητηθεί οπωσδήποτε. Υπέρ της συζήτησης τάχθηκε μεν ο Χρ. Φωτίου, αλλά, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή περίπου στις τρεις τα ξημερώματα. Τελικά ο Π. Μαντούβαλος είπε ότι η συζήτηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση, με την επισήμανση όμως ότι στους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς της Παιδείας δε θα δοθεί ο λόγος. "Θα γίνει συζήτηση για να ακούσετε και όχι να μιλήσετε", είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστε για σας και τα παιδιά σας (2006-10-13 00:00:00.0)
Αναγκαστική παραίτηση Μαντούβαλου (2005-10-25 00:00:00.0)
Παραμένουν χώρος πρασίνου (2000-06-24 00:00:00.0)
Απέραντο πάρκινγκ ο Πειραιάς (1999-05-08 00:00:00.0)
Διαγωνισμός αντιδραστικότητας (1999-01-30 00:00:00.0)
Φτάνει πια! (1998-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ