ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπορούν και πρέπει να νικήσουν

Οι μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις είναι αυτές που κυριαρχούν στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες και όχι άδικα.

Η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση (με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών που συμμετείχαν σε ένα Θερινό Τμήμα της Βουλής), συνάντησε την καθολική αντίδραση του μαθητόκοσμου. Από την αρχή, μέσα από τα δικά τους όργανα τα 15μελή και τα Συντονιστικά Αγώνα, οι μαθητές δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των νόμων, να τους αφήσουν στα χαρτιά. Παράλληλα με τον αγώνα για την αποτροπή της διάλυσης σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση, το μαθητικό κίνημα πρόβαλλε τα αιτήματα - όνειρά του για ένα άλλο σχολείο, ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν, σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης, που θα μορφώνει και θα δίνει εφόδια για τη ζωή στους μαθητές του.

Οι προσπάθειες διάσπασης έπεσαν στο κενό

Θορυβημένη η κυβέρνηση από τη μαζικότητα των μαθητικών αγώνων, την ενότητα και το συντονισμό τους, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε πανελλαδικό, την ωριμότητα στην αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης, τον ενθουσιασμό και το πείσμα των αγωνιζόμενων μαθητών, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να τους διασπάσει. Οι μαθητές όμως τους γύρισαν την πλάτη και, δυναμώνοντας την ενότητά τους, συσπειρωμένοι στα δικά τους όργανα πάλης, έκαναν τους αγώνες τους ακόμη πιο μαζικούς, ακόμη πιο αποφασιστικούς. Την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια της κυβέρνησης και των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών να παρουσιάσουν τους μαθητές σαν υποκινούμενους, καπελωμένους από την ΚΝΕ. Το μαθητικό κίνημα έδειξε ξεκάθαρα τους υποκινητές του, την κυβέρνηση και την πολιτική της, έδωσε μαθήματα δημοκρατίας, μέσα από συνεχείς - μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολείο, που αποφάσιζαν και αποφασίζουν με συντριπτικές πλειοψηφίες τη συνέχιση του αγώνα. Σε κάθε φάση του αγώνα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βρίσκονταν και βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή και αυτό το ρόλο της Οργάνωσής μας τον αναγνωρίζουν καθημερινά όλο και πλατύτερες μάζες μαθητών.

Λυσσαλέος, αντιδημοκρατικός και αντικομμουνιστικός παροξυσμός

Αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και στην προσπάθειά της να γονατίσει το μαθητικό κίνημα, η κυβέρνηση, βλέποντας ότι οι ανούσιοι ελιγμοί που επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας δεν μπορούσαν να ξεγελάσουν κανένα, πέταξε το οποιοδήποτε προσωπείο και προέβη σε ένα όργιο τρομοκρατίας, φασιστικής έμπνευσης μεθοδεύσεων και πρωτόγονου αντικομμουνισμού. Και τι δεν ακούσαμε και πολύ περισσότερο δεν είδαμε τις τελευταίες μέρες:

- Οι μαθητικές συνελεύσεις κηρύχτηκαν παράνομες.

- Η πολιτική δράση θεωρείται από τους κυβερνητικούς εγκεφάλους επίσης παράνομη, φτάνοντας μάλιστα στο έσχατο σημείο αντιδημοκρατικής γελοιότητας, να εγκαλείται από το βήμα της Βουλής βουλευτής του ΚΚΕ, επειδή επισκέφτηκε κατειλημμένο σχολείο.

- Με προμετωπίδα τους προϊσταμένους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που όπως είναι γνωστό είναι διορισμένοι από την κυβέρνηση, επιχειρήθηκε να εισβάλλει ο εισαγγελέας στα σχολεία. Σε αυτή την επιχείρηση προσπάθησαν να κάνουν συνενόχους και τους διευθυντές των σχολείων.

- Δήθεν αγανακτισμένοι γονείς, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αιρετοί της Τοπικής αυτοδιοίκησης, που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα, που γυρνούσαν από σχολείο σε σχολείο, επιχείρησαν με τραμπουκισμούς να καταλάβουν τα σχολεία, τραυματίζοντας μαθητές.

- "Αγανακτισμένοι" οδηγοί, όπως ο γραμματέας Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούσαν να "σπάσουν" τα μαθητικά μπλόκα, παρασύροντας με τα αυτοκίνητά τους μαθητές.

- Προβοκάτορες και χαφιέδες με κουκούλες ανέλαβαν δράση, εισβάλλοντας στα κατειλημμένα σχολεία και προξενώντας καταστροφές για να τις χρεώσουν στους καταληψίες μαθητές ή έστηναν επεισόδια στις μεγαλειώδεις μαθητικές διαδηλώσεις για να μπορούν ανενόχλητοι οι μεγαλοκαναλάρχες και η κυβέρνηση να συκοφαντούν το μαθητικό κίνημα, να προβοκάρουν τους μεγαλειώδεις αγώνες τους.

- Πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι, όπως ο Τσαρούχας, ο Καψής, η Παναγιωταρέα και άλλοι, από το πρωί μέχρι το βράδυ, έθεσαν τα μικρόφωνά τους στην υπηρεσία της κυβερνητικής προβοκάτσιας.

- Ακόμη και τον Χριστόδουλο χρησιμοποίησαν για να διασπάσουν τους μαθητές και να τους αναγκάσουν να σταματήσουν τον αγώνα τους.

Απέναντι σε αυτό το όργιο παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας, το μαθητικό κίνημα απάντησε και απαντά με αποφασιστικότητα. Μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα μαθητικά μπλόκα στους δρόμους αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ο αυταρχισμός τσακίστηκε, ο αγώνας μαζικοποιείται, οι καταλήψεις, οι αποχές απλώθηκαν σε όλα σχεδόν τα σχολεία των αστικών κέντρων και σε πάρα πολλά σχολεία της επαρχίας. Το μαθητικό κίνημα σήμερα είναι ακόμη πιο ώριμο, ακόμη πιο δυνατό, αποφασισμένο να κάμψει την κυβερνητική αδιαλλαξία, να σαρώσει τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές, που αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των μεγάλων μαθητικών αγώνων, βρίσκονται μόνο στα χαρτιά.

Παράλληλα, διευρύνεται καθημερινά η συμπαράσταση των εργαζομένων, των αγωνιζόμενων καθηγητών, των γονιών, ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης. Ο αγώνας για την Παιδεία γίνεται παλλαϊκός, στριμώχνει στη γωνία την κυβέρνηση, οι μονότονες ανακοινώσεις της οποίας για το 95% των σχολείων που λειτουργεί κανονικά, χλευάζονται ακόμη και από τους "δικούς" της δημοσιογράφους και τα αστικά ΜΜΕ.

Ούτε η προσπάθεια της ΝΔ που καλεί τους μαθητές να γυρίσουν στα θρανία, εγκαταλείποντας τους αγώνες τους, ούτε το χέρι βοήθειας που προσφέρει ο "Συνασπισμός" για τη "σύγκληση της Βουλής των Εφήβων" και άλλα παρόμοια, είναι δυνατόν να σώσουν την κυβέρνηση. Αυτό μάλιστα το καταλαβαίνουν καλύτερα από όλους οι διάφοροι Τεγόπουλοι, Αλαφούζοι και Λαμπράκηδες, οι οποίοι, μέσα από τα έντυπά τους, καλούν τον κ. Σημίτη προσωπικά να "αναλάβει πρωτοβουλία" για να σταματήσουν οι μαθητικοί αγώνες.

Μπροστά σε νέα επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια "υποχωρήσεων" από τη μεριά του υπουργείου, τα οποία καλείται η κυβέρνηση να ανακοινώσει και οι μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία. Η βάση όλων αυτών των σεναρίων είναι η διατήρηση της ουσίας της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η κοροϊδία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών τους. Ολα όσα ακούγονται για μονιμοποίηση των ρυθμίσεων για τη Β Λυκείου ή η δεύτερη ευκαιρία για το Σεπτέμβρη και τα υπόλοιπα παρόμοια που επεξεργάζονται, δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους μαθητές, δεν αποτελούν υποχώρηση ούτε στο ελάχιστο από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ένας ακόμη ελιγμός, που θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και οι προηγούμενες απόπειρες του κ. Αρσένη.

Ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο αποφασιστικά

Οι τελευταίες κινήσεις, από τη μεριά της κυβέρνησης, αποδεικνύουν τον πανικό της. Την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους μαθητές, την αποτυχία όλων των κατασταλτικών, αντιδημοκρατικών, φασιστικών μεθόδων που χρησιμοποίησε. Σήμερα το μαθητικό κίνημα είναι πολύ πιο ισχυρό από πριν, έχει τη δύναμη να σπάσει την κυβερνητική αδιαλλαξία, όπως έσπασε τον "τσαμπουκά" των εισαγγελέων, του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, τη λογική του "κοινωνικού αυτοματισμού".

Ο αγώνας συνεχίζεται. Με καταλήψεις σε όλα τα σχολεία, με καθημερινά μπλόκα αγώνα στους δρόμους, με μαζικά - μαχητικά συλλαλητήρια στις 28 Γενάρη. Οι μαθητές δε "μασάνε", δεν κουράζονται. Συσπειρωμένοι στα Συντονιστικά Αγώνα, μέσα από την Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών τους σήμερα, μπορούν να επιβάλλουν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει, μπορούν, πρέπει και θα νικήσουν. Οι καθηγητές, οι γονείς, οι εργαζόμενοι, οι πνευματικοί άνθρωποι, είναι ανάγκη ακόμη πιο μαζικά, ακόμη πιο έντονα να εκφράσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους μαθητές, συμπαρατασσόμενοι σε ένα δυναμικό λαϊκό μέτωπο για την Παιδεία, που θα σαρώσει το αντιεκπαιδευτικό οικοδόμημα.

Το μεγαλειώδες μαθητικό κίνημα, που κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση συκοφαντίας, να αποκαλύψει τις προβοκάτσιες και τους προβοκάτορες, να τσακίσει την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, συνεχίζει τους αγώνες του. Δυναμώνει και αντέχει! Η κυβέρνηση θα αντέξει;

Λάζαρος ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

"Δε θα υποκύψουμε"

Συνεχίζεται η λαϊκή συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους μαθητές

Πολύμορφα συνεχίζει να εκφράζεται η λαϊκή συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους μαθητές. Νέες δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα καταγράφονται καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι φορείς του λαϊκού κινήματος συνδέουν μέσα από τις ανακοινώσεις τους τα αιτήματα για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων, με την ανάγκη γενικότερων ανατροπών.

Χαρακτηριστική του κλίματος στα σχολεία η ανακοίνωση των μαθητών του ΓΕΛ Λαυρίου: "Εμείς δε θα υποκύψουμε μπροστά στους πραγματικούς τρομοκράτες της παιδείας. Οι τραμπούκοι της κυβέρνησης δε μας τρομάζουν", τονίζουν και συνεχίζουν με την εκτίμηση ότι δεν είναι μόνο οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 που πρέπει να καταργηθούν, αλλά και μια σειρά από νόμους και νομοσχέδια που συγκροτούν την όλη αντιεκπαιδευτική πολιτική. Θέλουμε μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μια σύγχρονη, δωρεάν, 12χρονη υποχρεωτική παιδεία.

Ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη χρήση κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών της κυβέρνησης και θεωρεί ως μόνο υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το υπουργείο Παιδείας και την κυβερνητική πολιτική. Ο σύλλογος ΔΕΠ κρίνει τη συγκεκριμένη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" ως απαράδεκτη, "αφού, αντί να δημιουργεί σκεπτόμενους πολίτες με κριτικό πνεύμα, αποσκοπεί στη δημιουργία εξειδικευμένων - εφησυχασμένων πολιτών, στην υπηρεσία της εκάστοτε εξουσίας".

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών αφιερώνει την πρωτοχρονιάτικη γιορτή της στους αγωνιζόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής εκφράζει τη συμπαράστασή της, με ανακοίνωση, στον αγώνα των μαθητών, οι οποίοι αγωνίζονται "για ένα καθαρά ταξικό πρόβλημα. Αλλωστε, οι μαθητές που αγωνίζονται είναι παιδιά της εργατικής τάξης και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, είναι παιδιά δικά μας". Το σωματείο καταγγέλλει τις αυταρχικές κυβερνητικές μεθόδους και δηλώνει προς την κυβέρνηση ότι "οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δε θα επιτρέψουν να τους ποδοπατήσετε. Με τους αγώνες θα ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζετε, θα επιβάλουν μια άλλη πολιτική, που θα είναι προς όφελος του λαού και της νεολαίας".

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλους τους εμπλεκόμενους στη σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Παιδεία, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, να αρχίσουν άμεσα διάλογο.

Η Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, "τον Περιφερειακό Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο είδαμε να εφορμά με το αυτοκίνητό του σε μπλόκο μαθητών, αδιαφορώντας για τη σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή, υιοθετώντας διαδικασίες "κοινωνικού κανιβαλισμού". Οι συγκεκριμένες διαδικασίες εκπορεύονται δυστυχώς από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ