ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό ψηφιδωτό της Δωδεκανήσου

Επίθεση κατά ΜΜΕ από τον πρόεδρο της Βουλής

Ενα οδοιπορικό σε μια μουσική και χορευτική παράδοση πλούσια και πολύμορφη, αυτή που αναπτύχθηκε στα Δωδεκάνησα, προτείνει η έκδοση "Τραγούδια και σκοποί από τα Δωδεκάνησα".Η έκδοση περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό, φωτογραφίες, ειδική βιβλιογραφία και τρία CD με ηχογραφήσεις τραγουδιών και οργανικών σκοπών. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε η Βουλή των Ελλήνων (όπου έγινε και η χτεσινή παρουσίασή της) για το γιορτασμό της επετείου των πενήντα χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στο ελληνικό κράτος. Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από τρεις πηγές: από παλαιότερους δίσκους 78 και 45 στροφών, από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του μεγάλου Ελβετού εθνομουσικολόγου Σάμουελ Μπω - Μποβί (1930), καθώς και από ηχογραφήσεις τοπικών πολιτιστικών φορέων και μεμονωμένων μελετητών. Την επιμέλεια του τόμου και των ηχογραφήσεων είχε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, που εξέφρασε την ευχή η έκδοση να είναι απαρχή για τη δημιουργία μιας δισκογραφικής σειράς για το σύνολο της παραδοσιακής μας μουσικής.

"Συμβολή στο δημιουργικό αγώνα, ενάντια στη συλλογική λήθη και την πολιτισμική ομοιομορφία", αποτελεί η έκδοση για τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος επιτέθηκε κατά των ΜΜΕ και των επιλογών τους. Παρακάμπτοντας τις πολιτικές ευθύνες του χώρου, στον οποίο και ο ίδιος ανήκει, είπε ότι "το πανελλήνιο πληροφορείται για κάθε δραπέτη φυλακών και έμπορο ναρκωτικών, ενώ δε γνωρίζει το έργο των πολιτιστικών φορέων, που πασχίζουν. Βλέπετε αυτοί δε δίνουν ούτε τηλεθέαση, ούτε διαφημίσεις, για να παιχτεί το παιχνίδι του εκβιάζειν. Δεν ξέρω πότε ο ελληνικός λαός θα κάνει την επανάστασή του. Πρέπει να την κάνει σύντομα πριν φτάσει στο τελευταίο σκαλί της σκάλας του κακού. Ολα δεν μπορεί να αποτιμώνται σε χρήμα και πλούτο".

Για Ρήγα και Σολωμό

Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Περιστύλιο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου. Μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Θεσσαλίας και της Επτανήσου, τίμησαν με το δικό τους τρόπο, την επέτειο των 200 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Φεραίου - Βελεστινλή και τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού.

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής και σχεδίου, διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με στόχο την ενεργοποίηση και εμβάθυνση της συλλογικής ιστορικής μνήμης και κυρίως τη διαμόρφωση της ιστορικής παιδείας της νέας γενιάς. Θέμα του διαγωνισμού της Στ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Θεσσαλίας ήταν: "Ρήγας Φεραίος - Βελεστινλής: ο στοχαστής της Δημοκρατίας. 200 χρόνια από το θάνατό του. Διαβάζω, εμπνέομαι και ζωγραφίζω",ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα Επτάνησα έβαλαν τις δικές τους "πινελιές" στο θέμα: "Διονύσιος Σολωμός: ο ποιητής της Ελευθερίας. 200 χρόνια από τη γέννησή του. Διαβάζω, εμπνέομαι και ζωγραφίζω".

Ο διαγωνισμός έγινε με το σχεδιασμό και την ευθύνη ειδικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό, με πρόεδρο το ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση.Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 528 σχολεία και 8.197 μαθητές. Από το σύνολο των έργων που κατατέθηκαν, η επιτροπή επέλεξε τα 221, τα οποία και παρουσιάζονται στην έκθεση, στο Περιστύλιο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου. Οι 221 μαθητές, των οποίων τα έργα επιλέγησαν, καθώς και οι συνοδοί τους, φιλοξενούνται στην Αθήνα από τη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεναγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πρωτεύουσας.

Τριήμερο εκδηλώσεων

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών τη Δευτέρα(25/1), στις 6.30μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Χρήστου Τουμανίδη "Αντίστιξη των άστρων".Θα μιλήσει η Αργυρώ Μαντόγλου.Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Χρύσα Βενέτη.

  • "Βραδιά προς τιμή του Διονυσίου Σολωμού", διοργανώνει η Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας τη Δευτέρα (8μ.μ.), στο Μορφωτικό Κέντρο (Μιχαήλ Βόδα 28). Ο Ροζέ Μιλλιέξ,αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών θα μιλήσει με θέμα "Ο Σολωμός και η Γαλλία", ενώ ποιήματά του θ' απαγγείλει η Εύα Κοταμανίδου. Μελοποιημένα ποιήματά του θα παρουσιάσει η χορωδία σε διεύθυνση Σταύρου Μπερή.
  • Στις "Πλειάδες" του Πολιτιστικού Κέντρου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης), τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία του Γιάννη Σολδάτου"Το αίνιγμα".Σκηνοθεσία, σενάριο Γ. Σολδάτος,φωτογραφία Κ. Παπαναστασάτος,μουσική Β. Βασιλάτος,μοντάζ Ι. Σπηλιοπούλου,σκηνικά - κοστούμια Γ. Σολδάτος - Φ. Οικονόμου.Παίζουν Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Βελέντζας, Εφη Βελιανάκη, Αλ. Δαμιανός, Ηλ. Λογοθέτης, Μ. Ζάχαρη κ.ά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Δήμο Κορυδαλλού και την τοπική Κινηματογραφική Λέσχη. Στην προβολή θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης και συντελεστές της ταινίας και θα συζητήσουν με το κοινό.
  • Αύριο (11π.μ.) στη "Σφεντόνα" (Λεωφ. Αλεξάνδρας 22), η Πανελλήνια Ενωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη, θα κόψει την πίτα της. Αφιλοκερδώς συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Τάκης Κωνσταντακόπουλος.
  • Σήμερα (1μ.μ.) στου "Ελευθερουδάκη" (Πανεπιστημίου 17), ο Δημήτρης Κυριαζής θα παρουσιάσει το μυθιστόρημα του Αργύρη Παυλιώτη "Αρμαγεδδών".Θα διαβάσει η Φωτεινή Κοτρώτση.
  • Τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6), θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Το βιβλίο της Μεσογείου: Μοιράζεται η πολιτική ιστορία;".
  • Αύριο (6μ.μ.) η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου (Τσόχα 3), η Δώρα Σδρένια θα παρουσιάσει το βιβλίο της Χάρριετ Γκόλντχορ - Λέρνερ "Γυναίκες και θυμός".
  • Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης και το περιοδικό "Αντι- Κινηματογράφος", διοργανώνουν αύριο (8μ.μ.) εκδήλωση με τίτλο "Απ' το μικρό στο μεγάλο, μια διαδρομή: απ' την ταινία μικρού μήκους στην ταινία μεγάλου μήκους".Θα μιλήσουν οι: Π. Χούρσογλου, Κ. Μπλάθρας, Γιάννης Φραγκούλης, Δημήτρης Καλλαντίδης.
  • Στο "Σπίτι της Κύπρου" τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) θα γίνει διάλεξη του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Μάριου Ευρυβιάδη με θέμα "Ο Ισραηλινο - Τουρκικός Αξονας".
Για μικρούς και μεγάλους

Μέχρι την επόμενη Κυριακή (31/1) παρατείνονται οι παραστάσεις του μπρεχτικού έργου "Η εξαίρεση και ο κανόνας", που παρουσιάζει η "Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης" του Γιάννη Καλατζόπουλου,στο θέατρο "Εναστρον" (Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19, πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Η παράσταση ανέβηκε σε μετάφραση Νάντιας Βαλαβάνη,σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου,μουσική Τάσου Καρακατσάνη,σκηνικά Γιάννη Σκαρπερού καιΣτράτου Σαραντίδη και κοστούμια Νίκου Αδειλίνη.Παίζουν: Γιάννης Τσικής (έμπορος), Νίκος Νικολαϊδης (οδηγός), Γεννάδιος Πάτσης (αχθοφόρος), Νίκος Ξυθάλης (δικαστής), Κατερίνα Αναστασίου (γυναίκα του αχθοφόρου), Ελένη Λαζαράκη και Μαρία Δαρζέντα (αστυνομικοί και πάρεδροι δικαστηρίου), Κατερίνα Ροβά (ξενοδόχος) και ο Γιάννης Καλατζόπουλος (αφηγητής).

  • Στο "Αλίκη", η "Παιδική Αυλαία" του Γ. Καλατζόπουλου ψυχαγωγεί παιδιά και γονείς με τον μολιερικό "Αρχοντοχωριάτη", σε διασκευή και σκηνοθεσίαΓιάννη Καλατζόπουλου.Αύριο, μάλιστα θα δοθεί μια παράσταση (3 μμ) μόνο για ηθοποιούς και άλλα ...παιδιά. Παίζουν: Γιάννης Καλατζόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Ελένη Κουλουριώτη, Θάνος Παπαδόπουλος κ.ά.
Για υγιή μωρά

Η ειδική έκδοση "Το παιδί μου κι εγώ" παρουσίασε χτες ένα ευχάριστο σελιδοποιητικά και οπτικά (έγχρωμα και πλούσια εικονογραφημένο) βιβλίο με τίτλο "Καλωσόρισες μωράκι (Οι πρώτοι 36 μήνες)",που έγραψε η Ολγα Προυκάκη,με τη συνεργασία 18 Ελλήνων και ξένων ειδικών γιατρών και επιστημόνων. Το βιβλίο συνοδεύεται και με ένα cd,το οποίο περιέχει όμορφα, τρυφερά παραδοσιακά νανουρίσματα, ειδικά επιλεγμένα για να ηρεμούν και να κοιμίζουν γλυκά το μωρό.

Τα περιεχόμενα του χρήσιμου, για τις μωρομάνες και όσους φροντίζουν τα μωράκια, βιβλίου αφορούν: Στα δύο στάδια του πρώτου χρόνου της ζωής του μωρού. Στο δεύτερο και τρίτο χρόνο του. Στη φροντίδα και την πρόληψη προβλημάτων στα μάτια, αυτιά, δόντια, επιδερμίδα. Στη γενικότερη υγεία του (παιδικές ασθένειες, αδιαθεσίες, ατυχήματα και πρώτες βοήθειες). Στην ασφάλειά του (στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στη θάλασσα, στην παιδική χαρά).

Διάλεξη περί επιστημών

"Ανάμεσα στην αλήθεια και την εξουσία, την ευημερία και την ανάπτυξη. Ασυνειδησία και κοινωνικός ρόλος των Φυσικών Επιστημών", είναι το θέμα της διάλεξης, που θα δώσει, στις 28/1 (7.30 μμ), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14 - 16), ο Γερμανός νομπελίστας φυσικός και στοχαστής Χανς - Πέτερ Ντιρ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης και την Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου. Η διάλεξη του Χ. Π. Ντιρ είναι πρώτη της σειράς διαλέξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα "Οι επιστήμονες στο κατώφλι μιας χιλιετίας",στις οποίες έχουν προσκληθεί Ελληνες και ξένοι επιστήμονες. Οι εισηγήσεις της σειράς θα κυκλοφορήσουν σε έκδοση, την επιμέλεια της οποίας θα έχει η Εταιρεία Μελέτης Επιστημών του Ανθρώπου.

  • Αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη είναι η εκδήλωση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, τη Δευτέρα (8.30 μμ), στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οι Μαρία Φαραντούρη, Μαρία Δημητριάδη, Κώστας Θωμαϊδης, Μελίνα Κανά, Σωτηρία Λεονάρδου, Κώστας Μακεδόνας,η ηθοποιός Νατάσα Μανίσαλη και η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα παρουσιάσουν τραγούδια του συνθέτη.
  • Τον απολαυστικό "Γάμο του Καραγκιόζη" θα παρουσιάσει ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος αύριο, στις 11 πμ και 5.30 μμ, στο θεατράκι του στο Γαλάτσι (Λαμπρινής και Ερσης 9, τηλ 26.29.046, 29.32.000).

"Η Εξαίρεση και ο κανόνας" στο "Εναστρον"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ