ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Ακυρη η αγοραπωλησία του δάσους!

Δεν έχει συνταχθεί πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης. Θολώνει τα νερά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δηλώνοντας ότι δε θα οικοδομηθεί το δάσος του Υμηττού

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, μετά την αποκάλυψη του Κυριακάτικου "Ρ" για την ασύλληπτη κομπίνα, με στόχο την τσιμεντοποίηση 1.408 στρεμμάτων δάσους στον Υμηττό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέες πληροφορίες, δεν έχει συνταχθεί πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Πεντέλης για την έκταση των 42,05 στρεμμάτων στον Υμηττό, την οποία θέλει να αγοράσει κάποιος Δ. Μαμαλάκης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία, και ακόμα κι αν γίνει θεωρείται ΑΚΥΡΗ. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο με μια μελλοντική πράξη χαρακτηρισμού να μετατραπεί η έκταση σε... χορτολιβαδική, όπως, για παράδειγμα, έγινε με τα Αστέρια Γλυφάδας και να μπορεί να οικοδομηθεί!

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση στον Υμηττό έχει χαρακτηριστεί "δημόσια δασική",σύμφωνα με τον προσωρινό κτηματολογικό πίνακα της Αγίας Παρασκευής.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,με αφορμή τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να οικοδομηθεί το δάσος του Υμηττού και πως εκατέρωθεν της περιφερειακής λεωφόρου δε θα υπάρξει καμιά υποστηρικτική χρήση και δραστηριότητα, παρουσιάζοντας μάλιστα σχετική επιστολή που έστειλε προς τον τότε νομάρχη Αθηνών Δ. Ευσταθιάδη στις 3/10/98 μετά τις πυρκαγιές.

Βεβαίως, αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του ίδιου του ΥΠΕΧΩΔΕ στην υπόθεση του Υμηττού, αφού το ΠΔ για τις χρήσεις γης, που κατέθεσε το υπουργείο στο ΣτΕ, προβλέπει ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή την τσιμεντοποίηση της Β ζώνης προστασίας. Παράλληλα, το άρθρο 10 της σύμβασης για την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας δίνει τη δυνατότητα για την ανέγερση κτιρίων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων στους κατασκευαστές.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από έρευνα που δημοσίευσε ο "Ρ", αποκαλύφτηκε ότι 1.408 στρέμματα δάσους, δίπλα στην υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού, έχουν αγοραστεί και έχουν πουληθεί με βάση ένα συμβόλαιο του 1905, το οποίο δεν υπάρχει! Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε γραπτώς η συμβολαιογράφος Πειραιά Σοφία Αγγέλου, όταν της ζητήσαμε αντίγραφο του συμβολαίου 8863/1905 του συμβολαιογράφου Δ. Πολιτάκη, του οποίου τηρεί το αρχείο. Δηλαδή, το συμβόλαιο, με βάση το οποίο γίνονταν τόσα χρόνια οι αγοραπωλησίες, είναι ανύπαρκτο!

Στο μεταξύ, όμως, οι επίδοξοι καταπατητές φρόντισαν και κατοχυρώθηκαν με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1958, σύμφωνα με την οποία το επίμαχο συμβόλαιο, που δεν υπάρχει, επαναμεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας. Και λέμε επαναμεταγράφηκε γιατί ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης των 1.408 στρεμμάτων ισχυρίζεται ότι όταν έγινε η δωρεά εν ζωή το 1905, το συμβόλαιο ήταν εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας.

Κανονικά, όμως, το συμβόλαιο θα έπρεπε να είχε μεταγραφεί στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών και όχι στην Κρωπία, αφού η περιοχή της Αγίας Παρασκευής υπαγόταν τότε στην περιφέρεια του υποθηκοφυλακείου αυτού. Λένε, όμως, ότι ήταν εγγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, γιατί απλά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει το αντίθετο. Κι αυτό γιατί το Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε το 1944...

Με την ανοχή του κράτους...

Ολα τα στοιχεία που αποκάλυψε ο "Ρ" προκάλεσαν την αντίδραση της Επιτροπής Αγώνα για τη διάσωση του δάσους του Υμηττού. Ετσι, σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Γραμματεία της Επιτροπής προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές της, ενώ αύριο, Τετάρτη, το θέμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Αντρέας Γκιζιώτης,πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε: "Η αποκάλυψη της μεγάλης κομπίνας, για την αγοραπωλησία εκατοντάδων στρεμμάτων του Υμηττού, έρχεται να επιβεβαιώσει δυστυχώς τις ανησυχίες μας. Η επιφανειακή κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού, όχι μόνο θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο δάσος, αλλά θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη οικοπεδοποίηση και εμπορευματοποίηση του Υμηττού. Δράστες, συνεχίζει ο Α. Γκιζιώτης, είναι τα κυκλώματα των καταπατητών με την ανοχή του κράτους, οι μεγάλες εταιρίες, που έχουν σχέση με την κατασκευή του αεροδρομίου, με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης και, τελικά, το ίδιο το κράτος, που προωθεί την επέκταση του "Δημόκριτου" σε δεκάδες στρέμματα δάσους και τη μεταφορά όλων των εγκαταστάσεων του υπουργείου Γεωργίας σε πολυώροφα κτίρια, ολοκληρώνοντας την καταστροφή".

Κ. Π.

"Εκ των νηπίων το φως... "

Η δύναμη ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει την ψυχή και το αξίωμα, αυτό επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά με τους μικρούς Δαβίδ των σχολείων, που πολεμούν με τις "σφεντόνες" τους, πάνω από δυο μήνες, τους πάνοπλους Γολιάθ της εξουσίας. Απειλές πραιτόρων, "νουθεσίες" αρχιερέων, συκοφαντίες γκεμπελίσκων και χίλια δυο άλλα ανέντιμα μέσα χρησιμοποιήθηκαν για να καμφθεί το φρόνημα των δεκαεξάρηδων και ο αγώνας τους, αλλά εις μάτην. Οι έφηβοι με το λιγνό σώμα, αλλά με την ατσαλένια ψυχή, άντεξαν κάθε επίθεση και συνεχίζουν ανυποχώρητοι την πάλη, κάνοντας ακόμη και τους σκληρούς εξουσιαστές να τρίβουν τα μάτια τους από το σθένος, τη συνοχή και την επιμονή τους. Και μόλις τώρα οι "Γολιάθ" αρχίζουν να κατανοούν ότι μήτε με τα ΜΑΤ, μήτε με τους εισαγγελείς, τις συλλήψεις, τις δίκες ή οτιδήποτε άλλο, μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αυτούς τους "μικρούς μεν το δέμας, αλλά λέοντες στην ψυχή" αντιπάλους...

Η σκληρή αντιπαλότητα, λοιπόν, μεταξύ των παιδιών, που υψώθηκαν ξαφνικά πήχες πάνω από το μπόι τους και των εξουσιαστών, που ξεφούσκωσαν και έδειξαν το ασήμαντο πραγματικό ανάστημά τους, συνεχίζεται. Και όποια κι αν είναι η έκβαση αυτής της μεγάλης πάλης, η νίκη θα κερδηθεί σαφώς από τους εφήβους και όχι από τους κυβερνώντες. Αλλά γιατί να αναφέρομαι σε μέλλοντα χρόνο, όταν τα παιδιά είναι ήδη νικητές; Διότι κι αν ακόμη δεν αποσπάσουν, στο τέλος (πράγμα απίθανο) ό,τι διεκδικούν θα φτάνει ότι ξεγύμνωσαν από το δημοκρατικό της μανδύα την κυβέρνηση και την ανάγκασαν να δείξει σε όλους το αντιλαϊκό πρόσωπό της: Με τις εγκυκλίους που απέστειλε προς τους διευθυντές Λυκείων, ζητώντας τους να γίνουν καταδότες τω μαθητών τους. Με τους"αγανακτισμένους" γονείς που επιστράτευσε, για να σπάσουν τα λουκέτα και να επιτεθούν στους συμμαθητές των παιδιών τους. Με τους εισαγγελείς που κινητοποίησε, για να ασκήσουν διώξεις κατά των δεκαεξάχρονων. Με τους"εξωσχολικούς" που εξαπέλυσε για να τα κάνουν γυαλιά - καρφιά, σε κάποια Λύκεια, ώστε να συκοφαντηθεί ο μαθητικός αγώνας. Με τους αστυνόμους που έβαλε να περνούν χειροπέδες σε εφήβους και, αναβιώνοντας τον αλήστου μνήμης νόμο "περί τεντιμποϊσμού", να τους κουρεύουν μέσα σε αστυνομικά τμήματα!

Πέρα, όμως, από αυτόν τον άθλο τους, ότι δηλαδή, κατόρθωσαν να ξεγυμνώσουν την κυβέρνηση, όσο κανείς άλλος μέχρι τώρα, οι μικροί "επαναστάτες" πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι και για κάτι άλλο: Οτι κατεβαίνοντας πύρινοι στους δρόμους αναστάτωσαν, φαντάζομαι, πολλές ναρκωμένες συνειδήσεις. Αναστάτωσαν όλους όσοι αρκούμενοι στο μίζερο προσωπικό τους βόλεμα ή διακατεχόμενοι από ένα αίσθημα υποταγής ουδέποτε σκέφτηκαν να σηκώσουν ανάστημα στην εξουσία. Να σηκώσουν κεφάλι, για να ζητήσουν - έστω κι αν έχουν κάτι - όλα τα άλλα που τους ανήκουν και τους τα κλέβουν οι λίγοι αυτού του τόπου. Οι μικροί Δαβίδ των σχολείων που τα έβαλαν με τους πάνοπλους Γολιάθ της εξουσίας έδειξαν το δρόμο του σκληρού, του ανυποχώρητου αγώνα, σε όλους μας, γενικότερα. "Εκ των νηπίων το φως", που λέει και μια παλιά φράση!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΛΕΖΑΝΤΑ 1 - ΥΜΗΤΤΟΣ

Αυτή η πλαγιά έγινε... αγροτεμάχιο!

20 Γενάρη 1999: Οι μπουλντόζες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ